Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Alusten lastauksen ja purkamisen työturvallisuudesta annettuun asetukseen muutoksia

Valtioneuvoston asetus alusten lastauksen ja purkamisen työturvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 1050/2011

Tässä asetuksessa henkilönostoja, nostoraksin käyttämistä ja nostolaitteiden tarkastamista ja tarkastajan pätevyyttä koskevia vaatimuksia tarkistetaan. Yleisenä tavoitteena on nostotyön turvallisuuden parantaminen. Muutokset selkeyttävät nostolaitteiden käyttöä ja tarkastamista koskevien säännösten soveltamista. Nostoraksin käyttöä ja irtaimen nostoapuvälineen yksityiskohtaista määräaikaistarkastusta koskevat säännökset ovat uusia.

Asetus tulee voimaan 1.1.2012.

 

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty sosiaali- ja terveysministeriön esittelystä, muutetaan alusten lastauksen ja purkamisen työturvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen (633/2004) 25, 26 ja 28 §, sellaisena kuin niistä on 28 § osaksi asetuksessa 405/2008, sekä lisätään 1 §:ään, sellaisena kuin se on osaksi asetuksessa 405/2008, siitä asetuksella 405/2008 kumotun 2 momentin tilalle uusi 2 momentti ja 9 §:ään uusi 2 momentti seuraavasti:

1 §
Soveltamisala

Työturvallisuudesta satamassa säädetään lisäksi työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (403/2008) ja muissa työturvallisuuslain nojalla annetuissa säädöksissä.

Selostus:

Asetuksen soveltamisen selkeyttämiseksi pykälään lisätään viittaus käyttöasetukseen ja muihin työturvallisuuslain nojalla annettuihin säädöksiin. Säännös on informatiivinen.

9 §
Henkilönosto

Mitä työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 25 c §:n 2 momentissa säädetään yksinomaan nosturin nostoköyden varassa olevan nostokorin kannatuksen varmistamisesta erillisellä nostokoneistolla tai turvalaitteella, ei koske sellaista satamanosturia, johon ei voida koukkupesän suuren painon tai muun rakenteellisen syyn vuoksi asentaa erillistä nostokoneistoa tai turvalaitetta. Henkilönoston edellytyksenä on tällöin, että nosturin nosto- ja köysikoneiston arvioidaan muuten olevan niin luotettava, ettei nostokorin putoamisvaaraa ole.

Selostus:

Valtioneuvoston asetuksella työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta (1101/2010) siirrettiin valtioneuvoston henkilönostoista nosturilla ja haarukkatrukilla antaman päätöksen (793/1999) keskeinen sisältö tähän käyttöasetukseen. Asetuksella ei ollut tarkoitus muuttaa satamanosturin käyttöä koskevia vaatimuksia. Asetuksen 25 c §: n 2 momentin säännöksen nostoköyden varmistuksesta on tarkoitus kattaa myös kumotun valtioneuvoston päätöksen 6 §:n 2 momentissa säädetty vaihtoehtoinen varmistus. Tätä on noudatettu vakiintuneesti ahtaustyössä, jossa nosturin koukkupesän suuri paino tai nosturin rakenteeseen liittyvä erityinen syy estää yleensä erillisen nostokoneiston tai turvalaitteen käyttämisen. Käyttöasetuksen yleissäännöksen muotoilu on aiheuttanut epävarmuutta ahtaustyössä. Sen vuoksi pykälään lisätään 2 momentti, jossa poikkeamismahdollisuudesta säädetään ahtaustyön osalta samalla tavalla kuin kumotussa valtioneuvoston päätöksessä.

25 §
Nostoköyden ja nostoraksin käyttäminen

Taakan nostamiseen tai laskemiseen käytettävän nostoköyden ja nostoraksin on oltava tarkoitukseen sopiva ja virheetön. Työnantajan tulee valmistajan antamalla todistuksella tai muulla luotettavalla tavalla varmistaa ennen työn aloittamista laitteiden sopivuus ja turvallisuus suunniteltuun nostoon.

Nosturia tai vintturia käytettäessä rummulla on oltava vähintään kolme kierrosta köyttä.

Tekokuituista päällysteraksia voidaan käyttää vain sellaisissa erikoisnostoissa, joissa taakassa on asianmukaiset nostokorvat, turvallisuuden kannalta riittävän iso sakkeli tai muulla tavoin on estetty terävien kulmien ja leikkaavien osien osuminen päällysteraksiin. Päällysteraksia ei saa käyttää toistuviin altavetonostoihin.

Selostus:

Pykälässä säädetään nostoköyden turvallisuusvaatimuksista ahtaustyössä. Pykälään lisätään nostoraksin turvallista käyttöä koskevat vaatimukset. Käyttöasetuksessa ei ole nostoköyden ja nostoraksin käytöstä erityisiä määräyksiä. Käytön turvallisuus ratkaistaan yleisesti vaaran arviointia ja poistamista (riskinarviointia) koskevan (käyttöasetuksen 4 §) ja työvälineen toimintakunnon varmistamisesta koskevan (käyttöasetuksen 5 §) nojalla. Ahtaustyössä on nostoköyden lisäksi vakiintuneet vaatimukset nostoraksin käytölle. Erityisesti sataman olosuhteissa on hyvin tärkeää, että nostotyötä koskevat vaatimukset ovat selkeät ja riittävän yksiselitteiset. Nostoraksin tarkoituksenmukaisuutta ja virheettömyyttä koskevat satamassa samat turvallisuusvaatimukset kuin nostoköyttä. Näin ollen pykälän 1 momenttia muotoillaan siten, että siinä otetaan nostoköyden lisäksi huomioon myös nostoraksi.

Pykälän 2 momentti on sama kuin voimassa olevassa pykälässä.

Pykälän 3 momentissa säädetään yksiselitteiset vaatimukset tekokuituisen päällysteraksin käytöstä. Tekokuituisen päällysteraksin virheettömyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi pykälässä säädetään, että sillä voi nostaa vain sellaisia yksittäisiä taakkoja, joissa on asianmukaiset nostokorvat, tähän tarkoitukseen riittävän iso sakkeli tai kun kulmasuojilla tai muulla tavalla on estetty leikkaavien osien osuminen raksiin. Pykälän muotoilu sallii tarvittaessa esimerkiksi suurten lieriöiden, veneiden ja laatikoiden nostamisen päällysteraksilla. Päällysteraksin virheettömyys tulee tarkistaa aina noston jälkeen ja poistaa vahingoittunut raksi välittömästi käytöstä.

26 §
Nostolaitteiden tarkastukset

Satamassa käytettävät irtaimet nostoapuvälineet on tarkastettava silmämääräisesti ennen käyttöönottoa ja sen jälkeen vähintään joka kolmas kuukausi sekä yksityiskohtaisesti joka 12 kuukausi lukuun ottamatta niitä nostorakseja ja muita tekniseltä rakenteeltaan yksinkertaisia nostoapuvälineitä, joiden turvallisuus voidaan riittävästi arvioida silmämääräisesti. Lastin mukana kulkevat nostoapuvälineet on tarkastettava silmämääräisesti ennen jokaista käyttöä.

Satamassa vakituisesti käytettävälle nosturille on vähintään joka toisen määräaikaistarkastuksen yhteydessä tehtävä koekäyttö suurimmalla sallitulla kuormalla.

Nostolaitetarkastajien pätevyydestä säädetään 28 §:ssä. Nostolaitetarkastuksen todistuskirjasta ja tarkastuspöytäkirjasta säädetään 33 §:ssä.

Selostus:

Pykälää muutetaan siten, että 1 momentissa säädetään irtainten nostoapuvälineiden tarkastuksesta ja 2 momentissa nostureita koskevista lisämääräyksistä ahtaustyössä.

Pykälän 1 momentti muotoillaan vakiintunutta käytäntöä vastaavaksi. Kolmen kuukauden välein tehtävä silmämääräinen tarkastus alkaa nostoapuvälineiden ensimmäisestä käyttöönotosta. Tarkastuksen tekee työnantajan tai aluksen päällikön osoittama henkilö. Lisäksi turvallisuuden kannalta keskeisille nostoapuvälineille tehdään yksityiskohtainen tekninen tarkastus vähintään 12 kuukauden välein. Näitä ovat esimerkiksi nostoissa käytettävät sovittimet, mekaaniset levittäjät, sellunnostokehikot ja henkilönostokorit. Näiltä osin tarkastuksen voi tehdä siihen hyväksytty erityinen riippumaton asiantuntija. Tekniseltä rakenteeltaan yksinkertaiset nostoapuvälineet, kuten kettinkiraksit, vaijerit, välipalkit ja rullahimmelit (jenssenit) voivat jäädä työnantajan tai aluksen päällikön valtuuttaman henkilön tekemän silmämääräisen tarkastuksen varaan myös tältä osin. Aluksen päällikön valtuuttaman henkilön on tarkistettava aluksen mukana kulkevan nostoapuvälineen (vyön, vaijerin ja köysiraksin) luotettavuus ennen jokaista uutta käyttöönottoa. Ellei aluksen päälliköllä ole esittää nostoapuvälineistä tarkastustodistusta, on ne tarkastettava erikseen ennen nostotyön alkua satamassa.

Pykälän 2 momentti vastaa nykyisen 1 momentin tätä koskevaa vaatimusta. Työvälineen toimintakunnon varmistamisesta säädetään yleisesti käyttöasetuksen 5 §:ssä. Toimintakunnon seuraamiseksi on tarvittaessa tehtävä tarkastuksia. Tarkastuksen voi tehdä työvälineen rakenteeseen ja käyttöön perehtynyt pätevä henkilö. Tarvittaessa työnantajan on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa. Käyttöasetuksen 5 luvussa (32–38 §:t ja asetuksen liite) säädetään eräille nostolaitteille tehtävästä erityisistä käyttöönotto- ja määräaikaistarkastuksista. Ahtaustyössä käytettävistä nostolaitteista tämän vaatimuksen piiriin kuuluvat ennen muuta yli 500 kiloa nostavat nosturit ja alusten lastinkäsittelyn nostolaitteet. Niille on tehtävä käyttöasetuksen 34 §:n perusteella määräaikaistarkastus vuoden välein ensimmäisen käyttöönottotarkastuksen jälkeen. Yleissäännöksen mukaan tarkastuksen yhteydessä tehdään joka neljäs vuosi koeajo suurimmalla sallitulla kuormalla. Tämän pykälän 1 momentissa säädetään, että satamassa vakituisesti käytettäville nostureille koekäyttö on tehtävä joka toisen määräaikaistarkastuksen yhteydessä eli kahden vuoden välein. Määräaikaistarkastuksesta on muuten voimassa, mitä käyttöasetuksessa säädetään.

Pykälän 3 momenttiin otetaan selvyyden vuoksi viittaussäännöstä nostolaitetarkastajien pätevyyttä koskevaan 28 §:ään ja tarkastusten kirjaamista koskevaan 33 §:ään.

28 §
Nostolaitetarkastajien pätevyys

Satamassa käytettävän nosturin ja siihen kuuluvien kuormauselinten käyttöönotto- ja määräaikaistarkastuksen saa tehdä vain työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 37 §:n 1 momentissa tarkoitettu asiantuntijayhteisö.

Enintään 1000 kg nostavan nosturin tai kuormausmomentiltaan alle 25 tonnimetriä olevan kuormausnosturin sekä irtaimen nostoapuvälineen yksityiskohtaisen tarkastuksen voi tehdä myös mainitussa momentissa tarkoitettu asiantuntija.

Irtaimen nostoapuvälineen silmämääräisen tarkastuksen saa tehdä työnantajan tai aluksen päällikön valtuuttama nostoapuvälineen käyttöön ja tarkastamiseen perehtynyt, joka tuntee niiden turvallisuusominaisuudet ja hylkäämisperusteet.

Selostus:

Pykälän 1 momenttiin otetaan nimenomaista säännöstä siitä, että nosturin kuormauselimet kuuluvat myös kyseisen nosturin käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukseen. Tästä on ollut epäselvyyttä varsinkin ahtaustyössä. Asiantuntijayhteisön on siten ahtaustyössä tarkastettava myös nosturissa käytettävät tekniset erikoislaitteet esimerkiksi kontin ja irtolastin nostoon tarkoitetut kuormauselimet. Sama koskee asiantuntijayhteisöä alusten lastinkäsittelyn nostolaitteiden käyttöönottotarkastuksessa ja asiantuntijaa niiden määräaikaistarkastuksissa ja perusteellisissa tarkastuksissa.

Nykyisestä 1 momentista irrotetaan 2 momentiksi asiantuntijan pätevyyttä koskeva osuus, johon lisätään säännös irtaimen nostoapuvälineen yksityiskohtaisen tarkastuksen tekijästä. Tarkastuksen tekijällä tulee olla myös käyttöasetuksen 37 §:ssä säädetty sertifiointielimen hyväksymän
asiantuntijan pätevyys.

Pykälän 3 momenttiin tehdään tätä vastaava säädöstekninen muutos. Pykälän 3 momentissa säädetty pätevyys koskee siten vain 26 §:ssä säädetyn silmämääräisen tarkastajan tekijää.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2012.

Asetuksen 28 §:n 2 momenttia sovelletaan kuitenkin vasta 1 päivästä tammikuuta 2014.

Selostus:

Asetus tulee voimaan 1.1. 2012. Irtaimen nostolaitteen yksityiskohtaisen tarkastuksen tekijän pätevyyttä koskevat vaatimukset tulevat sovellettavaksi vasta 1.1.2014. Siihen asti tarkastukset voi tehdä käyttöasetuksen 5 §:n 3 momentissa tarkoitettu irtaimen nostoapuvälineen rakenteeseen ja käyttöön perehtynyt pätevä työntekijä tai työnantajan hyväksymä ulkopuolinen asiantuntija. Työntekijän pätevyyden työnantajan on varmistettava työturvallisuuslain 14 §:ssä säädetyllä tavalla.

 

Johan Pråhl
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy
Puh. +358 40 559 5544
johan.prahl@hpplaw.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.