Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Verotarkastustoiminnan nykytila, toiminnan kehittämistarpeet ja tulevaisuudennäkymät

Kuortti, Hannu

Verotus 4/2007 s. 403–416
5.9.2007
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa kuvataan verohallinnon verotarkastustoiminnan nykytilaa, esitellään toiminnan kehittämisalueita ja arvioidaan lopuksi tulevaisuudennäkymiä. Kirjoituksen taustalla on tekijän suorittama verotarkastustoimen laaja sisäinen selvitystyö virastokäyntien avulla. Lisäksi on hyödynnetty tarkastustoiminnan tuloksellisuutta kuvaavia erilaisia tilastoja ja muita käytettävissä olleita tietoja.

Kirjoituksessa osoitetaan tilastollisen analyysin avulla, että

verotarkastustoiminnan kohdevalinta ei ole ollut vuosina 2003–2006 täysin onnistunutta, vaan ns. tyhjiä kertomuksia on syntynyt odotettua enemmän. Kohdevalinta onkin yksi toiminnan kehittämisalueista ja se on jo aloitettu riskianalyysijärjestelmän rakentamisella. Lisäksi on tarpeen kehittää mm. verotarkastajien ammatillista osaamista ja esimiestyöskentelyä sekä tehostaa tarkastusten läpivientiä ja viranomaisyhteistyötä.

Verotarkastustoiminnan tulevaisuus on sidoksissa yhteiskunnalliseen kehitykseen, erityisesti verojärjestelmämme sisältöön ja rakenteeseen. Mikäli nykyisen kaltainen yritysverotuksen perusrakenne säilyy, on tarkastajien seurattava tarkoin yritystoiminnassa tapahtuvia kehitystrendejä ja kyettävä ennakoimaan valvonnallisesti haasteellisia alueita kuten uusia harmaan talouden ilmenemismuotoja ja muita veronkiertojärjestelyitä. Verohallinnon sisäisillä kehittämishankkeilla kuten organisaatiouudistuksella tulee olemaan heijastusvaikutuksia myös tarkastustoimintaan.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.