Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uudella lailla syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä saatetaan lainsäädäntö vastaamaan Euroopan unionin sääntelyä ja käytännössä noudatettua menettelytapaa

Laki syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä 452/2020

Laki syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä (452/2020, ASA-laki) astuu voimaan 1.9.2020 korvaten siihen asti voimassa olevan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteristä annetun lain (717/2001). Sen tarkoituksena on saattaa lainsäädäntö vastaamaan Euroopan unionin sääntelyä ja käytännössä noudatettua menettelytapaa. Lailla velvoitetaan työnantajaa pitämään luetteloa sellaisista syöpävaarallisista eli karsinogeenisistä tai perimää vaurioittavista aineista, seoksista ja työmenetelmistä, joita käytetään työpaikalla sekä niistä työntekijöistä, jotka työssään altistuvat näille tekijöille. Luettelon tiedot ilmoitetaan Työterveyslaitokselle, joka ylläpitää valtakunnallista rekisteriä syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvista (ASA-rekisteri). Laissa säädetään myös tietojen luovuttamisesta ASA-rekisteristä sekä tietojen säilyttämisajoista.

Työnantajakohtaisen luettelon tiedot on käytännössä toimitettu jo ennen lakimuutosta työsuojelun piiriviranomaisen sijasta suoraan Työterveyslaitokselle, jolle sosiaali- ja terveysministeriö on antanut tehtäväksi rekisterin ylläpidon, joten Työterveyslaitoksen säätäminen rekisteripitäjäksi vahvistaa asiassa noudatetun käytännön, eikä sinällään tuo muutosta nykytilanteeseen verrattuna. Koska ASA-rekisteriin merkitään myös henkilötietoja, tulee niiden käsittelyssä noudattaa tietosuoja-asetusta ja tietosuojalakia. Tietosuojavaltuutetun mukaan rekisterinpitäjänä tulee olla taho, joka tosiasiallisesti käyttää rekisterinpitäjälle kuuluvaa määräysvaltaa. Koska ministeriö ei ole tosiasiallisesti käyttänyt rekisterinpitäjälle kuuluvaa määräysvaltaa, lakia muutetaan niin, että Työterveyslaitos on jatkossa ASA-rekisterin rekisterinpitäjä myös lakiin kirjoitettuna.

Lakimuutoksella yhdenmukaistetaan syöpäsairauksien vaaraa aiheuttavien tekijöiden määrittely kytkemällä se aineiden ja seosten luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 (CLP-asetus) syöpävaaraluokituksiin. Lakiin sisällytettiin viittaus CLP-asetuksen liitteen mukaisiin vaaraluokituksiin ja erikseen säädettäviin syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviin menetelmiin, minkä tarkoituksena on selventää niitä aineita, seoksia ja työmenetelmiä, joista työnantajan on pidettävä luetteloa. Lisäksi valtioneuvoston asetuksesta työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta siirrettiin ASA-rekisteriä koskevat pykälät uuteen lakiin sääntelyn selkeyttämiseksi.

Laki tulee voimaan 1.9.2020.

Ks. myös hallituksen esitys HE 88/2019 vp.
 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §
Luettelon ja rekisterin käyttötarkoitus

Syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien seurantaa, sairauden ennaltaehkäisyä sekä tutkimusta varten pidetään työnantajakohtaista luetteloa sekä valtakunnallista rekisteriä (ASA-rekisteri) siten kuin tässä laissa säädetään.

Selostus:

Pykälän otsikkoon lisätään maininta luettelosta. Sisällöltään pykälä vastaa kumottavan lain 1 §:ää.

2 §
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalla tekijällä:

a) ainetta tai seosta, joka täyttää aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 (jäljempänä CLP-asetus) liitteessä I säädetyt luokituskriteerit, joiden perusteella se voidaan luokitella kategoriaan 1A tai 1B kuuluvaksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi tai seokseksi (vaaralausekkeet H350 ja H350i);

b) työturvallisuuslain (738/2002) 38 §:n 3 momentin nojalla annetuissa säännöksissä tarkoitettua syöpäsairauden vaaraa aiheuttavaa työmenetelmää;

2) perimää vaurioittavalla aineella ainetta tai seosta, joka täyttää CLP-asetuksen liitteessä I säädetyt luokituskriteerit, joiden perusteella se voidaan luokitella kategoriaan 1A tai 1B kuuluvaksi sukusolujen perimää vaurioittavaksi aineeksi tai seokseksi (vaaralauseke H340).

Selostus:

Pykälässä määritellään syöpävaaralliset aineet ja seokset sekä perimää vaurioittavat aineet. Määrittely on toteutettu viittaamalla CLP-asetuksen liitteeseen I, joiden luokituskriteereiden perusteella aineet ja seokset voidaan luokitella syöpää aiheuttavaksi. Määritelmä piiriin kuuluvat ne aineet ja seokset, joille on annettu EU-tasolla yhdenmukaistettu luokitus sekä maahantuojan CLP-asetuksen mukaisesti luokittelemat aineet ja seokset. Työmenetelmistä säädetään erikseen työhön liittyvän syöpävaraan torjunnasta annetun valtioneuvoston asetuksen (1267/2019) liitteessä I.

3 §
Luettelo työpaikan altisteista ja altistuneista työntekijöistä

Työnantajan on pidettävä luetteloa työpaikalla käytettävistä syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista tekijöistä ja perimää vaurioittavista aineista ja näille altistuvista työntekijöistä.

Työnantajan pitämään luetteloon on merkittävä työosastoittain ja kalenterivuosittain:

1) työnantajaa koskevat tiedot;

2) käytetyt ja esiintyvät syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat tekijät ja perimää vaurioittavat aineet;

3) syöpää aiheuttavaa tai perimää vaurioittavaa ainetta sisältävät tuotteet ja niiden käyttömäärät vuosittain;

4) syöpäsairauden vaaraa aiheuttavan tekijän tai perimää vaurioittavan aineen käyttötapa tai muu sille altistumista aiheuttava syy;

5) työntekijöiden altistumisen mitattu määrä, jos tieto on käytettävissä;

6) altistuneiden työntekijöiden nimet, henkilötunnukset, ammatit ja altistumistiedon peruste.

Työnantajan on tiedotettava työntekijöiden edustajille luettelon pitämisestä.

Lisäksi työntekijöillä ja työntekijöiden edustajilla on oikeus saada käyttöönsä ryhmätason tiedot ilman henkilöiden nimiä.

Selostus:

Pykälässä säädetään työnantajalle velvollisuus pitää luetteloa työpaikalla käytettävistä ja esiintyvistä syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista työntekijöistä sekä perimää vaurioittavista aineista ja näille tekijöille altistuvista työntekijöistä. Velvollisuuden piiriin kuuluu sekä yhdenmukaistetun luokituksen omaavia että valmistajan tai maahantuojan itse luokittelemia aineita. Ilmoitus ASA-rekisteriin tehdään aina työpaikalla käytössä olevan tuotteen luokituksen perusteella.

Pykälän 2 momentissa luetellaan asiat, jotka työnantajan on merkittävä luetteloon. Luetteloon lisätään selvyyden vuoksi myös perimää vaurioittavat aineet, sillä niitä pidetään lähtökohtaisesti aina myös potentiaalisesti karsinogeenisinä aineina. Luetteloon merkittävä altistumistieto perustuu ensisijaisesti työpaikalla tehtyihin biologisiin tai työhygieenisiin altistumismittauksiin tai muilla työpaikoilla vastaavissa olosuhteisessa tehtyihin mittauksiin ja selvityksiin. Jos altistumista ei ole selvitetty mittauksin, altistuneina pidetään työntekijöitä, jotka ovat kyseisenä vuonna altistuneet merkittävän osan työajastaan vähintään 20 työpäivänä. Myös lyhytaikainen epätavallisen suuri altistuminen esimerkiksi onnettomuuden seurauksena ilmoitetaan aina altistumisena. Asiallisesti 2 momentti vastaa kumottavan lain vastaavaa momenttia.

Pykälän 3 momentin mukaan työntekijöillä ja heidän edustajillaan on oikeus saada käyttöönsä ryhmätasoa, kuten työpaikan tiettyä ammattiryhmää, koskeva tieto ilman henkilöiden nimiä.

4 §
Altistumisen toteaminen ja seuranta

Altistuneiden työntekijöiden luetteloon merkitsemistä varten työnantajan on selvitettävä työntekijöiden mahdollinen altistuminen syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille ja perimää vaurioittaville aineille.

Työntekijöiden altistumista syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille ja perimää vaurioittaville aineille on tarvittaessa seurattava työpaikalla suoritettavin työhygieenisin mittauksin sekä työntekijälle suoritettavin biologisin altistumismittauksin.

Selvitettäessä työntekijän, työntekijäryhmän, ammattiryhmän, ammattialan tai toimialan työntekijöiden altistumista syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimää vaurioittaville aineille, arviointiperusteena voidaan käyttää muilla työpaikoilla vastaavissa oloissa tehtyjä selvityksiä ja mittauksia sekä muuta soveltuvaa tietoa altistumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Selostus:

Lain tasolla kyseessä on uusi pykälä. Vastaava sääntely sisältyy valtioneuvoston asetukeen työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta. Sääntely siirretään ASA-lakiin, koska altistumisen toteamien on perusta työnantajan pitämän luettelon ja ASA-rekisterin pitämiselle. Pykälän mukaan työnantajan tulee altistuneita työntekijöitä luetteloon merkitessään selvittää työntekijän mahdollinen altistuminen siten kuin siitä säädetään työturvallisuuslain (738/2002) 10 §:ssä ja sen nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta. Työnantajan tulisi arvioida myös altistumisen merkitys työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle.

5 §
ASA-rekisterin rekisterinpitäjä

ASA-rekisterin rekisterinpitäjänä toimii Työterveyslaitos.

Selostus:

Pykälässä säädetään rekisterinpitäjäksi Työterveyslaitos. Kumottavan lain mukaan rekisterinpitäjä on sosiaali- ja terveysministeriö, joka on antanut rekisterin ylläpidon Työterveyslaitoksen tehtäväksi. ASA-rekisteriin sisältyy henkilötietoja, joiden käsittelyssä on siten noudatettava tietosuoja-asetusta. Työterveyslaitos on käytännössä ollut tietosuoja-asetuksen mukainen rekisterinpitäjä, joka määrittelee henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja keinot ja on siten ylläpitänyt ASA-rekisteriä tietosuoja-asetuksen tarkoittamalla tavalla. Tämän vuoksi on perusteltua kirjata tämä käytäntö lakiin.

6 §
Tietojen ilmoittaminen ASA-rekisteriin

Työnantajan on ilmoitettava ASA-rekisteriin työntekijä altistuneeksi, jos altistuminen on todettu biologisten altistumismittausten, työhygieenisten mittausten tai muilla työpaikoilla vastaavissa olosuhteissa tehtyjen selvitysten ja mittausten perusteella. Jos työpaikalla altistutaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimää vaurioittaville aineille eikä edellä mainittuja tarkempia altistumistietoja ole käytettävissä, altistuneiksi on ilmoitettava kunakin altistumisvuonna sellaiset työntekijät, jotka kyseisenä vuonna ovat altistuneet tekijälle merkittävän osan työajastaan vähintään 20 työpäivänä.

Altistuneiksi on kuitenkin aina ilmoitettava sellaiset työntekijät, jotka onnettomuuden, tuotantohäiriön, poikkeuksellisen työvaiheen tai muun vastaavan syyn vuoksi altistuvat lyhytaikaisesti epätavallisen suuresti syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalle tekijälle tai perimää vaurioittavalle aineelle.

Kun työnantaja ilmoittaa altistuneen työntekijän ASA-rekisteriin, on samalla ilmoitettava myös muut 3 §:n 2 momentissa tarkoitetun luettelon sisältämät tiedot.

Työnantajan on ilmoitettava Työterveyslaitokselle rekisteröitävät tiedot vuosittain Työterveyslaitoksen julkaisemalla lomakkeella tai muulla vastaavalla tavalla seuraavan vuoden maaliskuun 31 päivään mennessä tai, jos työnantaja sitä ennen lopettaa toimintansa, toiminnan loppuessa.

Selostus:

Pykälässä säädetään ASA-rekisteriin merkittävien tietojen ilmoittamisesta. Työnantajan tulee ilmoittaa työntekijä rekisteriin, kun hänet on työpaikalla suoritettujen mittausten perusteella todettu altistuneeksi. Jos altistumisen määrää ei pystytä selvittämään, katsotaan työntekijä altistuneeksi, jos hän on tehnyt vähintään 20 päivänä tarkastelu vuotena syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalle aineelle altistavaa työtä merkittävän osan (2–4 tuntia) työpäivässä.

Pykälän 2 momentissa säädetään tavallisesta altistumisesta poikkeavista tilanteista, kuten onnettomuuksista ja tuotantohäiriöistä, joiden vuoksi työntekijät altistuvat epätavallisen suuresti syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalle tekijälle. Tällöin työntekijät on ilmoitettava aina altistuneeksi.

Pykälän 3 momentissa säädetään, että työnantajan tulee ilmoittaessaan altistuneen työntekijän ASA-rekisteriin, ilmoittaa samalla myös muut 3 §:n 2 momentissa luetellut tiedot.

Pykälän 4 momentin mukaan vuosittaiset tiedot tulee ilmoittaa Työterveyslaitokselle seuraavan vuoden maaliskuun 31 päivään mennessä tai jos työnantaja lopettaa toimintansa sitä ennen, toiminnan loppuessa.

Kumottavan lain mukaan rekisteri-ilmoitus tulee tehdä aluehallintovirastolle, josta se toimitettiin Työterveyslaitokselle. Menettely ei ole käytännössä vastannut lakiin kirjoitettua, kun ilmoitus on tehty suoraan Työterveyslaitokselle, minkä vuoksi käytännössä noudatettu ilmoitusmenettely kirjataan uuteen lakiin.

7 §
ASA-rekisteriin ilmoitettavien tietojen säilytysaika

Rekisteritietoja on säilytettävä ASA-rekisterissä 80 vuotta viimeisen tiedon merkitsemisestä.

Selostus:

Pykälässä säädetään rekisteritietojen säilyttämisajasta, joka on 80 vuotta laskettuna viimeisen tiedon merkitsemisestä. ASA-rekisterin tietojen säilyttämisajan tulee olla riittävän pitkä, koska syöpävaarallisille tekijöille altistunut työntekijä voi sairastua vasta jopa vuosikymmenien kuluttua. Näin voidaan arvioida sairastumisen ja altistumisen väistä yhteyttä sekä työnantajan ehkäiseviä toimia.

8 §
Tietojen luovuttaminen

Vakuutuslaitoksella on oikeus saada salassapitosäännösten ja muiden tiedonsaantia koskevien rajoitusten estämättä välttämättömiä tietoja syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimää vaurioittaville aineille altistuneesta työntekijästä työnantajalta hänen pitämästään luettelosta ja Työterveyslaitokselta ASA-rekisteristä työntekijää koskevan etuuden myöntämistä varten. Vastaavasti sosiaali- ja terveysministeriöllä on oikeus saada välttämättömiä tietoja työsuojelullista selvitystä tai päätöksentekoa varten ja työsuojeluvalvonnasta vastaavalla viranomaisella valvontatehtävää varten 3 §:n 2 momentin 1–5 kohdassa tarkoitetut tiedot. Tietoja saadaan luovuttaa vain edellä tarkoitettujen tahojen pyynnöstä ja vain siinä laajuudessa kuin tiedoilla on vaikutusta käsiteltävän asian ratkaisuun.

Selostus:

Pykälässä säädetään tietojen luovuttamisesta ASA-rekisteristä. Tietojen saantiin oikeutettuja tahoja on kumottavaa lakia vastaavasti vakuutuslaitokset ja työsuojeluviranomainen. Vakuutuslaitoksella olisi tiedonsaantioikeus syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille altistuneesta työntekijästä häntä koskevan etuuden myöntämistä varten esimerkiksi ammattitautitapauksissa. Vakuutuslaitoksella ei ole oikeutta saada tietoja muihin tarkoituksiin, kuten vakuutuksen myöntämiseksi.

Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueet tarvitsevat tietoja altistumista tutkiessaan ammattitautia tai pyydettäessä takautuvaa selvitystä työoloista. Myös sosiaali- ja terveysministeriöllä on oikeus saada välttämättömiä tietoja, joita se tarvitsee työsuojelullista selvitystä ja päätöksentekoa varten. Koska lakimuutoksen myötä Työterveyslaitoksesta tulee rekisterinpitäjä, on ministeriön oikeudesta tiedonsaantiin säädettävä erikseen.

9 §
Valvonta

Tämän lain noudattamista valvoo työnantajaan kohdistuvien velvollisuuksien osalta työsuojeluviranomainen.

Selostus:

Pykälässä säädetään, että ASA-lain noudattamista valvoo työnantajaan kohdistuvien velvollisuuksien osalta työsuojeluviranomainen. Pykälä vastaa sisällöltään aiempaa säännöstä.

10 §
Rangaistussäännös

Työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö 6 §:ssä säädetyn velvollisuuden ilmoittaa tietoja, on tuomittava tietojen ilmoittamisvelvollisuusrikkomuksesta sakkoon.

Selostus:

Pykälässä säädetään, että työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö 6 §:ssä säädetyn velvollisuuden ilmoittaa tietoja, on tuomittava tietojen ilmoittamisvelvollisuusrikkomuksesta sakkoon. Kumottavan lain pykälän termi toimittamisvelvollisuusrikkomus muutetaan ilmoittamisvelvollisuusrikkomukseksi.

11 §
Voimaantulo

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2020. Tällä lailla kumotaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteristä annettu laki (717/2001).

Selostus:

Pykälässä säädetään laki tulemaan voimaan 1 päivänä syyskuuta 2020 ja samalla se kumoaa syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteristä annetun lain.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2020.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.