Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä artikkelia voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Vertaisarvioitu

Ilmastoneuvottelujen avoimuus ja sidosryhmien osallistuminen Suomessa: käytännöt, oikeudelliset haasteet ja legitimeetti

Honkonen, Tuula

Ympäristöjuridiikka 2–3/2023 s. 52–94
23.8.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Avoimuus ja osallistuminen ovat ilmastopolitiikan tekemisen kulmakiviä. Sidosryhmien äänen kuuluminen YK:n ilmastoneuvotteluissa on tärkeää koko prosessin legitimiteetin ja päätösten toimivuuden kannalta. Kansainvälinen ja kotimainen sääntelypohja sinänsä mahdollistavat sidosryhmien suhteellisen laajamittaisen tiedottamisen kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa esillä olevista asioista, sidosryhmien osallistamisen neuvotteluja koskevaan päätöksentekoon ja heidän pääsynsä seuraamaan neuvotteluja. Suomi on ollut erityisen edistyksellinen tässä suhteessa, ja meillä on monia hyviä käytäntöjä tukemassa sidosryhmien osallistumista ilmastoneuvotteluihin. Esimerkiksi Suomen ilmastoneuvotteluvaltuuskunnat ovat olleet avoimia ja osallistavia ja pitkään: jäseninä on säännönmukaisesti nähty joukko etujärjestöjen ja muiden sidosryhmien edustajia. Huoli voi kuitenkin herätä menettelyjen ja käytäntöjen heikosta läpinäkyvyydestä, nojautumisesta ns. herrasmiessopimuksiin selkeän ohjeistuksen puuttuessa, ja henkilösuhteiden ja rahoitusriippuvuuden roolista osallistumisessa. Nämä seikat näyttäytyvät ongelmallisilta erityisesti sidosryhmien osallistumisen tasavertaisuuden ja aidon vaikuttavuuden sekä ilmastopolitiikan legitimiteetin kannalta. Kotimaisen, suoraan kansainväliselle tasolle linkittyvän ilmastopolitiikan osallistamisen käytäntöjen pitäisi olla nykyistä läpinäkyvämpiä ja avoimesti perusteltuja, jotta ilmastopolitiikan vaikuttavuus ja hyväksyttävyys voidaan varmistaa myös tulevaisuudessa.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.