Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi laki varojen arvostamisesta – nettovarallisuus ja perintöverotus ennallaan

Hakola, Tuula – Lahti, Ilkka

Verotus 2/2006 s. 131–140
5.4.2006
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Varallisuusverolaki kumottiin 1.1.2006. Verotukseen jäi kuitenkin joukko tilanteita, joissa omaisuuden arvostaminen kaavamaisella tavalla on edelleen tarpeen. Tämän vuoksi säädettiin uusi laki, laki varojen arvostamisesta verotuksessa (L 1142/2005, Arvostamislaki, ArvL). Kumotusta varallisuusverolaista arvostamislakiin siirrettiin mm. kiinteistöjen arvostamista koskevat säännökset, joihin ei kuitenkaan tehty sisällöllisiä muutoksia.

Joitakin sisältömuutoksia tehtiin yritysten varojen arvostamista ja nettovarallisuuden laskemista koskeviin säännöksiin. Nettovarallisuus on lähtökohtana, kun osakeyhtiön jakama osinko ja muiden yritysten yritystulo jaetaan omistajilla pääomatuloon ja ansiotuloon. Artikkelin keskeisenä sisältönä ovatkin yrityksen varojen arvostamiseen ja nettovarallisuuden laskemiseen tehdyt muutokset.

Artikkelissa kuvataan myös samassa yhteydessä perintö- ja lahjaverolakiin tehtyjä muutoksia. Sukupolvenvaihdosta koskevan huojennuksen perusrakennetta ei muutettu, joten huojennuksen piiriin kuuluvat varat arvostetaan edelleen 40 %:iin arvostaan. Ongelmaksi PerVL:n tulkinnassa nousi kysymys siitä, mitä yritysvarallisuudella tarkoitetaan sukupolvenvaihdoshuojennusta koskevassa säännöksessä. Artikkelissa pohditaan tätä kysymystä oikeuskäytännön ja arvostamislain valmistelun yhteydessä syntyneiden valtiovarainvaliokunnan lausumien valossa.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.