Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Edilex-sarja 2017/38

Rikoslakia koskeva lainvalmistelu – miten internet ja erityisesti sosiaalinen media huomioitiin vuosina 2009–2016 annetuissa hallituksen esityksissä

Forss, Marko – Keinänen, Anssi

21.9.2017, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Internet ja erityisesti sosiaalinen media on luonut useita haasteita lainsäätäjälle viime vuosina. Sosiaalisen median käytön yleistymisen myötä se alkoi näkyä myös rikosten tekomuodoissa, ja sosiaalisen median rikokset alkoivat arkipäiväistyä. Haasteita lainsäätäjälle on aiheuttanut erityisesti toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin vastaaminen hitaahkolla lainsäädäntöprosessilla.

Kirjoituksessa arvioidaan, miten lainvalmistelussa on huomioitu internet ja erityisesti sosiaalinen media rikoslakia muutettaessa sekä mitä erityispiirteitä näiden osalta on tunnistettavissa säädösvalmistelussa. Haasteiksi todetaan kansallinen sääntely globaalissa ympäristössä, tunnusmerkistön soveltuminen tietoverkkoihin sekä pakkokeinoihin liittyvät tulkintaongelmat ja haasteet. Lisäksi todetaan, että tietoverkkojen osalta kriminalisointia harkittaessa tulee kiinnittää huomiota erityisesti kriminalisoinnin tarpeeseen, vaihtoehtoisten keinojen käyttöön kriminalisoinnin ohella ja rikosoikeudellisen vastuun kohdentamiseen. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.