Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ympäristönsuojelulakiin lisättiin lupamenettelyn sujuvoittamista edistäviä muutoksia

Laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta 765/2019

Ympäristönsuojelulain (527/2014) muutokset liittyvät uuden eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta annetun lain (764/2019) säätämiseen. Uusi laki tulee voimaan 1.9.2020. Uuden lain tarkoitus on sujuvoittaa ja nopeuttaa ympäristöhankkeiden lupakäsittelyä mahdollistaen vireillä olevien ympäristöllisten lupahakemusten käsittelyn ajallisen yhteensovittamisen sekä tiettyjen käsittelyyn liittyvien tehtävien yhdistämisen. Lisäksi mahdollistetaan tietyissä tilanteissa ympäristövaikutusten arviointimenettelyn ja lupamenettelyn kuulemisten yhdistäminen. Ympäristönsuojelulakiin lisättiin viittaukset eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta annettuun lakiin sekä ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettuun lakiin (252/2017, YVA-laki).

Ympäristönsuojelulain muutokset tulevat voimaan 1.9.2020.

Ks. myös hallituksen esitys HE 269/2018 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään ympäristönsuojelulain (527/2014) 44 §:ään, sellaisena kuin se on laissa 504/2019, uusi 4 momentti, jolloin nykyinen 4 momentti siirtyy 5 momentiksi, lakiin uusi 44 a § ja 85 §:ään, sellaisena kuin se on laissa 504/2019, uusi 4 momentti seuraavasti:

44 §
Lupahakemuksen tiedoksianto ja lupahakemuksesta tiedottaminen

Jos lupahakemuksen käsittelyyn sovelletaan eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta annettua lakia (764/2019), noudatetaan sen sijaan, mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, mainitun lain 11 §:ää.


Selostus:

Pykälään lisättiin selvyyden vuoksi uusi 4 momentti, jonka mukaan arviointiselostus ja perusteltu päätelmä on liitettävä lupahakemukseen viimeistään ennen päätöksentekoa. Uusi säännös vastaa ympäristönsuojelulain 39 §:n 2 momenttia.

44 a §
Lupahakemuksesta ja arviointiselostuksesta kuuleminen

Jos valtion ympäristölupaviranomaisen ratkaistavaksi kuuluva ympäristölupahakemus ja samaa hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen arviointimenettely ovat samaan aikaan vireillä, lupaviranomainen voi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain 22 a §:n 2 momentissa säädetyin edellytyksin lupahakemuksesta tiedottaessaan kuulla ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta noudattamalla, mitä kyseisen lain 20 §:ssä säädetään. Mielipiteet ja lausunnot arviointiselostuksesta sekä muistutukset ja mielipiteet lupahakemuksesta on toimitettava lupaviranomaiselle kuulutuksessa ilmoitettuna aikana, joka alkaa kuulutuksen julkaisemispäivästä ja kestää vähintään 45 päivää ja enintään 60 päivää.

Mitä 1 momentissa säädetään arviointiselostuksesta kuulemisesta lupahakemuksesta tiedottamisen yhteydessä, sovelletaan myös ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain 27 §:ssä tarkoitetusta arviointiselostuksen täydentämisestä kuulemiseen.

Selostus:

Ympäristönsuojelulakiin lisättiin uusi 44 a §, jossa säädetään YVA-selostuksen tai sen täydennyksen kuulemisen yhdistämisestä ympäristölupahakemuksesta kuulemiseen. Yhdistämisen edellytyksistä säädetään YVA-laissa. Arviointiselostuksen kuulemisessa noudatetaan YVA-lain 20 §:ää ja 17 §:n 2 momenttia ja arviointiselostuksesta tiedotetaan YVA-lain 17 §:n 2 momentin mukaisesti. Lupaviranomaisen tulee huolehtia YVA-lain 20 §:n 2 momentin mukaisesti lausuntojen pyytämisestä, ja sen tulee myös varata tilaisuus mielipiteiden esittämiseen. Jos kuuleminen on yhteinen arviointiselostukselle ja lupahakemukselle, kuulemiselle varattu aika ei saa olla lyhyempi kuin 45 päivää tai pidempi kuin 60 päivää.

85 §
Lupapäätöksen tiedoksianto ja lupapäätöksestä tiedottaminen

Jos lupapäätökseen sovelletaan eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta annettua lakia, noudatetaan sen sijaan, mitä tässä pykälässä säädetään, mainitun lain 14 ja 15 §:ää.


Selostus:

Pykälään lisättiin uusi 4 momentti, jonka mukaan ympäristölupahakemuksen käsittelyyn sovelletaan eräiden ympäristöllisten lupien yhteensovittamisesta annetun lain 14 ja 15 §:ää ympäristönsuojelulain 85 §:n sijaan, mikäli hakemukseen soveltuu laki eräiden ympäristöllisten lupien yhteensovittamisesta.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2020.

Ennen tämän lain voimaantuloa vireille tullut lupa-asia käsitellään noudattaen tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.