Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Katsaus tekijänoikeuksien kirjevalvontaan viestinnän luottamuksellisuuden näkökulmasta

Leinonen, Erika – Alavesa, Eija

15 vuotta viestintäoikeutta – Viestintäoikeuden vuosikirja 2017 s. 78
9.1.2019
Asiantuntija-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 31.12.2017

Tiivistelmä

Tässä artikkelissa käsitellään kirjevalvontaa erityisesti viestinnän luottamuksellisuuden ja tietojen käsittelyoikeuksien näkökulmasta. Kirjevalvonnalla tarkoitetaan tässä kirjeitse tapahtuvaa yksityishenkilöihin kohdistuvaa tekijänoikeuden täytäntöönpanoa oikeudenhaltijoiden toimesta.

Viestinnän luottamuksellisuus on perustuslaissa suojattu oikeus, jota on punnittava suhteessa tekijänoikeudenhaltijan taloudellisiin etuihin nähden, kun teleyritykseltä haetaan luottamuksellisina pidettävien yhteystietojen luovuttamista tekijänoikeuslain nojalla. Perustuslaillisen ulottuvuutensa takia kirjeiden lähettämisen kannalta viestinnän välitystietojen ja henkilötietojen tunnistaminen on keskeistä, sillä teleyrityksen käsittelyoikeudet on rajattu tarkasti tietoyhteiskuntakaaressa henkilötietolain mahdollistaessa hieman väljemmän käsittelyn. Sillä, onko kysymyksessä välitystieto vai henkilötieto, on vaikutusta myös kirjeen saajan oikeusturvaan.

Pääpaino artikkelissa on tietoyhteiskuntakaaressa ja tekijänoikeuslaissa. Artikkelissa tarkastellaan tekijänoikeuslain kirjevalvontaa, selvennetään tekijänoikeuslain 60 a §:n kannalta keskeistä viestinnän luottamuksellisuuteen liittyvää sääntelyä, jonka jälkeen katsannon kohteena ovat tietoyhteiskuntakaaren roolit tekijänoikeuskirjevalvontaan osallistuvien toimijoiden osalta. Asiaa tarkastellaan erityisesti liittymän tilaajan ja käyttäjän näkökulmasta. Lisäksi pohditaan vielä lyhyesti tekijänoikeuskirjevalvonnan ja viestinnän sääntelyn tulevaisuutta.

(Edilex-toimitus)

Kirjoitus on julkaistu Viestintäoikeuden vuosikirjassa 2017.

Aihealueet
    Lisätiedot
  • Viestintäoikeuden vuosikirja 2017 s. 78–100

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.