Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Oikeuskäytäntöä ensiasunnon varainsiirtoverovapaudesta

Mattsson, Jarmo

Verotus 5/2006 s. 538–541
5.11.2006
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Ensiasunnon hankintaa koskevat verovapaussäännökset tulivat voimaan vuoden 1990 alusta ja ovat sisällöllisesti siitä lähtien pysyneet asiallisesti muuttumattomina. Säännösten soveltaminen on yleensä ongelmatonta, mutta soveltamis- ja tulkintaongelmilta ei ole kuitenkaan vältytty. Suureen tapausmäärään sisältyy yksittäisiä tilanteita, joihin kaavamaiset säännökset eivät anna yksiselitteistä vastausta.

Korkein hallinto-oikeus antoi vuoden 2006 maaliskuussa kolme julkaistua päätöstä (28.3.2006 taltiot 716-718) koskien ensiasunnon varainsiirtoverovapautta. Päätöksissä oli otettu kantaa asunnon hankkijan aikaisemman omistuksen laatuun ja sen merkitykseen arvioitaessa verovapauden edellytysten täyttymistä, asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen merkitykseen tilanteessa, jossa huoneistot oli yhdistetty sekä hankitun asunnon vuokraamisen suhdetta asunnon käyttöönottoon omana vakituisena asuntona.

Päätökset selkeyttävät soveltamiskäytäntöä, mutta samalla mahdollisesti herättävät uusia kysymyksenasetteluja. Artikkelissa on käsitelty päätösten sisältöä ja arvioitu erityisesti, mitä mahdollisia johtopäätöksiä niiden sisällön perusteella on vedettävissä.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.