Muutoksenhaku hallintoasiassa
- Uutiset
5.4.2018 16.00
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi – hallintolainkäyttölaki kumotaanHallitus esittää säädettäväksi lain oikeudenkäynnistä hallintoasioissa. Lailla kumottaisiin voimassa oleva hallintolainkäyttölaki. Lisäksi ehdotetaan muutoksia 51 lakiin lähinnä niissä olevien viittaussäännösten johdosta. Erikoiskasvien markkinoimismaksuista annettu laki kumottaisiin tarpeettomana. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2019 alussa tai alkupuolella.
- Uutiset
5.4.2018 11.00
Apulaisoikeusasiamies otti kantaa sosiaaliturva-asian räikeän pitkään käsittelyaikaan ja oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämiseenAsian vireille tulosta vakuutusoikeuden 9.6.2015 antamiin päätöksiin, joilla kantelija lopulta katsottiin Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvaksi, kului aikaa yhteensä lähes 16 vuotta. Kantelija pyysi oikeusasiamiestä tutkimaan, oliko hänelle korvattu asianmukaisesti asian käsittelyn viivästyminen/asian käsittelyssä tapahtuneet virheet ajalla 31.8.1999–9.6.2015 ja oliko hänelle aiheutunut oikeudellista menetystä pitkittyneen prosessin takia. Kantelija pyysi ottamaan asiaa arvioitaessa huomioon KHO:n päätöksen (KHO 2015:139) ja EIT:n ratkaisun asiassa Varjonen v. Suomi. Apulaisoikeusasiamies totesi mm., että vaatimus perus- ja ihmisoikeuksien tehokkaasta toteutumisesta edellyttää, että tilanteessa, jossa oikeus viivytyksettömään käsittelyyn ei ole toteutunut, ja jossa hyvityslakia ei ole katsottu voitavan soveltaa, asianosaisella on oikeus asianmukaiseen hyvitykseen asian käsittelyn keston aiheuttamasta huolesta, epävarmuudesta ja muusta niihin rinnastettavasta haitasta. Näin tulee olla ainakin kestoltaan näin räikeässä tilanteessa kuin mistä nyt oli kysymys.
- Uutiset
27.3.2018 9.54
KHO: Kehitysvammaisen tahdosta riippumattoman erityishuollon jatkamista koskevaan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla KHO:eenTahdosta riippumattoman erityishuollon jatkamista koskevassa päätöksessä katsottiin olevan kysymys sellaisesta kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain 33 §:n 3 momentissa tarkoitetusta asiasta, jossa annettuun HAO:n päätökseen saa mainitun lain 81 d §:n mukaan hakea muutosta valittamalla KHO:een.
- Uutiset
12.3.2018 11.30
Lakimies, veroasiantuntija VT Anne Nikula: Asunto-osakkeiden myyntivoiton verotuksesta ja rahoitusvastikkeiden käsittelystä verotuksessaKorkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu KHO 2016:169 on herättänyt laajaa keskustelua, minkä vuoksi asiaa lienee hyvä valaista. Tuossa ratkaisussa rahoitusvastikkeiden muodossa tehtyä asunto-osakkeisiin kohdistuvan yhtiölainan takaisinmaksua ei voitu vähentää luovutusvoitosta.
- Uutiset
12.3.2018 8.00
Terveyshaitta-asiassa olisi tullut tehdä muutoksenhakukelpoinen päätösApulaisoikeuskansleri kiinnitti kuntien ympäristöterveydenhuollon huomiota velvollisuuteen tehdä terveyshaittaa koskevassa asiassa muutoksenhakukelpoinen ja perusteltu päätös sekä noudattaa tähän liittyviä hallintolain säännöksiä.
- Uutiset
8.3.2018 12.40
KHO hylkäsi HaminaKotka sataman asemakaavan hyväksymisestä tehdyn valituslupahakemuksenKHO ei antanut ratkaisua valitukseen. Sen perusteella, mitä muutoksenhakijat olivat esittäneet ja mitä asiakirjoista muutoin ilmeni asian saattamiseen KHO:n ratkaistavaksi ei ollut valitusluvan myöntämisen perustetta. - Uutiset
8.3.2018 8.44
KHO:n päätös maantien opastustaulujen sijoittamisen hylkäämisestä ja valituksen tutkimisestaPirkanmaan ELY-keskus oli päätöksellään hylännyt Nurmesviikot Oy:n hakemuksen sijoittaa LOMASIRMAKKA tekstillä ja opastetunnuksella Hotelli tai motelli (723) varustetut palvelukohteen opastustaulut maanteille 6 ja 73 Nurmeksessa. Itä-Suomen HAO oli valituksenalaisella päätöksellään jättänyt ELY-keskuksen päätöksestä tehdyn valituksen tutkimatta Forete Oy:n tekemänä sekä hylännyt valituksen Nurmesviikot Oy:n tekemänä. KHO oikaisi päätökseen liitetyn muutoksenhakuohjauksen kuulumaan siten, että HAO:n päätökseen saa hakea muutosta valittamalla KHO:een. KHO tutki Forete Oy:n valituksen. Valitus hylättiin. Itä-Suomen HAO:n päätöstä ei muutettu. KHO tutki asian Nurmesviikot Oy:n valituksesta. Valitus hylättiin. HAO:n päätöstä ei muutettu.
- Uutiset
7.3.2018 12.43
Oikaisuvaatimuksen tekemisen mahdollisuudesta olisi tullut kertoaApulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti Viestintäviraston huomiota hallintolaissa säädettyyn neuvontavelvollisuuteen muutoksenhakuohjauksessa.
- Uutiset
1.3.2018 13.00
Hallinto-oikeus: Yksityisoikeudellisessa työsuhteessa olevan ortodoksisen kirkon papin siirtämisessä toiseen papin toimeen oli kysymys työnjohdollisesta määräyksestä josta ei voinut tehdä oikaisuvaatimusta eikä valitustaHAO poisti Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen päätökseen liitetyn valitusosoituksen, kumosi ja poisti sanotun päätöksen ja jätti valituksen tutkimatta. (Ei lainvoim. 1.3.2018) - Uutiset
23.2.2018 14.18
Apulaisoikeuskansleri: Virkaa hakeneella on oikeus saada asiassaan päätösApulaisoikeuskansleri kiinnitti kuntayhtymän huomiota velvollisuuteen antaa virkaa koskevassa asiassa valituskelpoinen päätös. Lisäksi hän kiinnitti kuntayhtymän huomiota velvollisuuteen noudattaa päätöksenteossaan ja muussa menettelyssään hyvän hallinnon edellyttämiä tasapuolisia ja objektiivisesti perusteltavissa olevia toimintatapoja.
- Uutiset
7.2.2018 10.18
Apulaisoikeusasiamieheltä esitys lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetussa laissa säädetyn muutoksenhakukiellon muuttamiseksiApulaisoikeusasiamies (AOA) Maija Sakslin pitää yhdenvertaisuuden kannalta lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetussa laissa säädettyä valituskieltoa Kelan päätöksestä ongelmallisena. Sen sijaan kunnallisen viranomaisen päätöksestä kunnallisen lisän hakija voi hakea vallitsevan oikeuskäytännön mukaan muutosta korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.
- Uutiset
30.1.2018 10.00
KHO:n ratkaisu virkasopimuksen irtisanomisesta ja tehtävään määräyksen päättämisestäValtiontalouden tarkastusvirasto oli 10.3.2016 päättänyt irtisanoa tuloksellisuustarkastuspäällikkö A:n kanssa 15.6.2013 tehdyn virkasopimuksen ja päättää hänelle 13.6.2013 annetun tehtävään määräyksen tuloksellisuustarkastuspäällikön tehtävään. Päätökseen ei ollut liitetty valitusosoitusta. A oli valituksessaan KHO:lle vaatinut, että Valtiontalouden tarkastusviraston päätös kumotaan. Lisäksi A oli vaatinut oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. KHO tutki asian. Valitus hylättiin. Viraston päätöstä oli pidettävä hallintolainkäyttölain 5 §:n 1 momentissa tarkoitettuna valituskelpoisena päätöksenä. Asiassa ei ollut tapahtunut hallintolain 34 §:n 1 momentissa tarkoitettua kuulemisvirhettä. Asiassa ei ollut ilmennyt, että A:ta koskeva päätös olisi perustunut epäasiallisiin syihin. Virkasopimuksen irtisanominen ei myöskään edellyttänyt, että irtisanomisperusteet vastaisivat niitä perusteita, joiden nojalla virkasuhde voitiin irtisanoa. (Ään. 4 - 1 perusteluista)
- Uutiset
11.1.2018 8.40
Hallinto-oikeus: Kaupunginhallituksen tekemästä sopimussakon perintään ryhtymistä koskevasta päätöksestä ei saanut valittaaHallinto-oikeus katsoi, ettei kaupunginhallituksen 20.6.2016 tekemällä sopimussakon perintään ryhtymistä koskevalla päätöksellä ollut valittajia sitovalla tavalla ratkaistu eikä ollut voitukaan ratkaista kysymystä siitä, onko valittajien suoritettava kaupungille sen valittajilta vaatima yksityisoikeudellinen sopimussakko. Päätös oli siten rinnastettavissa kuntalain (365/1995) 91 §:ssä tarkoitettuun valmistelua koskevaan päätökseen. Päätös ei sisällä sellaista ratkaisua, josta saa tehdä oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen. Näin ollen kaupunginhallituksen valituksenalainen päätös 29.8.2016 § 27 oikaisuvaatimuksen hylkäämisestä ja siihen liitetty valitusosoitus oli poistettava. (Vailla lainvoimaa 11.1.2018)
- Uutiset
13.12.2017 9.02
KHO: Asiakkaan valinnanvapaus on hallinto-oikeudellisesti ongelmallinenKorkein hallinto-oikeus pitää hallituksen esitysluonnosta laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ongelmallisena. - Uutiset
23.10.2017 11.31
Asianajaja Heikki Wahlroos: Suullisten käsittelyjen määrää lisättävä veroriidoissaOikeusministeriössä on parhaillaan valmisteilla uusi laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa. Lakiuudistuksen yhtenä tavoitteena on selkiyttää sitä, milloin hallinto-oikeuksissa järjestetään suullinen käsittely. Uudistus on tarpeellinen, sillä nykyinen menettely on verovelvollisen oikeusturvan kannalta puutteellinen, asianajaja Heikki Wahlroos kirjoittaa Edilexin Vierashuoneessa.
- Uutiset
25.9.2017 15.15
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvostelee kahden kaupungin menettelyä vahingonkorvausta koskevien vaatimusten käsittelemisessäOulun kaupungin hyvinvointipalveluiden toimialan päätöksiin vahingonkorvausvaatimuksista ei liitetty muutoksenhakuohjetta. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukäytännössä on korostettu sitä, että kunnallisen viranomaisen yksityisoikeudellista sopimusta koskeviin päätöksiin haetaan muutosta kuntalaissa säädetyllä kunnallisvalituksella. Myös oikeuskansleri on ohjannut, että kunnan viranomaisten sopimusta koskeviin päätöksiin tulee liittää oikaisuvaatimusosoitus ja kunnallisvalitusohje. Kouvolan kaupunki puolestaan käsitteli vahingonkorvausvaatimukset vakuutusyhtiön ja kaupungin välisen sopimuksen mukaisesti siten, että kaikki henkilövahingot ja omavastuurajan ylittävät vahingot annettiin vakuutusyhtiön ratkaistavaksi. AOA totesi, että kaupunki ei voinut siirtää vakuutusyhtiölle lain mukaista velvollisuuttaan tehdä hallinnollinen päätös sille esitettyyn vahingonkorvausvaatimukseen.
- Uutiset
13.9.2017 11.30
Useita opettajan virkoja hakenutta ansioituneempaa miestä syrjittiin viransijaisen valinnassa - mies ei ollut hakenut laillista oikeuttaan väärin perusteinTaidoltaan valittajaa oli ollut pidettävä valittua henkilöä ansioituneempana. Sen sijaan kunnalla oli saattanut olla epäilyksiä kantajan kykyyn ja sopivuuteen liittyen, ottaen huomioon hänestä julkisuudessakin olleet tiedot. Nämäkin seikat olisi voitu paremmin selvittää hakumenettelyn yhteydessä pidetyn haastattelun kautta. Tämän tilaisuuden käyttäminen oli kuitenkin laiminlyöty. Kantajan muiden riitojen perusteella ei voitu tehdä selkeää johtopäätöstä, että juuri tämän viranhaun kohdalla kysymys olisi ollut oikeuden väärinkäytöstä. Asiassa oli selostettu kantajan tilannetta työttömänä työnhakijana, joka oli johtanut hänet useisiin viranhakuihin. Tällöin oli luontevaakin hakea useita työpaikkoja. KO oli määrännyt kunnan suorittamaan kantajalle tasa-arvolain 11 §:n tarkoitettuna hyvityksenä 5 000 euroa. HO ei myöntänyt kunnalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 13.9.2017)
- Uutiset
22.8.2017 8.15
KHO: Hallintotuomioistuinten uudistuva prosessilaki vaatii perusteellista jatkovalmisteluaKorkein hallinto-oikeus on antanut oikeusministeriölle lausuntonsa voimassa olevan hallintolainkäyttölain korvaavasta lakiesityksestä. KHO kiinnittää huomiota sekä lukuisiin periaatteellisiin ja rakenteellisiin ongelmakohtiin että useisiin yksittäisiin säännösehdotuksiin ja niiden perusteluihin. Lausunto pyydettiin antamaan sähköisesti vastauksena lausuntopyyntö.fi-sivustoIla olevaan kyselyyn. Asian merkittävyyden ja laaja-alaisuuden vuoksi korkein hallinto-oikeus ei pitänyt mahdollisena rajoittaa vastaamistaan vain esitettyihin kysymyksiin ja mahdollisiin täydentäviin lausumiin.
- Uutiset
18.8.2017 10.41
KHO:n ratkaisu kehitysvammaisen henkilökohtaisessa käytössä olevan huoneen ja wc-tilojen kameravalvonnasta ja muutoksenhakujärjestyksestäErityishuoltopiirin kuntayhtymän erityishuollon johtoryhmän päätös kehitysvammaisen henkilökohtaisessa käytössä olevaan huoneeseen ja wc-tiloihin kohdistuneen kameravalvonnan lopettamisesta oli luonteeltaan sellainen laissa sääntelemätöntä rajoitustoimenpidettä koskeva asia, jossa oli noudatettava samaa muutoksenhakujärjestystä kuin haettaessa muutosta päätökseen, jolla on päätetty käyttää laissa säädettyjä rajoitustoimenpiteitä. Näin ollen asian käsitteleminen KHO:ssa edellytti valituslupaa. B:n äidin ja edunvalvojan A:n vaatimus HAO:n ja erityishuollon johtoryhmän päätösten kumoamisesta ja kameravalvonnan sallimisesta B:n huoneessa sekä wc-tiloissa hylättiin. HAO:n päätöksen lopputulosta ei muutettu.
- Uutiset
22.6.2017 8.00
Hallitus esittää: Valtionhallinnon nimityspäätökseen tyytymätön viranhakija voi jatkossa valittaa hallinto-oikeuteenHallitus esittää, että viranhakija saisi jatkossa hakea muutosta valtion virkaan tai virkasuhteeseen nimittämistä koskevaan päätökseen valittamalla hallinto-oikeuteen. Muutos ei koske valtioneuvoston ja tasavallan presidentin nimitysvaltaan liittyviä virkoja. Sotilasvirat olisivat myös jatkossa sellaisia virkoja, joiden nimityspäätöksistä viranhakijoilla ei ole valitusoikeutta. Lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alussa.