Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

ADR-erillissopimus M325 saatettiin voimaan valtioneuvoston asetuksella

Valtioneuvoston asetus (182/2020) vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADR) liitteen A 1.5 luvun 1.5.1 kohdan mukaisesta monenkeskisestä sopimuksesta M325

Koronavirus (COVID 19) tilanteesta johtuen vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADR-sopimus) ja kansainvälisisä rautatiekuljetuksia koskevan yleissopimuksen (COTIF-sopimuksen) eri osapuolet valmistelivat niin sanotut erillissopimukset, joiden avulla pyritään turvaamaan vaatimustenmukaisten VAK-kuljetusten jatkuminen tämän poikkeuksellisen tilanteen aikana. Tässä esityksessä käsiteltävän ADR-erillissopimuksen M325 ehtojen mukaisesti sallitaan ajoneuvojen säiliöiden vaatimuksenmukaisuuden hyväksyntöjen ja vaarallisten aineiden kuljetukseen käytettävän ajoneuvon hyväksynnän voimassaolon pidentämiset poikkeuksellisesti vuonna 2020. Sopimuksella pyritään turvaamaan vaarallisten aineiden kuljetusten jatkuvuus vaatimuksenmukaisina tilanteissa, joissa voimassaolevien todistusten ja hyväksyntöjen voimassaolo päättyy eikä uusiminen ole mahdollista koronaviruksen vuoksi. Erillissopimus ei kuitenkaan vaikuta VAK-katsastusten ja VAK-säiliöiden tarkastuksiin liittyviin kriteereihin.

ADR-sopimuksen 4 artiklan 3 kohdan mukaisesti sopimuspuolilla on oikeus kahden- tai monenkeskisin sopimuksin (erillissopimuksin) sallia, että vaarallisia tavaroita voidaan kuljettaa ADR-määräyksiä poiketen. Tämä kuitenkin edellyttää, että ADR-määräyksiä vastaava turvallisuustaso säilytetään.

Liikenne- ja viestintävirasto on allekirjoittanut erillissopimuksen M325 30.3.2020 Suomen puolesta vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain (719/1994) 6 §:n 4 momentin perusteella. Allekirjoitettua erillissopimusta voidaan soveltaa kansainvälisissä ADR-kuljetuksissa niiden ADR-maiden välillä, jotka ovat allekirjoittaneet kyseisen erillissopimuksen. Suomessa hyväksyttyä ADR-erillissopimusta saa soveltaa myös kansallisissa tiellä tapahtuvissa vaarallisten aineiden kuljetuksissa.

Asetus tuli voimaan 3.4.2020.

Erillissopimus M325 on saatavissa Liikenne- ja viestintäviraston sivuilla.

Ks. myös liikenne- ja viestintäministeriön muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Vaarallisten tavaroiden kansainvälisistä tiekuljetuksista tehdyn eurooppalaisen sopimuksen (ADR) (SopS 23/1979) liitteen A 1.5 luvun 1.5.1 kohdan mukainen Helsingissä 30 päivänä maaliskuuta 2020 allekirjoitettu monenkeskinen sopimus M325, jonka Liikenne- ja viestintävirasto on tehnyt vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain (719/1994) 6 §:n 4 momentin nojalla, on voimassa 30 päivästä maaliskuuta 2020 niin kuin siitä on sovittu.

Selostus:

VAK-kuljetuksissa käytettävien säiliöiden vaatimuksenmukaisuus on osoitettava ja ADR-määräysten mukaisesti hyväksytyt säiliöt on tarkastettava määräajoin. Vaatimuksenmukaisuuden osoittamiseksi määräaikaistarkastuksista annetaan todistus. Nyt voimaansaatettava erillissopimus M325 pidentää VAK-kuljetussäiliöiden tarkastuksesta annetun todistuksen voimassaolon 30.8.2020 saakka, jos VAK-säiliön todistuksen voimassaolo on umpeutumassa ajanjakson 1.3.2020-1.8.2020 aikana. VAK-säiliöiden tarkastukset tulee tehdä ennen 1.9.2020.

Pääsääntöisesti VAK-kuljetukseen käytettävän ajoneuvon on täytettävä VAK-vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuus osoitetaan VAK-hyväksynnällä (hyväksymistodistus vaarallisia aineita kuljettavalle ajoneuvolle) ja vuosittain tehtävällä VAK-katsastuksella. ADR-erillissopimus M325 jatkaa automaattisesti VAK-kuljetukseen käytettävän ajoneuvon katsastuksesta annetun todistuksen voimassaoloa 30.8.2020 saakka. Erillissopimus koskee todistuksia, joiden voimassaolo päättyy 1.3.2020-1.8.2020 aikana.

2 §

Sopimuksen määräykset ovat asetuksena voimassa.

Selostus:

Erillissopimusten voimaansaattamisesta säädetään valtioneuvoston asetuksilla (perustuslain 80 ja 95 §).

3 §

Tämä asetus tulee voimaan 3 päivänä huhtikuuta 2020 ja on voimassa 1 päivään syyskuuta 2020.

Selostus:

Liikenne- ja viestintävirasto on allekirjoittanut erillissopimuksen 30.3.2020. Erillissopimus tuli voimaan allekirjoitusajankohtana. Selostettava voimaansaattamisasetus tuli voimaan 3 päivänä huhtikuuta 2020 ja on voimassa 1 päivään syyskuuta 2020.


Tämä asetus tuli voimaan 3 päivänä huhtikuuta 2020


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.