Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Merenkulun ympäristönsuojelulakiin teknisluonteisia muutoksia uuden hallintoprosessilain johdosta

Laki merenkulun ympäristösuojelulain muuttamisesta 1537/2019

Merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) muutosten taustalla on uuden oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019, hallintoprosessilaki) voimaantulo 1.1.2020. Hallintoprosessilailla kumottiin hallintoprosessia aiemmin säädellyt hallintolainkäyttölaki (586/1996).

Hallintoprosessilaissa säädetään hallintoasioita koskevasta oikeudenkäynnistä kumottua hallintolainkäyttölakia täsmällisemmin ja informatiivisemmin. Merkittävin muutos vanhaan lakiin koskee muutoksenhakua. Uudistuksen myötä valituslupamenettelystä tuli pääsääntö haettaessa korkeimmalta hallinto-oikeudelta muutosta hallinto-oikeuden päätökseen. Hallintoprosessilain mukaan hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Korkeimmalla hallinto-oikeudella on velvollisuus myöntää valituslupa, kun jokin valitusluvalle säädetty peruste on käsillä. Oikeus valittaa ilman valituslupaa säilytettiin yleisesti omaksutun periaatteen mukaan vain asioissa, joissa se asian laadun vuoksi on välttämätöntä.

Merenkulun ympäristönsuojelulain osalta hallintoprosessilain säätäminen tarkoitti lähinnä viittauskorjauksia ja teknisluonteisia korjauksia. Merenkulun ympäristönsuojelulain määritelmissä oli myös vanhentunut EU-direktiiviviittaus, joka muutettiin samalla, ja lakiin tehtiin myös muutama kielellinen muutos.

Merenkulun ympäristönsuojelulain muutokset tulivat voimaan 1.1.2020 samanaikaisesti uuden hallintoprosessilain kanssa.

Ks. myös hallituksen esitys HE 91/2019 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 1 luvun 2 §:n 22 kohta, 12 luvun 14 § ja 13 luvun 8 §,
sellaisina kuin ne ovat, 1 luvun 2 §:n 22 kohta ja 13 luvun 8 § laissa 990/2018 ja 12 luvun 14 § osaksi laissa 1357/2018, seuraavasti:


1 luku
Yleiset säännökset
2 §
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:


22) sisävesialuksella sisävesialusten teknisistä vaatimuksista, direktiivin 2009/100/EY muuttamisesta ja direktiivin 2006/87/EY kumoamisesta annetun Europan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/1629 3 artiklan c kohdassa tarkoitettua sisävesialusta sekä alusta, jolle on myönnetty mainitun direktiivin 6 artiklassa tarkoitettu unionin sisävesialustodistus;


Selostus:

Pykälän 22 kohdassa korjattiin viittaus 14.9.2016 annettuun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin (EU) 2016/1629 sisävesialusten teknisistä vaatimuksista (sisävesidirektiivi). Sisävesidirektiivillä muutettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2009/100/EY ja kumottiin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/87/EY.

Kohdassa myös korvattiin käsite "yhteisön sisävesialustodistus" käsitteellä "unionin sisävesialustodistus".

12 luku
Valvonta ja hallintopakko

14 §
Vakuuden asettaminen

Jos on ilmeistä, että alukselta on Suomen aluevesillä tai talousvyöhykkeellä rikottu tätä lakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä siten, että Suomen rantaviivalle tai siihen liittyville eduille taikka Suomen aluemeren tai talousvyöhykkeen luonnonvaroille aiheutuu huomattavaa vahinkoa tai sen vaaraa, aluksen matkan jatkamisen ehdoksi voidaan määrätä, että aluksen puolesta on asetettava riittävä vakuus mahdollisen korvausvelvollisuuden täyttämiseksi.

Vakuuden asettamisesta ja sen määrästä päättää sisäministeriö. Päätökseen haetaan muutosta valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen. Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019). Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta. Hallinto-oikeuden päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Vakuuden tallettamisesta on voimassa, mitä rahan, arvo-osuuksien, arvopaperien tai asiakirjain tallettamisesta velan maksuna tai vapautumiseksi muusta suoritusvelvollisuudesta annetussa laissa säädetään. Vakuus on palautettava sen asettajalle, kun edellytyksiä sen pitämiselle ei enää ole.

Ulkomaisen aluksen matkan jatkamiselle asetetuista ehdoista on viipymättä ilmoitettava aluksen lippuvaltiolle.

Selostus:

Pykälän 2 momentin viittaus kumottuun hallintolainkäyttölakiin korvattiin viittauksella uuteen hallintoprosessilakiin. Momenttiin tehtiin myös kielellinen korjaus. Koska on katsottu, että "siten kuin" -rakenne on tulkinnanvarainen, sen käyttöä tulee säännöstekstissä välttää. Näin ollen ilmaisu "siten kuin" korvattiin momentissa ilmaisulla "säädetään". Pykälään ei tehty varsinaisia sisällöllisiä muutoksia.

Lisäksi momenttia muutettiin niin, että hallinto-oikeuden sijasta puhutaan hallintotuomioistuimesta. Tämä laajempi käsite viittaa sekä hallinto-oikeuteen että korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

13 luku
Erinäiset säännökset
8 §
Muutoksenhaku

Muuhun kuin 3 luvun 5 §:ssä, 12 luvun 14 ja 16 §:ssä sekä tämän luvun 7 §:ssä tarkoitettuun päätökseen saa hakea muutosta valittamalla. Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa.

Jos Liikenne- ja viestintävirasto ei ole antanut oikaisuvaatimuksen johdosta päätöstä sille tämän luvun 7 §:n 3 momentissa varatussa määräajassa, valituksen tekemiselle varattu määräaika lasketaan mainitussa momentissa tarkoitetun määräajan päättymisestä.

Jos päätös estää aluksen tavanomaisen liikennöinnin, valitus on käsiteltävä kiireellisenä.

Selostus:

Pykälän 1 momentin viittaus kumottuun hallintolainkäyttölakiin korvattiin viittauksella uuteen hallintoprosessilakiin. Lisäksi momenttiin tehtiin kielellinen korjaus. Koska on katsottu, että "siten kuin" -rakenne on tulkinnanvarainen, sen käyttöä tulee säännöstekstissä välttää. Näin ollen ilmaisu "siten kun" korvattiin momentissa ilmaisulla "säädetään". Pykälään ei tehty varsinaisia sisällöllisiä muutoksia.

Myös pykälän 2 momenttiin tehtiin kielellinen korjaus. Sen sijaan, että toistamiseen mainitaan luvun 7 §:n 3 momentti käytetään ilmaisua "mainitussa momentissa".


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2020.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.