Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuutta koskeva sääntely päivitetty vastaamaan rikkidirektiiviä

Valtioneuvoston asetus raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta 413/2014

Valtioneuvosto on antanut päivitetyn asetuksen markkinoille luovutettavan raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta. Uudessa asetuksessa ei enää säädetä meriliikenteen kaasuöljyn rikkipitoisuudesta, koska se kuuluu merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) ja merenkulun ympäristönsuojelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (76/2010) soveltamisalaan.

Asetuksella päivitettiin kansalliseen lainsäädäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi neuvoston direktiivin 1999/32/EY muuttamisesta meriliikenteessä käytettävien polttoaineiden rikkipitoisuuden osalta (rikkidirektiivi, 2012/33/EU) siltä osin, kun sen vaatimukset koskevat raskaan ja kevyen polttoöljyn käyttöä. Rikkidirektiivillä muutetaan raskaan polttoöljyn enimmäisrikkipitoisuutta koskevia säännöksiä, joita sovelletaan raskaan polttoöljyn käyttöön tietyissä poltto- ja teollisuuslaitoksissa. Poikkeukset koskevat laitoksia, joita säädellään teollisuuden päästöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (teollisuuspäästödirektiivi, 2010/75/EU) luvun 3 ja liitteen 5 mukaisesti.

Aiemmin voimassa olleet Suomessa käytettävän raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuusrajoitukset säilyivät ennallaan. Asetuksella täsmennettiin raskaan ja kevyen polttoöljyn määritelmiä, polttoaineiden enimmäisrikkipitoisuuksien mittaamiseen käytettäviä määritysmenetelmiä sekä tullin polttoaineiden näytteidenottoa ja analysointia koskevia velvoitteita.

Asetus annettiin ympäristönsuojelulain (YSL, 86/2000) 15, 16, 17 ja 95 §:n nojalla. Sen rikkomuksista säädetään puolestaan YSL 87 §:ssä.

Asetus tuli voimaan 18.6.2014, ja sillä kumottiin valtioneuvoston asetus raskaan polttoöljyn, kevyen polttoöljyn ja meriliikenteessä käytettävän kaasuöljyn rikkipitoisuudesta (689/2006).

 

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ympäristönsuojelulain (86/2000) nojalla:

1 §
Soveltamisala

Tätä asetusta sovelletaan raskaan ja kevyen polttoöljyn käyttöön Suomessa.

Tätä asetusta ei sovelleta:

1) öljynjalostusteollisuudessa omaan käyttöön jalostettavaan polttoaineeseen;

2) ennen lopullista polttoa jatkojalostettavaan polttoaineeseen;

3) tutkimus- ja testaustarkoituksiin tarkoitettuun polttoaineeseen;

4) lentoliikenteessä käytettävään polttoaineeseen;

5) moottoribensiinin, dieselöljyn ja eräiden muiden nestemäisten polttoaineiden laatuvaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (1206/2010) 1 § 1 momentissa tarkoitettuihin polttoaineisiin;

6) meriliikenteessä käytettäviin polttoaineisiin.

Selostus:

Asetuksessa säädetään markkinoille luovutettavan raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta. Pykälän 2 momentissa säädetyt poikkeukset soveltamisalaan vastaavat aiemman asetuksen rajauksia sillä erotuksella, että meriliikenteessä käytettävistä polttoaineista säädetään jatkossa toisessa asetuksessa.

2 §
M
ääritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1) kevyellä polttoöljyllä ensisijaisesti lämmitykseen käytettäviä nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetussa laissa (1472/1994) tarkoitettuja tullitariffin nimikkeeseen 2710 kuuluvia dieselöljyjä ja kaasuöljyjä, joista vähintään 65 tilavuusprosenttia häviöt mukaan luettuna tislautuu 250 celsiusasteessa ja vähintään 85 tilavuusprosenttia häviöt mukaan luettuna tislautuu 350 celsiusasteessa käytettäessä American Society for Testing and Materials mukaista raakaöljyn ja voiteluöljyn standardimenetelmistä ja eritelmistä vuoden 1976 painoksessa tarkoitettua menetelmää (ASTM D 86 -menetelmää) vastaavaa EN ISO 3405 -menetelmää tai joka on tehty tunnistettavaksi siten kuin siitä erikseen säädetään, ei kuitenkaan meriliikenteessä käytettävää polttoainetta;

2) raskaalla polttoöljyllä muita kuin 1 kohdassa tarkoitettuja nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetussa laissa tarkoitettuja tullitariffin nimikkeeseen 2710 kuuluvia raakaöljystä saatuja, lämmitykseen tarkoitettuja öljyjä ja öljyvalmisteita, joista ASTM D 86 -menetelmää vastaavalla EN ISO 3405 -menetelmällä 250 celsiusasteeseen asti tislattaessa tislautuu häviöt mukaan luettuna vähemmän kuin 65 tilavuusprosenttia tai joista näillä menetelmillä ei 250 celsiusasteen lämpötilassa voida määrittää tilavuusprosenttia, ei kuitenkaan meriliikenteessä käytettävää polttoainetta;

3) markkinoille luovuttamisella polttoaineiden toimittamista kolmansille osapuolille tai asettamista näiden käyttöön vastiketta vastaan tai vastikkeetta käytettäväksi polttoaineena Suomessa.

Jos polttoaineen tislautuvuutta ei ole mahdollista määrittää ASTM D 86 -menetelmää vastaavalla EN ISO 3405 -menetelmällä, öljytuote luokitellaan raskaaksi polttoöljyksi.

Selostus:

Uudella asetuksella muutettiin voimassa olevan valtioneuvoston asetuksen kevyen ja raskaan polttoöljyn määritelmiä siten, että ne vastaavat EU:n yhdistettyä nimikkeistöä. Tässä yhdistetyssä nimikkeistössä aiempi ilmaisu "ASTM D 86 -menetelmä" on korvattu "EN ISO 3405 -menetelmällä". Jos tislautuvuutta ei ole mahdollista määrittää ASTM D 86 -menetelmää vastaavalla EN ISO 3405 -menetelmällä, öljytuote tulee luokitella raskaaksi polttoöljyksi.

 

3 §
R
askaan polttoöljyn rikkipitoisuus

Suomessa käytettävän raskaan polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 1,00 painoprosenttia.

Edellä 1 momentin säännöstä ei kuitenkaan sovelleta raskaaseen polttoöljyyn, jota käytetään:

1) polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitoksessa, jonka ympäristöluvassa määrätään rikkidioksidin päästöraja-arvot polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitosten päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (96/2013) mukaisesti tai johon 31 päivään joulukuuta 2015 saakka sovelletaan polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitosten ja kaasuturbiinien rikkidioksidi-, typenoksidi- ja hiukkaspäästöjen rajoittamisesta annettua valtioneuvoston asetusta (1017/2002);

2) muussa kuin 1 kohdassa tarkoitetussa polttolaitoksessa, jonka rikkidioksidipäästöt ovat enintään 1 700 milligrammaa normaalikuutiometrissä savukaasujen happipitoisuuden ollessa kolme tilavuusprosenttia;

3) öljynjalostamossa, jos jalostamon kaikkien laitosten, lukuun ottamatta kohdassa 1 tarkoitettuja polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitoksia rikkidioksidipäästöjen kuukausikeskiarvo on polttoaineyhdistelmästä ja polttoainetyypistä riippumatta enintään 1 700 milligrammaa normaalikuutiometrissä savukaasujen happipitoisuuden ollessa kolme tilavuusprosenttia;

4) polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiantuotantoyksikössä, joka noudattaa polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiantuotantoyksiköiden ympäristönsuojeluvaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (750/2013) rikkidioksidipäästöraja-arvoja tai jonka ympäristöluvassa määrätään rikkidioksidipäästöraja-arvot mainitun asetuksen mukaisesti.

Selostus:

Asetuksella muutettiin tiettyjen teollisuuspäästödirektiivillä säädeltävien raskasta polttoöljyä käyttävien poltto- ja teollisuuslaitosten vaatimuksia. Suomessa käytettävää raskaan polttoöljyn rikkipitoisuutta koskevat aiemmat säännökset puolestaan säilytettiin.

Pääsäännön mukaista 1,00 painoprosentin rikkipitoisuusrajoitusta ei sovelleta raskaaseen polttoöljyyn, jota käytetään polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitoksessa, jonka ympäristöluvassa määrätään rikkidioksidin päästöraja-arvot polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitosten ja päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (96/2013) mukaisesti tai johon 31.12.2015 asti sovelletaan polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitosten ja kaasuturbiinien rikkidioksidi-, typenoksidi- ja hiukkaspäästöjen rajoittamisesta annettua valtioneuvoston asetusta (1017/2002). Uusi tarkennus vastaa asetuksen (96/2013) siirtymäsäännöstä.

Säännökseen on lisätty 4 kohta, jonka nojalla rikkipitoisuusrajoitusta ei myöskään sovelleta polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiantuotantoyksiköihin, jotka noudattavat polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiantuotantoyksiköiden ympäristönsuojeluvaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (750/2013) mukaisia rikkidioksidipäästöraja-arvoja (rekisteröitävät energiantuotantoyksiköt) tai joiden ympäristöluvassa määrätään rikkidioksidipäästöraja-arvot mainitun asetuksen mukaisesti.

 

4 §
K
evyen polttoöljyn rikkipitoisuus

Suomessa käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia.

Selostus:

Kevyen polttoöljyn rikkipitoisuutta koskeva sääntely säilyi samana kuin kumotussa asetuksessa.

 

5 §
Y
mpäristöministeriön toimivalta poikkeuksien myöntämisessä

Ympäristöministeriö voi ympäristönsuojelulain (86/2000) 17 §:n nojalla hakemuksesta myöntää poikkeuksen 3 ja 4 §:n mukaisesta polttoaineen rikkipitoisuutta koskevasta säännöksestä, jos poikkeus on tarpeen raakaöljyn tai öljytuotteiden toimituksessa tapahtuvan poikkeuksellisen ja äkillisen muutoksen vuoksi eikä vaatimusten täyttäminen jalostamoilla ole mahdollista.

Poikkeus voidaan myöntää enintään kuudeksi kuukaudeksi, jos Euroopan komissio on sallinut poikkeamisen tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä ja direktiivin 93/12/ETY muuttamisesta annetun neuvoston direktiivin 1999/32/EY nojalla.

Selostus:

Ympäristöministeriön poikkeamistoimivaltaa koskeva sääntely säilyi samana kuin kumotussa asetuksessa.

 

6 §
M
ääritysmenetelmät

Määritettäessä tässä asetuksessa tarkoitettujen polttoaineiden enimmäisrikkipitoisuuksia on vertailumenetelminä käytettävä standardin ISO 8754 (2003) tai PrEN ISO 14596 (2007) mukaista menetelmää.

Selostus:

Asetuksessa on säädetty polttoaineiden enimmäisrikkipitoisuuksia määritettäessä käytettäväksi vertailumenetelmäksi standardien ISO 8754 (2003) tai PrEN ISO 1459 (2007) mukainen menetelmä.

 

7 §
V
alvonta

Raskaan ja kevyen polttoöljyjen valmistajien ja maahantuojien on vuosittain laadittava selvitys edellisen kalenterivuoden aikana Suomessa markkinoille luovutettujen tässä asetuksessa tarkoitettujen öljyjen määristä ja rikkipitoisuuksista. Selvitys on toimitettava ympäristöministeriölle vuosittain viimeistään 1 päivänä maaliskuuta.

Ympäristöluvanvaraisen toiminnan harjoittajan tulee ilmoittaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle vuosittain käytetyn raskaan polttoöljyn määrä ja sen rikkipitoisuus. Tiedot tulee toimittaa viimeistään 1 päivänä maaliskuuta, jollei toiminnan ympäristöluvassa toisin määrätä.

Tulli valvoo tämän asetuksen noudattamista 8 §:ssä tarkoitetulla tavalla ja toimittaa tiedot tuloksista ympäristöministeriölle.

Selostus:

Asetuksessa säilytettiin tullin velvollisuutena valvoa asetuksen noudattamista ja raportoida tuloksista ympäristöministeriölle.

 

8 §
N
äytteiden otto ja analysointi

Tulli ottaa edustavan määrän näytteitä polttoaineiden varastoilta ja jakeluasemilta näytteiden analysoimiseksi. Näytteiden perusteella on tarkistettava, että raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus on 3 ja 4 §:n mukainen. Näytteidenotto on aloitettava sinä päivänä, jona vastaava polttoaineen enimmäisrikkipitoisuutta koskeva raja-arvo tulee voimaan. Näytteitä on otettava säännöllisesti riittävän usein ja riittävissä määrin sekä siten, että ne ovat edustavia tutkittavan polttoaineen osalta. Näytteet on tutkittava ilman aiheetonta viivytystä.

Selostus:

Tullille kuuluvia näytteenotto- ja analysointitehtäviä tarkennettiin aikaisempaan nähden. Rikkidirektiivin vaatimusten mukaisesti näytteiden otto tulee aloittaa sinä päivänä, kun vastaava enimmäisrikkipitoisuutta koskeva raja-arvo tulee voimaan. Raskaan polttoöljyn rikkipitoisuusvaatimus on ollut Suomessa voimassa 1.6.1993 lähtien ja kevyttä polttoöljyä koskeva vaatimus 1.4.2004 lähtien.

 

9 §
V
oimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 18 päivänä kesäkuuta 2014.

Tällä asetuksella kumotaan raskaan polttoöljyn, kevyen polttoöljyn ja meriliikenteessä käytettävän kaasuöljyn rikkipitoisuudesta annettu valtioneuvoston asetus (689/2006).

Selostus:

Asetus tuli voimaan 18.6.2014, ja sillä kumottiin valtioneuvoston asetus raskaan polttoöljyn, kevyen polttoöljyn ja meriliikenteessä käytettävän kaasuöljyn rikkipitoisuudesta (689/2006).


Suvi Marttinen
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy

Puh. +358 9 474 2217
suvi.marttinen@hpplaw.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.