Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ympäristövahinkolakiin teknisluonteinen muutos

Laki ympäristövahinkojen korvaamisesta annetun lain 12 §:n muuttamisesta 566/2018

Ympäristövahinkojen korvaamisesta annettua lakia (ympäristövahinkolaki, 737/1994) muutetaan siten, että siihen sisältyvät viittaukset kumottavaan yksityisistä teistä annettuun lakiin (358/1962) päivitetään vastaamaan uutta 1.1.2019 voimaan tulevaa yksityistielakia (560/2018).

Uuden yksityistielain on tarkoitus selkiyttää eri osapuolten vastuita yksityisteiden rakentamisen, ylläpidon ja liikkumisen suhteen sekä keventää lupamenettelyitä. Samalla kuntien tielautakunnat lakkautetaan, ja niiden tehtävät siirretään muille viranomaisille. Myös yksityisteitä koskevaa avustusjärjestelmää selkiytetään ja supistetaan.

Ympäristövahinkolain muutos tulee voimaan 1.1.2019 samanaikaisesti uuden yksityistielain kanssa.

Ks. myös hallituksen esitys HE 147/2017 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan ympäristövahinkojen korvaamisesta annetun lain (737/1994) 12 §, sellaisena kuin se on laissa 628/2011, seuraavasti:

12 §
Lain soveltaminen eräiden muiden lakien mukaisessa menettelyssä

Jos kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetun lain tai muun siihen verrattavan lain, maantielain (503/2005), yksityistielain (560/2018), ratalain (110/2007) tai kaivoslain (621/2011) mukaisessa menettelyssä tulee määrättäväksi korvaus tässä laissa tarkoitetusta ympäristövahingosta, sovelletaan tämän lain säännöksiä korvausvelvollisuudesta ja korvauksen määräämisen perusteista, 8–10 §:ää lukuun ottamatta. Jos edellä tässä pykälässä tarkoitettujen lakien mukaisesta toiminnasta seuraa ympäristövahingoksi luettava henkilövahinko, sovelletaan tätä lakia.

Selostus:

Pykälässä säädetään perusteista, joiden mukaan vahingonkorvaus suoritetaan ympäristövahinkolain perusteella silloin, kun vahinko on tapahtunut muun lain mukaisessa menettelyssä. Pykälän 1 momentin viittaus vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutetaan vastaamaan uutta yksityistielakia.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2019.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.