Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ympäristökorvauksesta annettuun asetukseen tehtiin CAP-suunnitelmasta johtuvat muutokset

Valtioneuvoston asetus ympäristökorvauksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 468/2023

Selostettavalla asetuksella muutettiin ympäristökorvauksesta annettua valtioneuvoston asetusta (78/2023). Muutosasetus on osa Suomen yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelmaa (CAP-suunnitelma). Muutosasetuksella toteutettiin CAP-suunnitelmaan tehdyt tekniset muutokset sekä eräitä muita säännösten sanamuotoa täsmentäviä muutoksia.

Asetus tuli voimaan 28.3.2023.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti
muutetaan ympäristökorvauksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (78/2023) 13 §:n 3 momentti, 19 §:n 5 momentti ja 24 § seuraavasti:

13 §
Tilakohtaisen toimenpiteen yleiset vaatimukset

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Peruslohkolla on oltava voimassa oleva viljavuustutkimus, jos peruslohkolla on satokasvi tai peruslohkoa saa lannoittaa. Viljavuustutkimus on tehtävä, kun edellisestä analyysistä on kulunut viisi vuotta. Linjanäytteenotossa näytteet on otettava joka kolmas vuosi. Uusien viljavuustutkimusten tulosten on oltava käytettävissä ennen seuraavaa lannoituskertaa. Aktiiviviljelijällä, joka antaa ympäristösitoumuksen, eikä hän ole aiemmin ollut sitoutuneena ympäristökorvausjärjestelmässä, on oltava ehdot täyttävät viljavuustutkimukset ensimmäisen sitoumusvuoden loppuun mennessä. Mitä edellä säädetään viljavuustutkimuksen määräajasta, sovelletaan myös lohkoihin, jotka tuensaaja saa hallintaansa sitoumuskauden aikana.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään tilakohtaisen toimenpiteen yleisistä vaatimuksista. Pykälän 3 momentin sanamuotoa täsmennettiin peruslohkon lannoituksen osalta. Muutoksen myötä peruslohkolla on oltava voimassa oleva viljavuustutkimus, jos peruslohkolla on satokasvi tai peruslohkoa saa lannoittaa.

19 §
Täsmäviljelymenetelmiä koskeva valinnainen tilakohtainen toimenpide

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Aktiiviviljelijällä on oltava 1 momentin 1 ja 4 kohdassa tarkoitetun menetelmän käytöstä tuloste. Jos toimenpiteen toteuttamisessa on käytetty urakoitsijaa, 1 momentissa tarkoitetun menetelmän käytöstä on oltava viimeistään 30 päivänä marraskuuta urakoitsijan kuittaus tai kuitti.

Selostus:

Pykälässä säädetään täsmäviljelymenetelmiä koskevasta valinnaisesta tilakohtaisesta toimenpiteestä. Pykälän 5 momentin sanamuotoa täsmennettiin sellaisten menetelmien osalta, joissa käytetään urakoitsijaa. Jos toimenpiteen toteuttamisessa on käytetty urakoitsijaa, 1 momentissa tarkoitetun menetelmän käytöstä on oltava viimeistään 30 päivänä marraskuuta urakoitsijan kuittaus tai kuitti.

24 §
Kiertotalouden edistämistä koskeva lohkokohtainen toimenpide

Kiertotalouden edistämistä koskevassa lohkokohtaisessa toimenpiteessä aktiiviviljelijän on levitettävä peltolohkolle lietelantaa, virtsaa, lietelannasta erotettua nestejaetta tai nestemäistä orgaanista lannoitetta sijoittavilla tai multaavilla laitteilla tai lisättävä peltolohkolle orgaanista materiaalia, jonka kuiva-ainepitoisuus on vähintään 20 prosenttia. Orgaanisella materiaalilla tarkoitetaan:

1) orgaanisia lannoitteita;

2) orgaanisia maanparannusaineita;

3) orgaanisten lannoitteiden ja orgaanisten maanparannusaineiden seoksia;

4) toiselta tilalta hyötykäyttöön hankittua kuivalantaa tai kompostoitua lantaa;

5) lannasta erotettua kuivajaetta.

Sijoittamalla levitettävä lietelanta ja vastaavat aineet voivat olla peräisin aktiiviviljelijän omalta tilalta tai muualta. Orgaanisena aineena levitettävästä kuivalannasta ei myönnetä ympäristökorvausta, jos se on peräisin korvausta hakevan aktiiviviljelijän hallinnassa olevalta maatilalta. Tila ei voi samanaikaisesti sekä luovuttaa että vastaanottaa orgaanista materiaalia lukuun ottamatta sellaista orgaanista materiaalia, joka on kierrätetty biokaasulaitoksen kautta.

Sijoitettavilla tai multaavilla laitteilla levitettävien aineiden levitysmäärän oltava vähintään 15 kuutiometriä hehtaarille. Lannan, kuivajakeen ja liitteessä 3 tarkoitetun orgaanisen materiaalin, jonka kuiva-ainepitoisuus on vähintään 20 prosenttia, levitysmäärän on oltava vähintään 10 kuutiometriä hehtaarille. Korkean ravinnepitoisuuden sisältävien aineiden, joiden fosforipitoisuus on vähintään 3 kilogrammaa kuutiometriä kohden, levitysmäärän on oltava vähintään 5 kuutiometriä hehtaarille.

Lietelannan ja vastaavien liitteessä 2 tarkoitettujen aineiden sijoittaminen peltoon on toteutettava laitteella, joka leikkaa pintaan viillon ja valuttaa tai ruiskuttaa lietelannan viiltoon. Lisäksi voidaan käyttää multaavia laitteita, jotka on kytketty aineita levittävään yksikköön.

Aktiiviviljelijän on kyettävä osoittamaan luovutussopimuksen, maksukuitin tai rahtitai kuormakirjan avulla maatilan ulkopuolelta tulevan materiaalin ravinnesisältö sekä tuote, toimittaja ja määrä. Käytetyt aineet ja niiden levitysmäärät on merkittävä lohkokohtaisiin muistiinpanoihin.

Toimenpiteen vähimmäistason vaatimuksena on noudatettava lannoitelain 6 §:n 2 momenttia ja eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 10 §:n 1–3 ja 5–8 momenttia. Lisäksi vähimmäistason vaatimuksena on, että peltolohkolle levitettävä aine on valittava siten, että levitettäväksi vaadittava vähimmäismäärä ei ylitä fosforia sisältävien lannoitevalmisteiden ja lannan käytöstä annetun valtioneuvoston asetuksen 3–9 ja 13 §:ssä ja eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 11 §:ssä säädettyjä enimmäismääriä.

Selostus:

Pykälässä säädetään kiertotalouden edistämistä koskevasta lohkokohtaisesta toimenpiteestä. Pykälään tehtiin CAP-suunnitelman teknistä korjausta vastaava muutos. Pykälän 4 momentti, jossa säädettiin typen ja fosforin sallitusta käyttömäärästä kumottiin. Toimenpiteen typpeä ja fosforia koskevat vaatimukset siirrettiin 6 momentissa säädettyyn toimenpiteen vähimmäistasoon. Vähimmäistasolla tarkoitetaan kansallisella lainsäädännöllä asetettuja vähimmäisvaatimuksia, joita ympäristösitoumuksen antaneen on noudatettava, jotta ympäristökorvaus voidaan maksaa. Vähimmäistason vaatimuksena on, että peltolohkolle levitettävä aine on valittava siten, että levitettäväksi vaadittava vähimmäismäärä ei ylitä fosforia sisältävien lannoitevalmisteiden ja lannan käytöstä annetun valtioneuvoston asetuksen (64/2023) 3–9 ja 13 §:ssä ja eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (1250/2014) 11 §:ssä säädettyjä enimmäismääriä.


Tämä asetus on tullut voimaan 28 päivänä maaliskuuta 2023.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.