Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi muutoslaki tartuntatautilain 40 §:n muuttamisesta

Laki tartuntatautilain 40 §:n muuttamisesta 883/2023

Tartuntatautilakia (1227/2016) muutettiin lailla (883/2023). Muutoksella THL:lle annettiin oikeus antaa tartuntatautirekisterin tietoja hyvinvointialueen tai HUS-yhtymän tartuntataudeista vastaavan lääkärin nimeämälle tartuntatautien torjuntaan osallistuvalle muulle terveydenhuollon henkilöstölle.

Laki tuli voimaan 30.6.2023.

Ks. myös hallituksen esitys 5/2023 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan tartuntatautilain (1227/2016) 40 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1149/2022, seuraavasti:

40 §
Tietojen luovuttaminen rekistereistä

Edellä 32, 33, 36, 37 ja 39 §:ssä tarkoitettuihin rekistereihin talletetut henkilötiedot on pidettävä salassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voi kuitenkin salassapitosäännösten estämättä luovuttaa valtakunnallisesta tartuntatautirekisteristä ja tapauskohtaisesta rekisteristä tietoja aluehallintoviraston tartuntataudeista vastaavalle lääkärille, hyvinvointialueen tai HUS-yhtymän tartuntataudeista vastaavalle lääkärille sekä hyvinvointialueen tai HUS-yhtymän tartuntataudeista vastaavan lääkärin nimeämälle tartuntatautien torjuntatyöhön osallistuvalle henkilöstölle siinä laajuudessa kuin se on tartuntatautien torjuntatyöhön kuuluvien tehtävien vuoksi välttämätöntä.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään tietojen luovuttamisesta.

Pykälän 1 momenttia muutettiin siten, että aluehallintoviraston, hyvinvointialueen ja HUS-yhtymän tartuntataudeista vastaavan lääkärin lisäksi THL voi jatkossa antaa henkilötietoja tartuntatautirekisteristä myös hyvinvointialueen tai HUS-yhtymän tartuntataudeista vastaavan lääkärin nimeämälle tartuntatautien torjuntatyöhön osallistuvalle muulle henkilöstölle siinä laajuudessa kuin se on tehtävien suorittamisen vuoksi välttämätöntä.

Terveydenhuoltoon osallistuvalla henkilöstöllä on lain mukaan oikeus käsitellä terveystietoja siinä laajuudessa kuin työtehtävät sitä edellyttävät. Laissa tarkoitetut henkilötiedot useimmiten löytyvät jo potilastiedoista, joten terveydenhuollon henkilöstön oikeus tietojen käsittelyyn tai saantiin ei sinänsä laajene. Tämän lisäksi tartuntatautilain mukaan THL voi luovuttaa tarvittavat tiedot tartuntatautien torjunnasta vastaaville viranomaisille. Nämä tiedot ovat samat tai jopa laajemmat kuin tartuntatautirekistereissä olevat tiedot. Tiedot voidaan myös luovuttaa hoitohenkilöstölle tai terveydenhuollon toimintayksikön henkilöstölle, joka osallistuu tartuntatautien torjuntatyöhön.

Tartuntatautirekisterien tietojen saaminen vain potilastietokannoista voi hidastaa terveydenhuollon henkilökunnan työtä, sillä tiedot eivät ole keskitetysti potilastietojärjestelmässä samoin kuin ne ovat tartuntatautilain tarkoittamissa rekistereissä. Näin ollen pykälä vastaa pääosin jo sitä edeltävää lainsäädäntöä, sillä henkilöstön tosiasiallinen oikeus käsitellä henkilötietoja ei juuri laajene, vaan tiedon hyödyntäminen tehostuu.


Tämä laki tuli voimaan 30 päivänä kesäkuuta 2023.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.