-
Valtiot ja alueet
- Afganistan
- Alankomaat
- Alankomaiden Antillit
- Albania
- Algeria
- Andorra
- Anguilla
- Antigua ja Barbuda
- Arabiemiirikunnat
- Arabiemiraattien liitto
- Argentiina
- Arktinen alue
- Armenia
- Aruba
- Australia
- Azerbaidzan
- Bahama
- Bahrain
- Barbados
- Belgia
- Belize
- Bermuda
- Bosnia-Hertsegovina
- Botswana
- Brasilia
- Brittiläiset Neitsytsaaret
- Bulgaria
- Caymansaaret
- Chile
- Costa Rica
- Dominica
- Egypti
- Espanja
- Etelä-Afrikka
- Etelä-Korea
- Etelä-Sudan
- Filippiinit
- Georgia
- Ghana
- Grenada
- Guernsey
- Indonesia
- Intia
- Irak
- Iran
- Irlanti
- Islanti
- Iso-Britannia
- Israel
- Italia
- Itä-Eurooppa
- Itävalta
- Jamaika
- Japani
- Jersey
- Jordania
- Kanada
- Karjala
- Kazakstan
- Kenia
- Keski-Afrikan tasavalta
- Keski-Eurooppa
- Kiina
- Kirgisia
- Kolumbia
- Kongo
- Kosovo
- Kreikka
- Kroatia
- Kypros
- Laos
- Latvia
- Libanon
- Liberia
- Libya
- Liechtenstein
- Liettua
- Luxemburg
- Makedonia
- Malesia
- Malta
- Mansaari
- Marokko
- Mauritius
- Meksiko
- Moldova
- Monaco
- Montenegro
- Montserrat
- Myanmar
- Nepal
- Niger
- Norja
- Norsunluurannikko
- Pakistan
- Panama
- Pohjois-Irlanti
- Pohjoismaat
- Portugali
- Puola
- Ranska
- Romania
- Ruotsi
- Saint Lucia
- Saint Vincent ja Grenadiinit
- Saksa
- Sambia
- Samoa
- San Marino
- Saudi-Arabia
- Serbia
- Seychellit
- Sierra Leone
- Singapore
- Slovakia
- Slovenia
- Somalia
- Sri Lanka
- Sudan
- Suomi
- Sveitsi
- Syyria
- Tadžikistan
- Tansania
- Tanska
- Thaimaa
- Tsekki
- Tunisia
- Turkki
- Turkmenistan
- Turks- ja Caicossaaret
- Ukraina
- Unkari
- Uruguay
- Uusi Seelanti
- Uzbekistan
- Valko-Venäjä
- Vanuatu
- Venäjä
- Vietnam
- Viro
- Yhdysvallat
Somalia
- Uutiset
18.8.2022 10.00
Hakemus aviomiehen kuolleeksi julistamisesta hylättiinKO oli katsonut olleensa toimivaltainen käsittelemään asian. Pääasian osalta asiassa ei ollut esitetty sellaista selvitystä, josta olisi ilmennyt luotettava tapahtumainkulku hakijan puolison katoamista edeltäneistä olosuhteista. Ottaen huomioon asiassa esitetyn selvityksen laatu, ei voitu myöskään pitää erittäin todennäköisenä, että hakijan kadoksissaolo johtui hänen kuolemastaan. KO oli katsonut, että asiassa saadun selvityksen perusteella edellytykset A:n kuolleeksi julistamiseen ilman odotusaikaa tai yhden vuoden odotusajan kuluttua eivät täyttyneet. HO ei myöntänyt hakijalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 18.8.2022)
- Uutiset
1.6.2022 10.32
KHO: Oleskelulupahakemus oli voitu hylätä sillä perusteella, ettei hakija täyttänyt matkustusasiakirjavaatimustaUlkomaalaisasia – Oleskelulupa työnteon perusteella – Matkustusasiakirja – Oleskeluluvan myöntämisen edellytys – Vaatimuksesta poikkeaminen – Suomen hyväksymä matkustusasiakirja – Somalian kansalainen
- Uutiset
21.12.2021 9.38
KHO: Yleisen ja ajantasaisen maatiedon perusteella Somaliassa naiset, jotka kieltäytyvät järjestetystä avioliitosta, ovat vaarassa joutua väkivallan kohteeksiKorkein hallinto-oikeus totesi, että yleisen ja ajantasaisen maatiedon perusteella Somaliassa naiset, jotka kieltäytyvät järjestetystä avioliitosta, ovat vaarassa joutua väkivallan kohteeksi. Tähän nähden ja kun otettiin huomioon alaikäisen turvapaikanhakijan toimittama turvapaikkapuhuttelussa esittämäänsä tarkempi kertomus sekä erityisesti lapsen etua koskevat velvoitteet, hallinto-oikeuden ja Maahanmuuttoviraston päätökset oli kumottava ja asia oli palautettava Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.
- Uutiset
19.11.2021 11.00
Hallinto-oikeus: Somaliassa kuolleen äidin kuolemaa koskeva tieto tuli tallentaa väestötietojärjestelmäänHAO katsoi toisin kuin Digi- ja väestötietovirasto, että asiassa esitettyä selvitystä oli tapauksen olosuhteissa pidettävä riittävänä ja luotettavana A:n kuoleman tallentamiseksi väestötietojärjestelmään. Valituksenalainen päätös oli näin ollen kumottava ja A:n kuolemaa koskeva tieto oli talletettava väestötietojärjestelmään. (Ei lainvoim. 19.11.2021) - Uutiset
21.12.2020 10.00
Hallinto-oikeus: Vaatimus matkustusasiakirjan esittämisestä työperusteisessa oleskelulupa-asiassa koskee yhtä lailla somalialaisia kuin muidenkin maiden kansalaisiaOttaen huomioon komission ylläpitämästä luettelosta ilmenevä, Suomen ilmoitukseen perustuva merkintä ja asiassa Somalian julkishallinnosta, väestörekisteristä sekä passien myöntämisestä esitetty maatieto, Somalian passia ei voitaisi pitää luotettavana selvityksenä varmistamaan valittajan henkilöllisyys ja myös kansalaisuus. Näin ollen Maahanmuuttoviraston ei ollut ollut tarpeen varata valittajalle tilaisuutta esittää Somalian myöntämä matkustusasiakirja. Siitä seikasta, että valittajan oma kertomus kansalaisuudestaan ja kotipaikastaan oli kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen yhteydessä hyväksytty tosiseikaksi, ei voitu tehdä sellaista päätelmää, että hänen henkilöllisyytensä olisi riittävän täsmällisesti määritetty työntekijän oleskeluvan edellyttämällä tavalla. Kun valittaja lisäksi ei ollut esittänyt henkilöllisyydestään muutakaan selvitystä, hänen henkilöllisyyttään ei voitu pitää muullakaan tavoin luotettavasti selvitettynä. Kun otettiin huomioon matkustusasiakirjavaatimuksen taustalla oleva yleinen etu, oikeus työhön perus- ja ihmisoikeutena, Somaliaa koskeva maatieto, valittajan henkilöllisyydestään ja kansalaisuudestaan esittämän selvityksen puutteellisuus sekä suhteellisuusperiaate, Maahanmuuttoviraston päätös hylätä hakemus ei rajoittanut valittajan oikeuksia enempää kuin on välttämätöntä. Työntekijän oleskelulupaa koskevaa Maahanmuuttoviraston päätöstä ei ollu syytä kumota. (Ei lainvoim. 21.12.2020)
- Uutiset
9.12.2019 10.10
KHO: Asian selvittäminen Maahanmuuttovirastossa oli ollut puutteellistaKorkein hallinto-oikeus katsoi, että asian selvittäminen Maahanmuuttovirastossa oli ollut puutteellista. A:lla itsellään ei ollut katsottava olleen edellytyksiä osallistua asiansa selvittämiseen, kun hänelle ei ollut ollut selvää, että hänen kansainvälisen suojelun tarpeensa tutkitaan suhteessa Somaliaan. A:lla ei voitu myöskään katsoa olleen todellista mahdollisuutta esittää omaa kantaansa esimerkiksi suhteessa hankitun selvityksen riittävyyteen ja todenmukaisuuteen tai valmisteltavaan toimenpiteeseen, tässä tapauksessa käännyttämiseen Somaliaan. Mainituilla seikoilla oli saattanut olla merkitystä sen suhteen, miten A:n kansainvälisen suojelun tarvetta oli arvioitu.
Korkein hallinto-oikeus kumosi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset ja palautti asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi. - Uutiset
6.7.2018 8.34
KHO:n ratkaisu kansainvälisestä suojelusta – merkittävä peruste uskoa ulkomaalaisen joutuvan todelliseen vaaraan kärsiä vakavaa haittaaKun otettiin huomioon hakijan isän asema Koraanikoulun opettajana ja häneen al-Shabaabin taholta kohdistunut erityisen kiinnostus sekä se, että hakija vastusti al-Shabaabin käsityksiä ja oli kieltäytynyt liittymästä järjestöön, korkein hallinto-oikeus katsoi, että asiassa oli merkittäviä perusteita uskoa, että hakija olisi kotialueellaan vaarassa kärsiä mielivaltaisesta väkivallasta johtuvaa vakavaa ja henkilökohtaista vaaraa.
- Uutiset
1.7.2015 15.37
KHO:n ratkaisu perheenyhdistämisasiassaKorkein hallinto-oikeus katsoi, että oleskeluluvan epääminen hakijalta sillä perusteella, että hänellä ei ole eikä hän voi myöskään saada Somalian valtiolta sellaista matkustusasiakirjaa, jonka Suomi hyväksyisi, rajoitti hakijan ja perheenkokoajan oikeutta perheenyhdistämiseen Suomessa enemmän kuin oli välttämätöntä. Maahanmuuttoviraston ei ollut tullut hylätä hakijan oleskelulupahakemusta pelkästään matkustusasiakirjan puuttumisen vuoksi.
- Uutiset
23.1.2015 12.01
KHO:n ratkaisu kielianalyysin huomioon ottamisesta oleskeluluvan peruuttamisessaOleskeluluvan peruuttamista ja karkottamista koskevassa asiassa kielianalyysi oli voitu ottaa huomioon kirjallisena selvityksenä asiaa hallinto-oikeudessa käsiteltäessä ilman, että sen laatijaa kuultiin suullisesti todistajana. Hallinto-oikeuden menettely ei ollut lainvastainen.
- Uutiset
6.2.2014 13.04
KHO: Oleskelulupahakemusta perheenyhdistämisessä ei olisi tullut hylätä pelkästään matkustusasiakirjan puuttumisen vuoksiKorkein hallinto-oikeus katsoi, että oleskeluluvan epääminen hakijalta sillä perusteella, että hänellä ei ole eikä hän voi myöskään saada Somalian valtiolta sellaista matkustusasiakirjaa, jonka Suomi hyväksyisi, rajoitti hakijan ja perheenkokoajan oikeutta perheenyhdistämiseen Suomessa enemmän kuin oli välttämätöntä. Maahanmuuttoviraston ei ollut tullut hylätä hakijan oleskelulupahakemusta pelkästään matkustusasiakirjan puuttumisen vuoksi. - Uutiset
28.8.2013 8.33
Maahanmuuttovirasto laiminlöi selvitysvelvollisuutensaVaasan hallinto-oikeus katsoi, että Maahanmuuttovirasto oli menetellyt asiassa virheellisesti ja laiminlyönyt selvitysvelvollisuutensa. Päätös kumottiin ja asia palautettiin Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi hakijoiden kuulemisen järjestämistä ja oleskelulupien myöntämisen edellytysten selvittämistä varten.
- Uutiset
26.6.2013 12.00
Työryhmä: Vuoropuhelu on avain somaliyhteisön kotoutumiseenViranomaisten ja somaliyhteisön on tärkeää varmistaa yhdessä, että vähemmistöt löytävät paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Erityisen tärkeää se on Suomessa syntyneiden ja kasvaneiden nuorten kohdalla.
- Uutiset
25.4.2013 13.03
KHO: Tilapäinen oleskelulupa oli myönnettävä siihen saakka kunnes käännyttäminen oli tosiasiassa mahdollistaIlman oleskelulupaa maassa oleskelevalle ulkomaalaiselle myönnetään ulkomaalaislain mukaan tilapäinen oleskelulupa tilanteessa, jossa hänen maasta poistamisensa ei tosiasiassa ole mahdollista. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että vapaaehtoisen paluun merkitys suhteessa ulkomaalaislakiin oli jäänyt direktiiviä kansallisesti täytäntöön pantaessa epäselväksi. Tilapäinen oleskelulupa tuli mainitun lainkohdan nojalla ja sitä sananmukaisesti tulkiten myöntää siitä huolimatta, että asianomaisen olisi todennäköisesti ollut mahdollista palata vapaaehtoisesti kyseiseen maahan. - Uutiset
4.2.2013 11.03
KHO:n ratkaisu somalialaisten kansainvälisen suojelun tarpeestaKorkein hallinto-oikeus katsoi muun muassa, että kielianalyysin tulos ei ollut yksin riittävän osoittamaan asianomaisen tarkkaa kotipaikkaa Somaliassa. Kaiken saadun selvityksen perusteella muutoksenhakija ja hänen mukanaan Suomeen tulleet alaikäiset lapsensa eivät kuitenkaan olleet kansainvälisen suojelun tarpeessa. - Uutiset
24.2.2012 12.37
Ulkomailta – Somalia: Lapset vaarassa kun sodan säännöt unohtuvatIhmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) haluaa saada lapsiin kohdistuvat sotarikokset loppumaan Somaliassa. Järjestön tuoreen selonteon mukaan kaikki konfliktin osapuolet ovat syyllistyneet kansainvälisen humanitäärisen oikeuden loukkauksiin. - Uutiset
5.12.2011 13.31
Ulkomailta - Somalia: Oikeutta jaetaan perinnelailla - kirjoitettua lakia ei oleSomaliassa oikeutta jaetaan edelleen Xeer-käräjillä, joka välittää riitoja ja sovittelee. Oikeutta jakavat yleensä kylän vanhimmat, ja sopimukset pohjautuvat aiemmin tehtyihin ratkaisuihin. Kyseessä on perinnelaki, joka toimii valtiottomassa yhteiskunnassa ja se erottaa uskonnon ja lain. Asiasta kirjoittaa LakimiesUutiset. - Uutiset
16.9.2011 12.47
KHO:lta kaksi kansalaisuusaseman määrittämistä koskevaa ratkaisuaEnsimmäisessä tapauksessa katsottiin, ettei maahanmuuttovirastolla ollut oikeutta ilman asianomaisen hakemusta ratkaista kansalaisuusaseman määrittämistä koskevaa asiaa uudelleen. Toisessa tapauksessa oli arvioitavana, minkälainen myötävaikuttamisvelvollisuus äidillä oli lapsen isyyden selvittämiseksi määritettäessä lapsen kansalaisuusasemaa. - Uutiset
1.7.2011 14.04
EIT: Karkottamisella Somaliaan rikottaisiin kidutuksen kieltoaEIT katsoi Yhdistynyttä Kuningaskuntaa koskevassa tapauksessa, että kahden somalimiehen lähettäminen Somalian pääkaupunkiin Mogadishuun perustaisi epäinhimillisen ja halventavan kohtelun. EIT:ssa on vireillä tällä hetkellä pelkästään Yhdistynyttä Kuningaskuntaa vastaan 214 vastaavaa valitusta.
- Uutiset
19.6.2011 8.38
EIT: Jatko-oleskeluluvan myöntämättä jättämisellä rikottiin somalitytön perhe-elämän suojaaUutta oleskelulupaa hakeneen 17-vuotiaan valittajan, joka oli asunut koko kouluikänsä ja nuoruusaikansa Tanskassa ja jonka eronneet vanhemmat sekä sisarukset asuivat myös Tanskassa, perhe-elämän suojaa oli rikottu, kun hänen jatko-oleskelulupansa oli evätty hänen asuttuaan Keniassa yli kaksi vuotta. Oikeudenmukaista tasapainoa ei ollut löydetty.
- Uutiset
18.4.2011 15.34
Asiantuntijaryhmä etsii keinoja somalialaisten kotoutumisen edistämiseksiMaahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors on asettanut asiantuntijaryhmän Suomessa asuvan somaliyhteisön kotoutumisen sekä suomalaisen yhteiskunnan ja somaliyhteisön vuoropuhelun edistämiseksi. Asiantuntijaryhmän toiminnan tavoitteena on edistää somalitaustaisten henkilöiden kotoutumista, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää eri väestöryhmien vuorovaikutusta ja yhdenvertaisuutta.