Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Arvo-osuusjärjestelmässä olevien osakkeiden luovutusjärjestyksestä – oikeustapauskommentti ratkaisusta KHO 26.9.2006 T 2468

Räbinä, Timo

Verotus 3/2007 s. 252–260
5.6.2007
Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

TVL 47.4 §:n mukaan arvo-osuusjärjestelmässä olevat arvo-osuudet katsotaan luovutetuiksi, jollei verovelvollinen muuta näytä, siinä järjestyksessä kuin ne on saatu. Jos verovelvollinen on hankkinut samanlajisia arvo-osuuksia eri aikoina eri hinnoilla ja jos hän luovuttaa vain osan niistä, luovutusvoiton määrä lasketaan siis fifo-periaatetta soveltaen. Luovutusjärjestystä koskevaan TVL 47.4 §:n soveltamiseen sisältyy kaksi oikeudellisesti mielenkiintoista kysymystä: 1) milloin arvo-osuudet katsotaan saaduiksi (saamisjärjestys), ja 2) minkälaista näyttöä verovelvollisen tulee esittää, jotta hänen katsotaan luovuttaneen arvo-osuudet muussa kuin pääsäännön mukaisessa järjestyksessä (näyttövaatimus).

Artikkelissa selostetaan KHO:n julkaistu ratkaisu 26.9.2006 T 2468. Ratkaisussa oli kysymys saamisjärjestyksestä tilanteessa, jossa verovelvollinen oli hankkinut ja saanut arvo-osuuksia itse ostamalla, kuolinpesässä suoritetun perinnönjaon yhteydessä sekä lahjana. Kuolinpesässä suoritetun perinnönjaon yhteydessä saadut arvo-osuudet katsottiin saaduiksi perinnönjaon hetkellä, vaikka niiden omistusajan alkuajankohta määräytyykin hankintameno-olettamaa laskettaessa siitä, kun kuolinpesä oli hankkinut ne.

Artikkelissa tarkastellaan myös sitä, onko ratkaisulla heijastusvaikutuksia ositus-, yritysjärjestely- ja osakeantitilanteisiin.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.