Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Vesilain hakemusmenettelyyn uusi momentti Euroopan unionin yhteistä etua koskevista energiahankkeista

Laki vesilain 11 luvun 1 §:n muuttamisesta 688/2014

Lakimuutos liittyy uuteen Euroopan unionin yhteistä etua koskevien energiahankkeiden lupamenettelystä annettuun lakiin (684/2014) ja energiainfrastruktuuriasetukseen (EU) N:o 347/2013. Asetuksen tavoitteena on taata poliittinen ja säädöksiin pohjautuva varmuus vuodelle 2020 ja siitä eteenpäin asetettujen Euroopan unionin energia- ja ilmastopolitiikan tavoitteiden kannalta välttämättömien energiainfrastruktuuri-investointien toteuttamiselle. Asetuksessa määritellään säännöt, joilla tunnistetaan yhteisen edun mukaiset projektit (Projects of Common Interest, PCI-hankkeet). Projektien yleisinä kriteereinä on, että investointi tai sen vaikutukset kohdistuvat vähintään kahteen jäsenvaltioon, tai että se ylittää vähintään yhden jäsenvaltion ja Euroopan talousalueeseen kuuluvan maan rajan. Lisäksi määritellään erityisvaatimuksia infrastruktuuriluokka- ja aihealuekohtaisesti, esimerkiksi vaatimuksia siirtokapasiteetin kasvulle. Suomen kannalta merkityksellisiä PCI-hankkeita voivat olla lähinnä jäsenvaltioiden rajat ylittävät sähkönsiirtojohdot ja maakaasunsiirtoputket sekä suuren kokoluokan nesteytetyn maakaasun (LNG) tuontiterminaalit. Asetus sisältää keinoja, joilla valittuja PCI-hankkeita edistetään tavoitteiden saavuttamiseksi, muun muassa lupaprosesseja nopeuttamalla. PCI-hankkeiden lupaprosesseja koordinoi toimivaltaisena viranomaisena Energiavirasto. Mikäli energiainfrastruktuuriasetuksessa tarkoitettu yhteistä etua koskeva energiahanke edellyttää vesilain 3 luvun mukaista rakentamista koskevaa lupaa, sovelletaan myös energiainfrastruktuuriasetusta ja Euroopan unionin yhteistä etua koskevien energiahankkeiden lupamenettelystä annettua lakia.

Muutos tuli voimaan 1.9.2014.

 

Ks. myös hallituksen esitys HE 75/2014 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään vesilain (587/2011) 11 luvun 1 §:ään uusi 2 momentti seuraavasti:

11 luku
Hakemusmenettely

1 §
Soveltamisala

Jos Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista ja päätöksen N:o 1364/2006/EY kumoamisesta sekä asetusten (EY) N:o 713/2009, (EY) N:o 714/2009 ja (EY) N:o 715/2009 muuttamisesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 347/2013 tarkoitettu yhteistä etua koskeva energiahanke edellyttää rakentamista koskevaa 3 luvun mukaista lupaa, lupa-asian käsittelyyn sovelletaan tämän lain lisäksi mainittua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta sekä Euroopan unionin yhteistä etua koskevien energiahankkeiden lupamenettelystä annettua lakia (684/2014).


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2014.

Selostus:

Pykälään lisättiin uusi 2 momentti energiainfrastruktuuriasetuksen soveltamisesta. Mikäli energiainfrastruktuuriasetuksessa tarkoitettu yhteistä etua koskeva energiahanke (PCI-hanke) edellyttää rakentamista koskevaa vesilain 3 luvun mukaista lupaa, sovelletaan myös energiainfrastruktuuriasetusta ja Euroopan unionin yhteistä etua koskevien energiahankkeiden lupamenettelystä annettua lakia.

 

 


 

Suvi Marttinen
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy

Puh. +358 9 474 2217
suvi.marttinen@hpplaw.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.