Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Valtioneuvosto antoi uuden ja kumosi vanhan asetuksen ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi

Valtioneuvoston asetus ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi 477/2020

Valtioneuvoston asetuksella (477/2020) korvattiin aikaisemmin voimassa ollut valtioneuvoston asetus ravitsemusliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi (401/2020). Valtioneuvoston asetuksessa ravitsemusliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi säädetään ravitsemustoiminnan välttämättömistä rajoituksista COVID-19-taudin leviämisen estämiseksi. Asetetuilla rajoitustoimilla ja annetuilla suosituksilla on onnistuttu tehokkaasti hillitsemään epidemian etenemistä ja suojaamaan riskiryhmiä. Uudessa asetuksessa poistetaan 13.7.2020 lukien tartuntatautilain (1227/2016) 58 a §:n 2 ja 3 momentissa säädetyt aukiolo- ja anniskeluaikarajoitukset sekä sisätilojen asiakas- ja henkilömäärärajoitukset. Osittain mainitut rajoitukset poistettiin jo 22.6.2020 alkaen ja samalla poistettiin myös asiakkaiden kielto annostella itse ruokaa ja juomaa.

Valtioneuvosto antoi 15.6.2020 yleisistunnossaan valmiuslain toimivaltuuksien käytön kumoamisasetukset ja totesi, että maassa eivät enää vallitse valmisulain 3 §:ssä tarkoitetut poikkeusolot. Kumoamisasetukset ja poikkeusolojen päättyminen tulivat voimaan 16.6.2020. Vaikka ravitsemustoimintaan säädetyt rajoitukset eivät ole sidoksissa poikkeusolojen voimassaoloon, rajoitusten on oltava välttämättömiä. Välttämättömyysedellytysten arviointi koskee tartuntatautilain 58 a §:ssä säädetyistä rajoituksista nimenomaisesti aukiolo- ja anniskeluaikarajoituksia sekä asiakaspaikkamäärän rajoituksia. Nämä rajoitukset vaikuttavat merkittävimmin ravitsemusalan toimintaedellytyksiin.

Valtioneuvostolla on tartuntatautilain 58 b §:n 3 momentin mukaan oikeudellinen velvollisuus seurata rajoitusten edellytysten voimassaoloa. Tiedot koronavirustaudin alueellisesta ilmaantuvuudesta viittasivat siihen, ettei osa ravitsemistoimintaa koskevista rajoituksista enää olleet välttämättömiä koko maassa. Tartuntatautilain 58 a §:ssä säädettyjen asetuksenantovelvollisuuksien mukaisesti valtioneuvoston asetuksella tulee säätää lakia lievemmistä rajoituksista, jollei voimassa olevat rajoitukset ole välttämättömiä. Tämän vuoksi rajoituksia poistettiin. Säädösteknisesti rajoituksista luovuttiin antamalla uusi asiaa koskeva asetus, johon otettiin kumottavasta asetuksesta ne rajoitukset, joita edelleen on pidettävä välttämättöminä.

Jatkossa tavoitteena on, että hybridistrategian avulla COVID-19 epidemiaa onnistutaan tehokkaasti hillitsemään mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista haittaavasti.

Asetus tuli voimaan 22.6.2020 ja on voimassa 31.8.2020 asti.

Ks. myös sosiaali- ja terveysministeriön muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään tartuntatautilain (1227/2016) 58 a §:n nojalla, sellaisena kuin se on laissa 400/2020:

1 §
Soveltamisala

Tässä asetuksessa säädetään majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain (308/2006) 1 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetuille ravitsemisliikkeille asetettavista velvollisuuksista ja niiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta.

Tässä asetuksessa säädetään myös tartuntatautilain (1227/2016) 58 a §:n 2 ja 3 momentissa säädettyjen ravitsemisliikkeen aukiolo- ja anniskeluajan sekä suurimman asiakas- ja henkilömäärän rajoitusten sijasta sovellettavista rajoituksista.

Mitä 4 §:ssä säädetään, ei koske majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain 1 §:n 3 momentissa tarkoitettua henkilöstöravintolatoimintaa eikä ruoan tai juoman myymistä ravitsemisliikkeestä muualla nautittavaksi.

Selostus:

Pykälän 1 momentissa todetaan asetuksen soveltamisala.

Pykälän 2 momentissa todetaan nimenomaisesti, että asetuksessa säädetään tartuntatautilain 58 a §:ssä säädetysti poikkeavasti ravitsemisliikkeen aukioloajasta, anniskeluajasta ja suurimmasta asiakasmäärästä. 

Pykälän 3 momentissa säädetään tartuntatautilain 58 a §:n 6 momenttia vastaavasti, että asetuksen 4 §:ssä tarkoitetut ravitsemusliikkeen asiakkaiden oleskelua ja asiakkaiden välisen riittävän etäisyyden ylläpitämistä koskevat tiedot velvoitteet eivät koske henkilöstöravintolatoimintaa eivätkä ruoan tai juoman myymistä ravitsemisliikkeestä muualle nautittavaksi.

2 §
Yleiset velvollisuudet

Ravitsemisliikkeen on ilmoitettava asiakkaikseen saapuville näkyvästi, ettei henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, saa tulla ravitsemisliikkeeseen.

Ravitsemisliikkeen on huolehdittava siitä, että sen:

1) asiakkaille on varattu näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin liikkeeseen saavuttaessa;

2) käyttämät kalusteet, astiat, ruokailuvälineet ja muut asiakkaiden kosketettaviksi tulevat pinnat ja irtaimet esineet pidetään puhtaina siten, etteivät ne aiheuta tartuntataudin leviämisen vaaraa;

3) asiakkaat saavat näkyvät toimintaohjeet käsien puhdistamisesta, riittävän etäisyyden ylläpitämisestä ja muista liikkeessä noudatettavista tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista.

Selostus:

Pykälässä säädettyihin yleisiin velvollisuuksiin ei tehty muutoksia. Ravitsemisliikkeen tulee siten edelleen ilmoittaa asiakkaikseen saapuville näkyvästi, että henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, ei saa tulla ravitsemisliikkeeseen.

Vastaavalla tavalla ravitsemisliikkeiden on huolehdittava siitä, että asiakkailla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen liikkeeseen saavuttaessa, ja siitä että asiakkaiden kosketeltaviksi tulevat pinnat pidetään riittävän puhtaina.

Ravitsemisliikkeiden tulee myös huolehtia siitä, että asiakkaat saavat näkyvät toimintaohjeet käsien puhdistamisesta, riittävän etäisyyden ylläpitämisestä ja muista liikkeessä noudatettavista tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista.

3 §
Poikkeukset tartuntatautilain 58 a §:ssä säädetystä

Poiketen siitä, mitä tartuntatautilain 58 a §:n 2 momentissa säädetään ravitsemisliikkeen aukioloajasta, ravitsemisliikkeen saa ennen 13 päivää heinäkuuta 2020 avata ravitsemistoimintaan asiakkaille aikaisintaan kello 4 ja liike on suljettava ravitsemistoiminnan asiakkailta viimeistään kello 2. Mainittuna päivänä ja sen jälkeen ravitsemisliikkeen saa pitää avoinna koko vuorokauden.

Poiketen siitä, mitä tartuntatautilain 58 a §:n 2 momentissa säädetään alkoholilaissa (1102/2017) tarkoitetusta alkoholijuomien anniskelusta, alkoholijuomien anniskelu saadaan ennen 13 päivää heinäkuuta 2020 aloittaa aikaisintaan kello 9 ja se on lopetettava viimeistään kello 1. Mainittuna päivänä ja sen jälkeen alkoholijuomien anniskeluun sovelletaan alkoholilakia.

Poiketen siitä, mitä tartuntatautilain 58 a §:n 3 momentissa säädetään ravitsemisliikkeen suurimmasta asiakas- tai henkilömäärästä, ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saa ennen 13 päivää heinäkuuta 2020 oleskella yhtäaikaisesti enintään kolme neljäsosaa mainitussa momentissa tarkoitetusta anniskeluluvan tai rakennussuunnitelman mukaisesta suurimmasta määrästä asiakkaita tai henkilöitä. Mainittuna päivänä ja sen jälkeen ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti mainitussa momentissa tarkoitettu anniskeluluvan tai rakennussuunnitelman mukainen määrä asiakkaita tai henkilöitä.

Selostus:

Pykälässä säädetään tartuntatautilain 58 a §:n 2 ja 3 momentissa säädetyin asetuksenantovaltuuksin poikkeuksista laissa säädettyihin rajoituksiin.

Pykälän 1 momentin mukaan ennen 13 päivää heinäkuuta 2020 ravitsemisliikkeen saa avata ravitsemistoimintaan asiakkaille aikaisintaan kello 4 ja liike on suljettava ravitsemistoiminnan asiakkailta viimeistään kello 2. Mainittuna päivänä ja sen jälkeen ravitsemisliikkeen saa pitää avoinna koko vuorokauden.

Pykälän 2 momentin mukaan ennen 13 päivää heinäkuuta 2020 alkoholijuomien anniskelu saadaan aloittaa aikaisintaan kello 9 ja se on lopetettava viimeistään kello 1. Mainittuna päivänä ja sen jälkeen alkoholijuomien anniskeluun sovellettaisiin alkoholilakia.

Pykälän 3 momentin mukaan ennen 13 päivää heinäkuuta 2020 ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään kolme neljäsosaa mainitussa momentissa tarkoitetusta anniskeluluvan tai rakennussuunnitelman mukaisesta suurimmasta määrästä asiakkaita tai henkilöitä. Mainittuna päivänä ja sen jälkeen ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saisi oleskella yhtäaikaisesti mainitussa momentissa tarkoitettu anniskeluluvan tai rakennussuunnitelman mukainen määrä asiakkaita tai henkilöitä.

4 §
Asiakkaiden sijoittaminen ja asiakkaiden välisen riittävän etäisyyden ylläpitäminen

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Ravitsemisliikkeen on järjestettävä sisä- ja ulkotilansa rakenteet ja kalusteet sekä asiakkaidensa palvelukäytännöt siten, etteivät asiakkaat altistu tartuntataudin leviämiselle.

Ravitsemisliikkeen on huolehdittava erityisesti siitä, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta ja että asiakkaiden saapuminen liikkeeseen toteutetaan tavalla, jossa pidetään asiakkaiden ja seurueiden välillä riittävä etäisyys.

Selostus:

Pykälässä säädetään asiakkaiden sijoittamisesta ja asiakkaiden välisen riittävän etäisyyden ylläpitämisestä samoin kuin aikaisemman asetuksen 3 §:ssä, kuitenkin yhdellä poikkeuksella. Pykälän 1 momentin rajoitus siitä, ettei asiakas saa annostella ruokaa ja juomaa itse muualla kuin omassa pöydässä poistettiin. Tartuntoja voidaan epidemiatilanteessa ehkäistä muilla keinoin ja erityisesti ravitsemisliikkeiden omin toimin.

Pykälän 1 momentin mukaan ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikka pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä. Säännöstä pidetään erityisen välttämättömänä, sillä muiden rajoitusten poistuessa ihmisten välisten kontaktien määrä ravitsemisliikkeessä tulee edelleen rajoittaa ja asiakkaiden välisiä etäisyyksiä ylläpitää. Rajoitus ei kuitenkaan estä sitä, että asiakkaat hakevat liikkeen ohjeistuksen mukaisesti ruokansa ja juomansa esimerkiksi palvelutiskiltä.

5 §
Suunnitelma

Tartuntatautilain 58 a §:n 5 momentissa tarkoitetussa suunnitelmassa on oltava:

1) kuvaus niistä toimintatavoista, jotka liikkeessä on päätetty toteuttaa 2 §:ssä säädettyjen velvollisuuksien noudattamiseksi;

2) kuvaus liikkeen sisä- ja ulkotiloista, 12 päivään heinäkuuta 2020 merkintä 3 §:n 3 momentissa säädetystä suurimmasta asiakas- tai henkilömäärästä sekä kuvaus niistä toimista ja henkilöstölle annetuista toimintaohjeista, joilla tartuntatautilain 58 a §:ssä säädetyt muut velvollisuudet sekä niiden valvonta liikkeen sisä- ja ulkotiloissa toteutetaan;

3) tieto henkilöstä, joka vastaa liikkeessä suunnitelman noudattamisesta.

Tieto siitä, kuka on 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettu henkilö, on annettava pyynnöstä asiakkaalle.

Suunnitelman katsotaan olevan asiakkaiden nähtävillä, jos sen tiivistelmä on asiakkaiden nähtävillä heidän tullessaan ravitsemisliikkeeseen, ja siinä mainitaan, että asiakkaalla on oikeus saada suunnitelma pyynnöstä nähtäväkseen. Suunnitelman saa yhdistää alkoholilaissa, elintarvikelaissa (23/2006) ja tupakkalaissa (549/2016) tarkoitettuihin omavalvontasuunnitelmiin.

Selostus:

Tartuntatautilain 58 a §:n 5 momentissa säädetään kirjallisen suunnitelman laatimisvelvollisuudesta ja suunnitelman esittämis- ja nähtävänäpitämisvelvollisuudesta. Pykälässä annetaan asiasta samat säännökset kuin aikaisemmin voimassa olleen asetuksen 4 §:ssä.

6 §
Ravitsemisliikkeiden toiminnan rajoittaminen alueittain tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi

Tartuntatautilain 58 a §:ssä ja tässä asetuksessa sen nojalla säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset ovat voimassa seuraavissa maakunnissa:

1) Uusimaa;

2) Varsinais-Suomi;

3) Satakunta;

4) Kanta-Häme;

5) Pirkanmaa;

6) Päijät-Häme;

7) Kymenlaakso;

8) Etelä-Karjala;

9) Etelä-Savo;

10) Pohjois-Savo;

11) Pohjois-Karjala;

12) Keski-Suomi;

13) Etelä-Pohjanmaa;

14) Pohjanmaa;

15) Keski-Pohjanmaa;

16) Pohjois-Pohjanmaa;

17) Kainuu;

18) Lappi;

19) Ahvenanmaa.

Selostus:

Pykälän mukaan tartuntatautilain 58 a §:ssä ja sen nojalla säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset ovat voimassa 22.6.2020 lähtien kaikissa maakunnissa eli koko maassa.

7 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 22 päivänä kesäkuuta 2020 ja on voimassa 31 päivään elokuuta 2020.

Tällä asetuksella kumotaan ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi annettu valtioneuvoston asetus (401/2020).

Selostus:

Asetus tuli voimaan 22.6.2020 ja on voimassa 31.8.2020 asti. Asetuksen voimassaolo on rajattu noin kahteen kuukauteen, joten valtioneuvoston on rajoitusten voimassaoloa jatkaakseen arvioitava jäljelle jääneiden rajoitusten välttämättömyyttä viimeistään elokuun puolenvälin jälkeen.

Asetuksella kumottiin aikaisemmin voimassa ollut asetus ravitsemusliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi.


Tämä asetus tuli voimaan 22 päivänä kesäkuuta 2020 ja on voimassa 31 päivään elokuuta 2020.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.