Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Tulisiko rakentamisen vastuuta tiukentaa?

Jääskeläinen, Lauri

Ympäristöjuridiikka 4/2017 s. 70–105
16.1.2018
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Rakennusten kosteus- ja homeongelmat koetaan merkittävänä yhteiskunnallisena kysymyksenä. Muun muassa Eduskunnan tarkastusvaliokunnan asiaa koskevassa raportissa (TrVM 1/2013 vp) edellytetään hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin rakennushankkeiden vahingonkorvaus- ja rikosoikeudellisen vastuun sekä takuuaikojen riittävyyden selvittämiseksi. Uudistuksissa on valiokunnan mielestä löydettävä keinot, joissa vastuita nykyistä selvemmin sälytetään niille toimijoille, jotka tosiasiassa ovat vahingon aiheuttaneet.

Artikkelissa käsitellään sitä, miten julkinen rakennusvalvonta ja yksityisoikeudellinen vastuu lomittuvat toisiinsa. Urakkasopimuksissa sekä suunnittelutehtäviä koskevissa toimeksiantosopimuksissa viitataan usein rakentamiselle yhteiskunnan taholta asetettuihin määräyksiin ja vaatimuksiin. Julkisen rakennusvalvonnan tehtävät rajoittuvat yleisen edun kannalta relevantteihin kysymyksiin. Rakennusvalvonta ei voi puuttua sopimusvapauden piiriin kuuluviin kysymyksiin. Perusvastuu rakennushankkeen onnistumisesta kuuluu hallinnollisessa mielessä rakennushankkeeseen ryhtyvälle.

Kuntien hoidettavana olevassa rakennusvalvonnassa on huomattavia eroja kuntien erilaisesta koosta johtuen. Valtaosassa kunnissa rakennusvalvontaa hoitaa yksi, korkeintaan kaksi tehtävään palkattua viranhaltijaa. Mahdollisuudet huolehtia viranomaistehtävistä ovat silloin rajalliset. Eri kuntien välillä on eroavuutta siltä osin, mihin seikkoihin ja kuinka laajalti viranomaisvalvontaa pystytään kohdistamaan.

Rakentamisen vastuukysymys kaipaa uutta tarkastelua, jossa julkiselle viranomaiselle kuuluvat tehtävät määritellään nykyistä selkeämmin ja otetaan täsmällisemmin kantaa, miltä osin viranomaisen tulee huolehtia rakentamisen laadusta. Artikkelissa verrataan Suomen tilannetta Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Irlantiin ja Hollantiin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.