Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tapaturmavakuutuslain korvaussäännökset SEPA-asetuksen mukaisiksi

Laki tapaturmavakuutuslain 47 §:n muuttamisesta 730/2013

Tapaturmavakuutuslain (608/1948) korvauksien maksamista koskevaa säännöstä on muutettu yhtenäistä euromaksualuetta koskevan unionisääntelyn mukaiseksi siten, että korvaukset voidaan maksaa Euroopan unionissa sijaitseville tileille.

Muutoksella korjataan aiempi ristiriita SEPA-asetukseen (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 260/2012, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012, euromääräisiä tilisiirtoja ja suoraveloituksia koskevista teknisistä ja liiketoimintaa koskevista vaatimuksista sekä asetuksen (EY) N:o 924/2009 muuttamisesta) nähden. Ristiriitaisuuksia SEPA-asetuksen säännösten kanssa on samassa yhteydessä korjattu myös useista muista kansallisista sosiaaliturvaetuuksien ja korvauksien maksamista koskevista säännöksistä.

Muutos astui voimaan 1.11.2013.

Ks. myös hallituksen esitys 100/2013 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan tapaturmavakuutuslain (608/1948) 47 §:n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 723/2002, seuraavasti:

47 §


Korvaus maksetaan vakuutuslaitoksen kustannuksella korvauksensaajan ilmoittamalle Euroopan unionissa sijaitsevalle tilille. Korvaus voidaan kuitenkin maksaa muullakin tavalla, jos tilille maksaminen ei ole mahdollista tai jos korvauksensaaja esittää vakuutuslaitoksen hyväksymän syyn.

Selostus:

Tapaturmavakuutuslain 47 pykälässä säädetään tapaturmavakuutuslain nojalla suoritettavien korvausten suorittamisesta korvauksensaajalle. Aiemman sääntelyn mukaan korvaus on ollut maksettava korvauksensaajan ilmoittamalle tilille Suomessa toimivaan rahalaitokseen.

Pykälän 3 momenttia on muutettu vastaamaan SEPA-asetuksen vaatimuksia sallimalla korvauksien maksaminen Euroopan unionissa sijaitsevalle tilille. SEPA-asetuksen 9 artiklan mukaan maksaja, joka tekee tilisiirron maksunsaajana olevalle unionissa sijaitsevan maksutilin haltijalle ei tietyissä tilanteissa saa yksilöidä jäsenvaltiota, jossa maksutilin on sijaittava. SEPA-asetuksesta seuraa siten vaatimus siitä, että maksettaessa etuuksia ja korvauksia kotimaisen lainsäädännön nojalla tulee Euroopan unionissa sijaitsevat tilit hyväksyä.

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä marraskuuta 2013.

 

Johan Pråhl
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy
Puh. +358 9 474 2229
johan.prahl@hpplaw.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.