Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Vesilain viittaukset hallinto-oikeusmenettelyyn päivitettiin

Laki vesilain muuttamisesta 822/2019

Vesilain (587/2011) muutokset liittyvät uuden oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019, hallinto-oikeuslaki) säätämiseen. Uusi laki tulee voimaan 1.1.2020. Uusi laki kumoaa vanhan hallintolainkäyttölain (586/1996). Vesilain viittaukset hallintolainkäyttölakiin korvattiin viittauksilla hallinto-oikeuslakiin.

Vesilain muutos tulee voimaan 1.1.2020.

Ks. myös hallituksen esitys HE 29/2018 vp.


Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan vesilain (587/2011) 15 luvun 4 §:n 2 momentti sekä

muutetaan 14 luvun 5 §:n 3 momentti sekä 15 luvun 1 §:n 1 momentti, 4 §:n 3 momentti ja 7 §:n 1 momentti seuraavasti:

14 luku
Valvonta ja hallintopakko

5 §
Menettely hallintopakkoasiassa

Asian käsittelystä asianosaiselle aiheutuneiden kulujen korvaamisessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019) säädetään.

Selostus:

Pykälää muutettiin siten, että sen 3 momenttiin lisättiin viittaus uuteen hallinto-oikeuslakiin. Momentin muuta sisältöä ei muutettu, sillä tarkoituksena on ollut vain päivittää viittaussäännös vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä.

15 luku
Muutoksenhaku ja päätöksen täytäntöönpano

1 §
Muutoksenhaku

Lupaviranomaisen, valtion valvontaviranomaisen ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tämän lain nojalla antamaan päätökseen ja ojitustoimituksessa annettuun päätökseen haetaan valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta siten kuin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa säädetään. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.


Selostus:

Pykälän 1 momenttia muutettiin siten, että siihen lisättiin viittaus uuteen hallinto-oikeuslakiin. Momentin muuta sisältöä ei muutettu, sillä tarkoituksena on ollut vain päivittää viittaussäännös vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä.

4 §
Menettely muutoksenhakutuomioistuimessa

Ojitustoimitusta koskevaan valitusasiaan ei sovelleta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 ja 96 §:n säännöksiä hallintopäätöksen tehneen viranomaisen oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuudesta.

Selostus:

Pykälässä säädetään muutoksenhakumenettelystä tuomioistuimessa. Pykälää muutettiin siten, että sen 2 momentti kumottiin. 2 momentissa säädettiin aiemmin Vaasan hallinto-oikeuden oikeudesta suorittaa katselmuksen lisäksi tarkastus. Uuteen hallinto-oikeuslakiin tulee säännös tarkastuksen suorittamisesta tosiseikan todentamiseksi, joten asiasta säätäminen erikseen vesilaissa on tarpeetonta.

Pykälän 3 momenttia muutettiin vastaamaan voimassa olevaa lakia, mutta sen sisältö ei ole muuttunut. Pykälässä rajataan päätöksen tehneen hallintoviranomaisen korvausvastuu pois ojitustoimitusta koskevissa valitusasioissa. Aiemmin momentissa viitattiin hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin toiseen virkkeeseen, jonka mukaan mitä 74 ja 75 §:ssä säädetään asianosaisesta, voidaan soveltaa myös päätöksen tehneeseen hallintoviranomaiseen. Muutetussa momentissa viitataan hallinto-oikeuslain 95 ja 96 §:ään, joissa säädetään oikeudenkäynnin osapuolen korvausvelvollisuudesta, joka soveltuu myös viranomaiseen. 3 momenttiin on tehty sen vuoksi tarkentava maininta hallintopäätöksen tehneestä viranomaisesta. 3 momentista tulee uusi 2 momentti.

7 §
Lainvoimaa vailla olevan päätöksen täytäntöönpano

Hanketta ei saa aloittaa ennen kuin siihen oikeuttava päätös on saanut lainvoiman. Valitus korvauksesta ei estä hankkeen aloittamista. Tämän lain nojalla annettuun päätökseen ei sovelleta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 122 §:n 3 momentin säännöksiä lainvoimaa vailla olevan päätöksen täytäntöönpanosta.


Selostus:

Pykälän 1 momenttia muutettiin siten, että siihen lisättiin viittaus uuteen hallinto-oikeuslakiin. Momentin muuta sisältöä ei muutettu, sillä tarkoituksena on ollut vain päivittää viittaussäännös vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2020.
 

Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.