Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annettua lakia muutetaan uuden vesiliikennelain säätämisen ohessa

Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain muuttamisesta 783/2019

Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annettua lakia (1686/2009) muutetaan uuden vesiliikennelain säätämisen vuoksi. Yksi tärkeimmistä lainsäädäntöuudistuksista on vuokravenettä koskevan sääntelyn keventäminen, joka tehtiin luopumalla vuokraveneen katsastusvaatimuksista. Tämän seurauksena aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetussa laissa vuokraveneet poistetaan kokonaan lain soveltamisalasta. Miehittämättömiä vuokrattuja veneitä koskee jatkossa yleinen huviveneitä koskeva sääntely. Lisäksi lakiin tehdään terminologisia muutoksia, jotta käsitteet olisivat yhdenmukaisia vesiliikennelaissa määriteltyjen käsitteiden kanssa.

Asetus tulee voimaan 1.6.2020.

Ks. myös hallituksen esitys.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009) 2 §:n 17 ja 24 kohta, 3 §:n 3 momentti, 4 §:n 6 ja 7 momentti sekä 51 §:n otsikko ja 1 ja 2 momentti, sellaisina kuin ne ovat, 2 §:n 17 ja 24 kohta laissa 946/2018 ja 3 §:n 3 momentti, 4 §:n 6 ja 7 momentti sekä 51 §:n otsikko ja 1 ja 2 momentti laissa 169/2019, seuraavasti:

2 §
Määritelmät

Tässä laissa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä ja määräyksissä tarkoitetaan:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
17) huviveneellä tyypistä ja käyttö- tai työntövoimasta riippumatta urheiluun tai vapaaajan viettoon tarkoitettua vesikulkuneuvoa, jonka rungon pituus on vähintään 2,5 ja enintään 24 metriä;
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
24) vuokraveneellä urheiluun tai vapaa-ajan viettoon vuokralle miehitettynä tarjottavaa vesikulkuneuvoa, joka kuljettaa muussa kuin säännöllisessä liikenteessä enintään 12 matkustajaa ja jonka rungon pituus on vähintään 2,5 ja enintään 24 metriä; ei kuitenkaan purjevenettä, jonka rungon pituus on valmistajan ilmoituksen mukaan alle 5,5 metriä, moottorilla varustettua vesikulkuneuvoa, jonka moottoriteho on moottorin valmistajan ilmoituksen mukaan alle 15 kilowattia ja jonka rungon pituus on valmistajan ilmoituksen mukaan alle 5,5 metriä, vesiskootteria eikä soutuvenettä;

Selostus:

Pykälän 17 kohdassa muutetaan huviveneen määritelmä vastaamaan vesiliikennelakiin ehdotettua uutta huviveneen määritelmää. Määritelmästä jätetään kuitenkin pois viittaus vesiskootteriin, koska lakia ei sovelleta vesiskootteriin. 

Pykälän 24 kohdassa muutetaan vuokraveneen määritelmä vastaamaan vesiliikennelaissa säädettävää uutta vuokraveneen määritelmää. 

3 §
Lain soveltamisalaan kuuluvat alukset

Tätä lakia ei sovelleta huviveneeseen, huvialukseen eikä vuokraveneeseen

Selostus:

Pykälän 3 momenttia muutetaan siten, että vuokravene poistetaan lain soveltamisalasta. Muutoksen syynä on se, että vuokraveneiden katsastusvaatimuksesta luovutaan.

4 §
Viittaukset muuhun lainsäädäntöön

Vesiliikennelaissa (782/2019) säädetään kauppamerenkulkuun käytettäviä aluksia ja urheiluun tai vapaa-ajan viettoon käytettäviä vesikulkuneuvoja koskevista vaatimuksista siltä osin kuin niistä ei säännellä muualla laissa.

Huviveneiden turvallisuudesta ja päästövaatimuksista annetussa laissa (1712/2015) säädetään ihmisten turvallisuuden ja terveyden sekä omaisuuden ja ympäristön suojelusta huviveneiden, vesiskoottereiden ja niiden varusteiden vaarallisilta ominaisuuksilta sekä huviveneiden ja vesiskoottereiden moottoreiden pakokaasu- ja melupäästöiltä.

Selostus:

Pykälään tehdään terminologinen muutos korvaamalla käsite ”huvivene” käsitteellä ”urheiluun tai vapaa-ajan viettoon käytettävä vesikulkuneuvo”. Muutos johtuu siitä, että uudessa vesiliikennelaissa säädetään huviveneiden lisäksi myös muista vesikulkuneuvoista.

51 §
Erikoisaluksen, perinnealuksen ja ammattiveneen katsastus

Erikoisalus, perinnealus ja ammattivene on peruskatsastettava ennen sen asettamista liikenteeseen suomalaisena aluksena.

Erikoisalukselle, perinnealukselle ja ammattiveneelle on peruskatsastuksen lisäksi tehtävä tarvittaessa uusintakatsastus, vuosikatsastus, välikatsastus ja määräaikainen katsastus.

Selostus:

Pykälää muutetaan siten, että pykälän otsikosta sekä 1 ja 2 momentista poistetaan vuokraveneet. Muutos johtuu siitä, että vuokraveneiden katsastusvaatimuksesta luovuttiin. Lakimuutoksen jälkeen vuokraveneiden varustevaatimuksia koskevat samat vesiliikennelain säännökset kuin muita vesikulkuneuvoja. Vuokraveneitä koskeva tarkempi alemman asteinen sääntely on kuitenkin mahdollista tulevaisuudessa, koska vesiliikennelakiin kirjattiin valtuutussäännös, jonka mukaan miehitettynä vuokrattavien vuokraveneiden varusteista voidaan tarvittaessa antaa määräyksiä.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2020.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.