Puhevalta
- Uutiset
7.4.2021 14.00
Huoltolaissa on lueteltu tyhjentävästi ne tahot, joilla on puhevalta lapsen huoltoa koskevassa asiassa - lapsen huoltoa ja elatusta koskevat vaatimukset jätettiin tutkimattaHakija ei ollut lapsen vanhempi eikä lapsen huoltaja. Kysymys ei ollut myöskään tilanteesta, jossa lapsi olisi jäänyt huoltajan kuoleman johdosta vaille huoltajaa. Hakijan huoltoa koskeva vaatimus jätettiin tutkimatta. Myös elatusapua koskeva vaatimus jätettiin tutkimatta. HO ei myöntänyt KO:n tutkimatta jättämistä koskevasta päätöksestä valittaneelle hakijalle jatkokäsittelylupaa. KO:n ratkaisu jäi pysyväksi. (Vailla lainvoimaa 7.4.2021)
- Uutiset
17.6.2020 16.00
Hovioikeus: Kuolinpesän luovuttaminen pesänselvittäjän hallintoon poisti osakkaan puhevallanHO katsoi, ettei asiassa ollut esitetty sellaisia vahvoja perusteita, jotka olisivat puoltaneet kuolinpesän osakkaan itsenäistä puhevaltaa asiassa. Ottaen huomioon asian laatu ja valittajan asiassa esittämät väitteet valittajalla kuolinpesän osakkaana ei myöskään ollutsellaista oikeussuojan tarvetta, joka olisi edellyttänyt pesänselvittäjän ohella erillistä puhevaltaa tässä velkomusasiassa. Asiassa mainituin lisäyksin HO hyväksyi KO:n ratkaisun perustelut ja lopputuloksen. (Vailla lainvoimaa 17.6.2020)
- Uutiset
21.4.2020 14.31
Hovioikeuden välituomio puhevallasta asuinhuoneistoon liittyvää riitaa koskevassa asiassaAsiassa on KO:ssa kysymys osaomistusasunnon kauppaan liittyvästä hinnanalennusvaatimuksesta. HO jätti välituomiollaan asukkaiden kanteet tutkimatta asuntokauppalain 4 luvun 14 §:n yleiseen virhesäännökseen perustuvina lukuun ottamatta parvekkeiden väitettyjä laatuvirheitä nrot 25–29. Kanteet tutkitaan kaikilta osin asuntokauppalain 4 luvun 27 §:ssä tarkoitettuun taloudelliseen virheeseen ja sopimuksen kohtuuttomuuteen perustuvina.
- Uutiset
4.6.2019 9.00
Hovioikeus arvioi pesänselvittäjän ja osakkaan puhevallan jakautumista rikosasioissa - 74-vuotias lakimies tuomittiin törkeän petoksen yrityksestä ja kahdesta törkeästä kavalluksesta 1 v 2 kk ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalvelun sijasta 70 päivän oheissakkoonHO totesi, ettei pesänselvittäjä voi esittää asiassa rangaistusvaatimusta, vaan puhevalta sen esittämiseksi kuuluu ROL 1:17 §:n 2 momentin mukaisesti asianomistajalle kuolinpesän osakkaana. Pesänselvittäjän puhevalta rajoittuu siten korvausvaatimuksen esittämiseen kuolinpesien puolesta. Pääasian osalta 74-vuotiaan vastaajan katsottiin syyllistyneen syyttäjän toissijaisten rangaistusvaatimusten mukaisesti törkeisiin kavalluksiin. Vastaaja oli kavaltanut T:n varoja yhteensä 46.000 euroa. Hänen oli korvattava kavaltamansa rahavarat T:n kuolinpesälle laillisine viivästyskorkoineen rahasiirtojen suorittamispäivistä lukien. Vastaajan suhteellisen korkean iän voitiin katsoa muodostavan jonkinlaisen epävarmuustekijän yhdyskuntapalveluun soveltumiselle tilanteessa, jossa yhdyskuntapalvelun soveltuvuusselvitystä ei ollut voitu laatia. Vastaajaa ei ollut aikaisemmin rekisteröity rikoksista, mikä puolsi sitä, että ehdollisen vankeuden oheisseuraamukseksi tuomittiin oheissakkoa yhdyskuntapalvelun sijasta. (Vailla lainvoimaa 4.6.2019)
- Uutiset
11.10.2017 10.45
KHO:n vuosikirjapäätös vilpillisestä mielestä tavaramerkin ehdottomana rekisteröintiesteenäTavaramerkin rekisteröinti vilpillisessä mielessä oli rekisteröintiesteenä sillä tavalla ehdoton, ettei rekisteröintiä vastaan väitteen tehneen oikeus vedota samankaltaisen tavaramerkin ennen rekisteröintihakemuksen jättöpäivää tapahtuneeseen käyttöön riippunut siitä, oliko kysymys sen omasta vai kolmannen taholta tapahtuneesta käytöstä. - Uutiset
21.6.2017 15.45
Ulkomailta – Ruotsi: Korkeimman oikeuden ratkaisujaRuotsin korkeimman oikeuden ratkaisut ajalla 8.6.–15.6.2017 koskevat muun muassa julkiselle puolustajalle ajanhukkauksesta maksettavan korvauksen suuruutta, käännytyspäätöksen kumoamista, turvaamistoimen määräämistä yrityssalaisuutta koskevassa asiassa, poliisin toimivaltuuksia sekä laiminlyöntiä ilmoittaa rikos.
- Uutiset
23.11.2016 11.45
Hovioikeus: Velkojilla ja osakkenomistajalla ei ollut puhevaltaa hakea selvitysmiehen hakeman konkurssin peruuntumistaAsiassa selvitystilassa ollut X Oy oli asetettu konkurssiin selvitysmiehen tekemästä hakemuksesta. PP ja AP eivät olleet konkurssihakemuksen tehneitä velkojia, joten he eivät voineet hakea velkojan ominaisuudessa konkurssin peruuntumista. Kysymys oli siitä, oliko PP:llä velallisyhtiön osakkeenomistajana velallisen puhevalta konkurssin peruuntumista koskevassa hakemuksessa. Yksistään siitä seikasta, että osakkeenomistajalla voisi mahdollisesti olla oikeus hakea muutosta konkurssiin asettamista koskevaan päätökseen, ei hovioikeuden näkemyksen mukaan seurannut sitä, että osakkeenomistajalla olisi puhevalta velallisyhtiön lakisääteisen edustajan ohella hakea konkurssin peruuntumista. Koska osakkeenomistajalla ei ollut puhevaltaa asiassa, tuli hakemus jättää tutkimatta. PP:llä tai AP:llä ei ollut puhevaltaa hakea X Oy:n konkurssin peruuntumista. Hakemus oli sen vuoksi jätettävä tutkimatta. Näin ollen pesänhoitajaa tai velkojia ei ollut tarpeen kuulla asiassa. (Vailla lainvoimaa 23.11.2016)
- Uutiset
2.9.2016 7.51
Hovioikeuden päätös oikeusapua saaneen puhevallasta ja oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta varkautta koskevassa asiassaValittajalla (KO:ssa tuomittu näpistyksestä) oli puhevalta vaatia sitä, että hänen korvausvelvollisuuttaan valtiolle asianomistajalle KO:ssa annetun oikeusavun kustannuksista alennetaan sen vuoksi, että vain osa asianomistajan avustajan toimenpiteistä voitiin hyväksyä korvattaviksi toimenpiteiksi. Valittajan oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuutta valtiolle ja asianomistajalle oli alennettava valituksessa vaadittuun kolmannekseen. (Vailla lainvoimaa 2.9.2016) - Uutiset
21.7.2016 10.30
KHO: Kehitysvammaisen henkilön sisarella oli ollut asiainhuoltoon perustunut kelpoisuus tehdä henkilön puolesta viranhaltijan päätöksestä valitus aluehallintovirastoonViranhaltija oli tehnyt päätöksen täysi-ikäisen kehitysvammaisen henkilön yksilöllisen erityishuollon järjestämiseen liittyvistä asioista. Henkilön sisar oli tämän puolesta tehnyt viranhaltijan päätöksestä valituksen aluehallintovirastoon. Korkein hallinto-oikeus katsoi kyseisen henkilön toimintakyvystä saadun selvityksen perusteella, ettei tämä itse ollut kyennyt valvomaan etuaan tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa tässä yksilöllistä erityishuoltoaan koskevassa asiassa eikä myöskään antamaan valtuutusta tämän asiansa hoitamiseen. Valituksen tekeminen hänen puolestaan oli ollut välttämätöntä hänen etunsa valvomiseksi. Sisarella oli kysymyksessä olevissa olosuhteissa ollut asiainhuoltoon (negotiorum gestio) perustunut kelpoisuus tehdä kyseisen henkilön puolesta viranhaltijan päätöksestä valitus aluehallintovirastoon. - Uutiset
17.9.2015 11.00
KKO:n ratkaisu puhevallasta lohkomistoimituksessaLohkomistoimituksen yhteydessä oli suoritettu rajankäynti osakaskunnan järven rannalla sijainneesta vesijättöalueesta myymän määräalan ja kiinteistön X välillä, ja määräala oli siirretty mainittuun kiinteistöön. Saman järven rannalla kiinteistön Y omistanut R valitti toimituksesta maaoikeuteen, joka tutki hänen valituksensa ja hylkäsi sen. Kysymys siitä, onko R ollut toimituksen asianosainen ja onko hänellä oikeus vaatia maaoikeuden tuomion purkamista. R:n purkuhakemus jättiin tutkimatta.
- Uutiset
12.12.2014 14.25
Poliisi rikkoi oven – asunto-osakeyhtiön osakkaalla ei ollut asiassa puhevaltaa yhtiön omaisuudestaKäräjäoikeus katsoi muun muassa, että kun A:lle ei ollut aiheutunut vahinkoa, eikä hänellä ollut asiassa oikeussuojan tarvetta, Sisä-Suomen poliisilaitosta ei voitu velvoittaa A:n vaatimiin toimenpiteisiin. Käräjäoikeus katsoi, että A:n esittämistä perusteista ei voi seurata sitä, mitä hän kantajana vaati ja vaatimus tuli hylätä selvästi perusteettomana. Hovioikeus hylkäsi A:n vaatimuksen palauttaa asia käräjäoikeuteen. (Vailla lainvoimaa 12.12.2014)
- Uutiset
6.11.2012 16.12
Apulaisoikeusasiamies: Alaikäistä koskeva etuuspäätös tulisi lähettää myös huoltajalleKela ei lähettänyt alaikäiselle antamaansa opintotukipäätöstä erikseen tiedoksi hänen vanhemmalleen. Alaikäisten opintotukeen vaikuttavat vanhempien tulot. Huoltajalla ja 15-17 -vuotiaalla on rinnakkainen puhevalta asiassa, joka koskee alaikäisen etuutta. AOA Jussi Pajuojan mukaan Kelan tietojärjestelmän puutteilla ei voi sivuuttaa hallintolain säännöksiä. - Uutiset
23.11.2010 10.10
KKO:n ratkaisu rekisteristä poistetun osakeyhtiön edustajasta oikeudenkäynnissäA nosti vahingonkorvauskanteen rekisteristä poistettua osakeyhtiötä vastaan. Käräjäoikeuden annettua yhtiötä vastaan yksipuolisen tuomion yhtiö haki takaisinsaantia siihen. Yhtiö oli varaton eikä kukaan ollut ottanut vastatakseen selvitysmenettelyn kuluista. Tässä tilanteessa osakeyhtiölain 20 luvun 21 §:n 1 momentissa tarkoitetulla yhtiön edustajalla oli oikeus edustaa oikeudenkäynnissä vastaajana ollutta yhtiötä. Yhtiön edustaja voitiin valita kaikkien osakkeenomistajien yksimielisellä päätöksellä. - Uutiset
23.6.2010 12.20
Väitös: Kuka käyttää puhevaltaa luonnon edustajana? - Aluehallinnon uudistus sisältää monia vaarallisia elementtejä luonnonarvojen näkökulmastaVaasan yliopiston filosofisessa tiedekunnassa on tarkastettu julkisoikeuden ja ympäristöoikeuden alaan kuuluva HTL Niina Mäntylän väitöskirja "Luonnon edustajien puhevalta". Mäntylän mukaan mahdollisimman laaja puhevalta takaa asiantuntemuksen pääsyn prosesseihin, edistää asioiden selvittämistä ja johtaa sitä kautta parempiin päätöksiin, mutta luontojärjestöillä ei kuitenkaan nykyisin aina ole puhevaltaa.