Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ympäristömeluasetukseen lakiteknisiä muutoksia

Valtioneuvoston asetus meluselvityksistä ja meluntorjunnan toimintasuunnitelmista 823/2018

Uudella valtioneuvoston asetuksella (823/2018, ympäristömeluasetus) säädetään meluselvitysten ja meluntorjunnan toimintasuunnitelmien laatimisessa ja toimittamisessa noudatettavista yksityiskohtaisista vaatimuksista asiaa koskevaan EU-lainsäädäntöön perustuen. Asetus annetaan ympäristönsuojelulain (527/2014) 151 ja 152 §:n sisältyvien valtuussäännösten nojalla, ja sillä korvataan vuonna 2004 annettu valtioneuvoston asetus Euroopan yhteisön edellyttämistä meluselvityksistä ja meluntorjunnan toimintasuunnitelmista (801/2004).

Asetuksella toimeenpannaan niin sanottua ympäristödirektiiviä täydentävän komission direktiivin (EU) 2015/996 vaatimukset meluselvityksiä laadittaessa noudatettavista laskentamenetelmistä. Keskeisimmät muutokset koskevat laskennallisen meluselvityksen suorittamistapaa ja ympäristömeluasetuksen pykäläviittauksia ympäristönsuojelulakiin. Asetuksen säännökset vastaavat sisällöltään vanhaa ympäristömeluasetusta lukuun ottamatta lähinnä teknisiä ja kielellisiä muutoksia.

Asetus tulee voimaan 1.12.2018.


Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ympäristönsuojelulain (527/2014) 151 ja 152 §:n nojalla, sellaisena kuin niistä on 152 § laissa 327/2016:

1 §
Soveltamisala

Tässä asetuksessa säädetään ympäristönsuojelulakia (527/2014) täydentävistä säännöksistä, jotka ovat tarpeen ympäristömelun arvioinnista ja hallinnasta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/49/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/49/EY mukaisista melun arvioinnin yhteisistä menetelmistä annetun komission direktiivin (EU) 2015/996 täytäntöön panemiseksi.

Tätä asetusta sovelletaan laadittaessa ympäristönsuojelulain 151 §:n tarkoittamia meluselvityksiä ja meluntorjunnan toimintasuunnitelmia.

Selostus:

Pykälässä viitataan ympäristönsuojelulain 151 §:ään sekä ympäristömelua sääntelevään EU-lainsäädäntöön. Uuden asetuksen soveltamialaan ei ole tehty muutoksia suhteessa kumottavaan ympäristömeluasetukseen.

2 §
Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1) ympäristömelulla ei-toivottua tai haitallista ihmisen toiminnan aiheuttamaa ulkona esiintyvää ääntä, kuten kulkuvälineiden, tie-, raide- ja lentoliikenteen sekä teollisuuslaitosten toiminnan aiheuttamaa ääntä;

2) haitoilla ihmiselle aiheutuvia terveyshaittoja;

3) häiritsevyydellä melun aiheuttamaa kielteisenä koettua elämyspiirrettä;

4) melun tunnusluvulla melun häiritsevyyden tai muiden haittojen arviointiin käytettävää melun fysikaalista voimakkuutta kuvaavaa suuretta;

5) hiljaisella alueella väestökeskittymässä aluetta, jossa minkään melulähteen aiheuttama melutaso ei ylitä päivällä (kello 07.00–22.00) 50 desibeliä eikä yöllä (kello 22.00–07.00) 45 desibeliä.

Selostus:

Pykälän määritelmät vastaavat kumottavaa ympäristömeluasetusta.

3 §
Meluselvityksen sisältö

Meluselvityksen on sisällettävä:

1) yleiskuvaus väestökeskittymästä tai teiden, rautateiden tai lentokenttien ympäristöstä, kuten tiedot näiden sijainnista, koosta, asukasmääristä ja liikennemääristä sekä alueen maankäytöstä ja melulähteistä;

2) tiedot selvityksen laatijasta;

3) tiedot aiemmista meluntorjuntaohjelmista ja nykyisistä meluntorjuntatoimista;

4) tiedot käytetyistä melun arviointimenetelmistä;

5) tiivistelmä selvityksen tuloksista.

Meluselvitys voidaan esittää taulukoina, kaavioina tai karttoina paperilla tai digitaalisessa muodossa.

Selostus:

Pykälässä säädetään meluselvityksen sisällöstä. Pykälän sisältö pääosin vastaa kumottavaa ympäristömeluasetusta lukuun ottamatta kielellisiä ja lakiteknisiä muutoksia. Meluselvityksiä käytetään meluntorjunnan toimintasuunnitelmien laadintaan ja kansalaisille tarkoitettuna tietolähteenä sekä komissiolle toimitettavien tietojen hankkimiseen. Eri käyttömuodot voivat edellyttää meluselvitykseen sisältyvien tietojen erityyppistä esitysmuotoa.

4 §
Meluselvityksissä käytettävät melun tunnusluvut

Meluselvityksissä melun yleistä häiritsevyyttä kuvaavana tunnuslukuna on käytettävä päivä-ilta-yöajan äänitasoa Lden (dB):


Melun häiritsevyyden tunnuslukuina ovat A-taajuuspainotetut keskiäänitasot Lpäivä päiväajalta, Lilta ilta-ajalta ja Lyö yöajalta. Tunnusluvut on määritettävä kalenterivuoden kaikkien päivä-, ilta- ja yöaikojen sekä sään kannalta keskimääräisen vuoden perusteella.

Meluselvityksissä yöajan unihäiriötä kuvaava tunnusluku on yöäänitaso Lyö.

Päiväajan pituus on 12 tuntia kello 07.00–19.00, ilta-ajan pituus kolme tuntia kello 19.00– 22.00 ja yöajan pituus yhdeksän tuntia kello 22.00–07.00.

Meluselvityksessä ei oteta huomioon tarkasteltavan rakennuksen ulkoseinästä heijastuvaa ääntä (vapaakenttäarvo). Ympäristömelu arvioidaan neljän metrin korkeudelle maanpinnasta ulkoseinän kohdalle, jossa melutaso on suurin.

Selostus:

Pykälässä säädetään meluselvityksissä käytettävistä melun tunnusluvuista. Toisin kuin vastaavassa kumottavassa ympäristömeluasetuksen 3 §:ssä, uuteen asetukseen ei nykyisen käytännön mukaisesti sisälly standardiviittauksia. Uudessa asetuksessa päiväajan melun häiritsevyyttä kuvaavalla tunnusluvulla Lpäivä tarkoitetaan standardin ISO 1996-2:1987 A-painotettua keskiäänitasoa, joka määritellään vuoden kaikkien päiväaikojen ja sään kannalta keskimääräisen vuoden perusteella. Ilta-ajan melun häiritsevyyttä kuvaavalla tunnusluvulla Lilta tarkoitetaan standardin ISO 1996-2:1987 A-painotettua keskiäänitasoa, joka määritellään vuoden kaikkien ilta-aikojen ja sään kannalta keskimääräisen vuoden perusteella. Yömelun unihäiriöitä kuvaavalla tunnusluvulla Lyö tarkoitetaan standardin ISO 1996-2:1987 A-painotettua keskiäänitasoa, joka määritellään vuoden kaikkien yöaikojen ja sään kannalta keskimääräisen vuoden perusteella. Meluselvitysten laskennassa huomioidaan vain äänen vapaakenttäarvo (ei heijastusta rakennuksesta).

5 §
Meluselvityksissä sovellettava laskentamenetelmä

Meluselvityksissä laskenta on tehtävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/49/EY mukaisista melun arvioinnin yhteisistä menetelmistä annetun komission direktiivin (EU) 2015/996 mukaisella menettelyllä.

Selostus:

Pykälä on kokonaan uusi, ja siinä säädetään menettelystä, jonka mukaan laskennallinen meluselvitys suoritetaan komission direktiivin liitteen edellyttämällä tavalla. Unionin yhteisestä melun laskentamallista, joka komission direktiivillä pannaan täytäntöön, säädetään ympäristömeludirektiivissä. Kansalliset säännökset ja direktiivit muodostavat kokonaisuuden, joka täyttää täytäntöönpanosääntelylle asetettavat yleiset vaatimukset.

6 §
Meluselvityksissä tehtävät arviot melutilanteesta ja altistuneiden määrästä

Meluselvityksissä on arvioitava ympäristönsuojelulain 151 §:n 1 momentin mukaisista kohteista päivä-ilta-yöajan äänitaso Lden ja yöajan äänitaso Lyö erikseen tieliikenteestä, raideliikenteestä, lentoliikenteestä ja teollisuudesta.

Meluselvityksissä on lisäksi esitettävä päivä-ilta-yöajan äänitason Lden ja yöajan äänitason Lyö seuraavat meluvyöhykkeet:

Melun tunnusluku Meluvyöhyke (dB)
L den 55–59 60–64 65–69 70–74 ≥ 75
L 50–54 55–59 60–64 65–69 ≥ 70

Meluselvityksissä on ilmoitettava 2 momentissa tarkoitetuilla meluvyöhykkeillä:

1) melulle altistuvissa rakennuksissa asuvien henkilöiden määrät pyöristettynä lähimpään sataan ja ilmoitettuna erikseen päivä-ilta-yöäänitason Lden ja yöäänitason Lyö mukaisesti sekä erikseen tie-, raide- ja lentoliikenteestä sekä teollisuudesta;

2) lukumäärä, kuinka moni 1 kohdassa tarkoitetuista henkilöistä asuu rakennuksissa, joissa on erityinen ääneneristys ympäristömelua vastaan, ja kuinka moni asuu rakennuksissa, joissa on hiljainen ulkoseinä, jos tällaiset tiedot ovat käytettävissä;

3) arvio eri meluvyöhykkeillä olevien asuinrakennusten sekä hoito- ja oppilaitosten määristä.

Selostus:

Pykälässä säädetään meluselvityksissä tehtävistä arvioista melutilanteesta ja altistuneiden määrästä. Pykälän sisältö pääosin vastaa kumottavan ympäristömeluasetuksen 5 §:ssä säädettyä lukuun ottamatta kielellisiä ja lakiteknisiä muutoksia.

7 §
Meluselvitysten laatimisen aikataulu

Meluselvitykset on laadittava ja tallennettava ympäristönsuojelun tietojärjestelmään joka viides vuosi 30 päivään kesäkuuta mennessä ympäristönsuojelulain 151 §:n 1 momentin mukaisista kohteista. Selvitysten on perustuttava edellisen kalenterivuoden liikenne- ja asukastietoihin. Seuraavat meluselvitykset on laadittava ja tallennettava ympäristönsuojelun tietojärjestelmään vuonna 2022.

Selostus:

Pykälässä säädetään meluselvitysten laatimisen aikataulusta. Kielellisiä ja lakiteknisiä muutoksia lukuun ottamatta pykälä vastaa kumottavan ympäristömeluasetuksen 6 §:ssä säädettyä. Selvitysten ja toimintasuunnitelmien toimittaminen on tullut aloittaa jo vuosina 2007 ja 2008 sekä uusia aina viiden vuoden välein. Selvyyden vuoksi pykälässä todetaan selvitysten ja toimintasuunnitelmien laatimisen ja toimittamisen ajankohta.

8 §
Meluntorjunnan toimintasuunnitelmien sisältö

Meluntorjunnan toimintasuunnitelmien on sisällettävä:

1) tiedot toimintasuunnitelman laatijasta;

2) tiivistelmä meluselvityksen tuloksista;

3) tiedot käytetyistä melutasoa koskevista tunnusarvoista;

4) arvio melulle altistuvien henkilöiden määrästä;

5) toimenpiteitä vaativien ongelmien ja tilanteiden yksilöinti;

6) kuvaus toimintasuunnitelman kohteesta tai kohteista;

7) tiedot käytössä olevista ja valmisteltavista meluntorjuntatoimista;

8) tiedot seuraavien viiden vuoden aikana toteutettavista meluntorjuntatoimista;

9) pitkän ajan suunnitelma melun aiheuttamien haittojen vähentämiseksi;

10) arvio hiljaisista alueista väestökeskittymissä;

11) tiedot rahoituksesta;

12) suunnitelma täytäntöönpanosta ja tulosten arvioinnista;

13) arvio toimintasuunnitelman mukaisten torjuntatoimien vaikutuksesta melulle altistuvien henkilöiden määrään;

14) tiedot ympäristönsuojelulain 152 §:n mukaisesta yleisön kuulemisesta;

15) tiivistelmä toimintasuunnitelmasta.

Meluntorjunnan toimintasuunnitelmaan voi kuulua toimia, jotka liittyvät liikennesuunnitteluun, maankäytön suunnitteluun, teknisiin toimiin melulähteissä, hiljaisempien melulähteiden valintaan, melun leviämisen ajalliseen tai alueelliseen rajoittamiseen sekä muihin rajoituskeinoihin, kuten taloudelliseen ohjaukseen.

Selostus:

Pykälässä säädetään meluntorjunnan toimintasuunnitelmien sisällöstä. Kielellisiä ja lakiteknisiä muutoksia lukuun ottamatta pykälä vastaa kumottavan ympäristömeluasetuksen 7 §:ssä säädettyä.

9 §
Meluntorjunnan toimintasuunnitelmien laatimisen aikataulu

Meluntorjunnan toimintasuunnitelmat on laadittava ja tallennettava ympäristönsuojelun tietojärjestelmään joka viides vuosi 18 päivään heinäkuuta mennessä ympäristönsuojelulain 151 §:n 1 momentin mukaisista kohteista. Seuraavat suunnitelmat on laadittava ja tallennettava ympäristönsuojelun tietojärjestelmään vuonna 2023.

Selostus:

Pykälässä säädetään meluntorjunnan toimintasuunnitelmien laatimisen aikataulusta. Kielellisiä ja lakiteknisiä muutoksia lukuun ottamatta pykälä vastaa kumottavan ympäristömeluasetuksen 8 §:ssä säädettyä. Selvitysten ja toimintasuunnitelmien toimittaminen on tullut aloittaa jo vuosina 2007 ja 2008 ja uusia aina viiden vuoden välein. Selvyyden vuoksi pykälässä todetaan seuraava selvitysten ja toimintasuunnitelmien laatimisen ja toimittamisen ajankohta.

10 §
Tietojen toimittaminen komissiolle

Ympäristöministeriö toimittaa komissiolle joka viides vuosi 31 päivään joulukuuta mennessä ilmoituksen ympäristönsuojelulain 151 §:n mukaisista kohteista. Seuraava ilmoitus toimitetaan vuonna 2023.

Ympäristöministeriö toimittaa lisäksi komissiolle:

1) joka viides vuosi 30 päivään joulukuuta mennessä tiivistelmät ympäristönsuojelulain 151 §:n mukaisista kohteista laadituista meluselvityksistä siten, että seuraavat tiivistelmät toimitetaan vuonna 2022;

2) joka viides vuosi 18 päivään tammikuuta mennessä tiivistelmät ympäristönsuojelulain 151 §:n mukaisista kohteista laadituista meluntorjunnan toimintasuunnitelmista siten, että seuraavat tiivistelmät toimitetaan vuonna 2023.

Selostus:

Pykälässä säädetään aikataulusta, jonka mukaan tiedot tulee toimittaa komissiolle. Kielellisiä ja lakiteknisiä muutoksia lukuun ottamatta pykälä vastaa kumottavan ympäristömeluasetuksen 9 §:ssä säädettyä. Selvitysten ja toimintasuunnitelmien toimittaminen on tullut aloittaa jo vuosina 2007 ja 2008 ja uusia aina viiden vuoden välein. Selvyyden vuoksi pykälässä todetaan seuraava selvitysten ja toimintasuunnitelmien laatimisen ja toimittamisen ajankohta.

11 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2018.

Tällä asetuksella kumotaan Euroopan yhteisön edellyttämistä meluselvityksistä ja meluntorjunnan toimintasuunnitelmista annettu valtioneuvoston asetus (801/2004).


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2018.



Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
mailto:suvi.marttinen@hpplaw.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.