Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Lakia merenkulun ympäristönsuojelusta täydennettiin vastaamaan alusjätedirektiivin vaatimuksia

Laki merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 1 §:n muuttamisesta 159/2023

Merenkulun ympäristölakia on muutettu vastaamaan aluksilta peräisin olevan jätteen toimittamiseen tarkoitetuista satamassa olevista vastaanottolaitteista annetun direktiivin (EU 2019/883, "alusjätedirektiivi") säännöksiä. Lakia on täydennetty lisäämällä siihen satamien jätehuoltoa koskeva koulutusvelvoite alusjätedirektiivin mukaisesti. Uuden 6 momentin mukaan sataman pitäjän on järjestettävä sataman henkilöstölle tarvittava koulutus näiden tehtävien kannalta olennaisten ja ajantasaisten tietojen saamiseksi ja ylläpitämiseksi. Koulutuksessa on huomioitava erityisesti mahdollinen vaarallisten aineiden käsittely satamassa. 

Laki on tullut voimaan 1.3.2023.

Ks. myös HE 263/2022.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 9 luvun 1 §:ään, sellaisena kuin se on laissa 669/2021, uusi 6 momentti seuraavasti:

9 luku
Jätteiden vastaanottojärjestelyt satamassa
1 §
Satamassa olevat jätteiden vastaanottolaitteet

Sataman pitäjän on järjestettävä sataman henkilöstölle tarvittava koulutus näiden tehtävien kannalta olennaisten ja ajantasaisten tietojen saamiseksi ja ylläpitämiseksi. Koulutuksessa on huomioitava erityisesti mahdollinen vaarallisten aineiden käsittely satamassa.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Sataman yleisiä vastaanottovelvoitteita koskevaan pykälään on lisätty uusi 6 momentti, jossa on säädetty alusjätedirektiivin 15 artiklan edellyttämällä tavalla sataman henkilöstön koulutuksesta. Koulutusvelvoite on asetettu sataman pitäjälle. Tämän on järjestettävä sataman henkilöstölle tarvittava koulutus näiden tehtävien kannalta olennaisten ja ajantasaisten tietojen saamiseksi ja ylläpitämiseksi. Koulutuksessa on huomioitava erityisesti mahdollinen vaarallisten aineiden käsittely satamassa. Alusjätedirektiivin 15 artikla edellyttää, että koulutusvaatimukset saatetaan säännöllisesti ajan tasalle teknologisen innovoinnin haasteisiin vastaamiseksi, mihin nyt lisättävällä momentilla viitataan edellyttämällä ajantasaisten tietojen saamista ja ylläpitämistä.


Tämä laki on tullut voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2023.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.