Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Elcoteq SE:n osakkeiden sekä debentuuri- ja hybridilainojen arvonmenetys tuloverolain mukaisessa verotuksessa

Vuosi 2016
VEROHALLINTO
OHJE Dnro
A173/200/2016
Valtuutussäännös Päivämäärä
Laki Verohallinnosta (503/2010) 2 § 2 mom. 22.11.2016
Voimassaolo
Toistaiseksi
Korvaa ohjeen
A1/200/2013

Aikaisempaa pelkästään Elcoteq SE:n osakkeiden arvonmenetystä koskevaa ohjetta on päivitetty lisäämällä ohjeeseen debentuuri- ja hybridilainojen arvonmenetystä koskeva osio.

Sisällys

Osakkeiden arvonmenetys
Debentuuri- ja hybridilainojen arvonmenetys

1 Osakkeiden arvonmenetys

Verohallinto on saanut 15.11.2012 Elcoteq SE:n konkurssipesän hoitajalta selvityksen, jonka mukaan osakkeenomistajille ei todennäköisesti tule kertymään vielä kesken olevassa konkurssimenettelyssä jako-osuutta. Tämän vuoksi Verohallinto katsoo, että Elcoteq SE:n osakkeiden arvonmenetys vähennetään tuloverolain 50 §:ssä tarkoitettuna luovutustappiona verovuodelta 2012 toimitettavassa verotuksessa. Arvonmenetystä ei voi vaatia vähennettäväksi vasta myöhemmiltä verovuosilta toimitettavissa verotuksissa.

Jos vähennystä ei ole tehty verovuodelta 2012 toimitettavassa verotuksessa, voi verovelvollinen jälkikäteen tehdä oikaisuvaatimuksen verovuoden 2012 verotukseen ja vaatia vähennystä verovuodelle 2012. Oikaisuvaatimus on tällöin tehtävä viimeistään 31.12.2018.

Jos verovelvollisella ei ole verovuonna 2012 luovutusvoittoja, josta luovutustappion voisi kokonaan tai osittain vähentää, vahvistetaan vähentämättä jääneestä arvonmenetyksestä luovutustappio. Vahvistettu luovutustappio vähennetään omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta sitä mukaan kuin voittoa kertyy.
 
Jos konkurssipesästä kuitenkin myöhemmin maksetaan osakkeenomistajille jako-osuutta, on osakkeenomistajan ilmoitettava saamansa jako-osuus pääomatulona sen maksamisvuoden veroilmoituksellaan.

2 Debentuuri- ja hybridilainojen arvonmenetys

Elcoteq SE:n debentuuri- ja hybridilainojen arvonmenetys ei ole vielä lopullinen konkurssimenettelyn ollessa kesken. Käytäessä debentuuri- ja hybridilainoilla kauppaa pörssin ulkopuolella on niiden luovutuksia ja niistä aiheutuneiden tappioiden vähennyskelpoisuutta on arvioitava tapauskohtaisten olosuhteiden perusteella seuraavasti:

  1. Jos osakkeiden myyjän ja ostajan välillä ei ole intressiyhteyttä eikä kauppaan liity osakkeiden takaisinostoa, luovutustappio voidaan vahvistaa.
  2. Jos osakkeiden myyjän ja ostajan välillä on intressiyhteys tai kauppaan liittyy osakkeiden takaisinosto, voidaan tappio jättää vahvistamatta.

Luovutustappion hylkäämisen perusteita on käsitelty tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Veron kiertämissäännöksen soveltaminen (kohta 3.5).
 

johtava veroasiantuntija Tero Määttä

ylitarkastaja Petri Manninen

Sivu on viimeksi päivitetty 5.10.2020.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.