Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Laki maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n muuttamisesta 730/2005

Maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 144 § on muutettu.Muutos liittyy hallintolainkäyttölain laajempaan kokonaisuudistukseen.Uudistuksessa useisiin lakeihin tehtiin muutos, jonka mukaan valitukset hallintoviranomaisen päätöksestä ohjataan korkeimman hallinto-oikeuden asemesta ensin alueelliseen hallinto-oikeuteen. Hallintolainkäyttölakiin lisättiin myös yleissäännös valitusluvan myöntämisen perusteista. Samalla valituslupajärjestelmää laajennettiin eräisiin sellaisiin asiaryhmiin, joissa valituslupajärjestelmä ei heikennä oikeusturvaa. Täytäntöönpanon kieltämistä tai keskeyttämistä koskevaan hallinto-oikeuden päätökseen saisi hakea muutosta vain pääasian yhteydessä. Laki tulee voimaan 1 päivänä lokakuuta 2005 ja muutoksenhaussa ennen sen voimaantuloa annettuun hallintoviranomaisen päätökseen sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.

 

144 §
Aloittamisoikeus

Lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakennus-, toimenpide- tai maisematyölupaa taikka 161, 162 tai 163 §:ssä säädettyä laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus). Oikeudesta päätetään edellä tarkoitetun päätöksen yhteydessä. Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon. Hallinto-oikeuden päätöksestä tässä momentissa tarkoitetussa asiassa voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain pääasian ratkaisusta tehtävän valituksen yhteydessä.

Hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa.

Edellä 1 momentissa tarkoitettu oikeus voidaan samoin edellytyksin myöntää myös valitusajan kuluessa tai 14 päivän kuluessa valitusajan päättymisestä erikseen tehdystä hakemuksesta. Päätös on tehtävä ilman tarpeetonta viivytystä. Päätöksen antamiseen sovelletaan, mitä 142 §:ssä säädetään. Lisäksi myönnetystä oikeudesta on välittömästi ilmoitettava hallinto-oikeudelle sekä muutosta hakeneille. Se, joka on valittanut pääasiassa tehdystä päätöksestä, voi hallinto-oikeudessa vaatia tässä momentissa tarkoitettua ratkaisua kumottavaksi tai muutettavaksi ilman, että hänen olisi siitä erikseen valitettava. Muutoksenhausta on muutoin voimassa, mitä 1 momentissa säädetään.

Vakuuden asettamisvelvollisuus ei koske valtiota, kuntaa eikä kuntayhtymää.

Selostus:

Pykälän 1 momentin mukaan lupaviranomainen voi tietyin edellytyksin antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen ennen kuin päätös on saanut lainvoiman. Hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa. Valitusviranomainen voi kuitenkin kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Nykyisin aloittamislupapäätös voidaan antaa myös varsinaisesta luvasta erillään. Tämä voi johtaa kahteen erilliseen muutoksenhakuun. Mahdollisuus antaa aloittamislupa milloin tahansa siinä vaiheessa, kun pääasia on valitusviranomaisen käsiteltävänä, aiheuttaa helposti epäselvyyksiä ja monimutkaistaa asian käsittelyä. Epäselvää on myös, voiko pääasiasta valittanut vaatia täytäntöönpanon kieltämistä valituksen käsittelyn aikana, jos hän ei ole erikseen valittanut aloittamisoikeudesta. Siksi säännöksiä aloittamisoikeudesta on nyt täsmennetty. Aloittamisluvan myöntäminen edellyttäisi perusteltua syytä sekä sitä, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. Lähtökohtana olisi, että aloittamisoikeudesta päätetään varsinaisen lupa- tai muun päätöksen yhteydessä. Samaan momenttiin siirrettiin säännös siitä, että muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää aloittamislupapäätöksen täytäntöönpanon. Tämä tuomioistuin voi myös kumota aloittamisoikeutta koskevan määräyksen tai muuttaa sitä. Muutoksenhakutuomioistuimen toimivalta ei riipu siitä, pidetäänkö aloittamisoikeutta koskevaa vaatimusta valitusasiana vai pääasiaan liittyvänä täytäntöönpanon kielto- tai keskeyttämiskysymyksenä.

Pykälän 1 momenttiin on lisätty myös säännös siitä, että hallinto-oikeuden yksinomaan täytäntöönpanoa koskevasta päätöksestä saa valittaa korkeimpaan hallintooikeuteen vain pääasian yhteydessä.

Pykälään on lisätty myös uusi 3 momentti, jonka mukaan aloittamisoikeus voitaisiin myöntää myös valitusajan kuluessa tai 14 päivän kuluessa valitusajan päättymisestä erikseen tehdystä hakemuksesta. Päätöksen tekemiselle asetettaisiin 30 päivän määräaika valitusajan päättymisestä. Myönnetystä aloittamisoikeudesta tulee myös ilmoittaa välittömästi hallinto-oikeudelle sekä muutosta hakeneille. Se, joka on valittanut pääasiasta, voisi hallinto-oikeudessa vaatia aloittamislupaa koskevaa ratkaisua muutettavaksi tai kumottavaksi ilman, että hänen olisi erikseen valitettava siitä. Uudet 3 momentin säännökset turvaavat luvan hakijalle mahdollisuuden pyytää aloittamisoikeutta vielä valitusajan päätyttyäkin siinä vaiheessa, kun hän on havainnut, että pääasiasta on valitettu. Selkeiden määräaikojen asettaminen vähentää kuitenkin nykyiseen menettelyyn liittyvää oikeudellista epävarmuutta.

 

Asianajaja, LL.M Sanna Suvanto
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy


Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.