Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi asetus tapaturmavakuutuslaissa tarkoitetusta tilastohistoriasta

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus tapaturmavakuutuslain 35 a §:ssä tarkoitetusta tilastohistoriasta 1161/2011

Tapaturmavakuutuslain vakuutusmaksun määräytymistä koskevat uudet säännökset tulevat voimaan 1.1.2012. Lain uudessa 35 a §:ssä säädetään niistä vakuutusten siirtymiseen liittyvistä tilanteista, joissa vakuutusyhtiöt toimittavat toisilleen vakuutusta koskevia palkka- ja vahinkotietoja. Näitä tietoja kutsutaan laissa tilastohistoriaksi. Tällä asetuksella säädetään tarkemmin tilastohistoriasta ja sen toimittamisesta. Tietojen välittäminen ei koske vakuutuksenottajalle vapaaehtoisia vakuutuksia.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään tapaturmavakuutuslain (608/1948) 35 a §:n nojalla, sellaisena kuin se on laissa 647/2010:

1 §
Tilastohistoriaan kuuluvat tiedot

Tapaturmavakuutuslain (608/1948) 35 a §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitettuun tilastohistoriaan kuuluvat tiedot annetaan viideltä viimeiseltä täydeltä sekä kuluvalta kalenterivuodelta siten kuin 2—6 §:ssä säädetään. Jos vakuutus on ollut yhtiössä tätä lyhyemmän ajan, tiedot annetaan vastaavasti vakuutuksen voimassaoloajalta.

Selostus:

Pykälässä määritellään tarkemmin miltä ajalta tapaturmavakuutuslain 35 a §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitettuun tilastohistoriaan kuuluvat tiedot annetaan, toisin sanoen mihin aikaan tiedot kohdistuvat. Lain mukaan tiedot on oikeus saada viideltä viimeiseltä täydeltä sekä kuluvalta vakuutuskaudelta. Pykälässä tarkennetaan aikamäärää siinä tilanteessa, jossa vakuutus on ollut voimassa yhdessä yhtiössä lyhyemmän kuin edellä mainitun ajan, jolloin kyseessä oleva yhtiö voi toimittaa pyydetyt tiedot vain siltä ajalta kuin vakuutus on ollut siinä yhtiössä voimassa.

Laissa käytetyn vakuutuskauden sijasta asetuksessa käytetään ilmaisua kalenterivuosi, koska vakuutuskausi voi olla pitempi kuin kalenterivuosi ja tiedon esittämisen ja sen käyttötarkoituksen kannalta kalenterivuosi on olennainen tarkastelujakso. Kalenterivuoden käyttäminen ei vaikuta laissa säädetyn tarkasteluajanjakson pituuteen.

Pykälässä myös todetaan, että tapaturmavakuutuslain 35 a §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitetun tilastohistorian toimittamisesta säädetään jäljempänä asetuksen 2–6 §:ssä. Lain 35 a §:n 2 momentissa tarkoitetusta palkkatietojen toimittamisesta säädetään asetuksen 7 §:ssä.

2 §
Palkkatiedot

Tapaturmavakuutuslain 35 a §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitettuun tilastohistoriaan kuuluvat palkkatiedot eritellään Tapaturmavakuutuslaitosten liiton tapaturmavakuutuslain 35 e §:n nojalla ylläpitämän riskiluokituksen edellyttämän toimialaa tai teetettyä työtä koskevan tiedon mukaisesti viimeiseltä täydeltä ja kuluvalta kalenterivuodelta. Aikaisemmilta vuosilta toimitetaan vain vakuutusmaksun perusteena käytettyjen palkkojen vuosittainen yhteismäärä.

Palkat ilmoitetaan lopullisina palkkoina. Jos lopullista palkkatietoa ei ole käytettävissä, ilmoitetaan ennakkopalkkatieto.

Selostus:

Pykälässä säädetään tarkemmin palkkatietojen toimittamisesta viideltä viimeiseltä täydeltä sekä kuluvalta kalenterivuodelta. Palkkatietoina ilmoitetaan vakuutusmaksun perusteena käytetyt palkat, jotka vakuutuksenottaja on ilmoittanut vuosittain vakuutusyhtiölle. Palkkatiedot eritellään siltä osin kuin ne koskevat viimeistä täyttä ja kuluvaa kalenterivuotta 2 §:n 1 momentin mukaan Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) ylläpitämän riskiluokituksen edellyttämän tiedon mukaisesti. Tällä tiedolla tarkoitetaan TVL:n tapaturmavakuutuslain 64 §:n 2 momentin työtapaturma- ja ammattitautirekisterin ammatti- ja toimialaluokitusta. Nykyinen riskiluokitus perustuu TVL:n ylläpitämään ammattiluokitukseen.

Viimeistä täyttä kalenterivuotta edeltävien kalenterivuosien osalta annetaan vain palkkojen vuosittainen yhteismäärä.

Pykälän 2 momentin mukaan palkkatiedot ilmoitetaan lopullisina palkkoina, millä tarkoitetaan vakuutuksenottajan vuosi-ilmoituksessaan ilmoittamia palkkoja, tai vakuutusyhtiön arvioimaa palkkasummaa, jos palkkatietoja ei ole saatu vakuutuksenottajalta. Jos lopullisia palkkoja ei vielä ole käytettävissä, palkkatietona ilmoitetaan ennakkopalkkatieto kyseisen vuoden palkoista. Kuluvan vakuutuskauden osalta on aina kyse ennakkopalkkasummista.

3 §
Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1) ohimenevillä korvauksilla tapaturmavakuutuslain 17 §:n mukaista päivärahaa, 15, 15 a ja 15 b §:n mukaista sairaanhoidon kustannusten korvausta, 17 a §:n mukaista fysikaalisen hoidon aikaista ansionmenetyskorvausta, 14 §:n 3 ja 4 momentin, 41 §:n 5 momentin ja 46 §:n 3 momentin mukaisia kulukorvauksia sekä 20 b §:n mukaisia kodinhoidon lisäkustannuksia;

2) pysyvillä korvauksilla tapaturmavakuutuslain 18 §:n mukaista tapaturmaeläkettä, 18 a §:n mukaista haittarahaa, 20 §:n mukaista haittalisää, 20 a §:n mukaista vaate- ja opaskoiralisää, 23 §:n mukaista perhe-eläkettä ja hautausapua sekä tapaturmavakuutuslain nojalla korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain (625/1991) 6 ja 7 §:n nojalla korvattavia kuluja;

3) varauksilla pysyvien korvausten vakuutusyhtiön tekemiä vahinkokohtaisia varauksia, jotka ovat keskeneräisiä siten, että niiden määräämisessä käytetyt vahingoittunutta koskevat tiedot eivät ole vakuutusyhtiön arvion mukaan vielä lopulliseksi katsotussa määrin vakiintuneet; ja

4) pääomilla pysyvien korvausten vakuutusyhtiön tekemiä vahinkokohtaisia varauksia, jotka voidaan vahvistaa, koska niiden määräämisessä käytetyt vahingoittunutta koskevat tiedot ovat vakuutusyhtiön arvion mukaan jo lopulliseksi katsotussa määrin vakiintuneet.

Selostus:

Pykälässä määritellään korvaustietojen jaotteluissa käytettäviä käsitteitä, joita ei ole muualla tapaturmavakuutuslainsäädännössä määritelty.

Jako ohimeneviin ja pysyviin korvauksiin vastaa pääosin nykyisen, 1.1.2012 kumoutuvan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen riskien luokittelusta ja vakuutusmaksun määräytymisestä ammatin tai työn vaarallisuuden mukaan sekä vakuutuksenottajan oman vahinkotilaston huomioon ottamisesta tapaturmavakuutuslain 35 §:n mukaisen vakuutusmaksun määräytymisessä (743/2001; vakuutusmaksuasetus) 5 §:n 7 kohdassa tehtyä määrittelyä. Muutoksena aikaisempaan ohimenevistä korvauksista on jätetty pois oikeudenkäyntikulut, koska ne eivät ole tapaturmavakuutuslaissa säädettyjä korvauksia, vaan hallintolainkäyttölain (586/1996) nojalla vakuutusyhtiölle aiheutuvia korvausten hoitokuluja.

Varaus (keskeneräinen vahinkokohtainen varaus) ja pääoma (vahvistettu vahinkokohtainen varaus) ovat käsitteitä, joita ei ole säännöstasolla määritelty, vaikka niillä voidaan katsoa olevan tässä käyttöyhteydessä vakiintunut sisältö. Nykyisen vakuutusmaksuasetuksen 6 § 2 momentissa käytetään tarkemmin määrittelemättä käsitteitä "vahvistetut pääomat" ja "vahinkokohtaiset varaukset". Nämä tiedot kerätään myös TVL:n korvaustilastoinnin yhteydessä, jolloin käytetään vastaavasti käsitteitä vahinkokohtaiset eli in casu -varaukset ja lopullisesti vahvistettu tapaturmaeläke (eläkkeen pääoma-arvo), lopullisesti vahvistettu perhe-eläke, lopullisesti vahvistettu haittaraha ja lopullisesti vahvistetut lisät.

4 §
Vahinko- ja korvaustiedot

Vahinko- ja korvaustiedot jaotellaan ammattitauteihin, työmatkalla sattuneisiin työtapaturmiin ja muihin työtapaturmiin. Tapaturmavakuutuslain mukaiset korvaukset ilmoitetaan eriteltyinä maksettuihin ohimeneviin korvauksiin, maksettuihin pysyviin korvauksiin sekä pysyvän korvauksen osalta varauksiin ja pääomiin. Lisäksi ohimenevistä korvauksista ilmoitetaan erikseen maksetut päivärahat koko toimitettavalta tilastojaksolta, jos vakuutuksenottajan viimeisen täyden kalenterivuoden palkkasumma ylittää 1 500 000 euroa.

Korvaustiedot tulee eritellä kalenterivuosittain ristiintaulukoituna. Maksetut korvaukset ilmoitetaan vahingon sattumisvuotta vastaten jaoteltuna niille kalenterivuosille, joina ne on maksettu. Pääomat ja niiden myöhemmät korjaukset ilmoitetaan pääomina vahingon sattumisvuotta vastaten jaoteltuna niille kalenterivuosille, joina pääoma tai sen myöhempi korjaus on vahvistettu. Varaukset ilmoitetaan vahingon sattumisvuotta vastaten niille kalenterivuosille, joina vahingosta on ollut olemassa varaus.

Maksetuissa pysyvissä korvauksissa ei ilmoiteta pääomista vahvistamisvuoden jälkeen maksettuja korvauksia. Maksettujen korvausten, varausten ja pääomien määrä ilmoitetaan niihin kohdistuvat takautumisoikeuteen perustuvat saamiset ja tapaturmavakuutuslain 60 b §:n mukaiset jakojärjestelmäkorvaukset vähennettyinä. Vastaavasti vähennetään ne työnantajan itse maksamat omavastuut, jotka on maksettu ennen 1 päivää tammikuuta 2012 sattuneiden työtapaturmien tai ilmenneiden ammattitautien johdosta.

Varaukset ilmoitetaan kunkin kalenterivuoden viimeisen päivän tilanteen mukaisena. Pääomat ja niiden korjaukset ilmoitetaan vahvistamisvuotta tai korjauksentekovuotta vastaten kalenterivuoden viimeisen päivän tilanteen mukaisena. Kuluvan suoritusvuoden maksetut korvaukset, pääomat ja varaukset ilmoitetaan viimeisimmän saatavilla olevan tiedon mukaisina.

Vahinkojen lukumäärä ilmoitetaan sattumisvuosittain. Lisäksi ilmoitetaan sattumisvuosittain niiden vahinkojen lukumäärä, joista on tehty varaus tai vahvistettu pääoma.

Selostus:

Pykälässä säädetään vahinko- ja korvaustietojen sisällöstä. Tapaturmavakuutuslaissa käytetään termiä vahinkotiedot, mutta asetuksessa käytetään tarkempaa käsitettä vahinko- ja korvaustiedot, koska vahinkotiedot voidaan jaotella itse vahinkoa koskeviin tietoihin ja vahingosta maksettaviin korvauksiin. Pykälässä määritellään, millä tarkkuudella vahinko- ja korvaustietoa välitetään. Tarkoituksena on, että
vakuutusyhtiöllä on tarpeelliset tiedot vakuutusmaksun määräämiseksi.

Pykälän 1 momentin mukaan vahinko- ja korvaustiedot jaotellaan ammattitauteihin, työmatkalla sattuneisiin työtapaturmiin ja muihin työtapaturmiin. Jaottelu noudattaa TVL:n tilastoinnissa noudatettua vahinkojen jaottelua. Ammattitaudit sisältävät myös ammattitautiepäilyt, joista on maksettu korvausta. Työmatkalla sattuneet työtapaturmat ovat tapaturmavakuutuslain 4 § 1 momentin 2 b)-kohdan tarkoittamia
tapaturmia. Muita työtapaturmia ovat kaikki muut tapaturmavakuutuslain 4 §:n nojalla korvattavat vahingot.

Tapaturmavakuutuslain mukaiset korvaukset ilmoitetaan 1 momentin mukaan eriteltyinä maksettuihin ohimeneviin korvauksiin, maksettuihin pysyviin korvauksiin sekä varauksiin ja pääomiin. Nämä käsitteet on asetuksessa määritelty edeltävässä pykälässä. Tämä korvausten erittely perustuu myös TVL:n tilastoinnissa käytettyyn jaotteluun. Ohimeneviin korvauksiin sisältyvät päivärahat ilmoitetaan myös erikseen omana summanaan niissä tapauksissa, joissa vakuutuksenottajan palkkasumma ylittää 1 500 000 euroa viimeisenä täytenä kalenterivuotena. Jos palkkasummaraja ylittyy, tiedot ilmoitetaan jokaiselta ilmoitusvuodelta. Palkkasummarajan ylittymistä ei tarvitse tutkia muilta vuosilta.

Pykälän 2 momentin mukaan korvaustiedot eritellään kalenterivuosittain ristiintaulukoituna seuraavasti. Maksetut korvaukset ilmoitetaan vahingon sattumisvuotta ja suoritusvuotta vastaten eli jaoteltuna sattumisvuosittain niille kalenterivuosille, joina ne on maksettu. Pääomat ja niiden myöhemmät korjaukset ilmoitetaan vahingon sattumisvuosittain jaoteltuna niille kalenterivuosille, joina pääoma tai sen korjaus on vahvistettu. Varaus ilmoitetaan vahingon sattumisvuotta vastaten niille kalenterivuosille, joina vahingosta on ollut olemassa varaus. Siten samasta vahingosta tehty varaus ilmoitetaan jokaisena vuotena kun se on tehty eikä esimerkiksi vain viimeisintä varausta.

Pykälän 3 momentissa on täsmentäviä säännöksiä korvaustiedoista. Pysyvien korvausten osalta ei pääoman vahvistamisvuoden jälkeen enää ilmoiteta niitä pysyviä korvauksia, jotka kohdistuvat tähän pääomitettuun korvauslajiin. Tähän korvausten ilmoittamatta jättämiseen ei vaikuta pääoman mahdollinen myöhempi korjaus. Korvaukset sekä varaukset ja pääomat ilmoitetaan nettomääräisinä niin, että niistä on takautumisoikeuteen perustuvat saamiset eli regressit vähennetty. Samoin näistä vähennetään voimassa olevan tapaturmavakuutuslain 12 §:n mukainen työnantajan omavastuu sekä tapaturmavakuutuslain 60 b §:ssä tarkoitetutut jakojärjestelmässä rahoitettavat korvaukset. Tapaturmavakuutuslain 12 § on kumottu lailla tapaturmavakuutuslain muuttamisesta (647/2010) 1.1.2012 alkaen, joten omavastuun vähentäminen koskee vain niitä vahinkoja, joiden sattumisvuosi on aikaisempi kuin 2012. Sen jälkeen tapaturmavakuutuslain 12 §:ssä säädetyn kaltaista omavastuuta ei enää ole lakisääteisessä tapaturmavakuutuksessa.

Pykälän 4 momentissa säädetään siitä, minkä ajankohdan tilanteen mukaisena korvaustiedot ilmoitetaan. Varaukset ilmoitetaan kunkin kalenterivuoden lopun tilanteen mukaisena. Pääomat ilmoitetaan vahvistamisvuosittain myös kalenterivuoden lopun tilanteen mukaisena. Vastaavasti ilmoitetaan pääoman korjaus. Pääoman korjauksella tarkoitetaan tässä esimerkiksi tapaturmaeläkkeen määrän tai regressin muutosta. Korjauksella ei tarkoiteta normaalia vuosittaista pääoman pienenemistä, joka johtuu siitä vuosittain ulos maksetuista korvauksista. Koska tilastohistoriassa ei pääomista niiden vahvistamisen jälkeen enää ilmoiteta maksettuja korvauksia, niin tässä momentissa säädetty pääomien ilmoittaminen kalenterivuoden lopun tilanteen mukaisena liittyy ajallisesti pykälän 3 momenttiin, jonka mukaan pysyvien korvausten osalta ei pääoman vahvistamisvuoden jälkeen enää ilmoiteta niitä pysyviä korvauksia, jotka kohdistuvat tähän pääomitettuun korvauslajiin. Mikäli yhtiö kuitenkin käytäntönsä mukaisesti vahvistaa tai korjaa pääomia juoksevasti koko kalenterivuoden aikana, tulee sen erikseen sopeuttaa ilmoituksensa vastaamaan tämän pykälän momenttien 3 ja 4 mukaista menettelyä.

Edelleen pykälän 4 momentin mukaan kuluvan suoritusvuoden aikana maksetut korvaukset sekä vahvistetut pääomat ja tehdyt vahinkokohtaiset varaukset ilmoitetaan viimeisimmän saatavilla olevan tiedon mukaisina. Tämä ajankohta riippuu siten siitä, millä viiveellä kukin tieto saadaan yhtiön tietojärjestelmästä. Tilastohistoriassa ilmoitetaan asetuksen 5 §:n 3 momentin mukaan se päivä, jona tilastopyyntö on tietojärjestelmään tehty.

Pykälän 5 momentissa säädetään tarkemmin vahinkojen lukumäärän ilmoittamisesta. Vahingolla tarkoitetaan vahinkonumerolla yksilöityä yhtä vakuutettua kohdannutta vahinkoa. Vahinkojen lukumäärä ilmoitetaan sattumisvuosittain eli sen mukaan minä kalenterivuonna tapaturma on sattunut tai ammattitauti on ilmennyt. Lisäksi eritellään sattumisvuosittain niiden vahinkojen lukumäärä, joissa on tehty vahinkokohtainen varaus tai vahvistettu pääoma. Nämä lukumäärätiedot eritellään myös pykälän 1 momentissa säädetyn mukaisesti ammattitauteihin, työmatkalla sattuneisiin työtapaturmiin ja muihin työtapaturmiin.

5 §
Yksilöinti- ja vakuutustiedot

Tilastohistoriaan kuuluvat tiedot annetaan vakuutuskohtaisesti. Vakuutuksesta ilmoitetaan myös:

1) vakuutusyhtiö;

2) vakuutusnumero;

3) vakuutuksenottajan nimi ja osoite;

4) vakuutuksenottajan Y-tunnus;

5) vakuutuksen alkamispäivä;

6) vakuutusyhtiö, josta vakuutus on siirtynyt;

7) vakuutuksen päättymispäivä; ja

8) vakuutusyhtiö, jonne vakuutus on siirtynyt.

Edellä 1 momentin 5 ja 6 kohdassa mainitut tiedot annetaan, jos vakuutus ei ole ollut tiedot antavassa vakuutusyhtiössä viittä edeltävää kalenterivuotta. Saman momentin 7 ja 8 kohdassa mainitut tiedot annetaan, jos vakuutus on päättynyt tiedot antavassa vakuutusyhtiössä.

Tilastohistoriassa on ilmoitettava se päivä, jona tilastopyyntö on tietojärjestelmään tehty (tilastopäivämäärä).

Palkkatiedon osalta ilmoitetaan myös, jos on käytetty 2 § 2 momentin mukaisesti ennakkopalkkatietoa tai jos lopullinen palkkatieto on arvioitu. Palkka- ja korvaustiedot ilmoitetaan yhden euron tarkkuudella.

Selostus:

Pykälässä säädetään tarkemmin, mitä vakuutuksen yksilöinti- ja muita tietoa annetaan.

Pykälän 1 momentin mukaan tiedot annetaan vakuutuskohtaisesti eli ne kohdistuvat aina tiettyyn vakuutusyhtiön käyttämään vakuutusnumeroon. Vakuutusnumeroa käytetään myös ilmoitettaessa tilastotietoja TVL:lle. Vakuutuksenottajalla voi olla useita vakuutuksia, jotka yksilöidään eri vakuutustunnuksilla. Vakuutuskohtaisesti ilmoitetaan vakuutusnumeron lisäksi vakuutuksenottajan nimi ja Y-tunnus sekä osoite. Nimi ilmoitetaan sen mukaisena kuin se on vakuutusyhtiön rekisterissä. Vakuutuksesta ilmoitetaan sen alkamis- ja päättymispäivä, mistä yhtiöstä vakuutus
mahdollisesti siirtynyt tiedot antavaan yhtiöön sekä vastaavasti mihin yhtiöön se on sieltä mahdollisesti siirtynyt.

Pykälän 2 momentissa säädetään vielä, ettei viimeksi mainittuja 1 momentin 5–8 kohdassa tarkoitettuja tietoja anneta, jos niille ei ole tarvetta
tai niitä ei ole.

Pykälän 3 momentin mukaan tilastohistoriassa on tarpeellista myös ilmoittaa, milloin tilastopyyntö on tietojärjestelmään tehty eli käytännössä milloin tilastoajo on tehty tietojärjestelmästä (tilastopäivämäärä).

Pykälän 4 momentissa säädetään, että palkkatiedon osalta on kerrottava, jos se on 2 §:n 2 momentissa säädetyn mukaisesti ennakkopalkkatieto tai lopullinen palkkatieto on arvioitu. Saman momentin mukaan palkka- ja korvaustiedot ilmoitetaan yhden euron tarkkuudella. Sanamuoto antaa mahdollisuuden joko pyöristyssääntöjen mukaisesti pyöristää summan tai katkaista desimaalit pois, koska tällä ei ole asiallista merkitystä tilastohistorian käyttötarkoituksen kannalta.

6 §
Tilastohistorian toimittamistapa

Edellä 1—5 §:ssä tarkoitetut tiedot toimitetaan liitteiden 1 ja 2 mukaisesti esitettyinä. Vakuutusyhtiön tulee toimittaa tiedot käyttäen sähköistä tiedonsiirtomenetelmää. Tapaturmavakuutuslaitosten liitto määrittelee käytettävän sähköisen tiedonsiirtomenetelmän sekä siinä välitettävän sähköisen sanoman.

Vakuutusyhtiöt ilmoittavat Tapaturmavakuutuslaitosten liitolle niiden yhtiönsä lakisääteistä tapaturmavakuutusta hoitavien yksiköiden yhteystiedot, jotka yhtiön puolesta keskitetysti pyytävät tietoja ja joille tiedot toimitetaan.

Vakuutusyhtiön on ilmoitettava Tapaturmavakuutuslaitosten liitolle 4 §:ssä tarkoitettujen varausten ja pääomien laskemisessa käytetty korko varauksen ja pääoman suoritusvuotta vastaten. Jos korko riippuu suoritusvuoden lisäksi sattumisvuodesta tai muusta seikasta, tämä tulee ilmetä ilmoituksesta. Vakuutusyhtiön on toimitettava korkotieto Tapaturmavakuutuslaitosten liitolle suoritusvuotta vastaavan kalenterivuoden kunkin vuosineljänneksen loppuun mennessä. Tapaturmavakuutuslaitosten liitto julkaisee nämä tiedot keskitetysti vakuutusyhtiöiden käytettäväksi.

Selostus:

Pykälän 1 momentissa säädetään, että tilastohistoriaan kuuluvat asetuksen 1–5 §:ssä säädetyt tiedot tulee toimittaa tietyn mallin mukaisina. Mallin mukainen tietojen esittämistapa osoitetaan asetuksen liitteenä olevilla mallitaulukoilla. Malleissa on olennaista tietojen esittämisjärjestys, mutta ne eivät ole määrämuotoisia lomakkeita, joiden asettelua on noudatettava täsmällisesti.

Lisäksi 1 momentissa säädetään, että tilastohistoriaan kuuluvat tiedot tulee toimittaa vakuutusyhtiöstä toiseen sähköistä tiedonsiirtomenetelmää käyttäen. Momentin mukaan TVL määrittelee tiedonsiirrossa käytettävän teknisen ratkaisun ja siinä välitettävän sähköisen sanoman ja sanomamallin. Sähköiseen tiedonvälitystekniikkaan siirtyminen on tarpeellista siinä saavutettavien tehokkuus- ja kustannushyötyjen
vuoksi.

Pykälän 2 momentissa säädetään, että vakuutusyhtiön on yksilöitävä ne yhtiönsä lakisääteistä tapaturmavakuutusta hoitavat yksiköt, joilla on oikeus pyytää asetuksessa tarkoitettuja tietoja ja joille nämä tiedot on toimitettava.

Pykälän 3 momentin mukaan vakuutusyhtiön on ilmoitettava TVL:lle myös se korko, jota on käytetty tilastohistoriassa ilmoitettavien varausten ja pääomien laskemisessa, varauksen ja pääoman suoritusvuotta vastaten. Tuoreimman suoritusvuoden korkoa koskevan tiedon saatavuus tämän suoritusvuoden aikana edellyttää, että korko ilmoitetaan TVL:lle vuosineljänneksittäin. Jos korko riippuu suoritusvuoden lisäksi jostain muusta seikasta kuten esim. sattumisvuodesta, niin tämän seikan tulee ilmetä ilmoituksesta. TVL määrittelee tarvittaessa, mikä tällainen tekijä voi olla ja onko sillä arvonmäärityksen kannalta sellaista merkitystä, että se tulee ilmoittaa. TVL julkaisee nämä korkotiedot siten, että ne ovat kaikkien yhtiöiden käytettävissä.

7 §
Palkkatietojen toimittaminen vakuutuksen irtisanomisen yhteydessä

Vakuutusyhtiön, jossa vakuutus päättyy, on toimitettava tilastohistoriaan kuuluvat kunkin pakollisen vakuutuksen tapaturmavakuutuslain 35 a §:n 2 momentissa tarkoitetut palkkatiedot viimeiseltä täydeltä ja kuluvalta vakuutuskaudelta vastaanottavalle vakuutusyhtiölle kahden viikon kuluessa vakuutuksen viimeisestä irtisanomispäivästä. Palkkatiedot eritellään tapaturmavakuutuslain 35 e §:n nojalla ylläpidetyn riskiluokituksen edellyttämän toimialaa tai teetettyä työtä koskevan tiedon mukaisesti.

Mitä tietojen toimittamisesta 6 §:n 1 momentissa säädetään, sovelletaan myös 1 momentissa tarkoitettujen palkkatietojen toimittamiseen.

Selostus:

Pykälässä säädetään tapaturmavakuutuslain 35 a §:n 2 momentissa tarkoitettujen palkkatietojen toimittamisesta. Mainittu lainkohta ja tämä säännös koskee toisin kuin 1–5 §:n säännökset kaikkia yhtiöstä toiseen siirtyviä pakollisia vakuutuksia. Luovuttavan vakuutusyhtiön on toimitettava pakollisen vakuutuksen palkkatiedot viimeiseltä täydeltä ja kuluvalta vakuutuskaudelta vastaanottavalle vakuutusyhtiölle kahden viikon kuluessa vakuutuksen viimeisestä irtisanomispäivästä. Nämä tiedot toimitetaan jo nykyisinkin vakuutusyhtiöiden sopiman käytännön mukaisesti.

Pykälässä säädetään, että palkkatiedot tulee eritellä tapaturmavakuutuslain 35 e §:n nojalla ylläpitämän riskiluokituksen edellyttämän toimialaa tai teetettyä työtä koskevan tiedon mukaisesti, mikä nykyisen käytännön mukaan tarkoittaa TVL:n ylläpitämää ammattiluokitusta. Näiden palkkatietojen toimittamiseen sovelletaan mitä asetuksen 6 §:n 1 momentissa säädetään tilastohistoriaan kuuluvien tietojen toimittamisesta. Sen mukaisesti palkkatiedot toimitetaan asetuksen liitteenä olevan mallin mukaisina. Samoin tiedot tulee toimittaa TVL:n määrittelemää sähköistä tiedonsiirtomenetelmää käyttäen.

8 §
Voimaantulosäännös

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2012.

Vakuutusyhtiön on toimitettava tässä asetuksessa mainitut tiedot 6 §:ssä säädetyssä muodossa käyttäen sähköistä tiedonsiirtomenetelmää viimeistään 1 päivänä tammikuuta 2013 alkaen. Sitä ennen tiedot voidaan toimittaa siinä muodossa kuin vakuutusyhtiön tietojärjestelmä sen mahdollistaa. Tätä asetusta sovelletaan myös ennen 1 päivä tammikuuta 2012 sattuneita työtapaturmia ja ilmenneitä ammattitauteja koskeviin tietoihin.

Selostus:

Asetus tulee voimaan samanaikaisesti tapaturmavakuutuslain maksusääntelyä koskevien lainmuutosten kanssa 1.1.2012. Tilastohistorian sisältö, esittämismuoto ja tiedonvälitystapa poikkeavat nykyisestä, mikä edellyttää vakuutusyhtiöissä tietojärjestelmien muuttamista. Siirtymäsäännöksen mukaan tiedot on toimitettava asetuksessa säädetyssä muodossa viimeistään 1.1.2013 alkaen. Sitä ennen tilastohistoriaan kuuluvat tiedot voidaan toimittaa siinä muodossa, kuin se on mahdollista. Voimaantulosäännöksessä vielä tarkennetaan, että tämän asetuksen nojalla toimitettavia tietoja ovat myös ne tiedot, jotka kohdistuvat ennen voimaantuloa sattuneisiin vahinkoihin.

Liitteet 1 ja 2

Selostus:

Malleja on kaksi, joista toinen sisältää vahinkotiedot ja vuosittaiset palkkasummatiedot ja toinen ammattiluokittain eritellyt palkkatiedot.

 

Johan Pråhl
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy
Puh. +358 40 559 5544
johan.prahl@hpplaw.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.