Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus koskien vakuutuksen siirtomenettelyä ja tilastohistoriaa

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesta siirtomenettelystä ja tilastohistoriasta 1589/2015

Asetuksessa annetaan tarkempia säännöksiä vakuutuksen siirtomenettelystä, josta säädetään työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015) 162 §:n 1 ja 2 momentissa. Siirtomenettelyn ja tilastohistorian välittämisen katsotaan kuuluvan sekä asiallisesti että menettelyllisesti samaan kokonaisuuteen, joten niistä katsotaan olevan tarkoituksenmukaista säätää tarkemmin samassa asetuksessa. Asetus korvaa sosiaali- ja terveysministeriön 18 päivä marraskuuta 2011 antaman asetuksen tapaturmanvakuutuslain 35 a §:ssä tarkoitetusta tilastohistoriasta (1161/2011, myöhemmin tilastohistoria-asetus), joka lakkasi olemasta voimassa 1 päivä tammikuuta 2016, kun tapaturmavakuutuslaki kumottiin uudella työtapaturma-ammattitautilailla.


Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015) 162 ja 167 §:n nojalla:


1 §
Siirtomenettely


Työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015) 162 §:n 1 momentissa tarkoitetusta siirtoilmoituksesta tulee käydä ilmi vakuutuksenottajan ja siirrettävien vakuutusten yksilöintitiedot sekä siirtoajankohta ja muut siirron toteuttamiseksi tarvittavat tiedot. Vakuutuksenottajan tulee päivätä ja allekirjoittaa siirtoilmoitus.


Siirto peruuntuu, jos vanha vakuutusyhtiö toteaa siirtoilmoituksen saatuaan, ettei vakuutusta voida siirtää. Vanhan vakuutusyhtiön on ilmoitettava esteestä ja sen syystä uudelle vakuutusyhtiölle kahden viikon kuluessa työtapaturma- ja ammattitautilain 162 §:n 1 momentissa tarkoitetusta vakuutuksen viimeisestä siirtopäivästä.

Selostus:

Asetuksen 1 pykälän 1 momentissa säädetään siirtoilmoituksen muotovaatimuksista.

Pykälän 2 momentissa säädetään menettelystä tilanteessa, jossa siirto peruuntuu siitä syystä, että vanha vakuutusyhtiö toteaa siirtoilmoituksen saatuaan että vakuutusta ei voida siirtää. Vakuutusta ei voida siirtää sillon, kun se on määräaikainen, päättynyt, ensimmäinen vakuutuskausi on kesken, vakuutettu toiminta on päättynyt taikka vakuutusta ei enää ole. Vakuutuksen siirto estyy myös silloin, kun vakuutus jo ehditty siirtää toiseen yhtiöön.


2 §
Tilastohistoriaan kuuluvat tiedot


Työtapaturma- ja ammattitautilain 167 §:ssä tarkoitettuun tilastohistoriaan kuuluvat palkka- sekä vahinkotapahtuma- ja korvaustiedot annetaan noudattaen 3—7 §:ää.

Jos pyyntö koskee työtapaturma- ja ammattitautilain 167 §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitettua tilastohistoriaa ja vakuutus on ollut yhtiössä mainituissa momenteissa tarkoitettua lyhyemmän ajan, tiedot annetaan vastaavasti vakuutuksen voimassaoloajalta.

Selostus:

Asetuksen 2 pykälässä 1 momentissa säädetään tiedoista, jotka tilastohistorian tulee sisältää. Työtapaturma- ja ammattitautilain 1 ja 3 momentin nojalla tiedot annetaan viideltä viimeiseltä täydeltä sekä kuluvalta vakuutuskaudelta. Säännös koskee niin tarjouspyyntövaihetta kuin erikoismaksuperusteisen vakuutuksenottajan tietoja vakuutuksen siirtotilanteessa. Työtapaturma- ja ammattitautilain pykälän 2 momentin nojalla palkkatiedot toimitetaan kuluvalta ja sitä edeltävältä täydeltä kalenterivuodelta. Sanottu palkkatietojen toimittaminen koskee kaikkia siirtyviä vakuutuksia.

Pykälän 2 momentissa tarkennetaan työtapturma- ja ammattitautilain 167§:n 1 ja 3 momentin nojalla luovutettavien tietojen aikamäärää, kun vakuutus on ollut voimassa yhdessä yhtiössä alle viisi vuotta. Yhtiö pystyy tällöin toimittamaan vaadittavat tiedot vain siltä ajalta kuin vakuutus on ollut voimassa kyseisessä yhtiössä. Säännös vastaa sisällöltään 1.1.2016 kumottua tilastohistoria- asetusta.


3 §
Tilastohistorian palkkatiedot


Työtapaturma- ja ammattitautilain 167 §:ssä tarkoitettuun tilastohistoriaan kuuluvat palkkatiedot eritellään viimeiseltä täydeltä ja kuluvalta kalenterivuodelta Tapaturmavakuutuskeskuksen työtapaturma- ja ammattitautilain 171 §:n nojalla ylläpitämän riskiluokituksen edellyttämän toimialaa tai teetettyä työtä koskevan tiedon mukaisesti. Aikaisemmilta vuosilta toimitetaan vain vakuutusmaksun perusteena käytettyjen palkkojen vuosittainen yhteismäärä.

Palkat ilmoitetaan lopullisina palkkoina. Jos lopullista palkkatietoa ei ole käytettävissä, ilmoitetaan ennakkopalkkatieto.

Selostus:

Pykälän 1 momentissa täsmennetään palkkatietojen toimittamista. Palkkatietoina ilmoitetaan vakuutusmaksun perusteena käytetyt palkat, jotka vakuutuksenottaja on vuosittain ilmoittanut vakuutusyhtiölle. Pykälässä mainittu erittely toimitetaan kaikissa siirtyvissä vakuutuksissa.

Pykälän 2 momentissa tarkoitettu lopullinen palkka tarkoittaa vakuutuksenottajan vuosi-ilmoituksessan ilmoittamia palkkoja taikka vakuutusyhtiön arvioimaa palkkasummaa, mikäli lopullisia palkkatietoja ei ole saatu vakuutuksenottajalta. Kuluvan vakuutuskauden aikana on aina kyse pykälässä mainituista ennakkopalkkasummista. Pykälä vastaa 1.1.2016 kumottua tilastohistoria-asetuksen sisältöä.


4 §
Määritelmät


Tässä asetuksessa tarkoitetaan:


1) ohimenevillä korvauksilla työtapaturma- ja ammattitautilain 8 luvussa tarkoitettuja sairaanhoidon korvauksia sekä sairaanhoidon kustannuksista maksettuja täyskustannusmaksuja lukuun ottamatta korvausta 37§:n 1 momentin 3 kohdan mukaisesta sairaanhoitona annettavasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta ja tämän kustannuksista maksettuja täyskustannusmaksuja, 50 §:n mukaisia korvauksia matka- ja majoituskuluista lukuun ottamatta sairaanhoitona annettavasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta aiheutuneita matka- ja majoituskuluja, 53 §:n mukaista korvausta kodinhoidon lisäkustannuksista, 54 §:n mukaista korvausta esinevahingoista, 56 §:n mukaista päivärahaa sekä 69 ja 92 §:n mukaista kuntoutusrahaa, jota maksetaan vuoden aikana vahinkopäivästä lukien;


2) pysyvillä korvauksilla työtapaturma- ja ammattitautilain 37 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisia korvauksia sairaanhoitona annettavasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta ja näistä kustannuksista maksettuja täyskustannusmaksuja, 50 §:n mukaisia korvauksia sairaanhoitona annettavasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta aiheutuneista matka- ja majoituskuluista, 51 §:n mukaista hoitotukea, 52 §:n mukaista vaatelisää, 63 §:n mukaista tapaturmaeläkettä, 69 ja 92 §:n mukaista kuntoutusrahaa, jota maksetaan vahinkopäivän vuosipäivän jälkeen, 83 §:n mukaista haittarahaa, 89, 90 ja 93—98 §:n mukaisia kuntoutuskorvauksia sekä 13 luvun mukaisia vahingoittuneen kuoleman johdosta maksettavia korvauksia;


3) varauksilla vakuutusyhtiön tekemiä vahinkotapahtumakohtaisia pysyvien korvausten varauksia, jotka ovat keskeneräisiä siten, että niiden määräämisessä käytetyt vahingoittunutta koskevat tiedot eivät ole vakuutusyhtiön arvion mukaan vielä lopulliseksi katsotussa määrin vakiintuneet;


4) pääomilla vakuutusyhtiön tekemiä vahinkotapahtumakohtaisia pysyvien korvausten varauksia, jotka on vahvistettu, koska niiden määräämisessä käytetyt vahingoittunutta koskevat tiedot ovat vakuutusyhtiön arvion mukaan jo lopulliseksi katsotussa määrin vakiintuneet.

Selostus:

Pykälässä määritellään muualla lainsäädännössä määrittelemättömiä käsitteitä, joita käytetään korvaustietojen jaotteluissa. Pykälä vastaa asiallisesti 1.1.2016 kumottua tilastohistoria-asetuksen sisältöä. Korvauslajit on kuitenkin terminologisesti saatettu vastaamaan uutta työtapaturma- ja ammattitautilakia.

Pykälän 4 kohdan pääomilla tarkoitetaan vahvistettuja, lopullisia varauksia.


5 §
Tilastohistorian vahinkotapahtuma- ja korvaustiedot


Vahinkotapahtuma- ja korvaustiedot jaotellaan ammattitauteihin, asunnon ja työpaikan välisillä matkoilla sattuneisiin työtapaturmiin ja muihin työtapaturmiin. Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiset korvaukset ilmoitetaan eriteltyinä maksettuihin ohimeneviin korvauksiin, maksettuihin pysyviin korvauksiin sekä pysyvien korvausten varauksiin ja pääomiin. Lisäksi ohimenevistä korvauksista ilmoitetaan erikseen maksettujen päivärahojen ja vuoden aikana vahinkopäivästä lukien maksettujen kuntoutusrahojen yhteismäärä koko toimitettavalta tilastojaksolta, jos vakuutuksenottajan viimeisen täyden kalenterivuoden palkkasumma ylittää 1 500 000 euroa.


Korvaustiedot tulee eritellä kalenterivuosittain ristiintaulukoituna. Maksetut korvaukset ilmoitetaan vahinkotapahtuman sattumisvuotta vastaten jaoteltuna niille kalenterivuosille, joina ne on maksettu. Pääomat ja niiden myöhemmät korjaukset ilmoitetaan pääomina vahinkotapahtuman sattumisvuotta vastaten jaoteltuina niille kalenterivuosille, joina pääoma tai sen myöhempi korjaus on vahvistettu. Varaukset ilmoitetaan vahinkotapahtuman sattumisvuotta vastaten niille kalenterivuosille, joina vahinkotapahtumasta on ollut olemassa varaus.


Maksetuissa pysyvissä korvauksissa ei ilmoiteta pääomista vahvistamisvuoden jälkeen maksettuja korvauksia. Maksettujen korvausten, varausten ja pääomien määrä ilmoitetaan niihin kohdistuvat takautumisoikeuteen perustuvat saamiset ja työtapaturma- ja ammattitautilain 231 §:n mukaiset jakojärjestelmäkorvaukset vähennettyinä. Vastaavasti vähennetään ne työnantajan itse maksamat omavastuut, jotka on maksettu ennen 1 päivää tammikuuta 2012 sattuneiden työtapaturmien tai ilmenneiden ammattitautien johdosta.


Varaukset ilmoitetaan kunkin kalenterivuoden viimeisen päivän tilanteen mukaisena. Pääomat ja niiden korjaukset ilmoitetaan vahvistamisvuotta tai korjauksentekovuotta vastaten kalenterivuoden viimeisen päivän tilanteen mukaisena. Kuluvan suoritusvuoden maksetut korvaukset, pääomat ja varaukset ilmoitetaan viimeisimmän saatavilla olevan tiedon mukaisina.


Vahinkotapahtumien lukumäärä ilmoitetaan sattumisvuosittain. Lisäksi ilmoitetaan sattumisvuosittain niiden vahinkotapahtumien lukumäärä, joista on tehty varaus tai vahvistettu pääoma.

Selostus:

Pykälässä säädetään vahinkotapahtuma- ja korvaustietojen sisällöstä ja se vastaa asiallisesti 1.1.2016 kumottua tilastohistoria-asetuksen sisältöä.

1 momentin mukainen jaottelu vastaa TVK:n tilastoinnissa noudatettua vahinkotapahtumien jaottelua. Ammattitaudit sisältävät myös ammattitautiepäilyt, joista on maksettu korvausta. Mikäli mainittu 150 000 euron mukainen palkkasummaraja ylittyy, ilmoitetaan tiedot jokaiselta ilmoitusvuodelta. Palkkasummarajan ylittymistä ei tarvitse tutkia muilta vuosilta.

2 momentissa tarkoitettu varaus, joka on tehty samasta vahinkotapahtumasta ilmoitetaan jokaisena vuotena kun se on tehty eikä näin ollen esimerkiksi vain viimeisintä varausta. Momentissa tarkoitettu ristiintaulukoinnin malli esitetään tämän asetuksen liitteenä olevassa 7 §:n 1 momentin mallissa.

3 momentissa on täsmentäviä säännöksiä korvaustiedoista. Momentissa mainittuun korvausten ilmoittamatta jättämiseen ei vaikuta pääoman mahdollinen myöhempi korjaus. Maksetut korvaukset, varaukset ja pääomien määrä ilmoitetaan nettomääräisenä. Momentissa tarkoitettu työnantajan itse maksama omavastuun vähentäminen koskee käytännössä enää vuoden 2016 aikana toimitettavia tietoja, sillä omavastuun vähentäminen koskee vain niitä vahinkotapahtumia, joiden sattumisvuosi on aikaisempi kuin 2012.

4 momentin mukaisena pääoman korjauksena tarkoitetaan esimerkiksi tapaturmaeläkkeen määrän tai regressin muutosta. Korjauksella ei tarkoiteta normaalia vuosittaista pääoman pienenemistä, joka johtuu siitä vuosittain ulos maksetuista korvauksista, vaan esimerkiksi tapaturmaeläkkeen määrän tai regressin muutosta. Koska tilastohistoriassa ei pääomista niiden vahvistamisen jälkeen enää ilmoiteta maksettuja korvauksia, niin tässä momentissa säädetty pääomien ilmoittaminen kalenterivuoden loppun tilanteen mukaisena liittyy ajallisesti pykälän 3 momenttiin, jonka mukaan pysyvien korvausten osalta ei pääoman vahvistamisvuoden jälkeen enää ilmoiteta niitä pysyviä korvauksia, jotka kohdistuvat kyseiseen pääomitettuun korvauslajiin. Mikäli yhtiö käytäntönsä mukaisesti kuitenkin vahvistaa tai korjaa pääomia juoksevasti koko kalenterivuoden aikana, tulee sen erikseen sopeuttaa ilmoituksensa vastaamaan tämän pykälän momenttien 3 ja 4 mukaista menettelyä. Viimeisimmän saatavilla olevan tiedon ajankohta riippuu siitä millä viiveellä kukin tieto saadaan yhtiön tietojärjestelmästä.

Pykälän 5 momentissa säädetään tarkemmin vahinkojen lukumäärän ilmoittamisesta. Vahinkotapahtumalla tarkoitetaan vahinkonumerolla yksilötyä yhtä vakuutettua kohdannutta vahinkotapahtumaa. Kyseiset lukumäärätiedot eritellään myös pykälän 1 momentissa säädetyn mukaisesti ammattaitauteihin, työmatkalla sattuneisiin työtapaturmiin ja muihin työtapaturmiin.


6 §
Yksilöinti- ja vakuutustiedot


Tilastohistoriaan kuuluvat tiedot annetaan vakuutuskohtaisesti. Vakuutuksesta ilmoitetaan myös:


1) vakuutusyhtiö;
2) vakuutusnumero;
3) vakuutuksenottajan nimi ja osoite;
4) vakuutuksenottajan yritys- ja yhteisötunnus tai henkilötunnus;
5) vakuutuksen alkamispäivä;
6) vakuutusyhtiö, josta vakuutus on siirtynyt;
7) vakuutuksen päättymispäivä;
8) vakuutusyhtiö, jonne vakuutus on siirtynyt.


Edellä 1 momentin 5 ja 6 kohdassa mainitut tiedot annetaan, jos vakuutus ei ole ollut tiedot antavassa vakuutusyhtiössä viittä edeltävää kalenterivuotta. Mainitun momentin 7 ja 8 kohdassa mainitut tiedot annetaan, jos vakuutus on päättynyt tiedot antavassa vakuutusyhtiössä.


Tilastohistoriassa on ilmoitettava se päivä, jona tilastopyyntö on tietojärjestelmään tehty (tilastopäivämäärä).


Palkkatiedon osalta ilmoitetaan myös, jos on käytetty 3 §:n 2 momentin mukaisesti ennakkopalkkatietoa tai jos lopullinen palkkatieto on arvioitu. Palkka- ja korvaustiedot ilmoitetaan yhden euron tarkkuudella.

Selostus:

Pykälän 1 momentissa annettavat tiedot annetaan vakuutuskohtaisesti, joka tarkoittaa että ne kohdistuvat aina tiettyyn vakuutusyhtiön käyttämään vakuutusnumeroon. Vakuutusnumeroa käytetään myös ilmoitettaessa tilastotietoja TVK:lle. 3 kohdan mukaisesti ilmoitettaessa nimi, ilmoitetaan se sen mukaisena kuin se on vakuutusyhtiön rekisterissä. 1 momentin 5-8 kohdassa tarkoitettuja tietoja ei anneta, mikäli niille ei ole tarvetta tai niitä ei ole.

4 momentin sanamuoto antaa mahdollisuuden pyöristyssääntöjen mukaisesti joko pöyristää summan tai katkaista desimaalit pois, sillä tällä ei ole asiallista merkitystä tilastohistorian käyttötarkoituksen kannalta.


7 §
Tietojen toimittamistapa


Edellä 2—6 §:ssä tarkoitetut palkka-, vahinkotapahtuma- ja korvaustiedot toimitetaan liitteiden 1 ja 2 mukaisesti esitettyinä.
Vakuutusyhtiön tulee toimittaa 1 §:ssä tarkoitetun siirtoilmoituksen tiedot ja estetiedot sekä 2—6 §:ssä tarkoitetut tiedot ja näitä koskevat pyynnöt sähköistä tiedonsiirtomenetelmää käyttäen. Tapaturmavakuutuskeskus määrittelee käytettävän sähköisen tiedonsiirtomenetelmän sekä siinä välitettävän sähköisen sanoman.

Selostus:

Tietojen yhdenmukainen esittäminen asetuksen liitetietojen mukaisesti on tarpeen soveltamiskäytännön yhdenmukaisuuden varmistamiseksi ja tulkinnanvaraisuuden välttämiseksi. Olennaista malleissa on tietojen esittämisjärjestys, mutta ne eivät ole määrämuotoisia lomakkeita, joiden asettelua olisi täsmällisesti noudatettava. Säännös vastaa 1.1.2016 kumottua tilastohistoria-asetuksen 6 §: 1 momentin säännöstä.

Pykälän 2 säädetään siirtomenettelyyn ja tilastohistoriaan kuuluvien tietojen toimittamisesta sähköisesti. Momentin mukaan TVK määrittelee tiedonsiirrossa käytettävän teknisen ratkaisun ja siinä välitettävän sähköisen sanoman sisällön ja sanomamallin, mikä vastaa 1.1.2016 kumottua tilastohistoria-asetuksen sisältöä.


8 §
Korkotiedon ilmoittaminen Tapaturmavakuutuskeskukselle


Vakuutusyhtiön on ilmoitettava Tapaturmavakuutuskeskukselle 5 §:ssä tarkoitettujen varausten ja pääomien laskemisessa käytetty korko varauksen ja pääoman suoritusvuotta vastaten. Jos korko riippuu suoritusvuoden lisäksi sattumisvuodesta tai muusta seikasta, tämä tulee ilmetä ilmoituksesta. Vakuutusyhtiön on toimitettava korkotieto tapaturmavakuutuskeskukselle suoritusvuotta vastaavan kalenterivuoden kunkin vuosineljänneksen loppuun mennessä. Tapaturmavakuutuskeskus julkaisee nämä tiedot keskitetysti vakuutusyhtiöiden käytettäväksi.

Selostus:

TVL määrittelee tarvittaessa pykälässä mainitun tekijän ja sen onko sillä arvonmäärityksen kannalta sellaista merkitystä, että se tulee ilmoittaa. Säännös koskien korkotietojen julkaisemisesta vastaa 1.1.2016 kumottua tilastohistoria-asetuksen 6 §:n 3 momentin säännöstä.


9 §
Voimaantulo


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016. Tätä asetusta sovelletaan myös ennen 1 päivää tammikuuta 2016 sattuneita työtapaturmia ja ilmenneitä ammattitauteja koskeviin tietoihin.

Selostus:

Asetus tuli voimaan 1.1.2016.

Liitteet
LIITE I

https://www.edilex.fi/saadoskokoelma/20151589.pdf

LIITE II

https://www.edilex.fi/saadoskokoelma/20151589.pdf

Selostus:

Liitteisiin on tehty ainoastaan uudesta laista johtuvia terminologisia muutoksia, muilta osin ne vastaavat 1.1.2016 kumotun tilastohistoria-asetuksen liitteitä.


Johan Pråhl
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy
Puh. +358 9 474 2229
johan.prahl@hpplaw.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.