Vuokra
- Uutiset
28.9.2018 9.32
KHO: Toisen asteen oppilaitosta ja ammattikorkeakoulua ylläpitänyttä yhtiötä ei voitu pitää tuloverotuksessa yleishyödyllisenä yhteisönä koulutustoiminnan siirron jälkeenA Oy:lle ei jäänyt koulutustoiminnan siirron jälkeen lainkaan omaa varsinaista yleishyödyllistä toimintaa. Yhtiötä ei voitu pitää tuloverotuksessa yleishyödyllisenä yhteisönä pelkästään sillä perusteella, että sen omistamia kiinteistöjä vuokrattaisiin mahdollisesti yleishyödyllisenä pidettävää toimintaa harjoittavan ja yhtiön puoliksi omistaman toisen osakeyhtiön käyttöön. Verohallinnon ennakkoratkaisu verovuodelle 2017.
- Uutiset
26.9.2018 16.00
Putkiremontista kertomatta jättäneellä vuokranantajalla ei ollut oikeutta pidättää maksettua vakuutta - vuokralaisilla oli oikeus purkaa vuokrasopimusKun putkiremontti oli alkanut asunnossa muutaman viikon kuluttua vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta, ei asunto ollut ollut sovitussa kunnossa eikä asunto siten ollut ollut sellaisessa kunnossa kuin vuokrasopimusta laadittaessa oli ollut syytä olettaa. Sen vuoksi vuokralaisilla oli ollut oikeus purkaa vuokrasopimus. Vuokranantajalla ei ollut ollut oikeutta pidättää maksettua vakuutta. Vuokrasopimuksen purkamisen johdosta vuokranantajalla oli ollut velvollisuus palauttaa vuokralaisen maksama vakuus. Asian vanhentumiset olivat katkenneet. Vuokranantajan vastakanteessaan esittämät vaatimukset puolestaan hylättiin yksilöimättöminä, perusteettomina ja näyttämättöminä sekä vanhentuneina. HO ei myöntänyt vuokranantajalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 26.9.2018)
- Uutiset
25.9.2018 13.05
Valtion vuokrajärjestelmää ja Senaatin toimintaa kehitetäänTalouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli tiistaina 25.9.2018 kokouksessaan eräitä nopeasti toteutettavia uudistuksia liittyen Senaatti-kiinteistöjen vuokrajärjestelmän kehittämiseen.
- Uutiset
20.9.2018 11.30
Varoitetun vuokralaisen vuokrasopimus voitiin irtisanoa häiritsevän elämän ja jatkuvan väärän pysäköinnin perusteellaVuokralaisen asumisyhteisössä aiheuttamat häiriöt sekä järjestyssääntöjen vastainen pysäköinti olivat olleet siinä määrin laajakantoisia ja pitkäkestoisia, että ne KO:n mielestä olivat riittäneet oikeuttamaan hänen vuokrasopimuksensa päättämisen irtisanomisella. Näin ollen kaupungin asunnot Oy:llä oli ollut hyväksyttävät perusteet vuokralaisen vuokrasuhteen irtisanomiseen. Kysymys irtisanomisen kohtuullisuudesta vuokralaisen näkökulmasta ei vaikuttanut asian ratkaisuun. HO ei myöntänyt vuokralaiselle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 20.9.2018)Avoin uutinen
- Uutiset
30.8.2018 11.38
Henkilöauton pakoputkisto ja takapuskuri vaurioituivat ajettaessa kiinteistön ajoluiskaa pitkin - hovioikeus arvioi pysäköintipaikan vuokralle antaneen kiinteistöyhtiön vahingonkorvausvastuuta toisin kuin käräjäoikeusAntaessaan vuokralle autopaikan yhtiö oli velvoittautunut huolehtimaan siitä, että vuokralaiset pystyvät käyttämään autopaikkaa. Tähän oli kuulunut myös ajoreitin turvallisuudesta huolehtiminen, mistä yhtiö olisi kiinteistön omistajana muutoinkin vastuussa. Kun reitti ei ollut ollut turvallinen, yhtiö oli rikkonut tekemäänsä vuokrasopimusta. Yhtiö oli asiassa mainituin perustein toiminut huolimattomasti laiminlyödessään varmistua kiinteistön käyttöturvallisuudesta. Yhtiö oli väittänyt, ettei vahinko ollut ollut syy-yhteydessä sen menettelyyn vaan että vahinko oli todennäköisemmin aiheutunut vuokralaisen kuljettaman auton vauriosta tai viasta. HO katsoi vuokralaisen saattaneen riittävän todennäköiseksi, että auton jääminen kiinni luukkuun oli aiheutunut yhtiön puolella olevasta syystä. Siten vahingon syy-yhteys yhtiön huolimattomuuteen oli näytetty riittävissä määrin toteen. Kiinteistö Oy velvoitettiin suorittamaan vuokralaiselle vahingonkorvauksena 1.360 euroa korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine korkoineen 3.1.2017 lukien. (Vailla lainvoimaa 30.8.2018)
- Uutiset
11.7.2018 12.14
Hovioikeuden ratkaisu huoneenvuokrasaatavastaAsiassa oli kysymys olosuhdemuutoksesta, johon vuokralainen B ei ollut voinut varautua sopimusta tehtäessä. Hovioikeus katsoi kuitenkin, että asianosaisten keskinäinen suhde oli asiassa esitetyn näytön perusteella perustunut lähtökohtaisesti vapaaehtoisuuteen ja se oli ollut B:nkin kertoman mukaan läheinen vielä hiukan ennen poismuuttoa. Kun otettiin huomioon sovittelua koskevat lähtökohdat, sopimuksen voimassaolon varsin tavanomainen määräaika sekä asiaosaisten keskinäiseen suhteeseen liittyvän näytön ristiriitaisuus, hovioikeus katsoi toisin kuin käräjäoikeus, että vuokrasopimuksen voimassaoloa koskevan ehdon sovittelulle ei ollut huoneenvuokralain 6 §:n 1 momentissa tarkoitettuja perusteita. (Vailla lainvoimaa 11.7.2018)
- Uutiset
25.5.2018 10.00
Hovioikeuden tuomio yksityishenkilön antaman liikehuoneiston vuokrasaatavan takaussitoumuksen sisällöstä, pätevyydestä ja sovittelusta - käräjäoikeuden tuomio kumottiinHO katsoi asiassa jääneen näyttämättä, että sopimuksentekotilaisuudessa olisi todettu osapuolten kesken takaajan takaussitoumuksen rajoittumisesta vastaamaan kolmeen kuukauden vuokraa vastaavaa määrää. HO totesi, että asiassa mainitut seikat huomioon ottaen takaajan takausvastuuta oli soviteltava siihen määrään, josta hän oli kohtuudella voinut arvioida voivansa joutua sopimuksensa perusteella vastaamaan. Takaajan takausvastuu oli asiassa mainittuihin seikkoihin nähden perusteltua katsoa kattavan vuokrat, jotka olivat kertyneet määräaikaisen vuokrasopimuksen voimassaoloaikana sen päättymiseen 31.5.2014 saakka. KO:n tuomio kumottiin ja takaaja velvoitettiin suorittamaan tuomiolauselmassa mainitut vuokrasaatavat. (Vailla lainvoimaa 25.5.2018)
- Uutiset
22.12.2017 10.00
Uusi ohje: Vuokratulojen verotusVerohallinnon ohjeessa kerrotaan luonnollisen henkilön vuokratulojen ja niihin kohdistuvien vähennysten verotuksesta.
- Uutiset
11.12.2017 8.28
Uusi ohje: Maatalousmaan vuokrauksen verotusVerohallinnon ohjeessa käsitellään ensisijaisesti maatilaan kuuluvan maatalousmaan vuokraamisesta saadun vuokratulon ja siitä vähennettävien menojen verotusta. Maatalousmaaksi katsotaan pelto, puutarha sekä luonnonniitty ja luonnonlaidun. Ohjeessa käsitellään myös vuokrauksen vaikutusta varausten tekemiseen ja maatalouden tappioiden vähentämiseen. Lisäksi käsitellään vuokrauksen arvonlisäverotusta ja maatalousmaan vuokrauksen vaikutusta luovutusvoiton verotukseen sekä perintö- ja lahjaverotuksen huojennukseen.
- Uutiset
23.11.2017 8.00
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu väärinkäytön kieltoa koskevan periaatteen tulkinnasta - kuudes alv-direktiiviEU-oikeuden yleinen periaate ei edellytä kansallista toimenpidettä sen täytäntöönpanemiseksi.
- Uutiset
2.11.2017 11.46
Entisellä vuokranantajalla katsottiin olleen tarve selvittää päättyneeseen vuokrasuhteeseen liittyneitä asioita puhelimitse - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus hylkäsi syytteen viestintärauhan rikkomisestaTelevalvontatietojen mukaan vastaaja oli noin kolmen ja puolen kuukauden aikana soittanut A:n puhelimeen 15 kertaa, joista puheluista kolmeen oli vastattu. Vastaaja oli soittanut B:n puhelimeen noin neljän ja puolen kuukauden aikana 48 kertaa, joista 12:een puheluun ei ollut vastattu ja muut puhelut oli estetty. Lisäksi vastaaja oli lähettänyt tuona aikana B:lle kaksi tekstiviestiä. Puhelut ja puheluyritykset olivat tapahtuneet päiväaikaan. A:n ja B:n kertomusten perusteella vastattujen puhelujen ja tekstiviestien sisältö ei ollut ollut kovinkaan häiritsevää. (Vailla lainvoimaa 2.11.2017)
- Uutiset
1.11.2017 11.00
Hovioikeus alensi kotirauhaa rikkoneen vuokranantajan maksettavaksi tuomittua kärsimyskorvaustaAutotallin ovien sulkeminen ei ollut sellainen toimenpide ja pakottava syy, joka olisi oikeuttanut vuokranantajan menemään asianomistajien asuntoon sopimatta ja ennalta ilmoittamatta. Vuokranantaja oli tuomittu KO:ssa 30 päiväsakon rangaistukseen ja suorittamaan vuokralaisille kummallekin erikseen rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä 700 euroa korkoineen. HO:n mukaan tekoa oli pidettävä tavanomaista asuntoon häiritsemistarkoituksessa tunkeutumalla tehtyä kotirauhan häiritsemistä lievempänä ja näin ollen kärsimyskorvauksen määrä oli yleistä korvauskäytäntöä alempi. Oikeudenmukaisena kärsimyskorvauksena pidettiin 300 euroa/hlö. (Vailla lainvoimaa 1.11.2017)
- Uutiset
30.10.2017 13.56
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta uusia päätöksiäVerkkopankkitunnusten käytön estäminen näkövammaiselta asiakkaalta oli syrjivää, kun pankin keinot asiakkaan verkkopankkitunnusten suojaamiseksi oikeudettomalta käytöltä eivät olleet oikeasuhtaisia. Tilojaan vuokranneen oppilaitoksen ilmoitus siitä, ettei se vuokraa tiloja muslimijärjstöille oli syrjivää. Vammaiselle tarjotun saattajalipun myyntijärjestelyt eivät olleet syrjiviä. Ammattikorkeakoulun asettamat edellytykset seksuaalineuvoja –täydennyskoulutukseen hyväksymiselle eivät olleet syrjiviä.
- Uutiset
9.10.2017 10.48
Apulaisoikeusasiamies otti kantaa Kelan toimeentulotukiohjeistusten sitovuuteen: Milloin vuokravakuus voidaan myöntää?Apulaisoikeusasiamiehen mielestä ohje ehdottomaan muotoon laadittuna voi ohjata päätöksentekijää sivuuttamaan päätöksenteossa ja siihen liittyvässä harkinnassa toimeentulotuen hakijan yksilölliset olosuhteet ja elämäntilanteen. Ohje voi lisäksi antaa toimeentulotukiasiakkaille väärän kuvan siitä, millä edellytyksillä vuokravakuutta ei voi saada.
- Uutiset
15.9.2017 16.13
Loma-asunnon verotukseen muutoksiaKHO antoi 18.8.2017 loma-asunnon vuokraamista koskevan ratkaisun KHO 2017:131. Ratkaisu muuttaa verotuskäytäntöä, ja sitä sovelletaan myös takautuvasti.
- Uutiset
25.8.2017 11.30
Yliopistonlehtori Pekka Nykänen: Pääasiassa vuokrauskäytössä olleen vapaa-ajan asunnon menot olivat vähennyskelpoisia myös siltä osin kuin asunto oli tyhjillään – KHO 2017:131Vapaa-ajan asuntojen vuokrasopimukset ovat tyypillisesti hyvin lyhytaikaisia. Vuokrauskäytössä oleva vapaa-ajan asunto voi olla ajoittain myös omistajan omassa käytössä. Tällaisessa tilanteessa on ratkaistava se, ovatko asunnon tyhjilläänoloaikaan kohdistuvat menot vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja vai vähennyskelvottomia elantomenoja. Ratkaisun KHO 2017:131 mukaan vähennyskelpoisuuden arvioinnissa merkityksellistä on se, onko vapaa-ajan asunto pääasiallisesti tulonhankkimiskäytössä.
- Uutiset
18.8.2017 9.17
KHO:n ratkaisu lyhytaikaisilla vuokrasopimuksilla vuokrattuun vapaa-ajan asuntoon kohdistuvien kulujen ja poistojen vähennyskelpoisuudesta niiden päivien osalta, jolloin asunto oli ollut tyhjilläänKHO totesi, ettei kulujen ja poistojen vähennyskelpoisuutta arvioitaessa merkitystä ole sillä, että A oli alun perin hankkinut vapaa-ajan asunnon omaa käyttöään varten, vaan että vähennyskelpoisuutta oli arvioitava sen perusteella, mihin tarkoitukseen asuntoa oli verovuonna 2012 käytetty. Kun otettiin huomioon asiassa asunnon käytöstä ja vuokraustoiminnan järjestämisestä esitetty selvitys kokonaisuudessaan, KHO katsoi, että vapaa-ajan asuntoa oli verovuonna 2012 käytetty pääasiassa tulonhankkimistoiminnassa. Tämän vuoksi A:n asunnosta saamien vuokratulojen vähennykseksi ei ollut luettava vain vuokralle annettuja päiviä vastaavaa osaa asuntoon kohdistuvista kuluista ja poistoista, vaan kuluista ja poistoista vähennyskelpoista oli myös se osa, joka vastasi päiviä, jolloin asunto oli verovuoden aikana ollut tyhjillään. Verovuosi 2012.
- Uutiset
5.7.2017 11.25
KHO: kaupunginvaltuusto oli ollut toimivaltainen päättäessään maanvuokrasopimuksistaX:n kaupunginvaltuusto oli päättäessään loma-asuntorakennuspaikkojen luovutusehtojen tarkistamisesta päättänyt, että uusissa vuokrasopimuksissa niin sanotut perusvuokrat määräytyivät vuokra-alueen pinta-alan mukaan määräytyvästä osuudesta sekä rakennuspaikkakohtaisen vuokran määrittelyssä käytössä olevien korjaustekijöiden mukaan. HAO kumosi kaupunginvaltuuston päätöksen ja katsoi, että kaupunginvaltuusto oli ylittänyt toimivaltansa päättäessään loma-asuntorakennuspaikkojen luovutusehdoista. Asiassa ei ollut yksiselitteisesti todettavissa, että valtuuston päätöksen mukainen vuokrataso poikkeaisi ilmeisellä tavalla käyvästä vuokratasosta. KHO totesi, että asiassa oli kysymys vanhojen maanvuokrasopimusten uusimisesta. Valtuuston päätös merkitsi vuokratason korotusta useilla sadoilla prosenteilla. Mainitut seikat huomioon ottaen valtuuston oli katsottava tehneen päätöksensä sille kuuluvan harkintavallan rajoissa siltä osin kuin se oli loma-asuntorakennuspaikkojen luovutusehdoista päättäessään päättänyt käyvästä vuokratasosta mahdollisesti jossain määrin poikkeavasta vuokratasosta. KHO kumosi HAO:n päätöksen siltä osin kuin HAO oli kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen. Kaupunginvaltuuston päätöksestä hallinto-oikeudelle tehty valitus hylättiin. Asiassa oli lisäksi kysymys muun muassa ikääntyneiden vuokralaisten positiivisesta erityiskohtelusta.
- Uutiset
16.6.2017 15.30
Liikehuoneiston vuokralaisella oli oikeus saada vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneisto ei ollut sopimuksen mukaisessa kunnossa - tuomio oli erimielinenVuokralaisen vaatiman vuokranalennuksen määrää oli pidettävä kohtuullisena siihen nähden, että huoneisto oli ollut olennaisella tavalla käyttötarkoitukseensa soveltumaton koko vuokrasuhteen ajan. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos sen sijaan katsoi asiassa näytetyksi, että keittiöremontin siirtyminen ja valmistuminen vasta syksyllä 2015 oli johtunut vuokralaisen viivyttelystä toimittaa keittiösuunnitelmia vuokranantajalle. Näin ollen se, että liikehuoneisto ei ollut ollut sovitussa kunnossa, oli johtunut vuokralaisen laiminlyönnistä eikä hänellä ollut siten liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain 21 §:n 2 momentin nojalla oikeutta vaatimaansa vuokran alennukseen. (Vailla lainvoimaa 16.6.2017)
- Uutiset
18.4.2017 9.29
Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu kiinteistön arvonlisäverolliseen vuokraustoimintaan ja myyntiin kohdistuvien kulujen vähennysoikeudestaVuokrattuun kiinteistöön liittyvät pilaantuneiden maiden puhdistuskulut olivat X:lle arvonlisäverollisen vuokraustoiminnan yleiskuluna vähennyskelpoisia. X:llä oli myös oikeus vähentää rakennusten purkukulujen arvonlisävero. Merkitystä ei ollut sillä, syntyivätkö kulut heti vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen vai vasta myöhemmin. X:llä ei ollut oikeutta vähentää kiinteistön myynnin yhteydessä teetettyjen kuntokartoitusten ja rakennushistoriallisten selvitysten arvonlisäveroa. Kiinteistöllä harjoitettuun arvonlisäverolliseen vuokraustoimintaan liittyvät kuntokartoituskulut ja rakennushistoriallisista selvityksistä aiheutuneet kulut olivat X:lle arvonlisäverollisen vuokraustoiminnan yleiskuluna vähennyskelpoisia. Merkitystä ei ollut sillä, teetettiinkö kuntokartoitukset ja rakennushistorialliset selvitykset vuokrasopimuksen voimassaoloaikana vai vasta sen päättymisen jälkeen. (Ei lainvoim. 18.4.2017)