Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Perustuslakivaliokunta ja verotus

Myrsky, Matti

Verotus 5/2012 s. 482–494
5.11.2012
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Miten verolait syntyvät? Tämä on merkittävä ja olennainen kysymys, jota koskevaa tutkimusta Suomessa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ei juurikaan ole harjoitettu. Kun ottaa huomioon verolakien ratkaisevan merkityksen julkisen sektorin rahoittajana ja yritysten samoin kuin kansalaisten toimintaan vaikuttavana tekijänä, kysymys on merkittävästä tutkimuksellisesta aukosta. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös kysymys perustuslakivaliokunnan roolista ja merkityksestä. Vero-oikeudellisessa kirjallisuudessamme on vähemmässä määrin kiinnitetty huomiota siihen, mitä eduskunnassa tapahtuu hallituksen esityksen saapumisen jälkeen. Keskeinen rooli tietenkin on valtiovarainvaliokunnalla ja erityisesti sen verojaostolla, mutta myös muilla valiokunnilla voi poikkeuksellisesti olla merkitystä. Näistä tärkein lienee käytännössä eduskunnan perustuslakivaliokunta, jolta aika ajoin pyydetään lausuntoja.

Artikkelissa aluksi lyhyesti tarkastellaan valiokuntien toimintaa ja perustuslakivaliokunnan tehtäviä. Tämän jälkeen otetaan esille valiokunnan ne lausunnot, joissa verotusta on jollakin tavoin ollut esillä. Lopuksi on tarkoitus arvioida tilannetta tältä osin yleisemmin. Mielenkiinto rajataan koskemaan lähinnä vuosina 2003-2011 annettuja muutamia lausuntoja.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.