Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Kemikaaliturvallisuusasetukseen lisättiin säännös selluloidin kemikaaliluokan määrittämisestä

Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 462/2019

Vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista (856/2012, kemikaaliturvallisuusasetus) on annettu asetus vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain nojalla (390/2005, kemikaaliturvallisuuslaki). Kyseistä asetusta muutettiin siten, että siihen lisättiin uusi 2 a §, jossa säädetään selluloidin kemikaaliluokan määrittämisestä.

Selluloidia ei ole luokiteltu kemikaalien luokittelusta, merkitsemisestä ja pakkaamisesta annetussa EU:n CLP-asetuksessa ((EY) N:o 1272/2008). Täten selluloidin kemikaaliluokan määrittäminen kansallisesti on sisältänyt harkinnanvaraa. Selluloidin kuljetusluokaksi on määritelty 4.1 YK:n vaarallisten aineiden kuljetuksesta antamissa suosituksissa. Luokkaan kuuluvat seuraavat aineet: ”helposti syttyvät kiinteät aineet, itsereaktiiviset aineet, polymeroituvat aineet ja epäherkistetyt kiinteät räjähdysaineet.” Kuljetusluokkaa päädyttiin käyttämään myös kemikaaliluokan määrittämisessä, jotta luokitus olisi yhdenmukainen selluloidin kuljetuksessa ja teollisessa käsittelyssä ja varastoinnissa. Kemikaaliluokasta säätäminen katsottiin tarpeelliseksi myös siksi, että toiminnanharjoittajat ymmärtäisivät selluloidiin liittyvät riskit.

Asetusmuutos johtui pitkälti kemikaaliturvallisuuslain muuttamisesta siten, että selluloidin sääntely siirrettiin lain soveltamisalaan. Tämä merkitsee sitä, että kemikaaliturvallisuuslaissa säädetään selluloidin käsittelystä, varastoinnista ja säilytyksestä. Lain mukaan selluloidi on määritetty aineeksi, joka sisältää yli kuusikymmentä painoprosenttia nitrattua selluloosaa sekä sen lisäksi kamferia. Selluloidia on käytetty erityisesti elokuva- ja valokuvausfilmeissä, mutta myös röntgenfilmeissä ja tiettyjen kulutustavaroiden, kuten pöytätennispallojen ja harmonikkojen, valmistuksessa. Nykyisin sen käyttö on vähenemässä, mutta vanhoja selluloidifilmejä ja -negatiiveja varastoidaan kuitenkin edelleen. Asetusmuutoksen tavoitteena on varmistaa nykyisten tiedossa olevien selluloidifilmi- ja selluloidinegatiivivarastojen turvallisuus. Selluloidista valmistetut nitraattifilmit ovat erittäin tulenarkoja ja aiheuttaneet lukuisia onnettomuuksia viime vuosisadalla.

Asetusmuutoksen yhteydessä tulenaran selluloidin varastossapidosta, käsittelystä ja kuljetuksesta annettu asetus (1934/93) kumottiin. Asetus oli jäänyt tarpeettomaksi siitä lähtien, kun selluloidin sääntely siirrettiin kemikaaliturvallisuuslain soveltamisalaan. Lisäksi vaarallisten kemikaalien käsittelystä ja varastoinnin valvonnasta (685/2015) annetussa asetuksessa asetettiin lupa- ja ilmoitusvelvoite selluloidin teolliselle käsittelylle ja varastoinnille. Tähän liittyen asetukseen lisättiin selluloidin vähimmäismäärät, joiden perusteella lupa- ja ilmoitusvelvoite aktualisoituu. Velvoite koskee vain niitä tahoja, joilta ei aiemmin ole edellytetty lupaa tai ilmoitusta kemikaaliturvallisuuslain nojalla.

Muutokset tulivat voimaan 1.5.2019.

Ks. myös valtioneuvoston muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti
lisätään vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista annettuun valtioneuvoston asetukseen (856/2012) uusi 2 a § seuraavasti:

2 a §
Selluloidin kemikaaliluokan määrittäminen

Selluloidin kemikaaliluokan määrittämiseen sovelletaan mitä vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain (719/1994) 3 a §:n nojalla annetuissa määräyksissä määrätään kuljetusluokan 4.1 määrittämisestä.

Selostus:

Uudessa pykälässä jätetään selluloidin kemikaaliluokan määrittäminen VAK-sääntelyn varaan. Esimerkkinä pykälässä tarkoitetusta määräyksestä, jossa määrätään kuljetusluokan 4.1 määrittämisestä on Trafin vaarallisten aineiden kuljetuksesta tiellä annettu määräys. On huomattava, että liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistuksesta johtuen VAK-määräyksiä antaa nykyisin Liikenne- ja viestintävirasto. Trafin antamat määräykset pysyvät kuitenkin voimassa siihen asti, kunnes toisin säädetään tai määräätään.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 2019.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.