Uutisten vuosihakemisto, Siviilioikeus 2014
Siviilioikeus 2013 Siviilioikeus 2015
- Uutiset
31.12.2014 16.30
Lentokonetta kohdannut salamanisku ja teknisen vian seurannaisvaikutuksesta johtunut lennon viivästyminen oikeuttivat EU-asetuksen mukaiseen vakiokorvaukseenLennon peruuttamisen ei katsottu johtuneen EU-asetuksen 5 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuista poikkeuksellisista olosuhteista. Lentoyhtiön ei katsottu osoittaneen, ettei lennon peruuttamista olisi voitu välttää, vaikka kaikki kohtuudella edellytettävät toimenpiteet olisi suoritettu. Kuluttajariitalautakunta suositti, että lentoyhtiö maksaa matkustajille 600 euron vakiokorvauksen kullekin erikseen.
- Uutiset
31.12.2014 16.10
Markkinaoikeuden ratkaisuja julkisista hankinnoistaMarkkinaoikeuden uusimmissa julkisia hankintoja koskevissa ratkaisuissa tutkittavina kysymyksinä olivat muun muassa tarjoajan sulkeminen tarjouskilpailusta, tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus, hankinnan määritelmä ja markkinaoikeuden toimivalta sekä uhkasakon tuomitseminen. Hankintojen kohteena olivat Kelan terapiapalvelut, varavoimakonekonttiurakat, koulukuljetukset, pystykarainen työstökeskus, laajakaistaverkko, telttapohjat sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. - Uutiset
31.12.2014 15.30
Kuluttajariitalautakunta suositti laivavuoron peruuntumisen johdosta vahingonkorvausta äitinsä hautajaistilaisuuteen Tallinnaan matkustaneelleTiedottamisen laiminlyönnistä oli aiheutunut matkustajalle ylimääräisiä kustannuksia, kun hän oli joutunut käyttämään laivakuljetusta kalliimpaa lentokuljetusta. Korvattavaa vahinkoa oli laivakuljetuksen ja lentokuljetuksen välinen hinnanero, jonka määränä lautakunta piti laivan lipun hinnan ja matkustajan ostaman lentolipun hinnan erotusta, mikä oli 179,11 euroa. - Uutiset
31.12.2014 14.40
Viallinen kovalevy hävitettiin ostajan toivomusten vastaisesti - tietojen katoamisesta 100 euron vahingonkorvausKuluttajalla, joka oli menettänyt vialliselle kovalevylle tallentamansa tiedostot (videot, musiikin ja valokuvat), kun laitteen valmistaja oli hävittänyt viallisen kovalevyn ja toimittanut kuluttajalle uuden kovalevyn, oli oikeus 100 euron vahingonkorvaukseen kovalevylle tallennettujen tiedostojen menetyksestä. Yli kaksi kuukautta kestäneen korjauksen katsottiin aiheuttaneen ostajalle myös olennaista haittaa.
- Uutiset
31.12.2014 14.25
Kilpailu- ja kuluttajaviraston viikon vinkki: Voiko myyjä kieltäytyä hyvittämästä viallista ale-tuotetta?Alennuksella myytäviä tuotteita koskevat samat säännöt kuin normaalihintaisia tuotteita. Myyjällä on ensin oikeus korjata tuotteen virhe. Jos korjaaminen on mahdotonta tai se aiheuttaa kohtuuttomia kustannuksia, tavara voidaan vaihtaa virheettömään.
- Uutiset
31.12.2014 11.55
Tammikuussa 2015 voimaan tulevia uusia säädöksiä ja säädösmuutoksiaTammikuun 2015 muutoksia ovat muun muassa:
- syyteneuvottelu tulee mahdolliseksi
- uusi yhdenvertaisuuslaki voimaan
- transihmisten syrjintäsuoja tasa-arvolakiin
- uusi turvallisuusselvityslaki tulee voimaan
- velkajärjestely tulee mahdolliseksi myös pienyrittäjille
- jatkossa otsalamppu riittää pyöräilijän valoksi - myös monet muut liikennemääräykset muuttuvat
- rikkidirektiivi tulee voimaan
- tietoyhteiskuntakaari tulee voimaan
- uusi sosiaalihuoltolaki tulee voimaan osittain
- pankkien kriisinratkaisua koskeva uusi lainsäädäntö voimaan
- valtionosuusuudistus
- lapsilisien määrät alenevat 8,1 prosentilla
- uusi päivystysasetus tiukentaa laatukriteerejä
- valvontaviranomainen voi siirtää kantelun käsiteltäväksi ensin muistutuksena
- hylkäävien etuuspäätösten perustelut tarkentuvat
- esiopetus velvoittavaksi
- sekä tietenkin lukuisat verolakien muutokset. - Uutiset
30.12.2014 14.58
Ulkomailta – Ruotsi: Korkeimman oikeuden ratkaisujaRuotsin korkeimman oikeuden ratkaisut ajalta 28.11.–5.12.2014 koskevat muun muassa sopimuksen ulkoista vahingonlorvausoikeudellista vastuuta, panettelua, pesänhoitajan palkkiota, tuomioistuimen toimivaltaa sekä konkurssipesään kuuluvan saatavan vanhentumista.
- Uutiset
30.12.2014 14.53
Ulkomailta – Ruotsi: Korkeimman oikeuden ratkaisujaRuotsin korkeimmain oikeuden ratkaisut ajalta 16.10.–12.11.2014 koskevat muun muassa vauvan fyysisten vammojen aiheutumista, edunvalvojan määrämistä koskevan asian selvitysvelvollisuuden osoittamista, ajo- ja lepoaikaa koskevan asetuksen tulkintaa ajoaikaan liittyen, avioeron harkinta-ajan alkamisajankohdan laskemista sekä parkkikiekon asettamista autoon ja liikenneasetuksen tulkintaa.
- Uutiset
30.12.2014 13.00
Hovioikeus: Yhtiöllä ei ollut erittäin painavaa syytä purkaa tehtaan työvuoroihin saapumatta jääneen ja varoitetun työntekijän työsopimustaHO päätyi siihen, ettei yhtiöllä ollut TSL 8 luvun 1 §:n 1 momentissa tarkoitettua erittäin painavaa syytä tehtaalla työskennelleen työsopimuksen purkamiseen. Yhtiöltä oli työntekijän pitkä työsuhdekin huomioon ottaen voitu kohtuudella edellyttää työntekijän sopimussuhteen jatkamista irtisanomisajan pituisen ajan. Yhtiö oli velvollinen suorittamaan työntekijälle vaaditun irtisanomisajan palkan. (Vailla lainvoimaa 30.12.2014) - Uutiset
29.12.2014 14.51
Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion: Kiinteistöyhtiö ei huolehtinut esteettömästä liikkumisesta – kuolinpesälle 50 prosentilla soviteltuja korvauksia hoitokuluista, kivusta ja särystä sekä tilapäisestä haitastaKoska kiinteistöyhtiö ei näyttänyt, että H:n kaatuminen olisi johtunut sellaisesta seikasta, josta se ei ollut velvollinen huolehtimaan eikä vahingon voitu katsoa olleen ennalta arvaamaton, se oli velvollinen korvaamaan H:lle kaatumisesta aiheutuneet vahingot. Hovioikeus katsoi H:lle korvattavaksi vahingonkorvauksen määräksi pysyvän haitan sekä kivun, säryn ja tilapäisen haitan osalta 50 prosenttia hovioikeuden kohtuullisiksi katsomista määristä. (Vailla lainvoimaa 29.12.2014) - Uutiset
29.12.2014 13.00
Hovioikeus: Kun kantajilla olisi ollut käytettävissään myös suorituskanteen mahdollisuus, heillä ei ollut oikeudellista tarvetta nostaa vahingonkorvausvelvollisuuden vahvistamista koskevaa kannettaM:t olisivat voineet ennen kanteen nostamista hankkia selvityksen siitä, paljonko heille aiheutuneen esinevahingon määrä tulisi olemaan. Tämän selvityksen hankkiminen ei esinevahingon laatu huomioon ottaen olisi ollut kallista eikä erityisen hankalaa. Tämän vuoksi hovioikeus katsoi, ettei M:illa ollut oikeudellista tarvetta nostaa vahingonkorvausvelvollisuuden vahvistamista koskevaa kannetta tilanteessa, jossa heillä oli ollut käytettävissään myös suorituskanteen mahdollisuus. Koska M:illa ei näin ollen ollut riittävää oikeudellista intressiä ajaa vahvistuskannetta, oli kanne jätettävä tutkittavaksi ottamatta. (Vailla lainvoimaa 29.12.2014) - Uutiset
29.12.2014 10.16
KKO: Yksipuolinen tuomio pankin saatavaa koskevassa asiassa ei estänyt vahingonkorvausvaatimuksen tutkimista rikosasian yhteydessäKommandiittiyhtiö ja sen vastuunalainen yhtiömies A oli lainvoiman saaneella yksipuolisella tuomiolla 9.9.2008 velvoitettu yhteisvastuullisesti suorittamaan pankille sen saatava. Pankki oli myöhemmin vireille tulleen rikosasian yhteydessä vaatinut A:lta vahingonkorvauksena mainitun saatavan määrää sillä perusteella, että A oli 7.12.2006 – 31.12.2007 ilman hyväksyttävää syytä luovuttanut kommandiittiyhtiön omaisuutta ja siten aiheuttanut sen maksukyvyttömäksi tulemisen. Korkein oikeus katsoi, ettei yksipuolinen tuomio estänyt vahingonkorvausvaatimuksen tutkimista. - Uutiset
29.12.2014 9.10
Aluehallintovirasto jätti tutkimatta osan Talvivaaraan kohdistetuista korvausvaatimuksista vireillä olevan rikosasian vuoksiPohjois-Suomen aluehallintovirasto on 29. joulukuuta 2014 antamallaan päätöksellä nro 162/2014/1 jättänyt tutkimatta korvausvaatimukset, jotka koskevat alkuperäisestä Talvivaaran kaivoksen ympäristöluvasta poikkeavista jätevesipäästöistä aiheutuneita vahinkoja. Tutkimatta jättämisen syynä on Kainuun käräjäoikeudessa vireillä oleva rikosasia.
- Uutiset
29.12.2014 8.15
Euroopan pankkiviranomainen on julkaissut internet-maksamisen turvallisuutta koskevat ohjeetEuroopan pankkiviranomainen (EBA) julkaisi 19. joulukuuta 2014 internet-maksamisen turvallisuutta koskevat ohjeet (Guidelines on the security of internet payments). Ohjeet tulevat voimaan 1. lokakuuta 2015.
- Uutiset
23.12.2014 16.00
Kilpailu- ja kuluttajaviraston viikon vinkki: Voiko joululahjan vaihtaa tai palauttaa?Laki ei vaadi liikettä antamaan vaihto- ja palautusoikeutta, vaan se on myyjän vapaaehtoisesti asiakkaalle myöntämä oikeus. Etämyynnissä, kuten puhelin- ja postimyynnissä sekä verkkokaupassa, on yleensä 14 vrk:n peruutusoikeus, jonka kuluessa kaupan voi perua ilman erityistä syytä.
- Uutiset
23.12.2014 15.15
Hovioikeus: Vuokralaisen pitkäkestoinen häiritsevä käyttäytyminen talon piha-alueella oikeutti vuokrasopimuksen irtisanomiseen - vuokralaisella ei oikeutta vahingonkorvaukseenEsitetyn näytön perusteella HO katsoi, että vuokralaisen piha-alueella tapahtunut jatkuva ja pitkäkestoinen häiritsevä käyttäytyminen oli ollut kokonaisuutena arvostellen niin epäasiallista ja loukkaavaa, että yhtiö ja talon muut asukkaat eivät olleet kohtuudella velvollisia sitä sietämään. Vuokranantajalla oli ollut hyväksyttävä syy irtisanoa vuokrasopimus, eikä vuokralaisella siten ollut oikeutta vahingonkorvaukseen. (Vailla lainvoimaa 23.12.2014)
- Uutiset
23.12.2014 14.45
Hovioikeus: Vuokralaisen joutuminen autokolariin ja sitä seurannut sairausloma ja taloudelliset vaikeudet eivät oikeuttaneet jättää vuokria maksamatta usealta kuukaudeltaVuokalaisen, joka oli laiminlyönyt vuokranmaksun kokonaan useiden kuukausien ajan, minkä isäksi hän oli useita vuosia maksanut vuokriaan epäsäännöllisesti, vuokranmaksun laiminlyöntiä ei asiaa kokonaisuutena arvioiden voitu pitää vähäisenä. Vuokranantajan yleisluonteisilla internetissä olevilla ohjeita ei voitu pitää osana vuokrasopimusta. Vuokranantajan asema kunnallisena vuokrataloyhtiönä ei myöskään tarkoittanut sitä, että vuokranmaksun laiminlyöntejä olisi voitu sen perusteella pitää vähäisinä. (Vailla lainvoimaa 23.12.2014)
- Uutiset
23.12.2014 14.00
Hovioikeus: Ex-avopuolison yhteistalouden purkamista koskeva hyvitysvaatimus voitiin hylätä – perusteetonta etua ei ollut näytetty saadunHO ei muuttanut KO:n tuomiota, jossa oli katsottu jääneen näyttämättä, että A:n työpanos ja rahallinen panos olisivat olleet sellaisia, että B:n niiden ansiosta oli kyennyt kartuttamaan tai säilyttämään omaisuuttaan. B oli itse omilla ansiotuloillaan maksanut avoliiton alkaessa olleet velkansa. Hänen ei ollut näytetty saaneen perusteetonta etua A:n kustannuksella. Tämän vuoksi A:n 30 000 euron hyvitysvaatimus hylättiin. (Vailla lainvoimaa 23.12.2014)
- Uutiset
23.12.2014 10.00
Rahasuorituksia koskevat äidin korvausvaatimukset poikansa ex-kumppania kohtaan hylättiinÄidin vaatimukset poikansa ex-kumppanin velvoittamisesta suorittamaan pojan sekä pojan että naisen yhteiselle tilille tekemänsä rahasuoritukset parin seurustelusuhteen aikana hylättiin. HO ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 23.12.2014)
- Uutiset
23.12.2014 8.30
Valvira päivitti alkoholijuomien anniskelua ja vähittäismyyntiä koskevat ohjeetValvira on päivittänyt ohjeet Alkoholiasiat ravintolassa ja Alkoholijuomien vähittäismyynti elintarvikeliikkeessä. Keskeisimmät muutokset koskevat vuoden 2015 alusta voimaan tulevia mainontasäädöksiä. Muilta osin ohjeisiin on tehty vähäisiä sisällöllisiä ja kielellisiä tarkennuksia.
- Uutiset
23.12.2014 7.25
EU-tuomioistuin: Velkojien on osoitettava, että he ovat täyttäneet ennalta sopimusvelvoitteensa antamalla tietoja ja tarkistaneet lainansaajien luottokelpoisuudenKulutusluottosopimuksia koskevan direktiivin mukainen ei ole sellainen järjestelmä, jossa tuomioistuimen on vakiolausekkeen perusteella katsottava kuluttajan myöntäneen, että luotonantajalle ennen sopimuksen tekoa kuuluvat velvollisuudet on täytetty täysimääräisesti ja asianmukaisesti, sillä tällainen lauseke merkitsee näiden velvollisuuksien täyttämistä koskevan todistustaakan kääntämistä tavalla, joka vaarantaa direktiivissä 2008/48 myönnettyjen oikeuksien tehokkaan toteutumisen.
- Uutiset
22.12.2014 16.15
Apulaisoikeusasiamies: Vaatimus vankivaatteiden käyttämisestä lapsitapaamisessa on ongelmallinenApulaisoikeusasiamiehen näkemyksen mukaan vaatteiden vaihdon tarkoituksen, eli kiellettyjen aineiden ja esineiden vankilan osastolle kulkeutumisen estämisen, kannalta ei ole perusteita edellyttää, että tapaamisessa käytettävät vaatteet ovat vankivaatteita. Tapaamisessa käytettävien vaatteiden tarkastamisen kannalta ei voine olla merkitystä sillä, ovatko ne vankivaatteet vai vangin omat vaatteet.
- Uutiset
22.12.2014 15.45
Mobiilipelien kuluttajansuoja harppasi eteenpäinEuroopan komissio ja EU-maiden kuluttajaviranomaiset ovat neuvotelleet vuoden ajan peliteollisuuden toimijoiden kanssa netti- ja mobiilipeleihin liittyvistä ongelmista. Apple ja Google ovat neuvottelujen tuloksena korjanneet käytäntöjään.
- Uutiset
22.12.2014 14.05
Osakkeiden kauppa jäi syntymättä – ei oikeutta korvauksiinHovioikeus katsoi, että A ja EM eivät ole kieltäytyneet tekemästä osakkeiden kauppaa 5.8.2011 käsirahan vastaanottamisen yhteydessä sovituilla ehdoilla, vaan I:n ja G:n myöhemmin esittämillä uusilla ehdoilla. Tämä M:ien kieltäytyminen on johtunut I:stä ja G:stä riippuvasta syystä eli heidän vaatimastaan kaupan ehtojen muuttamisesta. Näin ollen I:llä ja G:llä ei ole oikeutta kanteessa vaatimiinsa suorituksiin asuntokauppalain 3 luvun 3 §:n 3 momentin nojalla. Myös vaatimukset sopimussakosta, korvauksesta asunnon hallinnan luovutuksen viivästymisestä ja vahingonkorvauksesta hylättiin. (Vailla lainvoimaa 22.12.2014) - Uutiset
22.12.2014 13.05
Hovioikeus alensi käräjäoikeuden määräämää kiinteistön hinnanalennuksen määrääMaakaaren 2 luvun 17 §:n 2 momentin 1 virkkeen mukaan ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen. Virheen korjaamisen edellyttämistä toimenpiteistä ei oltu esitetty asianmukaista selvitystä. Tutkimusraportin liitteenä olevasta kustannuslaskelmasta ei voitu tehdä suoria päätelmiä kysymyksessä olevien laatuvirheiden korjaamisen kustannuksista, koska arvio perustui tietoon, että alapohjarakenteet joudutaan kokonaan purkamaan. Hinnanalennusta määritettäessä oli otettava huomioon myös korjaustoimenpiteistä seuraava kiinteistön tasonparannus. Hovioikeus arvioi kohtuullisen hinnanalennuksen määräksi 15.000 euroa. (Vailla lainvoimaa 22.12.2014) - Uutiset
22.12.2014 12.30
Oiva-järjestelmä laajenee vähitellen kaikkiin elintarvikealan yrityksiinUusia Oiva-järjestelmän tarkastuskohteita vuonna 2015 ovat esimerkiksi makeistehtaat, leipomot, myllyt ja lihaa, kalaa, maitoa tai munia käsittelevät laitokset. Saadut tulokset julkistetaan viimeistään 1.1.2016. Kuntien elintarvikevalvojat ovat tarkastaneet jo puolitoista vuotta elintarvikemyymälöiden, ravintoloiden ja suurkeittiöiden elintarviketurvallisuutta koko Suomessa Oiva-järjestelmän mukaisesti. Tulokset ovat olleet valtaosin hyviä ja järjestelmän on todettu yhtenäistävän tarkastuksia.
- Uutiset
22.12.2014 9.45
Liikennevahinkolautakunta julkaisi viisi uutta soveltamisohjetta vuodelle 2015Liikennevahinkolautakunta on julkaissut ohjeen kuljettajan palkan korvaamisesta 3/2014, linja-autojen siirtokustannuksista 4/2014, liikennevakuutuksen hoitotuesta ja vaatelisästä 5/2014, Helsingin Liikennelaitoksen raitiovaunujen vaunukohtaisista seisonta-ajan korvauksista 6/2014 sekä työntekijän työeläkevakuutusmaksun, palkansaajan päivärahamaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta liikennevakuutuslain perusteella maksettavissa ansionmenetyskorvauksissa vuonna 2015 7/2014.
- Uutiset
22.12.2014 7.01
Väitös traumaperäisestä aivovammastaIkä, tajunnantaso, kipureaktio ja pupillin valoheijaste ovat ne ennustetekijät, jotka eniten kertovat aivovamman takia teho-hoitoon päätyneen potilaan ennusteesta, osoittaa Helsingin yliopistossa 19. joulukuuta tarkastettu lääketieteellinen väitöstutkimus.
- Uutiset
19.12.2014 15.09
Lapsen diabeteksen hoitamatta jättäminen olisi voinut johtaa lapsen kuolemaan – isä syyllistyi heitteillepanoon ja oli korvausvelvollinenKäräjäoikeus katsoi näytetyksi, että EV oli syytteessä kuvatulla tavalla laiminlyönyt hoitaa 9-vuotiaan RR:n diabetestä asianmukaisesti ja hankkia RR:lle tarvittavaa hoitoa tämän voinnin huonontuessa. EV tuomittiin 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Haitan merkittävyys huomioon ottaen käräjäoikeus arvioi tilapäisen haitan kohtuulliseksi korvaukseksi 3.500 euroa. Ottaen huomioon asianosaisten läheinen suhde ja asianomistajalle aiheutunut hengenvaara vaadittua 1.500 euroa voitiin pitää kohtuullisena korvauksena RR:lle aiheutuneesta kärsimyksestä. Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 19.12.2014) - Uutiset
19.12.2014 14.16
90 vuotta vanhan entisen koulurakennuksen korjauskustannukset olivat alle viisi prosenttia kauppahinnasta – ei hinnanalennusta salaisen virheen perusteellaKorjauskustannusten ja kauppahinnan välinen suhde sekä rakennuksen ikä huomioon ottaen käräjäoikeus katsoi, että kiinteistö ei salaisen virheen vuoksi poikennut laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöitä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää. Ostajilla ei siten ollut oikeutta hinnanalennukseen salaisen virheen perusteella. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. (Vailla lainvoimaa 19.12.2014)
- Uutiset
19.12.2014 13.57
Finanssivalvonnan Markkinat-tiedotteessa 4/2014 asiaa muun muassa johdannaiskaupasta ja luottoluokitusasetuksestaMarkkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden, tilinpäätösvalvonnan, arvopaperikaupankäynnin sekä sisäpiiriasioiden tulkintoihin ja sääntelyyn liittyviä asioita sekä valvonnan havaintoja. Tiedotteen julkaisee Finanssivalvonnan Markkina- ja menettelytapavalvonta. - Uutiset
19.12.2014 12.28
LVI-liike unohti kylpyhuoneen lattiakaivosta kiristysrenkaan – vastasi myös välillisistä vahingoistaKäräjäoikeus katsoi, että koska vahingot olivat aiheutuneet vastaajan huolimattomuudesta johtuneesta työvirheestä lattiakaivon vedeneristyksen asentamisen yhteydessä, vastaaja on vastuussa kantajille aiheutuneesta välittömistä ja välillisistä vahingoista (Kuluttajansuojalaki 8 luku 20 §). Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.
- Uutiset
19.12.2014 11.55
Edilex-toimitus toivottaa lukijoilleen hyvää uutta vuottaEdilex-toimitus kiittää asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta toivottaen hyvää uutta vuotta!
- Uutiset
19.12.2014 8.12
Pääsihteeri Paula Paloranta Keskuskauppakamarista: Uusi OBA-jaosto valvoo selainkäyttäytymiseen perustuvaa mainontaaKuluttajien mahdollisuudet rajoittaa selainkäyttöön perustuvaa mainontaa paranevat. Mainonnan eettisen neuvoston yhteyteen on perustettu uusi selainkäyttöön perustuvaa verkkomainontaa valvova jaosto. OBA- eli Online Behavioral Advertising -jaosto käsittelee tällaisen mainonnan kohdentamiseen liittyviä kuluttajavalituksia, pääsihteeri Paula Paloranta kertoo.
- Uutiset
18.12.2014 17.11
Unionin tuomioistuin: Lihavuus voi merkitä yhdenvertaisesta kohtelusta työssä annetun direktiivin mukaista ˮvammaaˮVaikka mikään unionin oikeuden yleinen periaate ei kiellä lihavuuteen perustuvaa syrjintää sellaisenaan, lihavuus kuuluu käsitteen ˮvammaˮ piiriin, jos se tietyissä olosuhteissa estää asianomaisen henkilön täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisen työelämään yhdenvertaisesti muiden työntekijöiden kanssa.
- Uutiset
18.12.2014 11.30
Elatusapuohjeen rahamääriä on tarkistettu elatusapujen ja elatustukien määrän muutosten vuoksiElatusapuja, korvauksia ja elatustukia korotetaan 1,0 prosenttia 1. tammikuuta 2015 lukien. Korotus koskee kaikkia voimassa olevia lapsen elatuksesta annetun lain nojalla tehtyjä elatusapusopimuksia niiden vahvistamispäivämäärästä riippumatta. Tämän johdosta myös elatusapuohjeessa olevat rahamäärät on tarkistettu.
- Uutiset
18.12.2014 11.05
Hovioikeus kohtuullisti viivästyskorkoseuraamusta alaikäisen rikosvahinkoasiassaVastaajaa syytettiin kahdesta nuorena henkilönä tehdystä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen, kun tekojen katsottiin tapahtuneen ennen kuin vastaaja oli 7.9.2002 täyttänyt 15 vuotta. Vastaaja kuitenkin velvoitettiin korvaamaan asianomistajalle aiheuttamansa vahinko korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen 6.9.2002 lukien. Hovioikeus tuomiossa mainitsemillaan perusteilla kohtuullisti viivästyskorkoseuraamusta siten, että viivästyskorkoa oli maksettava vasta 8.3.2012 lukien, jolloin vastaajaa oli ensimmäistä kertaa kuultu esitutkinnassa ja hänen oli tullut ymmärtää teoistaan mahdollisesti aiheutuva vahingonkorvausvastuu. (Vailla lainvoimaa 18.12.2014) - Uutiset
18.12.2014 10.35
Tutkimus: Terveydentila on yleisin syrjintäperuste työelämässäMuita yleisiä syitä työsyrjintään tai eriarvoiseen kohteluun ovat etninen tai kansallinen alkuperä, sukupuoli ja ikä. Tiedot käyvät ilmi TEM:n tuoreesta Työsyrjinnän seuranta Suomessa -tutkimuksesta.
- Uutiset
18.12.2014 10.10
Hovioikeus: Vastoin If:n näkemystä työkyvyttömyys johtui liikennevahingosta – ansionmenetyskorvausta 2.250 euroa kuukaudessa eläkeikään saakkaHovioikeus päätyi esittämillään perusteilla siihen, että liikenneonnettomuuden ja A:lle siinä aiheutuneiden vammojen ja niistä johtuneen pitkäaikaisen ja ankaran kiputilan ja hänelle sittemmin kehittyneiden kognitiivisten oireiden välillä valitsee todennäköinen syy-yhteys. A:n työkyvyttömyys oli näin ollen seurausta liikennevahingosta. (Vailla lainvoimaa 18.12.2014)
- Uutiset
18.12.2014 8.15
Johtajasopimuksen välityslauseke esti käräjäoikeutta tutkimasta johtajan työsopimuslain ja yhdenvertaisuuslain nojalla perusteettomasta työsuhteen päättämisestä esittämiä korvausvaatimuksia - osapuolet sopuun hovioikeudessaKO oli jättänyt johtajan kanteen tutkimatta VälimiesL 5 §:n nojalla puuttuvan toimivallan vuoksi asiassa, jossa kantaja oli vaatinut yhtiön velvoittamista suorittamaan hänelle TSL 12 luvun 2 §:n ja yhdenvertaisuuslain 9 §:n nojalla perusteettomasta työsuhteen päättämisestä korvauksena 24 kuukauden palkkaa vastaavan 156 000 euroa ja korvauksena syrjinnästä 17 800 euroa sekä korvausta oikeudenkäyntikuluistaan 20 856,80 euroa. Asianosaiset ilmoittivat 5.12.2014 HO:lle päässeensä asiassa sovintoon. Asia jäi KO:n päätöksen varaan. (Ratkaisuun ei saa hakea muutosta) - Uutiset
17.12.2014 17.05
Törkeän pahoinpitelyn uhrille korvauksia ansionmenetyksestä, lievästä masennuksesta sekä kuntoutuskustannuksistaTodistajan ja A:n kertomuksella käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että A:n työsuhde olisi jatkunut Oy:n palveluksessa, jos hän ei olisi pahoinpitelyn johdosta joutunut työkyvyttömäksi. Siten A:lla oli oikeus korvaukseen ansionmenetyksen johdosta. Käräjäoikeus katsoi myös kantajan tilanne huomioon ottaen, että korvaus lievästä masennuksesta oli mahdollinen, vaikka A ei ollut saanut lievään masennukseen hoitoa ja sen johdosta varsinaista diagnoosia. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. (Vailla lainvoimaa 17.12.2014) - Uutiset
17.12.2014 14.30
Elatusapuriidan sopimisen ei katsottu olleen mahdollista valmisteluistuntoa toimittamatta - avustajalla oli oikeus vaatimaansa palkkioon valtion varoistaOsapuolet olivat päässeet sovintoon vasta valmisteluistunnossa. Kantajana olleelle lapselle määrätyn yksityisen avustajan oli siten tullut saapua KO:n määräämään valmisteluistuntoon. (Vailla lainvoimaa 17.12.2014)
- Uutiset
17.12.2014 12.02
Kuluttaja-asiamies: Valtaosa yritysten asiakaspalvelunumeroiden hinnoista lainvastaisiaKuluttaja-asiamiehen toteuttamassa valvontakampanjassa käytiin läpi noin 300 verkkosivustoa, joista lähes 200:lla asiakaspalvelunumeron hinta ei ollut lainmukainen tai hintaa ei ilmoitettu ollenkaan. Yritysten on 13. kesäkuuta 2014 lähtien pitänyt tarjota asiakkailleen perushintainen asiakaspalvelunumero tilanteisiin, joissa asiakkaan asia liittyy hänen aikaisemmin tekemäänsä sopimukseen. Asiakkaan on esimerkiksi voitava irtisanoa sopimus sekä valittaa tavaran tai palvelun viivästyksestä tai virheestä soittamalla perushintaiseen numeroon. Perushintaiseen asiakaspalvelunumeroon soittamisen hinta ei saa ylittää kuluttajan liittymäsopimuksen mukaista hintaa tai Viestintäviraston vuosittain määrittelemää laskennallista perushintaa, joka on tällä hetkellä 0,088 euroa / minuutti.
- Uutiset
16.12.2014 16.53
Pitkäteräisestä puukosta kylkeen - hovioikeus alensi nuorena henkilönä tapon yrityksestä tuomitun 2 vuoden 4 kuukauden ehdottoman rangaistuksen kahteen vuoteen ehdollista + yhdyskuntapalvelua 90 tuntiaAsiassa oli selvitetty, että vastaaja oli syytteessä kerrotussa tilanteessa iskenyt vastapuolta veitsellä, jonka terän pituus oli noin 20 senttimetriä, kerran vasempaan kylkeen syytteen teonkuvauksessa ilmenevin seurauksin. HO hyväksyi KO:n arvion todennäköisyystahallisuuden täyttymisestä ja näin ollen teon katsomisen tapon yritykseksi. KO:n tuomitsemaa 2 vuoden 4 kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta tuli kuitenkin lieventää (alle 18-v), minkä lisäksi rangaistuksen mittaamisessa voitiin ottaa huomioon jossain määrin poikkeukselliset olosuhteet, kun ennen vastaajan veitsellä lyöntiä vastapuoli ja kaksi muuta henkilöä olivat lähestyneet vastaajaa aikein käydä häneen käsiksi ja ainakin yhden henkilön käytyä hänen kimppuunsa pahoinpitelytarkoituksessa. (Vailla lainvoimaa 16.12.2014) - Uutiset
16.12.2014 15.30
Vuokralainen ei ollut velvollinen korvaamaan siivouskuluja vuokranantajalle - käräjäoikeuden tuomiota muutettiinHO katsoi asiassa kuultujen kertomusten perusteella näytetyksi vuokralaisen siivonneen asunnon niin perusteellisesti kuin tilanteessa oli ollut tarpeellista. Riittävää näyttöä kanteen tueksi ei ollut esitetty, joten vuokranantajan vaatimus siivouskulujen korvaamisesta oli hylättävä. (Vailla lainvoimaa 16.12.2014)
- Uutiset
16.12.2014 15.00
Kuluttaja-asiamiehen uutiskirjeen 6/2014 teemana rahoituspalvelutKuluttaja-asiamiehen uutiskirjeen 6/2014 aiheita ovat muun muassa luotto verkkokaupan maksuvaihtoehtona, korkokattosääntelyn valvontakokemukset, vertaislainat, prepaid-korttiluotto, paperilaskun maksuttomuus, pankin perintäpalkkion kohtuullisuus sekä epäselvien saatavien perintä.
- Uutiset
16.12.2014 13.00
Henkilöiden ja yritysten taustojen selvittäminen uudistuu – uusi turvallisuusselvityslaki voimaan vuoden 2015 alustaHenkilöiden ja yritysten luotettavuuden varmistamiseksi käytettävät menettelyt uudistuvat vuoden 2015 alusta, kun uusi turvallisuusselvityslaki tulee voimaan. Uudella lailla pyritään ehkäisemään yhteiskunnan haavoittuvuutta sekä suojaamaan yleisiä etuja, kuten valtion turvallisuutta, maanpuolustuksen etua sekä yleistä turvallisuutta, samoin kuin estämään merkittäviä yksityisiä taloudellisia vahinkoja. - Uutiset
16.12.2014 12.05
Hovioikeus: Kaupunki vastasi puolesta autolle aiheutuneesta vahingosta kun hulevedet tulvivat kadulleOulun kaupunki oli huolehtinut eteläisen alikulun viemäröinnistä asettamalla sinne pumppaamon ja tekemällä asianmukaisen viemäröinnin, mutta laiminlyönyt vastaavat toimenpiteen pohjoisessa alikulussa. Kaupungin taholta oli vedottu joko rahapulaan tai rautatieaseman ja sillan remontteihin. Nämä seikat eivät vapauttaneet kaupunkia vastuusta. NM oli nähnyt alikulussa olevan vettä ja siitä huolimatta ajanut autolla sinne. Vastuunjakoa harkitessaan käräjäoikeus päätyi siihen, että Oulun kaupunki ja NM olivat yhtä suurelta osin vastuussa TM:n autolle aiheutuneista vahingoista. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta. (Vailla lainvoimaa 16.12.2014)
- Uutiset
16.12.2014 9.05
Kilpailu- ja kuluttajaviraston viikon vinkki: Voiko valmismatkan peruuttaa?Valmismatkan voi peruuttaa, mutta ei yleensä kuluitta. Valmismatkaa koskeva sopimus sitoo matkustajaa vasta silloin, kun hän on maksanut varausmaksun. Jos varausmaksua ei ole maksettu, matkan voi peruuttaa maksutta.
- Uutiset
15.12.2014 16.26
Haaste-lehden teemana lapsiHaaste-lehdessä 4/2014 on teemana lapsi. Kirjoitukset käsittelevät muun muassa lasten kokemaa väkivaltaa, lapsiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen keinoja, lastensuojelua sekä lasten ja alaikäisten kohtaamista rikosprosessissa.
- Uutiset
15.12.2014 13.19
KKO:n ratkaisu oikeudenkäyntikuluista lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa asiassaA:n ja B:n välinen lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva asia oli ollut riitainen. A oli hävinnyt asian käräjäoikeudessa. Hän oli hävinnyt myös hovioikeuteen tekemänsä muutoksenhaun. Huomioon ottaen sen, kuinka asia oli asianosaisten vaatimuksiin ja niiden perusteisiin nähden ratkaistu, korkein oikeus katsoi, että oli oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 2 §:ssä tarkoitettu erityinen syy velvoittaa A korvaamaan B:n oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. - Uutiset
12.12.2014 16.01
Hovioikeus: Sairausloman aikana irtisanottua ei syrjittyTyöntekijää ei katsottu syrjityn, kun työnantaja oli maksanut irtisanomisajan palkkaa 11 irtisanotulle työntekijälle ilman näille asetettua työvelvoitetta sanotulta ajalta, mutta ei ollut katsonut olevansa velvollinen maksamaan sanottua palkkaa sairauslomalla irtisanomisaikana olleelle kantajalle tämän pitkään jatkuneen sairausloman vuoksi. (Vailla lainvoimaa 11.2.2014) - Uutiset
12.12.2014 13.30
Tietosuoja tuntuu hankaloittavan hoitoa - tietosuojavaltuutettu vastasi lääkärien kysymyksiinLääkärin työssä tulee eteen tilanteita, joissa tietosuojavaatimukset tuntuvat hidastavan hoitoa tai jopa vaarantavan potilasturvallisuutta. Lääkäriliiton lakimiesneuvonnassa tietosuojaa koskevat kysymykset ovat tuttuja. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vastasi lääkärien kysymyksiin 12. joulukuuta ilmestyvässä Lääkärilehdessä.
- Uutiset
12.12.2014 12.05
Viranomaiset haluavat tietosuojaselosteet pakollisiksi sovelluskauppoihinTietosuojaviranomaiset ympäri maailmaa ovat kiinnittäneet sovelluskauppojen huomiota henkilötietojen keräämistä koskeviin tiedottamisvelvoitteisiin. Viranomaisten tavoitteena on, että sovelluskaupat edellyttäisivät sovellusten tarjoajien laittavan kauppaan saataville tietosuojaselosteen, jos sovellus kerää henkilötietoja. Tietosuojaselosteen pitää olla kuluttajan saatavilla jo ennen sovelluksen lataamista.
- Uutiset
12.12.2014 11.46
Hovioikeus: Äidin sormi jäi päiväkodin oven väliin – kaupunki vastasi puolesta vahingoistaKanteessa tarkoitettu vahinko oli tapahtunut, kun A on mennyt päiväkodin tuulikaapin ovesta sisään hakemaan eteistilassa sijaitsevasta naulakosta lapsensa tavaroita. A:n oikean käden nimetön sormi oli jäänyt kärjestään tuulikaapista eteistiloihin johtavan pumppumekanismilla varustetun oven väliin saranapuolella ja vahingoittunut. Ottaen huomioon A:n oman myötävaikutuksen hänelle aiheutuneeseen vahinkoon, käräjäoikeus arvioi, että hänelle määrättävää vahingonkorvausta oli kaikilta osilta kohtuuden mukaan soviteltava puoleen aiheutuneesta vahingosta. Korvausvastuuta arvioidessaan käräjäoikeus otti erityisesti huomioon A:n oman huolimattomuuden asteen. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. (Vailla lainvoimaa 12.12.2014)
- Uutiset
12.12.2014 11.05
EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisu henkilötietodirektiivin tulkinnasta kodin valvontakameran käyttämistä koskevassa asiassaHenkilötietodirektiivin 95/46/EY 3 artiklan 2 kohdan toista luetelmakohtaa on tulkittava siten, että sellaisen kamerajärjestelmän käyttämisen, joka tekee henkilöistä kuvatallenteen, joka tallennetaan kovalevyn kaltaiselle jatkuvasti tallentavalle laitteelle, ja jonka luonnollinen henkilö on asentanut kotitaloonsa suojatakseen talon omistajien omaisuutta, terveyttä ja henkeä, kun tällä järjestelmällä valvotaan myös julkista tilaa, ei ole katsottava olevan tietojenkäsittelyä, joka suoritetaan yksinomaan henkilökohtaisessa tai kotitaloutta koskevassa toiminnassa kyseisessä säännöksessä tarkoitetuin tavoin.
- Uutiset
11.12.2014 17.05
Hovioikeus: Lähes purkukuntoisen talon kauppa purkuunHovioikeus katsoi, että kiinteistön laatuvirheen laajuus ja arvioidut korjauskustannukset, virheen vaikutus kiinteistön arvoon ja virheestä aiheutunut asumishaitta tekivät laatuvirheestä kokonaismerkitykseltään niin olennaisen, että ostajilla oli maakaaren 2 luvun 17 §:n 2 momentin nojalla oikeus purkaa kauppa. (Vailla lainvoimaa 11.12.2013)
- Uutiset
11.12.2014 12.05
HIV-infektion tartuttamisesta vuoden ja 10 kuukauden ehdollinen vankeustuomio sekä vahingonkorvausta pysyvästä haitasta 40.000 euroaHovioikeus totesi, että käräjäoikeuden määräämä korvaus oli määrältään oikea ottaen huomioon B:n ikä ja HIV-infektion pysyvyys, HIV-infektion aiheuttamat pysyvät rajoitukset ja vaikutukset B:n elämään ja ihmissuhteisiin sekä infektion edellyttämä säännöllinen hoito ja hoidon vaikutukset jokapäiväiseen elämään. Käräjäoikeuden tuomiota ei ollut aihetta muuttaa vahingonkorvauksen määrän osalta. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden ratkaisun myös siltä osin kuin ratkaisussa oli katsottu, että B ei ollut myötävaikuttanut hänelle aiheutuneisiin vahinkoihin siten, että korvausvelvollisuutta tulisi sovitella. (Vailla lainvoimaa 11.12.2014)
- Uutiset
11.12.2014 10.05
Viranomaisten aiheuttamien vahinkojen korvaustoimintoja sijoitetaan ValtiokonttoriinValtiokonttoriin sijoitetaan viranomaisten kansalaisille ja yhteisöille aiheuttamien vahinkojen korvaustoimintoja. Asiaa koskeva laki valtion vahingonkorvaustoiminnasta tulee voimaan 1. tammikuuta 2015.
- Uutiset
11.12.2014 9.15
Hovioikeus: Oman auton käytöstä johtuvien työmatkakustannusten huomioon ottamiselle ei tullut asettaa ehdotonta ylärajaa velallisen maksuvaraa määritettäessäHovioikeus katsoi, että velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteista yksityishenkilön velkajärjestelyssä annetun oikeusministeriön asetuksen 4 §:n 2 momentti ja viittaus tuloverolakiin koskevat kustannusten laskentatapaa verotuksessa noudatettavaa menettelyä vastaavalla tavalla, mutta siinä ei ole tarkoitettu viitata työmatkakulujen verovähennysoikeuden enimmäismäärään. Asiassa ei muutoinkaan tullut ilmi sellaisia seikkoja, joiden johdosta voitaisiin katsoa, että oman auton käytöstä johtuvien työmatkakustannusten huomioon ottamiselle tulisi asettaa ehdoton yläraja velallisen maksuvaraa määritettäessä. Näin ollen A:n maksuohjelmaa ei voitu sellaisenaan vahvistaa ja asia oli palautettava käräjäoikeuteen uuden maksuohjelman laatimista varten.
- Uutiset
10.12.2014 17.05
Apulaisoikeusasiamies Kevan toimitusjohtajan erokorvauksesta: Ei aihetta toimenpiteisiinApulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja katsoi muun muassa, että ottaen huomioon kuntapuolella jo vakiintuneesti noudatetun käytännön ja Kevan toimitusjohtajan aseman verrattavuuden kaupunginjohtajaan, Kevan näkemys ottaa A:lle maksetun erokorvauksen lähtökohdaksi Kevan ja A:n välillä 17.12.2009 solmittu johtajasopimus oli perusteltu, vaikka johtajasopimuksesta ei ollutkaan laissa vielä tuolloin nimenomaista säännöstä.
- Uutiset
10.12.2014 15.00
Liikennevahinkolautakunnan soveltamisohje 2/2014: Liikennevakuutettavien ajoneuvojen seisonta-ajan korvaukset 1.1.2015Liikennevahinkolautakunta on julkaissut liikennevakuutettavien ajoneuvojen seisonta-ajan korvausnormit, jotka ovat voimassa 1. tammikuuta 2015 alkaen.
- Uutiset
10.12.2014 13.40
Suomelle kanne direktiivissä 2000/43/EY tarkoitetun yhdenvertaista kohtelua edistävän elimen toimivallan puuttumisesta työelämän kysymyksissäKomissio katsoo, ettei Suomi ole täyttänyt direktiivin mukaisia velvoitteitaan jättäessään nimeämättä elimen, jolla on toimivalta suorittaa direktiivin 13 artiklassa edellytettyjä tehtäviä työelämän alalla, ja varmistamatta, että nämä tehtävät tosiasiallisesti suoritetaan. - Uutiset
10.12.2014 12.05
Kunnianloukkasasiassa kärsimyskorvausten lisäksi korvausta myös taideliikkeen liikevaihdon vähentymisestäHovioikeus katsoi, että Taidekauppa Ky ei käräjäoikeuden toteamalla tavalla voinut olla kunnianloukkauksen asianomistaja. Kommandiittiyhtiölle aiheutunut taloudellinen vahinko oli kuitenkin myös yhtiön vastuunalaisten yhtiömiesten tappiota, minkä vuoksi törkeään kunnianloukkaukseen syyllistynyt oli velvoitettava korvaamaan aiheuttamansa taloudellinen vahinko yhtiömiehille. (Vailla lainvoimaa 10.12.2014)
- Uutiset
9.12.2014 15.15
Hovioikeus: Rakennusliike oli vastuussa kunnalle rakennusvirheistä kokonaisuudessaan – 217.158,89 euron korvaus virheiden korjaamisesta sekä lisäksi vahingonkorvaustaHovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että kaikkien kattoelementtien vaihtaminen olisi ollut tarpeen rakennusliikkeen tekemien virheiden korjaamiseksi. Kunnalla oli oikeus saada rakennusliikkeeltä korvausta virheiden korjaamisesta aiheutuneista kustannuksista vaatimuksensa mukaan 217.158,89 euroa. Käräjäoikeuden tuomio, jossa oli katsottu, että urakoitsija vastasi vain kolmasosasta kokonaisvahingosta, kumottiin. (Vailla lainvoimaa 9.12.2014)
- Uutiset
9.12.2014 13.35
Henkilövahinkojen normikorvausten määrät 2015Liikennevahinkolautakunta on julkaissut tilapäisen haitan, pysyvän haitan sekä pysyvän kosmeettisen haitan korvausnormit, jotka ovat voimassa 1. tammikuuta 2015 alkaen.
- Uutiset
8.12.2014 15.15
Kilpailu- ja kuluttajaviraston viikon vinkki: Voiko korjaamo laskuttaa auton korjauksesta sovittua enemmän?Jos korjauksen hinnasta tulee erimielisyyttä, korjaamolla on oltava näyttöä sovitusta hinnasta. Jos on sovittu kiinteästä hinnasta tai enimmäishinnasta, yritys ei voi laskuttaa sovittua hintaa enempää. Jos kyseessä on hinta-arvio, sen saa ylittää enintään 15 prosentilla. Jos korjauskustannuksista on annettu suuntaa-antava hintatieto, joka ylittyy merkittävästi, asiasta pitää ilmoittaa viipymättä asiakkaalle ja tarvittaessa myös keskeytettävä työ.
- Uutiset
8.12.2014 14.15
Hovioikeuden ratkaisu perintäkulujen määrästä – 38 euroa lisääVelallinen velvoittiin korvaamaan Lindorff Oy:n perintäkulut jo tuomittujen perintäkulujen lisäksi 38 eurolla. (Vailla lainvoimaa 8.12.2014) - Uutiset
8.12.2014 14.00
Hovioikeus selvitti miljoonien eurojen talon laskutyöurakkaa – 183.758,30 euron lasku tuli maksaa vaikka määrä ylitti rakennuskustannusten yleisen käyvän ja kohtuullisen hinnanJohtopäätöksenään hovioikeus totesi muun muassa, että K:n oli näytetty olleen rakennusurakan aikana tietoinen syntyneiden rakennuskustannusten määrästä sekä vaikeiden rakentamisolosuhteiden ja suunnitelmien muutosten vaikutuksesta niihin. K olisi voinut halutessaan keskeyttää työt kohteessa milloin vain. Hänen oli myös näytetty seuranneen hankkeen kustannusten määrää ja edellyttäneen rakennustöiden jatkamista niiden kustannuksista piittaamatta. Näin ollen K ei voinut pidättäytyä maksamasta laskussa vaadittua määrää myöskään sen perusteella, että määrä ylitti rakennuskustannusten yleisen käyvän ja kohtuullisen hinnan. (Vailla lainvoimaa 8.12.2014)
- Uutiset
8.12.2014 12.00
Hovioikeus: Talon ilmavuodot voitiin korjata 20 kertaa halvemmalla kuin mitä käräjäoikeus oli laskenut – kauppahinnan alennusmäärää vähennettiin tämän mukaisestiHovioikeus katsoi, että ilmavuodot saadaan esitetyn näytön mukaan korjatuksi massalla tehtävällä tiivistämisellä, mikäli se toteutetaan todistelusta ilmenevästi hyörysulkumuovi viiltämällä ja ulottamalla tiivistäminen alaohjauspuuhun saakka. Tämän korjaustavan vaihtoehdoksi esitetty Devicell-järjestelmä on kustannuksiltaan noin 20 kertainen massalla tehtävään tiivistämiseen verrattuna. Lisäksi esitetyn todistelun perusteella Devicell-järjestelmääkin käytettäessä ilmavuodot tulee tiivistää massalla. Edelleen Devicell-järjestelmää voitiin pitää ylimitoitettuna myös siinä mielessä, että tässä korjausmenetelmässä asuntojen lattioihin asennettaisiin kauttaaltaan 13 millimetriä paksu elementti, vaikka lämpövuotoja esiintyy vain huoneiden reuna-alueella. (Vailla lainvoimaa 8.12.2014)
- Uutiset
5.12.2014 15.15
Hovioikeuden ratkaisu velkomusta ja kuluttajansuojalain mukaista korkoa koskevassa asiassaHovioikeus katsoi kuten käräjäoikeuskin, että tosiasiallinen luottosuhde oli syntynyt kantajan ja vastaajan välille. Kantajan toiminta vastasi ammattimaisen luotonantajan toimintaa. Kuluttajansuojalain 7 luvun säännökset tulivat siten asiassa sovellettavaksi. Käräjäoikeuden katsomin tavoin kantajan vaatimukset kohtien 2 ja 7 osalta oli hylättävä perusteettomina siltä osin kuin vaatimusten yhteenlaskettu määrä ylitti kuluttajansuojalain 7 luvun 17 a §:n mukaisen luoton todellisen vuosikoron. (Vailla lainvoimaa 5.12.2014) - Uutiset
5.12.2014 12.00
Hovioikeus pohti työntekijän tekemäksi väitettyjä viestintäsalaisuuden loukkausta, kilpailumenettelyrikosta, yrityssalaisuuden rikkomista ja henkilörekisteririkosta sekä rangaistuksen mittaamistaHovioikeus totesi muun muassa, että K:n hallussaan pitämissä potilastiedoissa oli riidattomasti kysymys asianomistajalle rekisterinpitäjänä kuuluneista tiedoista, joiden käsittelyyn K:lla ei ollut oikeutta. Asiakirjoissa oli tietoja asiakkaille tehdyistä injektiohoidoista. Hovioikeus katsoi, että tällaisten tietojen oikeudeton käsittely lähtökohtaisesti loukkaa potilaiden yksityisyyden suojaa ja aiheuttaa heille vahinkoa. Merkitystä ei tältä osin ollut sillä, olivatko kyseiset potilaat olleet K:n hoitamia, kun K oli toiminut työsuhteessa asianomistajaan ja kyse oli siten asianomistajalle kuuluneista tiedoista. K oli syyllistynyt henkilörekisteririkokseen. (Vailla lainvoimaa 5.12.2014)
- Uutiset
4.12.2014 13.03
Hovioikeus: Kiinteistönomistaja oli liittymissopimuksella luopunut omistusoikeudestaan itse rakentamaansa liittymissähköjohtoonKiinteistönomistaja A oli vastannut kysymyksessä olevan 574 metriä pitkän sähköjohdon rakentamiskustannuksista. A:n tarkoituksena oli ollut säästää liittymiskustannuksissa verrattuna tilanteeseen, jossa Utsjoen Sähköosuuskunta olisi rakentanut sähköjohdon. Tähän nähden ja huomioon ottaen liittymissopimuksen sisältö, hovioikeus katsoi, että A oli liittymissopimuksella luopunut omistusoikeudestaan kysymyksessä olevaan sähköjohtoon. (Vailla lainvoimaa 4.12.2014)
- Uutiset
3.12.2014 15.03
Hovioikeus vapautti avopuolison avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain mukaisesta hyvityksestäAsiassa jäi näyttämättä, että miehen työpanos naisen osittain omistamalla kiinteistöllä olisi ollut siinä määrin merkittävää, että sen perusteella miehen voitaisiin katsoa auttaneen naista kartuttamaan omaisuuttaan avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain 3 luvun 8 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Nainen vapautettiin velvollisuudesta suorittaa miehelle hyvityksenä yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta käräjäoikeuden tuomitsemat 7.000 euroa viivästyskorkoineen. (Vailla lainvoimaa 3.12.2014)
- Uutiset
3.12.2014 12.05
Hovioikeus: Käräjäoikeuden olisi tullut ratkaista perinnönjakoriita pääkäsittelyssä eikä valmistelussaKannetta ei ollut myönnetty. Asia oli siten ollut riitainen ja kantaja oli valmistelussa nimennyt kirjallisten todisteiden lisäksi myös henkilötodistelua riitaisten seikkojen selvittämiseksi. Kantajan vaatimuksia ei myöskään voitu pitää oikeudenkäymiskaaren 5 luvun 27 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla selvästi perusteettomina. Siten edellytykset ratkaista asia valmistelussa annetulla tuomiolla eivät täyttyneet. Käräjäoikeuden olisi näin ollen tullut ratkaista asia pääkäsittelyssä. Asia palautettiin käräjäoikeuteen. (Vailla lainvoimaa 3.12.2014) - Uutiset
3.12.2014 11.55
Markkinaoikeuden ratkaisuja julkisista hankinnoistaMarkkinaoikeuden uusimmissa julkisia hankintoja koskevissa ratkaisuissa tutkittavina kysymyksinä olivat muun muassa tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus, epäselvä tarjouspyyntö, tarjoajan sulkeminen tarjouskilpailusta, hankinnan kohteen määritteleminen, tarjoajan kelpoisuus, tekninen eritelmä, hankintamenettelyn keskeyttäminen sekä verovelat. Hankintojen kohteena olivat kirkon AV-järjestelmä, käyttövaltuus- ja pääsynhallintapalvelut, SR-urakka, terveydenhuollon hoitotarvikkeet, arkistokelpoiset kotelot, Helnet-runkoverkon runkokytkimet, vakuutuspalvelut, kirjastojen kirjat, massaspektrometri, pesukoneet, vahtimestari- ja kuriiripalvelut sekä nostolaitetyöt. - Uutiset
2.12.2014 14.59
Tupakkatuotteita ei saa myydä automaattisista myyntilaitteista enää vuonna 2015Kielto perustuu vuonna 2010 säädettyyn lakimuutokseen, joka tulee voimaan 1. tammikuuta 2015 alkaen. Tupakkatuotteiden myynti automaattisista myyntilaitteista saa jatkua vuoden 2014 loppuun, mutta tämän jälkeen tupakan myynti on järjestettävä muulla tavalla. - Uutiset
2.12.2014 11.49
Hovioikeus vahvisti vahingonkorvaukset syrjivästä autoverotuksesta - saaminen ei ollut vanhentunutHelsingin HO on vahvistanut KO:n tuomion, jolla Suomen valtio oli velvoitettu suorittamaan vahingonkorvausta yksityiselle autontuojalle, jolta oli vuonna 2004 peritty EU-oikeuden vastaisesti veroa. HO hylkäsi mm. valtion esittämät vanhentumisväitteet katsoen, että vanhentumislain mukainen kolmen vuoden vanhentumisaika oli alkanut aikaisintaan 19.3.2009, jolloin EUT oli todennut valtion rikkoneen EU-oikeutta. Kun kantaja oli keskeyttänyt vanhentumisajan 17.3.2011, ei hänen saamisensa valtiolta ollut vanhentunut. Ks. KKO:2016:28: HO:n tuomion lopputulosta ei muutettu.
- Uutiset
2.12.2014 10.00
Hovioikeus: Valtio tienpitäjänä oli vastuussa auton renkaiden vahingoittumisesta koska ei varoittanut tien vaurioista riittävästiHovioikeuden mukaan tienpitäjä oli laiminlyönyt tien puutteisiin nähden riittävästi varoittaa liikenteen kannalta merkittävistä vaurioista tai ainakin alentaa nopeusrajoitusta sellaiseksi, että tienkäyttäjä olisi oikean tilannenopeuden puitteissa voinut havaita vahingon aiheuttaneen kuopan. (Vailla lainvoimaa 2.12.2014)
- Uutiset
2.12.2014 7.30
Hovioikeus pohti syy-yhteyttä liikennevahingon vammoista – vaikeana pidettävä aivovamma ja kaularankavamma oli todennäköistäHovioikeus katsoi asiassa esitetyn ja lääketieteellisen selvityksen ja asiassa esiin tulleiden A:n tilaa koskevien muiden seikkojen perusteella olevan todennäköistä, että A oli liikennevahingossa saanut jälkitilaltaan vaikeana pidettävän aivovamman ja kaularankavamman. (Vailla lainvoimaa 2.12.2014)
- Uutiset
1.12.2014 15.03
Kilpailu- ja kuluttajaviraston viikon vinkki: Saako myyjä antaa virheen hyvitykseksi lahjakortin?Jos tuotteessa on yrityksen vastuulle kuuluva virhe, kuluttajan ei tarvitse hyväksyä lahjakorttia hyvitykseksi. Myyjän on hyvitettävä virhe ensisijaisesti korjaamalla tuote tai vaihtamalla se vastaavaan. Jos tämä ei ole mahdollista, kuluttaja voi vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkua.
- Uutiset
1.12.2014 13.49
Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro perustuslakiblogissa: Perustuslakivaliokunnan mukaan au-lasten perintöoikeuden rajoittaminen on syrjintääPerustuslakivaliokunnan lausunnossa on päädytty olennaisesti samanlaiseen johtopäätökseen kuin perustuslakiblogikirjoituksessa jo aiemmin: isyyslakiehdotuksen 67 §:n momentin sääntely on ristiriidassa perustuslain 6 §:n 2 momentissa säädetyn syrjintäkiellon kanssa. Sitä ei siis saa hallituksen esittämässä muodossa säätää, kirjoittavat Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro perustuslakiblogissa.
- Uutiset
1.12.2014 11.55
Johtava oikeusavustaja Esa Kyllästinen: Hinnanalennussopimus – riidan loppu vai uuden alku?Myyjä ja ostaja voivat tehdä kiinteistökaupan jälkeen havaituista laatuvirheistä hinnanalennussopimuksen. Sopimuksen nojalla myyjä suorittaa ostajalle sovitun suuruisen hinnanalennuksen. Myyjä haluaa sopimukseen yleensä maininnan, että tällaisen sopimuksen mukaisen suorituksen jälkeen ostajalla ei ole enää mitään kiinteistökauppaan liittyviä vaatimuksia myyjää kohtaan. Mielenkiintoisiin tilanteisiin törmätään, kun ostaja esittää myyjälle sopimuksen tekemisen jälkeen lisävaatimuksia. Kuinka tällaisiin lisävaatimuksiin tulee suhtautua ja miten niitä tulee tarkastella? Kuinka hinnanalennussopimukseen tulee suhtautua maakaaren 2:9.2:n nojalla ja voidaanko tällaista sopimusta sovitella varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain 36 §:n perusteella? Näitä kysymyksiä pohtii johtava julkinen oikeusavustaja, asianajaja Esa Kyllästinen.
- Uutiset
28.11.2014 14.43
Eduskunta äänesti kansalaisaloitteesta avioliittolain muuttamisesta äänin 105–92 lakivaliokuntaa vastaanLakivaliokunnan mietinnön vastalauseen (ed. Toivola) mukainen esitys voitti lakivaliokunnan mietinnön äänin 105–92. Kyseessä oli asian 1. käsittely. Täysistunnossa voittanut esitys etenee seuraavaksi eduskunnan suuren valiokunnan käsittelyyn.
- Uutiset
28.11.2014 11.55
Joulukuussa 2014 voimaan tulevia uusia säädöksiä ja säädösmuutoksiaJoulukuun 2014 muutoksia ovat muun muassa:
- passin hakeminen helpottuu
- epäillyn ja syytetyn oikeus saada tietoa täsmentyy
- verovelkarekisteri otetaan käyttöön
- uudet säädökset eläinten lääkitsemisestä voimaan
- lemmikkieläinpassi uudistuu - Uutiset
28.11.2014 11.01
Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion asuinhuoneiston vuokran korotusta koskevassa asiassaAsianosaisten lausumista ilmeni, että vuokranantaja oli loppuvuodesta 2011 kehottanut vastaajia maksamaan korotettua vuokraa taannehtivasti 1.6.2011 lukien. Osapuolet olivat vuokrasopimuksessa sopineet vuokran korotuksesta siten, että vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin, minimikorotus on 4 prosenttia, vuokra tarkistetaan aina kesäkuun alusta ja tarkistusajankohta on vuosittain. Vuokrasopimuksessa ei ollut sovittu korotuksen voimaantulohetkestä eikä siitä, että vuokra tarkistetaan ilman eri ilmoitusta. Vuokrasopimuksen vuokran korotusta koskevan ehdon perusteella vuokranantaja oli saanut asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 27 §:n 2 momentin nojalla yksipuolisesti määrätä vuokran korotuksen ajankohdan, jota ei ollut vuokrasopimuksessa määritelty. Saman lainkohdan nojalla vuokranantajan oli kuitenkin ollut velvollinen ilmoittamaan vuokralaisille kirjallisesti uuden vuokran ja sen voimaantuloajankohdan. Hovioikeuden mukaan vuokralaiset eivät olleet velvollisia suorittamaan korotettua vuokraa ajalta ennen kuin he olivat lausumansa mukaan saaneet vuokranantajan lähettämän tiedustelun maksamatta olleista vuokran korotuksista.
- Uutiset
28.11.2014 9.10
Velka oli maksettava - kyse ei ollut seurustelleen parin miehen naiselle antamista lahjoistaVastaaja oli velvollinen suorittamaan kantajalle, joka oli siirtänyt vastaajalle tai tämän hyväksi lyhyen ajanjakson aikana kymmenen eri rahalainaa, kantajan vaatimat 2 375 euroa viivästyskorkoineen. Uskottavaa ei ollut, että kyse olisi ollut seurustelleen parin miehen lahjoista naiselle.
- Uutiset
28.11.2014 8.00
Passin hakeminen helpottuu – poliisiasemalla käyntiä ei aina tarvitaPassihakemuksen voi 1. joulukuuta alkaen laittaa vireille sähköisesti ilman poliisiasemalla käyntiä. Jatkossa passinhakija voi laittaa hakemuksensa vireille ja maksaa käsittelymaksun poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Hakemusta täydennetään poliisin luona antamalla nimikirjoitusnäyte ja sormenjäljet. Aikaisemmin passihakemus on pitänyt jättää henkilökohtaisesti poliisille.
- Uutiset
27.11.2014 16.43
Hovioikeus: Vesi- ja viemärijohtoja ei tulisi sijoittaa naapurikiinteistön puolelleAsiassa oli riidatonta, että Bagel'sin grillikioskin vesi- ja viemärijohdot olivat naapurikiinteistön puolella. Kysymys oli siitä, oliko Soraliikkeellä ja V:llä johtojen asentajana ollut toimeksiantajansa Bagel'sin suostumus asentaa
ne piirustuksista poikkeavaan paikkaan. Sillä, oliko kysymys ollut urakka- vai tuntityöstä, ei ollut asiassa merkitystä. (Vailla lainvoimaa 27.11.2014) - Uutiset
27.11.2014 8.04
EU-tuomioistuin: Lentoaseman porrasajoneuvon törmäämistä lentokoneeseen ei pidetty ˮpoikkeuksellisena olosuhteenaˮ, jonka nojalla lentoliikenteen harjoittaja vapautuu velvollisuudestaan suorittaa korvausta matkustajilleEU-tuomioistuin katsoi saksalaisessa ennakkoratkaisuasiassa, ettei lentoaseman porrasajoneuvon törmäämistä lentokoneeseen ollut pidettävä ˮpoikkeuksellisena olosuhteenaˮ, jonka nojalla lentoliikenteen harjoittaja vapautuu velvollisuudestaan suorittaa korvausta matkustajille kyseisellä lentokoneella toteutettavan lennon viivästyessä pitkäaikaisesti.
- Uutiset
26.11.2014 9.05
Hovioikeus: Tulipalo aiheutui rakennusvirheestä – rakennusyhtiön vakuutuskorvausta voitiin vähentääAsiassa oli kysymys siitä, oliko tulipalo aiheutunut vakuutusyhtiön väittämällä tavalla sähkökaapeleiden niputtamisesta surrilangalla, johon rakennusvirheeseen vakuutusyhtiö oli vedonnut tehdessään vähennyksen AR-Rakennus Oy:lle maksamaansa vakuutuskorvaukseen. (Vailla lainvoimaa 26.11.2014)
- Uutiset
26.11.2014 8.24
Kauppakamarin johtaja Marko Silen: Liikehuoneiston vuokralainen ja omistajanvaihdosLiikehuoneiston vuokrasuhteissa tulee usein esille kysymys mitä tapahtuu kun vuokranantaja vaihtuu. Kiinteistö- tai asunto-osakeyhtiöissä olevien liiketilojen omistajanvaihdokset ovat hyvinkin yleisiä. Asiaa selvittää Kauppakamarin johtaja Marko Silen kamarin jäsentiedotteessa.
- Uutiset
25.11.2014 15.19
Kaivinkone upposi suohon – kenen oli vastuu moottorin vaurioitumisesta?Hovioikeuden mukaan asiassa oli riidatonta, että suohon uppoamisen jälkeen telakaivukonetta korjaamolle tuotaessa sen moottori oli toiminut ja ettei moottorin sisään ollut päässyt vettä. Hovioikeus päätyi siihen, ettei marras- ja joulukuussa 2012 tehtyjen huoltotöiden yhteydessä ollut syytä epäillä vikaa öljynpaineanturissa ja ettei anturin tarkastaminen ollut sen vuoksi tarpeen. Yhtiö oli näyttänyt menetelleensä tehtyjen huoltotöiden osalta toimeksiantosopimusten ja olosuhteiden edellyttämällä huolellisuudella. Näin ollen yhtiö ei ollut vastuussa telakaivukoneen moottorin vaurioitumisesta aiheutuneesta vahingosta. (Vailla lainvoimaa 25.11.2014)
- Uutiset
25.11.2014 14.09
Hovioikeuden ratkaisu lapsen elatuksestaHovioikeus totesi muun muassa, että koskien sitä aikaa, jolloin D oli asunut isoäitinsä E:n luona, käräjäoikeuden vahvistama sovinto oli täytäntöönpanokelpoinen rahavelvoitteita koskevien vahvistettujen sovintojen tavoin yleisten täytäntöönpanosta annettujen säännösten perusteella myös niiltä osin kuin siinä ei ollut kysymys lapsen elatusavusta. A voi sopimuksen osapuolena korkeimman oikeuden ratkaisun KKO 1996:147 oikeusohjeen mukaisesti tarvittaessa vaatia vahvistetun sovinnon täytäntöönpanoa myös siltä osin kuin sovinto koituu E:n hyväksi. Asiassa ei ollut esteitä, joiden vuoksi käräjäoikeuden ei olisi tullut vahvistaa tehtyä sovintoa asian lopulliseksi ratkaisuksi. Perustetta muuttaa käräjäoikeuden vahvistamaa sovintoa ei näin ollen ollut. - Uutiset
25.11.2014 13.03
Oikeusministeriön selvityksiä: Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden sääntely eri maissaMuistiossa käsitellään samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteiden sääntelyä eri oikeusjärjestelmissä. Muistio pohjautuu oikeusministeriössä vuonna 2010 laadittuun muistioon samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteiden sääntelystä (Selvityksiä ja ohjeita 83/2010).
- Uutiset
25.11.2014 12.32
Hovioikeus hylkäsi osa-aikaisen kodinkonemyyjän lisätyön tarjoamisvelvollisuutta ja tasa-arvolain mukaista hyvitystä koskevat vaatimuksetHO ei muuttanut KO:n tuomiota, jolla kodinkonemyyjänä ja kassatyöntekijänä työskennelleen työntekijän 17 775 euron vaatimus lisätyön tarjoamisvelvollisuuden rikkomisesta ja 5 000 euron vaatimus tasa-arvolain 11 §:n mukaisesta hyvityksestä oli hylätty. Yhtiö ei ollut asettanut kantajaa eriarvoiseen asemaan äitiysvapaiden johdosta eikä siten ollut rikkonut tasa-arvolakia. Kassatoimihenkilöiden palkkaamisella yhtiön myymälään ei ollut rikottu kantajan oikeuksia. (Tuomio kumottu 3.2.2017! Ks. KKO:2017:4.)
- Uutiset
25.11.2014 11.55
Hovioikeus pohti mitä ovat kiinteistön ainesosa, tarpeisto ja aksessiosaanto – käräjäoikeuden tuomio kumottiinHovioikeus vahvisti, että ns. sivuesineet, joita olivat neljä polttoainemittaria, mittarikatos, henkilö- ja kuorma-autojen harjapesukoneet, pesulinjat, korkeapainepesuri ja kahvilan irtaimisto (peili, tiski, lasikot, keittiökaapistot, pöytä, teräsaltaat, astiatelineet, kylmälaitteet, pakastekaappi, liedet ja uunit) kuuluivat muun kuin kiinteistön myyjän omistukseen, joten ne eivät siirtyneet kaupassa ostajalle. (Vailla lainvoimaa 25.11.2014)
- Uutiset
25.11.2014 9.05
Kuluttaja-asiamies avustaa oikeudessa PIPA Business Oy:ltä haasteen saaneita kuluttajia pikaluottoasioissaPIPA Business Oy on haastanut useita kuluttajia oikeuteen näiden jätettyä maksamatta yhtiön vaatimia maksuja. Kuluttaja-asiamies arvioi, että yhtiön perinnän kohteena oleviin saataviin liittyy epäselvyyksiä ja avustaa kuluttajia Vantaan ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuksissa.
- Uutiset
24.11.2014 11.53
KKO tuomitsi puolisonsa sukulaisen potilastietoja lukeneen lääkärin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhteiseen 40 päiväsakon rangaistukseenPsykiatrisen poliklinikan vastaava erikoislääkäri oli lukenut puolisonsa sukulaisen, poliklinikalla hoidettavana olleen potilaan potilastietoja, vaikka tämä ei ollut ollut hänen potilaansa. Kysymys siitä, oliko lääkäri rikkonut virkavelvollisuuttaan. Lääkäri tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhteiseen 40 päiväsakon rangaistukseen.
- Uutiset
24.11.2014 8.05
Salassa pidettäviä tietoja ei voi lähettää suojaamattomassa sähköpostissaApulaisoikeuskansleri katsoi kaupungin menetelleen lainvastaisesti lähettäessään toimeentuloasiakaan salassa pidettäviä tietoja suojaamattomassa sähköpostissa.