Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Korkojen vähentämisestä ja sen rajoituksista yritysverotuksessa

Lindgren, Juha

Verotus 5/2017 s. 532–547
5.3.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vero-oikeudellinen mielenkiinto kohdistuu talouden globalisoituessa yhä enemmän monikansallisten yritysten ja konsernien toiminnan rahoitukseen. Kansallisen lainsäädännön ja oikeuskäytännön kehityksen näkökulmasta tarkasteluun nousevat siten EVL 18 a §:n soveltaminen sekä ns. debt push down –järjestelyjä koskeva oikeuskäytäntö, jonka yhteydessä 18.1 § 2 kohdan (EVL 7 §) sekä etenkin VML 28 §:n soveltamista koskevat kysymykset ovat keskiössä. Tulkintaan vaikuttavat myös verosopimukset ja eräät muut ylikansalliset oikeudelliset lähteet. Lisäksi kansainväliset ja erityisesti EU-tasoiset muutostekijät vaikuttavat siihen, miten aihepiiriä koskeva sääntely tulee muuttumaan.

Esityksessä keskitytään ajankohtaisiin tulkintakysymyksiin ja näköpiirissä olevaan lainsäädännön kehitykseen. Tulkintakysymyksistä on käyty vilkasta vero-oikeudellista keskustelua, jota koskevin viittauksin aihepiiri avataan lukijalle. Edellä esitetyn vuoksi esitystä on rajattu merkittävästi, eikä siinä käsitellä esimerkiksi julkaisemattoman oikeus- ja verotuskäytännön, pääosin vireillä olevia ratkaisuja. Ulkopuolelle ovat jääneet myös ns. hybridi-instrumentteja, koron markkinaehtoisuutta (VML 31 §), peiteltyä osinko (VML 29 §) sekä negatiivista omaa pääomaa (EVL 18.2 §) koskevat pohdinnat. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.