Yliopisto
- Uutiset
14.4.2014 13.42
Korkeakoulujen hakijasuman purkuun 123 miljoonaa euroa – Lakimiesliitolla eri näkemys oikeustieteilijöistäKorkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään määräaikaisesti vähintään 3 000:lla vuosina 2014–2015. Opetus- ja kulttuuriministeriö kohdistaa korkeakoulujen hakijasuman purkuun 123 miljoonaa euroa hallituksen kehyspäätöksen mukaisesti. Lisäys suunnataan erityisesti työelämän kannalta keskeisille aloille, joilla on työvoimatarpeita, sekä uutta kasvua, kilpailukykyä ja hyvinvointia tukeville aloille. Lisäykset on tarkoitettu ensisijaisesti uusille tutkinto-opiskelijoille. Ennakointitiedon perusteella koulutuksen lisätarvetta on esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan eri sektoreilla, opettajankoulutuksessa, psykologiassa, oikeustieteissä ja kaupallisella alalla.
- Uutiset
11.4.2014 12.22
Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin tulee yhteinen haku syksystä 2014 alkaenAmmattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan jatkossa korkeakoulujen yhteisessä valtakunnallisessa yhteishaussa. Valtioneuvosto hyväksyi torstaina 10. huhtikuuta asiaa koskevan asetuksen. Ammattikorkeakoulujen neljä sähköistä hakujärjestelmää ja yliopistojen yksi sähköinen hakujärjestelmä yhdistetään yhdeksi korkeakoulujen valtakunnalliseksi hakujärjestelmäksi. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut tekevät jatkossakin opiskelijavalintapäätökset ja päättävät itsenäisesti opiskelijavalinnan perusteista.
- Uutiset
8.4.2014 9.00
Korkeakoulujen lukukausimaksukokeilu arvioitiin – ei suurta taloudellista merkitystäOpetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on arvioinut korkeakoulujen lukukausimaksukokeilun vaikutuksia. Kokeiluun osallistui odotettua vähemmän korkeakouluja ja ohjelmia, joten kokeilun perusteella ei voitu tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä maksullisuuden vaikutuksista. Kokeilu oli osallistuneille korkeakouluille oppimisprosessi, mutta sillä ei ollut suurta taloudellista merkitystä.
- Uutiset
2.4.2014 8.02
Rahankeräyslakiin palautettiin "yksinomaan yleishyödyllinen" -määritelmä – ainakin väliaikaisestiRahankeräyslain 7 §:n 1 momentin 1 kohtaan on lisätty yksinomaan-sana. Laki tuli voimaan 1. huhtikuuta 2014. Lakia aiemmin muutettaessa sana yksinomaan oli unohtunut opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelussa. Laki on hyvin tiukka eli sen mukaan rahankeräyslupa voidaan myöntää yksinomaan yleishyödyllisille säätiöille ja järjestöille. Hallitus on kuitenkin jo esittänyt lain muuttamista pysyvästi siten, että jatkossa rahankeräyslupa voitaisiin myöntää vaikka lupaa hakevan koko toiminta ei olisikaan yleishyödyllistä.
- Uutiset
17.3.2014 10.00
Väitös: Koulutusinflaatio on nakertanut korkea-asteen tutkintojen arvoaKoulutuksen arvo on viimeisten vuosikymmenten aikana laskenut Suomessa merkittävästi, selviää Turun yliopistossa 21. maaliskuuta väittelevän Mikko Aron tutkimuksesta. Tietyn tasoiseen asemaan päästäkseen kunkin sukupolven on täytynyt kouluttautua edellistä pidemmälle. Nykyään kuitenkin jopa ylemmällä korkeakoulututkinnolla eli maisterin tutkinnolla päädytään aiempaa huomattavasti useammin alemman toimihenkilön asemaan.
- Uutiset
14.3.2014 6.30
EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisu yliopiston opettajien perättäisten määräaikaisten työsopimusten sallittavuudestaYliopistojen voidaan sallia uudistaa tuntiopettajien kanssa tehtyjä perättäisiä työsopimuksia rajoituksetta siltä osin kuin on kyse niiden enimmäiskestosta ja uudistamisten lukumäärästä ja kun tällaisten sopimusten käyttö on perusteltua. Tällöin on kuitenkin varmistettava, että perättäisten työsopimusten uudistamisella pyritään todella kattamaan väliaikaisia tarpeita ja ettei kansallista säännöstöä käytetä tosiasiassa pysyvien ja jatkuvien tarpeiden kattamiseen.
- Uutiset
24.2.2014 12.44
Yliopistojen vuoropuhelusta työelämän kanssa julkaistu raporttiEK:n yhdessä yliopistojen kanssa laatima tuore raportti kuvaa konkreettisen mallin, millä tavalla työnantajien palautetta koulutuksen työelämävastaavuudesta voitaisiin hyödyntää yliopistokoulutuksessa. Tällä ns. työelämärelevanssilla tarkoitetaan yliopistojen kykyä vastata rekrytoinnin edellyttämiin osaamistarpeisiin sekä kykyä luoda uudenlaista työelämää, yrittäjyyttä ja innovaatioita.
- Uutiset
20.2.2014 10.26
Turun yliopiston työriitojen sovittelumenettelylle kunniamainintaTurun yliopiston sovittelumenettely on saanut Henkilöstöjohdon ammattilaisten yhdistys HENRY ry:n kunniamaininnan sovittelumenettelystään, jonka ajatuksena on, että työyhteisön konfliktitilanteita ei piilotella, vaan ne nostetaan ratkaistaviksi. Vuonna 2007 aloitettu työyhteisön konfliktien sovittelu otettiin pysyväksi osaksi yliopiston työkulttuuria vuonna 2009.
- Uutiset
7.2.2014 13.04
Selvityksen mukaan tekijänoikeus ei estä tutkimustyötäVaikuttavatko tekijänoikeuskysymykset yliopistoissa tehtävään tutkimukseen? Asiaa selvittivät Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, IPR University Centerin, Taideyliopiston ja Kopiosto ry:n edustajat. Selvitys toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella ja siihen vastasi yli 1200 tutkijaa ja tutkimusjohtajaa eri tieteenaloilta kaikista Suomen yliopistoista. Vastauksista kävi ilmi, että tutkijat kohtaavat tutkimustyössään ratkaisematta jääviä tekijänoikeudellisia ongelmia vain harvoin.
- Uutiset
21.1.2014 15.21
Lakimiesliitto ei hyväksy lakimiesten koulutuspaikkojen lisäystäRakennepoliittisen ohjelmalla ja lakimiesten koulutusmäärillä on Lakimiesliiton mielestä eriskummallinen yhteys: kestävyysvajetta pyritään ratkaisemaan lisäämällä lakimiesten koulutuspaikkoja. Lakimiesliiton mukaan ratkaisu on kestämätön ja lyhytnäköinen eikä liitto hyväksy ratkaisua. Liiton näkemyksiä on julkaistu LakimiesUutisissa.
- Uutiset
10.1.2014 14.37
EU:ssa tarvetta lisätoimiin ulkomailla suoritettavien korkeakouluopintojen edistämiseksiEU:n ensimmäisen liikkuvuuden tulostaulun mukaan parhaat julkisesti tuetut järjestelmät, jotka edistävät korkeakouluopiskelijoiden mahdollisuuksia opiskella tai harjoitella ulkomailla tai antavat siihen liittyviä neuvoja, ovat Saksassa, Belgiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. Jäsenvaltiot ovat toivoneet, että ulkomailla opiskelun ja harjoittelun tieltä poistetaan esteitä, ja tulostaulu on osa Euroopan komission vastausta tähän. Se on myös osa laajempia pyrkimyksiä auttaa nuoria hankkimaan taitoja ja kokemusta, joita he tarvitsevat työllistettävyytensä parantamiseksi.
- Uutiset
13.11.2013 12.00
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen: Suomen kielen tulee säilyä yliopiston opetus- ja tutkintokielenäApulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan yliopistolaki suo yliopistoille laajan harkintavallan opetuskielestä. Muiden kielten käyttö ei kuitenkaan saa olla niin laajaa, että suomen kielen asema opetus- ja tutkintokielenä syrjäytyy. Oikeuskanslerinvirastoon oli tehty kaksi kantelua, joissa arvosteltiin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun syksyllä 2013 käyttöön ottamaa menettelyä, jossa yliopisto tarjoaa uusille opiskelijoille vain englanninkielisiä maisterinkoulutusohjelmia.
- Uutiset
4.11.2013 13.00
Selvitysryhmä: Koulutusviennistä kannattavaa liiketoimintaa – lainsäädännölliset esteet poistettavaKoulutusviennin toimenpideohjelma luovutettiin opetusministeri Krista Kiurulle maanantaina 4. marraskuuta 2013. Selvitysryhmä esittää seitsemän kohdan toimenpideohjelmaa koulutusviennin edistämiseksi. Koulutuksen laadunhallinta ja oppiminen nostetaan keskiöön, Suomeen rekrytoidaan lisää motivoituneita opiskelijoita, lainsäädännölliset esteet poistetaan ja koulutusviennistä tehdään kannattavaa liiketoimintaa. Koulutusviennillä tuetaan kehityspolitiikkaa ja vahvistetaan myönteistä Suomi-maakuvaa. Toimenpideohjelman seurantaa varten perustettaisiin arvovaltainen arviointi- ja kehitysryhmä.
- Uutiset
18.10.2013 14.36
Kirkot ja yliopistot tulossa rahankeräyslain piiriinTällä hetkellä rahankeräysluvan voivat saada Suomessa rekisteröidyt yhteisöt ja säätiöt, joilla on yksinomaan yleishyödyllinen tarkoitus. Muutoksen myötä myös kirkolle ja yliopistoille tulisi oikeus toimeenpanna rahankeräyksiä. Hallituksen esitys rahankeräyslain muuttamisesta lähti lausunnolle perjantaina 18. lokakuuta.
- Uutiset
8.10.2013 13.02
Apulaisoikeuskansleri kiinnitti yliopiston huomiota hyvän hallinnon noudattamiseen dosentuurihakemuksen hylkäämistä koskevassa asiassaApulaisoikeuskansleri on kiinnittänyt yliopiston huomiota velvollisuuteen noudattaa toiminnassaan hyvää hallintoa tapauksessa, jossa yliopiston kansleri oli hylännyt dosentuurihakemuksen vastoin sitä puoltaneiden tiedekuntaneuvoston ja asiantuntijalausuntojen yksimielistä kantaa. - Uutiset
7.10.2013 10.00
KHO: Sukurahastolta ammattikorkeakouluopintoja varten saatu apuraha oli veronalaista tuloaTestamenttimääräyksellä perustetusta sukurahastosta saatua 15 000 euron suuruista apurahaa ei pidetty ammattikorkeakouluopiskelijan verovapaana tulona.
- Uutiset
18.9.2013 9.00
Prof. Tarmo Miettinen: Opiskeluoikeuden saaminen ja lakkaaminen yliopistossaHallinto-oikeuden professorin Tarmo Miettisen Edilexin referee-artikkelissa analysoidaan opiskeluoikeuden saamista ja lakkaamista yliopistojen tutkintokoulutuksessa. Aiheen tekevät ajankohtaiseksi sekä yliopistolain viimeaikaiset muutokset että yliopisto-opinnoille jo aiemmin asetetut, mutta käytännössä vasta nyttemmin konkretisoituvat tutkintojen suorittamisajat. Säännösten tulkinnassa annetaan erityistä merkitystä perusoikeuksille ja hallinto-oikeudellisille oikeusperiaatteille, minkä vuoksi niitä käsitellään artikkelin alussa opiskelijan näkökulmasta.
- Uutiset
5.9.2013 8.15
Tieteentekijöiden liitto: Yliopistot teettävät tutkimusta harmaana työnäYliopistossa samaa työtä samalla nimikkeellä tekevät tutkijat ovat eriarvoisessa asemassa. Työnantaja ottaa mielellään vastaan sekä työsuhteisten tutkijoiden että apurahatutkijoiden työn tulokset, julkaisut ja ulkopuolisen rahoituksen, mutta tutkijoiden edut ja velvoitteet poikkeavat toisistaan.
- Uutiset
21.8.2013 12.55
Prof. Elina Pirjatanniemi perustuslakiblogissa: Poliisi opinto-ohjaajana - EU:n ulkopuolelta tulleet opiskelijat eriarvoisessa asemassa- Korkeakoulujen uljas kansainvälistymisstrategia, tämä Suomen nousuun nostava innovaatioiden moottori, sepäs kompastuukin paikallispoliisin portaikkoon. Sillä ulkomaalaislainsäädännön näkökulmasta katsottuna ulkomaalainen on aina ulkomaalainen, viis siitä miten asia yliopistolla hahmotetaan. Suomen vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee, arvostelee professori, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja Elina Pirjatanniemi korkeakoulujen kansainvälistymisstrategiaa ja poliisin oleskelulupakäytäntöä.
- Uutiset
19.7.2013 18.21
Oikeustieteellisen koulutuksen opiskelijavalintatilastoja 2013Oikeustieteelliseen koulutukseen pääsy oli suosituimmissa hakukohteissa tänä vuonna vaikeampaa kuin viime vuonna. Tänä vuonna opiskelupaikan vastaanottavat opiskelijat ovat viimeisiä, jotka rinnastetaan ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeviin uuden lain mukaisissa opiskelijavalinnoissa.