Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Innovaatioperiaate ympäristölupaohjauksessa

Miettinen, Mirella – Österberg, Saara

Ympäristöjuridiikka 1–2/2021 s. 43–74
14.7.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Euroopan unionin politiikassa on noussut viime aikoina esiin innovaatioperiaate, jonka mukaan kaikissa politiikoissa tulisi huomioida vaikutukset innovaatioihin. Taustalla on huomio,

että Eurooppa voisi suoriutua paremmin innovoinnissa. Sääntelyllä on ratkaiseva rooli innovaatioiden edistämisessä, eikä se saisi hankaloittaa innovaatioiden hyödyntämistä yhteiskunnassa.

Innovaatioperiaatteelle ei kuitenkaan ole vielä yhteisesti hyväksyttyä määritelmää. EU:n paremman sääntelyn toimintaohjelmassa pyritään edistämään innovaatiovaikutusten huomioimista, painottaen erityisesti joustavuutta, tiukkuutta, ennakoitavuutta, ja toimeenpanon aikataulua.

Tässä kirjoituksessa analysoidaan, missä määrin nykyinen ympäristönsuojelulain (527/2014) mukainen ympäristölupajärjestelmä ja siihen sisältyvä BAT-periaate tukevat innovaatioiden syntymistä ja kehittymistä. Kirjoituksessa pohditaan myös, miten innovaatioperiaate voitaisiin integroida paremmin ympäristölupajärjestelmään ja järjestelmää kehittää ennakoivammaksi ja siten tukemaan innovointia.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.