Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Valtioneuvoston päätös juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden laatuvaatimuksista ja tarkkailusta kumottiin tarpeettomana

Valtioneuvoston asetus juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden laatuvaatimuksista ja tarkkailusta annetun valtioneuvoston päätöksen kumoamisesta 315/2017

Valtioneuvoston päätös juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden laatuvaatimuksista ja tarkkailusta (366/1994) annettiin aiemman vesilain (264/1961) 9 luvun ja vesi- ja ympäristöhallinnosta annetun lain (24/1986) nojalla ja sillä pantiin täytäntöön Euroopan yhteisön neuvoston kaksi direktiiviä (jäsenvaltioissa juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden laatuvaatimuksista 16.6.1975 annettu direktiivi (75/440/ETY) ja jäsenvaltioissa sovellettavista juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden määritysmenetelmistä sekä näytteenotto- ja analysointitiheydestä 9.5.1979 annettu direktiivi (79/869/ETY), jotka sittemin kumottiin yhteisön vesipolitiikan puitteissa annetun direktiivin (2000/60/EY) 22 artiklaan perustuen. Talousvettä koskevat säännökset taas perustuvat Euroopan neuvoston direktiiviin 98/83/EY ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta (juomavesidirektiivi), joka on toimeenpantu terveydensuojelulain säännösten lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (1352/2015, talousvesiasetus), ja johon sisältyy säännöksiä pintaveden desinfiontivaatimuksesta ja käyttötarkkailusta. Talousvesiasetuksen 11 §:ssä säädetään talousveden desinfioinnista, vesihuoltolaki (119/2001) taas velvoittaa vesilaitoksia tarkkailemaan raakaveden laatua.

Lisäksi valtioneuvoston asetuksessa vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista (1022/2006) edellytetään, että ympäristöluvanvaraista toimintaa harjoittavan on tarkkailtava aineiden pitoisuuksia vedessä, sedimentissä tai eliöstössä, kun pintaveteen päästetään tai huuhtoutuu asetuksen liitteen tarkoittamia vesiympäristölle vaarallisia ja haitallisia aineita. Edellä selostettujen säädösten kattavuudesta johtuen valtioneuvoston päätös juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden laatuvaatimuksista ja tarkkailusta (366/1994) voitiin kumota tarpeettomana. Terveydensuojelulaki ja sen nojalla annettu talousvesiasetus sisältää jo kattavat säädökset mm. juomaveden desinfiointiin, laatuun ja tarkkailuun liittyen. Lisäksi päällekkäistä sääntelyä on myös vesihuoltolaissa. Myös päätökseen sisältyvä luettelo raakaveden laadun määrittämiseksi oli edellä esitetyn sääntelyn myötä käynyt tarpeettomaksi. Päätöksen kumoamisen katsottiin olevan sopusoinnussa myös hallituksen ohjelman kanssa.

Asetus tuli voimaan 1.7.2017.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Tällä asetuksella kumotaan juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden laatuvaatimuksista ja tarkkailusta annettu valtioneuvoston päätös (366/1994).

2 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2017.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.