Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Merityöaikalakia muutetaan kalastusalan työtä koskevan EU-direktiivin täytäntöönpanemiseksi

Laki merityöaikalain muuttamisesta 251/2019

Kalastusalan työtä koskevan neuvoston direktiivin (EU) 2017/159 täytäntöönpanemiseksi merityösopimuslakia (756/2011), merityöaikalakia (296/1976), työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annettua lakia (248/1982) ja laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annettua lakia (1687/2009) muutetaan. Direktiivi perustuu EU:n työmarkkinajärjestöjen väliseen sopimukseen, jossa on sovittu Kansainvälisen työjärjestö ILO:n vuoden 2007 yleissopimuksen täytäntöönpanosta. Direktiivin tavoitteena on parantaa Euroopan unionin jäsenvaltioiden lipun alla purjehtivilla aluksilla työskentelevien kalastajien työ- ja elinoloja.

Merityöaikalaissa muutokset kohdistuvat lain soveltamisalaan sekä enimmäistyöaikaan. Soveltamisalan henkilöllistä ulottuvuutta laajennetaan tietyissä tilanteissa myös muihin kuin työsuhteessa työskenteleviin kalastajiin. Enimmäistyöajaksi asetetaan keskimääräinen 48 tuntia viikossa enintään 12 kuukauden viitejakson aikana.

Laki tulee voimaan 15.11.2019.

Ks. myös hallituksen esitys HE 291/2018 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan merityöaikalain (296/1976) 1 §:n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 941/2004,

muutetaan 2 §, sellaisena kuin se on laeissa 942/1997 ja 941/2004,

sekä lisätään lakiin uusi 2 a ja 9 c § seuraavasti:

2 §
Poikkeukset soveltamisalasta

Tässä laissa tarkoitetaan:

Tätä lakia ei sovelleta työhön, jota tekee:

1) sellaisen aluksen päällikkö, jossa päällikön lisäksi on toimessa vähintään kaksi henkilöä, paitsi mitä 9 a, 10 ja 19 a §:ssä säädetään;

2) konepäällikkö ja ylin perämies, milloin heidän työtään ei ole jaettu vahtivuoroihin, paitsi mitä 9 a, 10 ja 19 a §:ssä säädetään;

3) matkustaja-aluksen sellaisen talousosaston ylin esimies, jossa ylimmän esimiehen lisäksi on toimessa vähintään 15 henkilöä;

4) työnantajan perheenjäsen, ellei aluksessa ole vakituisesti työssä myös muita henkilöitä;

5) henkilö, joka tekee työtä aluksella vain sen ollessa satamassa;

6) henkilö, joka tekee vain tilapäistä työtä aluksen lukuun;

7) lääkäri, joka on otettu toimeen yksinomaan sairaanhoitoa varten; tai

8) henkilö, joka on toimessa valtion aluksessa, jota käytetään puolustustehtäviin taikka rajavalvonta-, rajaturvallisuus- ja meripelastustehtäviin.

Selostus:

Pykälän sisältöä muutetaan siten, että 5 ja 9 kohta kumotaan, koska kalastusaluksessa tehtävää työtä koskevat soveltamisalasäännökset kootaan uuteen 2 a §:ään.

2 a §
Lain soveltaminen työhön merikalastusalastuksessa

Tätä lakia sovelletaan myös työhön merikalastusaluksessa, joka liikennöi työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain (248/1982) soveltamisalan ulkopuolisilla vesialueilla. Lakia ei kuitenkaan sovelleta sen 9 a–9 c ja 10 §:ää lukuun ottamatta:

1) sellaisen henkilön työhön, joka saa palkkansa yksinomaan voitto-osuutena;

2) työhön silloin, kun alus on pyyntialueella.

Lain 9 a–9 c ja 10 §:ää sovelletaan myös aluksella muutoin kuin työsuhteessa työskentelevään kalastajaan, jos aluksella samanaikaisesti työskentelee työntekijöitä työsopimuksen perusteella.

Selostus:

Uuden pykälän 1 momentti ei sisällä asiasisällöltään uutta sääntelyä, sillä siihen on koottu voimassa olevan lain 1 §:n 3 momentti ja 2 §:n 5 ja 9 b kohta.

Pykälän 2 momentissa säädetään uudesta vaatimuksesta, että työaikaa ja lepoaikoja koskevat lain suojasäännökset koskevat myös muita kuin työsuhteisia kalastajia silloin, kun aluksella samanaikaisesti työskentelee työntekijöitä työsopimuksen perusteella.

9 c §
Enimmäistyöaika merikalastusaluksella

Merikalastusaluksella työskentelevän työntekijän työaika ei saa ylittää keskimäärin 48 tuntia viikossa 12 kuukauden ajanjakson aikana.

Selostus:

Pykälässä säädetään kalastajien enimmäistyöajasta kalastusaluksella ensi kertaa lain tasolla. Muutos perustuu EU:n työmarkkinajärjestöjen väliseen sopimukseen ILO:n kansainvälisen yleissopimuksen täytäntöönpanosta, jossa asetetaan jäsenvaltioille velvoite rajoittaa työntekijän työaika merkikalastusaluksella 48 tuntiin viikossa enintään 12 kuukauden viitejakson aikana. Vaikka määräaikainen työsuhde kestäisi alle 12 kuukautta, käytetään 12 kuukauden viiteajanjaksoa. Toisaalta useamman määräaikaisen työsopimuksen perusteella tehdyt tunnit huomioidaan kokonaistyöaikaa laskettaessa.


Tämä laki tulee voimaan 15 päivänä marraskuuta 2019.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.