Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Kaikki jätelain mukaiset valitusasiat valituslupajärjestelmän piirissä uuden hallintoprosessilain myötä

Laki jätelain 137 §:n muuttamisesta 1421/2019

Jätelain (646/2011) muutosten taustalla on uuden oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019, hallintoprosessilaki) voimaantulo 1.1.2020. Hallintoprosessilailla kumottiin hallintoprosessia aiemmin säädellyt hallintolainkäyttölaki (586/1996).

Hallintoprosessilaissa säädetään hallintoasioita koskevasta oikeudenkäynnistä kumottua hallintolainkäyttölakia täsmällisemmin ja informatiivisemmin. Merkittävin muutos vanhaan lakiin koskee muutoksenhakua. Uudistuksen myötä valituslupamenettelystä tuli pääsääntö haettaessa korkeimmalta hallinto-oikeudelta muutosta hallinto-oikeuden päätökseen. Hallintoprosessilain mukaan hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Korkeimmalla hallinto-oikeudella on velvollisuus myöntää valituslupa, kun jokin valitusluvalle säädetty peruste on käsillä. Oikeus valittaa ilman valituslupaa säilytettiin yleisesti omaksutun periaatteen mukaan vain asioissa, joissa se asian laadun vuoksi on välttämätöntä.

Jätelain osalta uuden hallintoprosessilain hyväksyminen tarkoitti lähinnä muutoksenhakua sääntelevän 137 §:n teknisluonteista muuttamista, sillä valituslupajärjestelmä oli jo aiemmin vuonna 2016 voimaan tulleella jätelain 137 §:n muutoksella (1062/2015) säädetty pääsäännöksi jätelain mukaisessa muutoksenhaussa. Selostettavalla jätelain muutoksella valituslupajärjestelmä laajennettiin kattamaan myös aiemmin sen ulkopuolelle rajatut päätökset jätehuolto- ja tuottajarekisteriin hyväksymisen peruuttamisesta sekä jätteen kansainvälisen siirron hyväksymistä ja ennakkohyväksyntää koskevan päätöksen peruuttamisesta, kuten myös rikkomusten tai laiminlyöntien oikaisuvelvollisuutta koskevat 126–128 §:ssä tarkoitetut päätökset ja laiminlyöntimaksua koskevat 131–133 §:ssä tarkoitetut päätökset.

Jätelain muutos tuli voimaan 1.1.2020 samanaikaisesti hallintoprosessilain kanssa.

Ks. myös hallituksen esitys HE 72/2019 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan jätelain (646/2011) 137 §, sellaisena kuin se on laissa 1062/2015, seuraavasti:

137 §
Muutoksenhaku

Viranomaisen tämän lain nojalla tekemään päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallintotuomioistuimeen siten kuin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019) säädetään, jollei jäljempänä toisin säädetä. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

Valitus elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen muusta kuin 96, 97 ja 99 §:n nojalla tekemästä päätöksestä sekä mainituissa pykälissä säädettyjen velvoitteiden rikkomista tai laiminlyöntiä koskevasta 126 ja 133 §:ssä tarkoitetusta päätöksestä tehdään sille hallinto-oikeudelle, jonka tuomiopiirissä pääosaa kysymyksessä olevasta toiminnasta harjoitetaan. Valitus, joka koskee Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen 103, 106, 107, 126, 128 tai 133 §:n nojalla tekemää päätöstä, tehdään sille hallinto-oikeudelle, jonka tuomiopiirissä sijaitsee sen henkilön kotikunta tai sen yhteisön kotipaikka, jota päätös pääosin koskee. Valitus aluehallintoviraston 7 §:n 2 momentin nojalla tekemästä päätöksestä tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Kunnan jätehuoltomääräysten hyväksymistä ja jätetaksaa koskevaan päätökseen sekä 37 §:n ja 43 §:n 1 momentin nojalla tehtyyn kunnan päätökseen saa hakea valittamalla muutosta siten kuin kuntalaissa säädetään. Kunnan viranhaltijan tämän lain 126 §:n 3 momentin nojalla antamaan määräykseen ei saa hakea erikseen muutosta.

Selostus:

Pykälän 1 momentin viittaus kumottuun hallintolainkäyttölakiin korvattiin viittauksella uuteen hallintoprosessilakiin. Lisäksi 1 momenttia muutettiin niin, että hallinto-oikeuden sijasta puhutaan hallintotuomioistuimesta. Tämä laajempi käsite viittaa sekä hallinto-oikeuteen että korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Pykälän 2 momentti jatkovalituksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen kumottiin. Aiemmin 2 momentissa oli eroteltu ne hallinto-oikeuden päätökset, jotka eivät kuuluneet valituslupajärjestelmän piiriin ja joiden osalta oli suora valitustie korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kun selostettavan jätelain 137 §:n muutoksen myötä loputkin jätelain mukaiset muutoksenhakuasiat siirrettiin valituslupajärjestelmän piiriin, tarvetta 2 momentille ei enää ollut.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2020.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.