Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Kiinteistönmuodostamislaissa säädetään väliaikaisista menettelyistä kokousten järjestämisessä koronaviruksesta johtuen

Laki kiinteistönmuodostamislaissa tarkoitettujen toimituskokousten järjestämisessä covid-19 -epidemian johdosta sovellettavista väliaikaisista menettelyistä 302/2020

Koronavirus (COVID-19)-tilanteen johdosta Suomessa vallitsevat poikkeusolot, ja tämän vuoksi hallitus on linjannut poikkeuksellisista toimenpiteistä. Toimenpiteisiin kuuluu muun muassa julkisten kokoontumisten rajoittaminen henkilömäärän perusteella, ja viranomaiset ovat myös suositelleet välttämään tarpeetonta liikkumista. Kiinteistönmuodostamislain (554/1995) muutoksella mahdollistetaan lain 172 §:n mukaisten kiinteistötoimituksissa pidettävien toimituskokousten järjestäminen kokoontumis- ja liikkumisrajoituksista huolimatta. Tämä on katsottu tarpeelliseksi kiinteistövaihdannan, yleisen taloudellisen toimeliaisuuden ja yhteiskunnallisten hankkeiden turvaamiseksi.

Kiinteistönmuodostamislain mukaisten kokousten tarkoitus on antaa tietoa toimitukseen liittyvästä kiinteistönmuodostuksesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä sekä tarjota asianosaisille mahdollisuus esittää vaatimuksensa. Koska kokousten ja katselmusten pitäminen voi olla hankkeiden toteuttamisen edellytys, on näiden järjestäminen turvattava väliaikaisilla menettelyillä. Kokousten osallistujamäärä ja osallistujien kokousmatkat huomioiden kokousten järjestämisessä todettiin ongelmalliseksi henkilökohtaisen läsnäolon velvoite. Uudella poikkeuslailla sallitaan siten väliaikaisesti sähköisten kokousten järjestäminen kiinteistönmuodostamislaista poiketen. Lisäksi mahdollistetaan selkeissä yksinkertaisissa tapauksissa kirjallinen menettely.

Muutokset tulivat voimaan 4.5.2020 ja ovat voimassa 31.12.2020 asti.

Ks. myös hallituksen esitys HE 48/2020 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §
Soveltamisala

Tätä lakia sovelletaan eräisiin covid-19 -epidemiasta aiheutuvien poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi kiinteistönmuodostamislaissa (554/1995) tarkoitetun kiinteistötoimituskokouksen järjestämisessä noudatettaviin menettelyihin.

Selostus:

Pykälän mukaan lakia sovelletaan koronaviruksesta johtuvien poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi. Lain tarkoitus on mahdollistaa toimituskokousten järjestäminen ja niihin osallistuminen yhteiskunnallisista rajoituksista huolimatta. Näin ollen poikkeuksellista menettelyä sovelletaan vain olosuhteiden niin vaatiessa, ja muuten noudatetaan tavanomaista menettelyä kokousten järjestämisessä.

2 §
Toimituskokousten sähköinen järjestäminen ja kirjallinen menettely

Kiinteistönmuodostamislain 172 §:ssä tarkoitettu kokous voidaan järjestää käyttämällä puhe- tai näköyhteyden käsittelyyn osallistuvien välillä mahdollistavaa teknistä tiedonvälitystapaa. Jos muutoksenhaku kokouksessa päätettävistä asioista on lailla kielletty, tai jos asianosaiset ovat asioista yksimielisiä, voidaan niitä koskevat päätökset antaa kirjallisessa menettelyssä.

Edellä 1 momentissa tarkoitetuin tavoin järjestettyyn kokoukseen voi osallistua asianosainen itse, asianosaisen laillinen edustaja sekä asianosaisen suostumuksella hänen avustajansa tai asiamiehensä.

Selostus:

Pykälän 1 momentissa mahdollistetaan sähköinen osallistuminen kiinteistönmuodostamislain 172 §:n mukaisissa kokouksissa. Kokouksissa ei näin ollen edellytetä henkilökohtaista läsnäoloa, vaan kokouksiin voi osallistua esimerkiksi puhelinta, videolaitetta tai muuta vastaavaa sähköistä laitetta käyttäen. Tällä turvataan kokousten järjestäminen myös sellaisissa tilanteissa, joissa niiden järjestäminen edellyttäisi kokoontumisrajoitusten salliman ihmismäärän ylittämistä tai joissa osallistujien olisi kokoukseen osallistuakseen ylitettävä liikkumisrajoituksen alainen alueraja.

Momentin toinen virke mahdollistaa päätösten antamisen kirjallisessa menettelyssä, mikäli kyseessä on asia, johon ei saada hakea muutosta tai jos asianosaiset ovat päätettävistä asioista yksimielisiä. Tällöin kokouksen sijasta toimitusmies antaa kirjallisen päätöksen asiassa, joka annetaan asianosaisille tiedoksi. Päätöksen lisäksi asianosaisille tulee toimittaa tieto muutoksenhakukiellon oikeusperustasta tai jonkinlainen dokumentaatio siitä, että asianosaiset ovat yksimielisiä asiasta. Dokumentaatio voi esimerkiksi olla sähköpostikirjeenvaihto tai muu vastaava.

Pykälän 2 momentissa mahdollistetaan normaalin tavoin kokoukseen osallistuminen laillisen edustajan, avustajan tai asiamiehen kautta myös väliaikaisia menettelyjä noudatettaessa.

3 §
Voimaantulo

Tämä laki tulee voimaan 4 päivänä toukokuuta 2020 ja on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Tätä lakia voidaan soveltaa myös toimitukseen, joka on vireillä tämän lain voimaan tullessa.

Selostus:

Pykälän 1 momentin mukaan laki tuli voimaan 4.5.2020 ja on määräaikaisena voimassa 31.12.2020 asti. Voimassaoloaika perusteltiin sillä, että koronaviruksesta johtuvien rajoitusten voimassaoloa ei ole mahdollista tarkoin arvioida. Koska kiinteistötoimitustuotannon ja infrastruktuurihankkeiden keskeytymätön jatkuminen on yhteiskunnallisesti tärkeää, katsottiin tarpeelliseksi säätää riittävän pitkästä voimassaoloajasta. Riittävän pitkällä voimassaoloajalla turvataan kokousten järjestäminen poikkeustilanteen mahdollisesti pitkittyessä ja mahdollisten uusien rajoitusten tullessa voimaan.

Pykälän 2 momentin mukaan lakia voidaan soveltaa myös toimituksiin, jotka ovat vireillä lain voimaan tullessa. Kyseinen jousto voimassaoloaikaan mahdollistaa sen soveltamisen myös sellaisiin tilanteisiin, joissa toimitus on tullut vireille ennen poikkeusoloja ja joissa kokoukset tulevat ajankohtaiseksi niiden vallitessa.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.