Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Työsuojelun valvonnasta ja työpaikan yhteistoiminnasta annettuun lakiin tehtiin teknisiä muutoksia

Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan yhteistoiminnasta annetun lain 50 § ja 51 §:n muuttamisesta 216/2018

Työsuojelun valvonnasta ja työpaikan yhteistoiminnasta annetun lain 50 § ja 51 §:ää muutettiin (216/2018). Lain 50 §:ssä säädetään työsuojeluviranomaisen ilmoitusvelvollisuudesta tiettyihin rikoksiin liittyen. Lain 51 § sisältää viittaussäännökset rikoslain rangaistussäännöksiin.

Pykäliä muutettiin lisäämällä viittaussäänökset rikoslain 44 luvun 1 §:ssä säädettyyn terveysrikokseen. Muutokset aiheutuivat laitelain (1016/2004) laiterikkomussäännöksen muuttamisesta sekä EU:n henkilönsuojainasetuksen (2016/425) ja köysiratalaitteistoasetuksen (2016/424) soveltamisen alkamisesta. Uusien EU-asetusten noudattamista valvoo laitelain tapaan työsuojeluviranomainen. Laitelain, henkilönsuojainasetuksen ja käysiratalaitteistoasetuksen rikkomisen rangaistavuus perustuu nykyisin terveysrikokseen. Aiemmin laitelaisa säädettyjen velvollisuuksien rikkominen saattoi johtaa myös työturvallisuusrikoksesta rankaisemiseen. Uudistuksen tarkoituksena oli yhdenmukaistaa tuotteita koskevaa rikoslain (39/1889) rangaistussääntelyä.

Muutokset tulivat voimaan 21.4.2018.

Ks. myös hallituksen esitys HE 194/2017 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutettiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain (44/2006) 50 ja 51 §, sellaisina kuin ne ovat, 50 § osaksi laissa 492/2011 ja 51 § osaksi laissa 482/2015, seuraavasti:

50 §
Rikosasiasta ilmoittaminen ja ilmoituksen käsittely

Jos on todennäköisiä perusteita epäillä, että on tehty työsuojeluviranomaisen valvottavana olevassa laissa tai rikoslain (39/1889) 44 luvun 1 §:n 1 momentin 8–10 kohdassa tai 47 luvussa rangaistavaksi säädetty teko, työsuojeluviranomaisen on tehtävä siitä ilmoitus poliisille esitutkintaa varten. Ilmoitus voidaan kuitenkin jättää tekemättä, jos tekoa on pidettävä olosuhteet huomioon ottaen vähäisenä eikä yleinen etu vaadi ilmoituksen tekemistä.

Edellä 1 momentissa tarkoitettua tekoa koskevassa esitutkinnassa on työsuojeluviranomaiselle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Syyttäjän on varattava työsuojeluviranomaiselle tilaisuus lausunnon antamiseen ennen syyteharkinnan päättämistä. Asiaa tuomioistuimessa suullisesti käsiteltäessä työsuojeluviranomaisella on läsnäolo- ja puheoikeus.

Mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, ei koske rikoslain 47 luvun 6 a §:ssä tarkoitettua luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöä. Ulkomaalaisen työntekoon liittyvästä ilmoitusvelvollisuudesta ja työsuojeluviranomaisen kuulemisesta säädetään erikseen.

Selostus:

Pykälän ensimmäiseen momenttiin lisättiin viittaussäännös rikoslain 44 luvun 1 §:n 1 momentin 8-10 kohtaan. Ilmoitusvelvollisuus tällä perusteella tulee kyseeseen, mikäli on aihetta epäillä, että on tehty laitelaissa, henkilönsuojainasetuksessa ja köysiratalaitteistoasetuksessa rangaistavaksi säädetty teko. Muutos johtui siitä, että laitelain, henkilönsuojainasetuksen ja köysiratalaitteistoasetuksen rikkomisen rangaistavuus perustuu nykyisin terveysrikokseen. Tarkoituksena ei ollut muuttaa työsuojeluviranomaisen ilmoitusvelvollisuutta vaan muutos oli luonteeltaan tekninen.

Työsuojeluviranomaisella on toimivalta valvoa laitelain, henkilönsuojainasetuksen ja köysiratalaitteistoasetuksen noudattamista. Sen toimivalta kattaa siten olennaisissa määrin työssä käytettäväksi tarkoitettujen teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuuden valvonnan.

51 §
Rangaistussäännökset

Rangaistus 10 tai 43 §:ssä säädetystä salassapito- tai vaitiolovelvollisuuden rikkomisesta tuomitaan rikoslain 38 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan, jollei siitä muualla laissa kuin rikoslain 38 luvun 2 §:n 1 momentissa säädetä ankarampaa rangaistusta.

Rangaistus terveysrikoksesta säädetään rikoslain 44 luvun 1 §:ssä, rangaistus työturvallisuusrikoksesta säädetään rikoslain 47 luvun 1 §:ssä ja rangaistus työntekijöiden edustajien oikeuksien loukkaamisesta säädetään rikoslain 47 luvun 4 §:ssä.

Joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tämän lain 46, 46 a tai 48 §:ssä säädettyä ilmoitusvelvollisuutta, on tuomittava, jollei muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, työsuojelurikkomuksesta sakkoon.

Työsuojelurikkomuksesta tuomitaan myös se työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo 53 §:ssä säädettyä nähtävänäpitovelvollisuutta.

Selostus:

Pykälän toiseen momenttiin tehtiin tekninen muutos lisäämällä viittaussäännös rikoslain 44 luvun 1 §:ssä säädettyyn terveysrikokseen.


Tämä laki tulee voimaan 21 päivänä huhtikuuta 2018.

Selostus:

Laki tuli voimaan samana päivänä, kun henkilönsuojainasetus ja köysiratalaitteistoasetus tulivat sovellettavaksi. Samana päivänä astui voimaan myös laitelain muutokset.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.