Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Kiinteistönmuodostamislakiin teknisluonteisia muutoksia

Laki kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta 561/2018

Kiinteistönmuodostamislakia (554/1995) muutetaan siten, että siihen sisältyvät viittaukset yksityisistä teistä annettuun lakiin (358/1962) päivitetään vastaamaan uutta 1.1.2019 voimaan tulevaa yksityistielakia (560/2018).

Uuden yksityistielain on tarkoitus selkiyttää eri osapuolten vastuita yksityisteiden rakentamisen, ylläpidon ja liikkumisen suhteen sekä keventää lupamenettelyitä. Samalla kuntien tielautakunnat lakkautetaan, ja niiden tehtävät siirretään muille viranomaisille. Myös yksityisteitä koskevaa avustusjärjestelmää selkiytetään ja supistetaan.

Kiinteistönmuodostamislain muutokset tulevat voimaan 1.1.2019 samanaikaisesti uuden yksityistielain kanssa.

Ks. myös hallituksen esitys HE 147/2017 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan kiinteistönmuodostamislain (554/1995) 5 §:n 2 momentin 8 kohta, 103 §:n 3 momentti, 156 §:n 3 momentti, 159 §:n 3 momentti, 162 §:n 1 momentti, 165 §:n 2 ja 3 momentti sekä 168 §:n 2 momentti, sellaisina kuin ne ovat, 5 §:n 2 momentin 8 kohta laissa 374/2016, 103 §:n 3 momentti, 159 §:n 3 momentti ja 165 §:n 3 momentti laissa 1159/2005, 156 §:n 3 momentti, 162 §:n 1 momentti ja 168 §:n 2 momentti laissa 914/2011 sekä 165 §:n 2 momentti laissa 322/1999, seuraavasti:

5 §

Kunnan palveluksessa oleva kiinteistöinsinööri, insinööri tai teknikko voi olla toimitusinsinöörinä:


8) yksityistielain (560/2018) mukaisessa yksityistietoimituksessa;

Selostus:

Pykälässä säädetään toimitusinsinöörin pätevyysvaatimuksista. Pykälän 2 momentin 8 kohdan viittaus vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutettiin vastaamaan uutta yksityistielakia.

103 §

Kiinteistötoimituksen yhteydessä tehdään hakemuksetta sellainen rajankäynti ja muu kiinteistönmääritys, joka on tarpeen toimituksen suorittamista varten. Tällainen kiinteistönmääritys voi koskea myös yksityistielain mukaista oikeutta.

Selostus:

Pykälässä säädetään kiinteistötoimituksen edellytyksistä. Pykälän 3 momentin viittaus vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutettiin vastaamaan uutta yksityistielakia.

156 §

Kiinteistötoimituksessa on kullekin kiinteistölle ja palstalle järjestettävä tarpeellinen kulkuyhteys kadulle, maantielle tai sellaiselle yksityiselle tielle pääsemiseksi, jota varten on perustettu tiekunta, perustamalla 154 §:n 1 momentin 11 kohdassa tarkoitettu rasite taikka perustamalla yksityistielaissa tarkoitettu pysyvä tai määräaikainen tieoikeus tai muu kulkuyhteyttä varten tarpeellinen oikeus. Tällaisen oikeuden perustamisen edellytyksiin sovelletaan, mitä yksityistielaissa säädetään. Jos asianomainen kiinteistön omistaja pyytää, kiinteistötoimituksessa on ratkaistava tieoikeuden antaminen myös edellä tarkoitettuun yksityistiehen.


Selostus:

Pykälässä säädetään rasitteen perustamisen edellytyksistä. Pykälän 3 momentin viittaus vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutettiin vastaamaan uutta yksityistielakia.

159 §

Toimituksen kohteena olevaa aluetta koskeva rasite tai yksityistielain mukainen oikeus, joka on tarpeeton, voidaan poistaa toimituksessa.

Selostus:

Pykälässä säädetään tilanteista, jolloin aiemmin perustettu rasite jää voimaan. Pykälän 3 momentin viittaus vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutettiin vastaamaan uutta yksityistielakia.

162 §

Rasitetun rekisteriyksikön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus rasitteen tai oikeuden perustamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta siltä, jonka hyväksi rasite tai oikeus perustetaan. Edellä 160 §:ssä tarkoitetusta toimenpiteestä aiheutuneen haitan tai vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka hyötyy toimenpiteestä. Jos 156 §:n 3 momentin nojalla annetaan tieoikeus, on samalla käsiteltävä ja ratkaistava yksityistielain 40 §:ssä tarkoitettu korvausvelvollisuus. Lohkomisessa lohkokiinteistön hyväksi perustetusta 156 §:n 3 momentissa tarkoitettua kulkuyhteyttä varten tarpeellisesta rasitteesta tai oikeudesta kantakiinteistön omistajalla on kuitenkin oikeus korvaukseen vain erityisestä syystä. Jos 159 §:n 2 momentissa tarkoitetun määräyksen vuoksi rasitteen rasittavuus sanottavasti lisääntyy, rasitetun rekisteriyksikön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus tästä johtuvasta lisähaitasta mainitussa momentissa tarkoitetuilta rasiteoikeuden haltijoilta.


Selostus:

Pykälässä säädetään rasitteen perustamisen perusteella tulevasta vahingonkorvausoikeudesta. Pykälän 1 momentin viittaus vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutettiin vastaamaan uutta yksityistielakia.

165 §

Asemakaava-alueella suoritettavassa rasitetoimituksessa saadaan käsitellä 156 §:n 3 momentissa tarkoitettu, yksityistielain mukaista oikeutta koskeva asia vain, jos kysymys on tällaisen oikeuden siirtämisestä, muuttamisesta tai poistamisesta. Muulla kuin edellä tarkoitetulla alueella rasitetoimituksessa saadaan käsitellä 156 §:n 3 momentissa tarkoitettu yksityistielain mukaista oikeutta koskeva asia vain, jos samalla on kysymys 154 §:n 1 momentissa tarkoitettua rasitetta koskevasta toimenpiteestä.

Uusjaossa saadaan käsitellä yksityistielain mukaisen oikeuden perustamista koskevan asian lisäksi uusjakoalueeseen kohdistuvan mainitun lain mukaisen oikeuden siirtämistä, muuttamista tai poistamista koskeva asia.

Selostus:

Pykälässä säädetään rasitetoimituksessa käsiteltävistä asioista. Pykälän 1 ja 2 momenttien viittaukset vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutettiin vastaamaan uutta yksityistielakia.

168 §

Jos toimitus koskee usean yhdessä omistamaa kiinteistöä tai määräalaa, kutsukirje toimitetaan erikseen kaikille yhteisomistajille. Jos toimitus koskee yhteistä aluetta tai yhteistä erityistä etuutta eikä toimituksessa ole kysymys yhteisen alueen jakamisesta tai 101 §:n 1 momentin 2, 4 tai 5 kohdassa tarkoitetusta kiinteistönmäärityksestä tai vastaavasta toimenpiteestä, kutsukirje toimitetaan järjestäytyneelle osakaskunnalle noudattaen, mitä yhteisaluelain 26 §:ssä säädetään, ja järjestäytymättömälle osakaskunnalle toimittamalla kutsukirje yhteisaluelain 26 §:n 4 momentissa tarkoitetulle edustajalle. Jollei tällaista edustajaa ole nimetty, kutsukirje toimitetaan jollekin osakkaalle ja toimituksen aloittamisesta tiedotetaan lisäksi julkaisemalla kutsu vähintään yhdessä paikkakunnalla leviävässä sanomalehdessä. Jos toimitus koskee aluetta, johon usealla kiinteistöllä on rasiteoikeus tai yksityistielain mukainen oikeus, eikä kysymys ole tällaisen oikeuden poistamisesta, siirtämisestä tai muuttamisesta, riittää, että kutsukirje toimitetaan yhdelle oikeuden haltijoista. Kirje toimitetaan kuitenkin tiekunnalle, jos toimitushakemuksesta ilmenee tai muutoin on tiedossa, että toimitus koskee tiekunnan tietä.


Selostus:

Pykälässä säädetään tiedottamisesta, joka liittyy toimituksen aloittamiseen. Pykälän 2 momentin viittaus vanhaan yksityisistä teistä annettuun lakiin muutettiin vastaamaan uutta yksityistielakia.

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2019.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.