Liha
- Uutiset
8.6.2022 8.57
MMM: Ravintoloiden on ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisestiSuomi on vuosien ajan esittänyt, että elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskevia vaatimuksia pitää yhdenmukaistaa EU-lainsäädännössä. Koska säädäntö ei ole kehittynyt toivotulla tavalla, on Suomessa annettu kansalliset asetukset elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta. Vuonna 2019 tuli voimaan asetus, joka velvoittaa tarjoilupaikat ilmoittamaan kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaan. Tarjoilupaikkoja ovat esimerkiksi ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat ja grillikioskit. - Uutiset
9.9.2020 9.00
Pysyvä EU-poikkeus takaa lihan ja kalan savustuksen jatkumisenEuroopan komissio on antanut asetuksen, joka sallii pysyvästi tavallista korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle meillä perinteisin menetelmin savustetuille liha- ja kalatuotteille. Komission päätös tarkoittaa sitä, että Suomessa voidaan myydä perinteisesti savustettuja tai palvattuja liha- ja kalatuotteita myös jatkossa. - Uutiset
2.7.2019 8.00
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta: Elintarvikkeen raaka-aineen alkuperän merkitseminen - Uutiset
24.4.2019 15.59
Ruokavirasto: Lihan alkuperämaa on ilmoitettava tarjoilupaikoissa 1. toukokuuta 2019 alkaenTarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti 1.5.2019 alkaen. Ruokaviraston sivuilta löydät myös elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille suunnatun koulutuspaketin aiheeseen liittyen. - Uutiset
14.1.2019 15.00
Lihan alkuperämaan tulee näkyä ravintoloissa toukokuun alusta alkaen – ei koske puolivalmisteiden eikä riistan alkuperääEuroopan komissio ei vastusta Suomen asetusehdotusta, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Alkuperämerkintävaatimuksella halutaan edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa. Asetus ravintoloiden alkuperämerkinnöistä on tarkoitus antaa tammikuun 2019 aikana ja sitä aletaan soveltaa toukokuun 2019 alussa. - Uutiset
19.6.2018 15.00
Suomelta ehdotus uudeksi asetukseksi koskien ravintolan alkuperämerkintäasetustaSuomi lähettää Euroopan komissiolle uuden ehdotuksen asetuksesta, joka velvoittaisi ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi kalan ja lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Alkuperämerkintävaatimuksella halutaan edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa. Asetus olisi määräaikainen, kuten jo voimassa oleva valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskeva asetus. - Uutiset
6.4.2017 12.01
Maidon ja lihan alkuperämerkinnät kuluttajapakkauksiin kesäkuusta alkaenAsetus liha- ja maitotuotteiden alkuperämerkinnöistä tuo kuluttajille lisätietoa ruoan alkuperästä valintojen tueksi. Kuluttajapakkauksien tuoteselosteessa on viimeistään kesäkuusta alkaen ilmoitettava tuotteessa käytetyn lihan ja maidon alkuperämaa. Asetusta sovelletaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden ainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperämaan ilmoittamiseen. - Uutiset
10.10.2013 12.05
Euroopan parlamentti hyväksyy sianlihan tarkastussääntöjen helpottamisenKomission esitys, joka sallisi eläinlääkäreiden päättää teurastamoilla sianlihan sopivuudesta ihmisravinnoksi pelkän silmämääräisen tarkastuksen perusteella ilman lihan viiltoja ja tunnustelua, voidaan saattaa voimaan. Parlamentin jäsenet hylkäsivät keskiviikon 9. lokakuuta äänestyksessään elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaavan valiokunnan ehdotusta vastustavan päätöslauselman. - Uutiset
1.7.2013 14.01
Luonnonvaraisen riistan lihantarkastus päättyy lahtivajoissa elokuun lopussaLuonnonvaraisen riistan lihaa ei 31. elokuuta 2013 jälkeen voi enää tarkastaa paikassa, jonka kunnaneläinlääkäri on hyväksynyt luonnonvaraisen riistan teurastamiseen eli ns. lahtivajassa. Lahtivajasta, jota ei ole hyväksytty riistankäsittelylaitokseksi, ei voi toimittaa lihaa liha-alan laitoksiin 1. syyskuuta 2013 alkaen. Lahtivajoissa voidaan käsitellä ainoastaan tarkastamatonta riistan lihaa. - Uutiset
9.10.2012 10.10
PTT: Ruuan hinnan nousu jatkuu - kauppa ei tingi katteistaanRuuan hinnan nousulle ei näy loppua, Pellervon taloustutkimus ennustaa. Vuonna 2012 elintarvikkeiden hinnat nousevat keskimäärin 4,5 %, joka on selvästi yleistä inflaatiovauhtia nopeampi nousu ja selvästi EU:n keskiarvoa enemmän. Vuonna 2013 hinnat jatkavat inflaatioveturina. Keskimääräinen hintojen nousu on silloin 3,2 %. Noin neljännes noususta johtuu yleisen arvolisäveron yhden prosenttiyksikön korotuksesta. - Uutiset
21.9.2012 13.25
Maa- ja metsätalousministeriö ohjeistaa metsästäjiä: Pienimuotoinen riistalihan suoramyynti voi jatkua ilman lihantarkastustaUusi kansallinen elintarvikelainsäädäntö astui voimaan vuoden 2012 alusta. Sitä sovelletaan luonnonvaraiseen riistaan tai sen lihaan silloin, kun riistaa tai sen lihaa myydään eteenpäin tai luovutetaan kuluttajalle. Jos metsästetään omaan käyttöön, tai luovutetaan vähäinen määrä riistaa tai sen lihaa metsästäjän lähipiirille, ei elintarvikelainsäädäntöä sovelleta. - Uutiset
5.9.2012 12.12
Kilpailuvirasto selvittää alkutuottajien näkemyksiä elintarvikeketjun kilpailuolosuhteistaKilpailuvirasto on lähettänyt laajan kyselyn erityisesti lihantuotantoa, kalankasvatusta sekä kasvihuone- ja avomaaviljelyä harjoittaville alkutuottajille. Kyselyn tarkoituksena on selvittää kattavasti mainituilla toimialoilla toimivien alkutuottajien tuotanto-olosuhteita ja näkemyksiä elintarvikeketjun toiminnasta. - Uutiset
30.5.2012 15.27
Elintarvikelainsäädäntöä yksinkertaistetaan edelleen - liuta sisällöllisesti vanhentuneita säädöksiä kumottiin, korvasienten myyntiä ei kielletäMaa- ja metsätalousministeriö on kumonnut sisällöllisesti vanhentuneita kansallisia säädöksiä, jotka koskevat kananmunia, lihaa ja lihatuotteita, makkaraa, jäätelöä, mehuja, ruokasieniä, ruokaperunaa sekä juustoa. Nämä säädökset eivät enää täytä EU:n perussopimuksen vaatimuksia. - Uutiset
3.12.2010 8.23
Pienten elintarvikeyritysten byrokratiaa kevennetään lakimuutoksinPienten elintarvikeyritysten byrokratiataakka kevenee ja lihantarkastusmaksuja kohtuullistetaan vuoden 2011 syyskuun alusta. Elintarvikeyritysten velvollisuus hakea viranomaisilta ennakkohyväksyntä toiminnalleen poistuu. Lisäksi elintarvikeyritysten ei tarvitsisi enää hyväksyttää viranomaisilla omavalvontasuunnitelmaansa. Hyväksymisen sijaan aloittavan tai toimintaansa olennaisesti muuttavan yrityksen tulee tehdä asiasta ilmoitus vähintään neljä viikkoa etukäteen. Hyväksymismenettelyn piiriin jäävät ainoastaan eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset. - Uutiset
16.11.2010 16.20
Selvityshenkilö ehdottaa lihantarkastuksen keskittämistä EviralleMaa- ja metsätalousministeriön asettama selvityshenkilö, ELT Maija Hatakka esittää lihantarkastuksen keskittämistä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hoidettavaksi. Nykyisin pienteurastamojen tarkastuksista vastaavat kunnat. Suurten teurastamojen lihantarkastus kuuluu jo nyt Eviralle. Selvityshenkilö jättäisi poron lihantarkastuksen edelleen Lapin aluehallintoviraston vastuulle. - Uutiset
12.8.2010 14.10
Työryhmä keskittäisi pienteurastamoiden lihantarkastuksenMaa- ja metsätalousministeriön työryhmä esittää pienteurastamoiden lihantarkastuksen keskittämistä kunnista valtiolle. Työryhmä on pohtinut eri vaihtoehtoja lihantarkastuksen järjestämiseksi. Nykyisin kunnat järjestävät pienteurastamoiden lihantarkastuksen. Työryhmän mielestä keskittäminen on paras ratkaisu lihantarkastuksen ja valvonnan laadun nostamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi. Lihantarkastus voitaisiin siirtää kunnilta valtiolle, joko osaksi Elintarviketurvallisuusviraston Eviran toimintaa tai yhden aluehallintoviraston tehtäväksi. - Uutiset
20.7.2010 11.54
Savuaromien käyttö elintarvikkeissa väheneeKomission esityksen mukaan EU:ssa sallittaisiin jatkossa yhdeksän savuaromia, joille ehdotetaan enimmäismäärät elintarvikeryhmittäin. Perinteisesti savustetuille elintarvikkeille, kuten kalalle ja lihalle, ehdotetaan kuitenkin sallittavaksi korkeampia pitoisuuksia kuin muille elintarvikeryhmille. - Uutiset
15.7.2010 9.12
Suomalaiset liha- ja maitoalan yritykset eivät täytä Venäjän lainsäädännön asettamia vaatimuksia?Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos on asettanut väliaikaisia vientirajoituksia 14:lle suomalaiselle liha- ja maitoalan yritykselle. Käytännössä tämän seurauksena näiden yritysten tuotteita ei ole 12.7.2010 lukien voitu viedä Venäjälle. - Uutiset
11.5.2010 15.25
Evira kommentoi kanannahkakohua - nimen pitää yksilöidä elintarvike täsmällisestiKuluttajaliitto tiedotti 7. toukokuuta 2010, että elintarviketeollisuus syöttää kuluttajille kanannahkaa jauhelihapihveinä. Elintarviketurvallisuusvirasto on nyt ottanut asiaan kantaa ja muistuttaa muun muassa, että elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. - Uutiset
29.12.2009 13.45
Kalakukkojen valmistukseen ja myyntiin muutoksiaMaa- ja metsätalousministeriö on muuttanut kahta asetusta, jotka koskevat kalakukkojen valmistusta ja myyntiä. Kalakukkojen valmistukseen käytetään raakaa lihaa ja raakaa kalaa, joten ne luetaan eläimistä saataviin elintarvikkeisiin ja niitä saa valmistaa vain hyväksytyissä laitoksissa. Tällä hetkellä osalla kalakukkoja valmistavista toimijoista on jo laitoshyväksyntä. Sen sijaan osa toimijoista valmistaa kalakukkoja leipomoissa, jotka ovat hyväksyttyjä elintarvikehuoneistoja, mutta eivät laitoksia.