Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 72/2003
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi talousneuvostosta annetun lain 5 §:n muuttamisesta.

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi talousneuvostosta annettua lakia. Talousneuvosto ehdotetaan siirrettäväksi valtiovarainministeriön alaisuudesta valtioneuvoston kanslian alaisuuteen. Talousneuvoston sihteeristö, joka on valmistellut asioita talousneuvostolle, on siirretty jo vuonna 1997 valtioneuvoston kansliaan.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Talousneuvostosta annetun lain (2/1966) 1 §:n mukaan valtioneuvosto voi asettaa kokonaistaloudellista suunnittelutyötä sekä kansantalouden suotuisan kehityksen edistämistä tarkoittavien valtion talouspoliittisten toimenpiteiden valmistelua varten talousneuvoston. Talousneuvostosta annetussa asetuksessa on tarkemmin säädetty talousneuvoston tehtävistä.

Lain 2 §:n mukaisesti talousneuvoston jäseniksi määrätään ainakin kaksi valtioneuvoston jäsentä, joista yksi on talousneuvoston puheenjohtajana, sekä jäsenmäärältään tai muutoin alaansa parhaiten edustavien taloudellisten järjestöjen, laitosten ja virastojen edustajia. Talousneuvoston puheenjohtajana toimivan valtioneuvoston jäsenen tehtävänä on lain 3 §:n mukaisesti johtaa talouspoliittista pitkän ajan suunnittelutyötä valtioneuvostossa.

Talousneuvosto kuului vuoden 1966 lain mukaan valtioneuvoston kansliaan. Vuonna 1978 talousneuvosto siirrettiin valtioneuvoston kanslian alaisuudesta valtiovarainministeriön alaisuuteen (Laki 1059/1978). Talousneuvoston sihteeristö siirrettiin vuonna 1997 valtioneuvoston kansliaan valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT).

Pääministerin asema valtioneuvoston johtamisessa, valtioneuvostolle kuuluvien asioiden valmistelun ja käsittelyn yhteensovittamisessa ja hallitusohjelman seurannassa on kasvanut merkittävästi viime vuosina, näin myös talouspolitiikan alueella. Talousneuvosto, jota pääministeri myös johtaa, on osoittautunut viime vuosina merkittäväksi keskustelufoorumiksi hallituksen ja keskeisten järjestöjen välillä ja sitä kautta vaikuttajaksi talous- ja yhteiskuntapolitiikan alueella. Se on yhtäältä tukenut talouden perusvakauden saavuttamista ja toisaalta auttanut jäsentämään talouden ja yhteiskunnan uudistustarpeita.

Talousneuvoston sihteeristön siirryttyä VATT:sta valtioneuvoston kansliaan, talousneuvosto jäi kuitenkin hallinnollisesti edelleen valtiovarainministeriön alaisuuteen. Mainitusta ajankohdasta lukien on keskusteltu myös talousneuvoston hallinnollisesta siirrosta, vaikka talousneuvostoa koskeva ministeriöiden välinen yhteistyö sinänsä on ollut sujuvaa.

Talousneuvoston siirtäminen hallinnollisesti myös pääministerin alaisuuteen eli valtioneuvoston kansliaan selkiyttää osaltaan talousneuvoston sihteeristön asemaa ja talousneuvostoa koskevaa valmistelua.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole merkitystä valtiontalouden kannalta.

Organisatorisesti esitys merkitsee hallitusta avustavan pysyväisluonteisen toimielimen eli talousneuvoston siirtämistä valtiovarainministeriön yhteydestä valtioneuvoston kanslian yhteyteen. Talousneuvostolle valmistelutyötä tekevä sihteeristö on jo aikaisemmin siirretty valtioneuvoston kansliaan. Siirrolla on vaikutusta talousneuvoston pääsihteerin tehtäviin. Tämän lain muutoksen kanssa samanaikaisesti toteutettava valtioneuvoston kansliasta annettava valtioneuvoston asetuksen muutos korostaa pääsihteerin asemaa ja merkitystä.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä valtioneuvoston kansliassa yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa.

4. Voimaantulo

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Lakiehdotukset

Laki talousneuvostosta annetun lain 5 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan talousneuvostosta 14 päivänä tammikuuta 1966 annetun lain (2/1966) 5 §, sellaisena kuin se on laissa 1059/1978, seuraavasti:

5 §

Talousneuvosto on valtioneuvoston kanslian alainen.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 2003.

Tämän lain toimeenpanoon voidaan ryhtyä ennen lain voimaantuloa.


Helsingissä 18 päivänä syyskuuta 2003

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Pääministeri
Matti Vanhanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.