Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Oikeuskäytännön hyödyntäminen ympäristöoikeudellisessa tutkimuksessa

Nyholm, Elina

Ympäristöjuridiikka 1/2016 s. 69–85
18.5.2016
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tämä kirjoitus tarkastelee oikeuskäytännön hyödyntämisen edellytyksiä ympäristöoikeudellisessa lainopillisessa tutkimuksessa ja erilaisten näkökulmien valitsemista oikeuskäytäntöön. Koska useimmat ympäristöasiat ratkaistaan hallinnollisissa lupa- ja muussa viranomaismenettelyissä, on hallintoprosessi keskeinen oikeudenkäyntimuoto. Kirjoitus keskittyy oikeuskäytännön hyödyntämiseen erityisesti hallintoprosessia silmällä pitäen. Artikkelin lähtökohtana on lainopillinen tutkimus, jossa oikeuskäytäntöä hyödynnetään kuitenkin perinteistä lainoppia laajemmassa mittakaavassa. Tutkijan suhtautuminen aineistona olevaan oikeuskäytäntöön määrää sen, kuinka empiirisenä tällaista tutkimusta on pidettävä. Kirjoitus keskittyy siihen, minkälaista oikeuskäytäntöä lainopilliseen tutkimukseen voidaan sisällyttää ja miten oikeuskäytäntöä tulee tutkimuksessa tarkastella ja kuinka se on esitettävä tutkimuksen raportoinnissa. Lisäksi artikkeli selvittää, miten hallintoprosessuaaliset säännöt vaikuttavat oikeuskäytännön tulkitsemiseen osana tutkimusta.

Tarkastelu keskittyy kotimaisen oikeuskäytännön hyödyntämisen reunaehtoihin ympäristöoikeudellisessa lainopillisessa tutkimuksessa. Suomea koskevan kansainvälisen ja ylikansallisen oikeuskäytännön, kuten EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön hyödyntäminen ja siihen liittyvät erityispiirteet on jätetty tämän tarkastelun ulkopuolelle. Kansainvälisten tuomioistuinten ratkaisujen oikeuslähdeopillinen asema ja sitovuus ovat erilaisia ja vaihtelevat myös sen mukaan, mikä tuomioistuin on kyseessä. Myös tuomioiden perustelutapa poikkeaa usein selvästi kotimaisten tuomioistuinpäätösten kirjoittamistavasta. Erityisesti EU-tuomioistuimen oikeuskäytännöllä on keskeinen asema EU-oikeudessa, ja ympäristöoikeudellisella sääntelyllä on runsaasti EU-oikeudellista ja kansainvälisoikeudellista taustaa. Myös kansainvälisen oikeuskäytännön ja erityisesti EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön hyödyntäminen ympäristöoikeudellisessa tutkimuksessa on siis usein merkityksellistä, mutta oikeuskäytännön oikeuslähdeopillisen aseman erilaisuuden vuoksi hyödyntämisnäkökulma siihen on erilainen kuin kotimaisen oikeuskäytännön osalta, joten sitä ei käsitellä tässä yhteydessä. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.