-
Vahingonkorvaus
- Alaikäisen vastuu (vahingonkorvauksen perusteena)
- Ankara vastuu
- Ansionmenetys
- Identifikaatio
- Isännänvastuu
- Julkisyhteisön korvausvastuu
- Liikennevahingonkorvaus
- Mieleltään häiriintyneen vastuu (vahingonkorvauksen perusteena)
- Poikkeukseton vastuu
- Rikosvahinko
- Syy-yhteys
- Tahallisuus (vahingonkorvauksen perusteena)
- Tuottamus (vahingonkorvauksen perusteena)
- Työntekijän vastuu (vahingonkorvauksen perusteena)
- Vahingonkorvauksen sovittelu
- Vahingonkorvaus sopimussuhteessa
- Yhteisvastuu (vahingonkorvauksen perusteena)
Syy-yhteys
- Uutiset
22.6.2015 8.35
Asunnon haltijan ei näytetty käyttäneen suihkua kylpyammeen ulkopuolella ja aiheuttaneen kosteusvauriota eikä jättäneen ilmoittamatta vahingoista - käräjäoikeuden tuomio kumottiinAsunto-osakeyhtiön vahingonkorvauskanne oli hylättävä, kun yhtiön ei voitu katsoa osoittaneen vahinkojen aiheutuneen yhtiön väittämin tavoin vuokralaisena asuntoa hallinneen tuottamuksesta tai että asunnon haltja olisi jättänyt niistä ilmoittamatta vuokranantajalle tai yhtiön edustajalle. Vastaaja vapautettiin KO:n tuomitsemasta 22 170 euron vahingonkorvausvelvollisuudesta asunto-osakeyhtiötä kohtaan. (Vailla lainvoimaa 22.6.2015)
- Uutiset
19.5.2015 10.21
Vakuutusoikeus ratkaisi suullisen käsittelyn pidettyään KKO:n sille palauttaman tapaturmaeläkettä koskevan syy-yhteysjutun - jutun lopputulos ei muuttunutKKO oli kumonnut 5.3.2014 antamallaan päätöksellä 2014:8 VakO:n päätöksen ja palauttanut asian VakO:n uudelleen käsiteltäväksi. Päätöksen mukaan VakO:n tuli toimittaa asiassa suullinen käsittely hallintolainkäyttölain säännösten mukaisessa menettelyssä. VakO katsoi suullisen käsittelyn pidettyään, ettei A ollut saanut 12.12.2008 sattuneessa autokolarissa lievää vaikea-asteisempaa aivovammaa ja että A:lla myöhemmin todetun neuropsykologisen oireilun ei ollut uskottavasti osoitettu olevan syy-yhteydessä tapaturmaan siten, että A:lla olisi oikeus tapaturmaeläkkeeseen hakemaltaan ajalta. Valitus hylättiin. (Ei lainvoimainen 19.5.2015)
- Uutiset
28.4.2015 12.21
Hovioikeus: Näyttämättä jäi että 25 vuotta sitten tapahtunut liikenneonnettomuus olisi aiheuttanut nivelrikon ja työkyvyttömyyden – käräjäoikeuden tuomio kumottiinA ei ollut solisluun murtuman hoitamisen jälkeen käynyt olkapäänsä vuoksi lääkärissä ennen vuotta 2008. Hän oli ammatiltaan ollut maanviljelijä ja tehnyt fyysisesti kuormittavaa työtä. Heinäkuussa 1983 tapahtuneesta liikenneonnettomuudesta oli kulunut aikaa yli 25 vuotta nivelrikon toteamiseen 5.2.2009, jolloin A oli 48-vuotias. Todistajien kertomuksista ilmeni muita mahdollisia syitä, jotka olivat voineet aiheuttaa nivelrikon. Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että liikenneonnettomuudessa A:lle olisi aiheutunut sellainen vamma, josta olisi aiheutunut myöhemmin hänellä todettu nivelrikko. Näin ollen jäi näyttämättä, että nivelrikko ja siitä johtunut työkyvyttömyys olisi aiheutunut liikenneonnettomuudessa saadusta vammasta. (Vailla lainvoimaa 28.4.2015)
- Uutiset
30.1.2015 11.37
Professori Veikko Vahtera: Hovioikeus tuomitsi osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan korvamaan yhtiön konkurssipesälle n. 1,9 miljoonaa euroa laittoman varojenjaon seurauksena – muut jäsenet välttivät vastuunKouvolan hovioikeus otti kantaa ratkaisussaan hallituksen puheenjohtajan vahingonkorvausvelvollisuuteen, kun tämän antama lähipiirilaina katsottiin osakeyhtiölain vastaiseksi varojenjaoksi. Laina oli myös erikseen OYL 13:10:ssä tarkoitetun omien osakkeiden hankinnan rahoituskiellon vastainen. Koska lainapäätös ja sen maksaminen oli toteutettu hallituksen puheenjohtajan toimesta, ei muiden hallituksen jäsenten katsottu olleen vastuussa. Tältä osin ratkaisun perusteluita voidaan arvioida myös kriittisesti. (Kouvolan hovioikeus 21.1.2014; (S13/374) Lainvoimainen – ei valituslupaa.)
- Uutiset
29.1.2015 15.20
Haju- ja makuaistin heikkeneminen oli syy-yhteydessä päähän kohdistuneeseen väkivaltaan - 2 000 euron korvaus pysyvästä haitastaKun vastaajien väkivalta oli kohdistunut kantajan päähän, KO oli päätynyt siihen, että kantajalla ilmenneen pysyvän haitan eli haju- ja makuaistin heikkenemisen (20 %:n heikennys) sekä vastaajien kantajaan kohdistaman väkivallan välillä oli ollut olemassa syy-yhteys. Kantajalle aiheutunutta haittaa oli pidettävä pysyvänä, kun pahoinpitelystä oli jo kulunut yli kaksi vuotta eikä kantajan haju- ja makuaistissa ollut tapahtunut muutoksia. Kantajalla oli lisäksi oikeus saada korvausta pysyvästä kosmeettisesta haitasta 600 euroa. (Vailla lainvoimaa 29.1.2015) - Uutiset
15.1.2015 11.38
Hovioikeus: Henkilö oli koulussa, armeijassa ja työelämässä lähes 20 vuotta – aivovamma ei ollut syy-yhteydessä sitä ennen tapahtuneeseen liikenneonnettomuuteenVaikka esiin oli tullut joitakin A:lle aiheutuneen aivovamman ja työkyvyttömyyden syy-yhteyttä puoltavia seikkoja, hovioikeus piti asiaa kokonaisuutena arvioituaan varsin todennäköisenä, että muut kuin lähes 20 vuoden takaiseen liikenneonnettomuuteen liittyvät tekijät olivat aiheuttaneet A:n työkyvyttömyyteen johtaneen oireiston. - Uutiset
22.12.2014 7.01
Väitös traumaperäisestä aivovammastaIkä, tajunnantaso, kipureaktio ja pupillin valoheijaste ovat ne ennustetekijät, jotka eniten kertovat aivovamman takia teho-hoitoon päätyneen potilaan ennusteesta, osoittaa Helsingin yliopistossa 19. joulukuuta tarkastettu lääketieteellinen väitöstutkimus.
- Uutiset
11.12.2014 11.00
Professori Jaana Norio-Timonen: Miksi työtapaturmien syy-yhteyskysymykset työllistävät korkeinta oikeutta?Professori Jaana Norio-Timosen Defensor Legis -kirjoituksessa pyritään antamaan yksi mahdollinen selitys sille, miksi korkein oikeus joutuu nykyisin niin usein ratkomaan syy-yhteyskysymyksiä tapaturmavakuutusasioissa.
- Uutiset
2.12.2014 7.30
Hovioikeus pohti syy-yhteyttä liikennevahingon vammoista – vaikeana pidettävä aivovamma ja kaularankavamma oli todennäköistäHovioikeus katsoi asiassa esitetyn ja lääketieteellisen selvityksen ja asiassa esiin tulleiden A:n tilaa koskevien muiden seikkojen perusteella olevan todennäköistä, että A oli liikennevahingossa saanut jälkitilaltaan vaikeana pidettävän aivovamman ja kaularankavamman. (Vailla lainvoimaa 2.12.2014)
- Uutiset
20.10.2014 16.14
Hampaan paikkaus johti 43-vuotiaan perusterveen miehen kaulavaltimon repeämään ja aivoinfarktiin - Potilasvakuutuskeskus oli velvollinen korvaamaan henkilövahingonKun hammashoidon ja kaulavaltimon repeämän ja sitä seuranneen aivoinfarktin välillä näytettiin olleen syy-yhteys, Potilasvakuutuskeskus oli velvollinen korvaamaan potilaalle kaulavaltimon dissekaatiosta eli verisuoniseinämän repeämästä ja siihen liittyneestä aivoinfarktista aiheutuneen henkilövahingon potilasvahinkolain nojalla. (Vailla lainvoimaa 20.10.2014)
- Uutiset
10.9.2014 9.35
KKO: Betonin piikkaustyötä tehneen työntekijän ranteiden rannekanavaoireyhtymä oli korvattava ammattitautinaBetonin piikkaustyötä tehneen työntekijän molempien ranteiden rannekanavaoireyhtymän katsottiin aiheutuneen ammattitautilain 1 §:n 1 momentissa ja 4 a §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla todennäköisesti pääasiallisesti fysikaalisista tekijöistä hänen työssään. Vakuutusoikeuden päätös kumottiin.
- Uutiset
9.7.2014 14.05
Hovioikeus: Syy-yhteys kaupungin jätevesivahingon ja talon purkukuntoiseksi vaurioitumisen välillä jäi näyttämättäHovioikeus katsoi selvitetyksi, että kaupunki oli laiminlyönyt osan tarpeellisista jätevesivahingon jälkivahinkojen torjuntaan liittyvistä toimenpiteistä, joihin ryhtymistä siltä olisi kohtuudella voitu edellyttää. Kantaja oli reklamoinut kaupungille riittämättömistä toimenpiteistä. Kuitenkin näyttötaakka siitä, että kaupungin tekemättä jättämät toimenpiteet olivat syy-yhteydessä talossa ilmenneisiin vahinkoihin, oli kantajalla. Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeuskin, että mainittu syy-yhteys oli jäänyt näyttämättä. (Vailla lainvoimaa 8.7.2014) - Uutiset
27.5.2014 10.40
KKO: Neuropsykologiset oireet ja todettu masennus olivat todennäköisessä syy-yhteydessä kaatumisessa saatuun aivovammaan - aivovamman lievyyteen viittaavat primääritiedot ja viive aivovamman jälkitilaoireiston toteamisessa eivät sulkeneet pois syy-yhteyden todennäköisyyttäA oli 1.2.2006 kaatunut jäisellä pihalla siten, että takaraivo oli iskeytynyt maahan. Puhelinkonsultaation perusteella aivotärähdykseksi arvioitu vamma ei ollut vaatinut välitöntä lääkärinhoitoa, vaan A oli päänsärystä huolimatta palannut seuraavana päivänä esimiestason työhönsä jatkaen sitä koko saman vuoden kevään ilman sairauspoissaoloja. Kesäloman jälkeen A jäi sairauslomalle 7.8.2006 alkaen ja hänelle myönnettiin sittemmin pysyvä työkyvyttömyyseläke. KKO katsoi, että A:n neuropsykologiset oireet ja hänellä todettu masennus olivat todennäköisessä syy-yhteydessä hänen 1.2.2006 sattuneessa työtapaturmassa saamaansa aivovammaan.
- Uutiset
23.4.2014 16.32
Hovioikeus: CRPS-kipuoireyhtymä oli todennäköinen seuraus polven tähystysleikkauksessa syntyneestä tuntohermovauriostaPolven tähystysleikkauksessa olleen kantajan CRPS-kipuoireyhtymä katsottiin olleen todennäköinen seuraus leikkauksessa syntyneestä tuntohermovauriosta eikä Potilasvakuutuskeskuksen väittämästä kierukkavammasta. Kantajalla ei ollut näytetty olevan myöskään mitään sellaista perussairautta, joka olisi olleet syy-yhteydessä CRPS-kipuoireyhtymään. Kantajalla oli oikeus saada hänelle aiheutuneesta potilasvahingosta vahingonkorvaus pysyvästä haitasta riidattomalta määrältään 4 760 euroa. (Vailla lainvoimaa)
- Uutiset
21.3.2014 10.33
KKO: Työmatkalla ojaanajon seurannaisvammoina saadut aivoinfarktit sekä niihin liittyvä näön osittainen menetys oikeuttavat tapaturmavakuutuslain mukaiseen korvaukseen - vakuutusoikeuden päätös kumottiinA oli 31.1.2010 työmatka-ajossa tapahtuneen ojaanajon yhteydessä saanut niskan retkahdusvamman. Palattuaan kolmen päivän sairausloman jälkeen työhön A oli 22.5.2010 aamulla herännyt kovaan päänsärkyyn ja huomannut näön äkillisesti menneen. Sairaalassa suoritetuissa tutkimuksissa A:n oli todettu saaneen aivoinfarktin sekä siihen liittyen näön osittaisen menetyksen. KKO katsoi, että A:lla todetut aivoinfarktit sekä niihin liittyvä näön osittainen menetys oikeuttivat 31.1.2010 sattuneen tapaturman aiheuttamina seurannaisvammoina tapaturmavakuutuslain mukaiseen korvaukseen.
- Uutiset
1.7.2013 10.01
Lavanpäällyshermon vaurio oli syy-yhteydessä tapaturmaanVakuutusoikeus katsoi äänin 3-2, että lavanpäällyshermon (nervus suprascapularis) vaurio oli syy-yhteydessä tapaturmaan ja oikeutti tapaturmavakuutuslain mukaisiin korvauksiin. - Uutiset
23.5.2013 11.45
Pandemrix-rokote lisäsi myös aikuisten riskiä sairastua narkolepsiaan - korvaushakemukset käsitellään uudelleenTHL:n juuri valmistuneen selvityksen mukaan Pandemrix-rokotteita saaneiden aikuisten riski sairastua narkolepsiaan oli 3-5-kertainen samanikäisiin rokottamattomiin verrattuna. Lääkevahinkovakuutuspooli ottaa uudelleen käsittelyyn kaikki ne hylätyt korvaushakemukset, joissa hylkäyksen perusteena on ollut hakijan 19 vuotta korkeampi ikä.
- Uutiset
26.4.2013 11.26
KKO: Keihäänheittäjällä oli oikeus tapaturmaeläkkeeseen - polvivammojen yhteisvaikutukselle voitiin antaa merkitystäKeihäänheittäjä, jolle oli 29.8.2003 sattunut urheilutapaturmana korvattu vasemman polven iskuvamma ja 30.12.2003 sattunut oikean polven iskuvamma, oli oikeutettu lain mukaiseen korvaukseen 30.12.2003 sattuneen tapaturman aiheuttamasta kykenemättömyydestä jatkaa keihäänheittäjän uraansa.
- Uutiset
27.3.2013 14.03
Ulkomailta - Ruotsi: Sikainfluenssarokote lisäsi nuorten aikuisten riskiä sairastua narkolepsiaanRuotsissa julkaistu laaja tutkimus kertoo, että nuorilla 21-30-vuotiailla Pandemrix-sikainfluenssarokotteen saaneilla aikuisilla oli kaksinkertainen riski sairastua narkolepsiaan. Rokote lisäsi sairastumisriskiä myös 31-40-vuotiailla, muttei merkitsevästi. Neljäkymmentä vuotta täyttäneillä ei kohonnutta riskiä enää tutkimuksessa havaittu.
- Uutiset
4.2.2013 11.51
KKO: Rekan perävaunun lavalta työssään pudonneen miehen masennus oli syy-yhteydessä tapaturmaanA oli saanut 20.6.2006 sattuneessa tapaturmassa vammoja, joista oli jäänyt voimakas ja pitkäkestoinen kiputila. A:lle oli kehittynyt kipujen aikana masennus. Myös psykososiaaliset tekijät olivat kuormittaneet hänen elämäntilanteensa tapaturman jälkeen. KKO päätyi kokonaisharkinnassaan katsomaan, että A:lla diagnosoitu masennus oli todennäköisesti seurausta 20.6.2006 sattuneesta tapaturmasta.