Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

ADR-erillissopimus M327 saatettiin voimaan valtioneuvoston asetuksella

Valtioneuvoston asetus (219/2020) vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADR) liitteen A 1.5 luvun 1.5.1 kohdan mukaisesta monenkeskisestä sopimuksesta M327

Koronavirus (COVID-19) -tilanteesta johtuen vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADR-sopimus, SopS 23/1979) ja kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevan yleissopimuksen (COTIF-sopimuksen) osapuolet valmistelivat niin sanotut erillissopimukset, joiden avulla pyritään turvaamaan vaatimustenmukaisten VAK-kuljetusten jatkuminen tämän poikkeuksellisen tilanteen aikana. Tässä esityksessä käsiteltävän ADR-erillissopimuksen M327-ehtojen mukaisesti sallitaan vaarallisten aineiden kuljetukseen käytettävien UN-säiliöiden ja UN-MEG-konttien määräaikaistarkistusten ja -testausten sekä niihin liittyvien todistusten voimassaolon pidentämiset poikkeuksellisesti vuonna 2020. Sopimuksella pyritään siten turvaamaan vaarallisten aineiden kuljetusten jatkuvuus vaatimustenmukaisina tilanteissa, joissa paineastioiden tarkastusten ja todistusten voimassaolo päättyy eikä seuraavia määräaikaistarkistuksia tai -testauksia taikka välitarkastuksia voida koronaviruksen vuoksi tehdä. Erillissopimus ei kuitenkaan vaikuta tarkastuksiin liittyviin kriteereihin tai tarkastustodistusten myöntämisen edellytyksiin.

ADR-sopimuksen 4 artiklan 3 kohdan mukaisesti sopimusosapuolilla on oikeus kahden- tai monenkeskisin sopimuksin (erillissopimuksin) sallia, että vaarallisia tavaroita voidaan kuljettaa ADR-määräyksistä poiketen. Tämä kuitenkin edellyttää, että ADR-määräyksiä vastaava turvallisuustaso säilytetään.

Liikenne- ja viestintävirasto on allekirjoittanut erillissopimuksen (M327) 14.4.2020 Suomen puolesta vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain (719/1994) 6 §:n 4 momentin perusteella. Allekirjoitettua erillissopimusta voidaan soveltaa niissä kansainvälisissä ADR-kuljetuksissa niiden ADR-maiden välillä, jotka ovat allekirjoittaneet kyseisen erillissopimuksen. Suomessa hyväksyttyä ADR-erillissopimusta saa soveltaa myös kansallisissa tiellä tapahtuvissa vaarallisten aineiden kuljetuksissa.

Asetus tuli voimaan 17.4.2020.

Erillissopimus M327 on saatavissa Liikenne- ja viestintäviraston sivuilla.

Ks. myös liikenne- ja viestintäministeriön muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADR) (SopS 23/1979) liitteen A 1.5 luvun 1.5.1 kohdan mukainen Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2020 allekirjoitettu monenkeskinen sopimus M327, jonka Liikenne- ja viestintävirasto on tehnyt vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain (719/1994) 6 §:n 4 momentin nojalla, on voimassa 14 päivästä huhtikuuta 2020 niin kuin siitä on sovittu.

Selostus:

UN-säiliöiden ja UN-MEG-konttien, joissa kuljetetaan vaarallisia aineita, tulee olla ADR-määräysten mukaisia ja hyväksyttyjä. Lisäksi ne on tarkastettava määräajoin ja tällaisesta määräaikaisesta tarkastuksesta annetaan todistus vaatimuksenmukaisuuden osoittamiseksi. Erillissopimuksella M327 UN-säiliöiden ja UN-MEG-konttien määräaikaistarkistukset ja -testaukset, välitarkastukset sekä niihin liittyvät todistukset, joiden voimassaolo päättyy 1.3.2020–1.8.2020 välisenä aikana, pysyvät voimassa 31.8.2020 saakka. Sopimuksen mukaisesti seuraava tarkistus on tehtävä ennen 1.9.2020.

2 §

Sopimuksen määräykset ovat asetuksena voimassa.

Selostus:

Erillissopimukset eivät sisällä lainsäädännön alaan kuuluvia määräyksiä. Näin ollen voimaansaattaminen tapahtuu valtioneuvoston asetuksella.

3 §

Tämä asetus tulee voimaan 17 päivänä huhtikuuta 2020 ja on voimassa 1 päivään syyskuuta 2020.

Selostus:

Liikenne- ja viestintävirasto on allekirjoittanut erillissopimuksen 14.4.2020. Erillissopimus tuli voimaan allekirjoitusajankohtana. Selostettava voimaansaattamisasetus tuli voimaan 17.4.2020 ja on voimassa 1 päivään syyskuuta 2020.


Tämä asetus tuli voimaan 17 päivänä huhtikuuta 2020


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.