Lapsi
- Uutiset
2.2.2023 14.47
Lapsiin kohdistuvien rikosten käsittely nopeutuu lokakuusta 2023 lähtienUseat lapsiin kohdistuvat rikokset muuttuvat lokakuusta lähtien kiireellisesti käsiteltäviksi. Esitutkintalain ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muutoksilla parannetaan lapsiuhrin asemaa rikosprosessissa. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lait perjantaina 3.2.2023.
- Uutiset
20.1.2023 15.35
Nuoret ja rikollisuus -sivusto tarjoaa erityisesti lapsille ja nuorille hyödyllistä tietoa rikoksistaMiten tunnistan tilanteen, jossa on tapahtunut rikos? Mistä saan apua, jos olen kohdannut rikoksen? Onko rikosilmoituksen tekeminen vaikeaa? Erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu uusi verkkosivusto tarjoaa erilaisten interaktiivisten ja toiminnallisten sisältöjen muodossa vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.
- Uutiset
19.1.2023 14.30
Vakavalle koronataudille alttiita pikkulapsia on jatkossa mahdollista rokottaaKoronarokotuksia voidaan jatkossa tarjota 6 kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille. Valtioneuvosto hyväksyi asetusmuutoksen torstaina 19.1. Tähän asti koronarokotteiden alaikäraja on ollut viisi vuotta. Asetus tulee voimaan 20. tammikuuta 2023. - Uutiset
10.1.2023 12.10
”Suomi ei vielä ole lapsen oikeuksien mallimaa” – Lapsiasiavaltuutettu raportoi YK:n lapsen oikeuksien komitealle Suomen tilanteestaLapsiasiavaltuutettu on antanut YK:n lapsen oikeuksien komitealle arvionsa lapsen oikeuksien toteutumisesta Suomessa ja ollut komitean kuultavana. Lapsiasiavaltuutettu painotti komitealle lapsen edun ja oikeuksien toteutumisen varmistamista sekä lasten hyvinvoinnin ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten aseman turvaamista. YK:n lapsen oikeuksien komitea käsittelee parhaillaan Suomen valtion määräaikaisraporttia. Komitea valvoo lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista, ja Suomen valtion tulee raportoida komitealle toiminnastaan. Osana prosessia lapsiasiavaltuutettu on luovuttanut oman raporttinsa ja osallistunut komitean kuulemiseen. Suomen valtio vastaa komitean esittämiin kysymyksiin kevään kuluessa, ja komitean loppupäätelmiä lapsen oikeuksien tilanteesta Suomessa odotetaan vuoden 2023 aikana.
- Uutiset
2.1.2023 15.40
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ennaltaehkäiseminen: Ankkuritoiminnan käsikirjaAnkkuritoiminnalla tarkoitetaan moniammatillista yhteistyötä, joka kohdistuu lasten ja nuorten (alle 18-vuotiaiden) hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennaltaehkäisemiseen. Lisäksi ankkuritoiminnassa pyritään ehkäisemään väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta ja nuorisotoimesta. Ankkuritoiminnan tehtävänä on tarjota nuorelle ja perheelle yksilöllistä ja kokonaisvaltaista tukea varhaisessa vaiheessa ja tarvittaessa ohjata hoidon, palveluiden ja tuen piiriin muille asiantuntijoille.
- Uutiset
13.12.2022 11.30
Hovioikeus ei muuttanut rukoilemasta kieltäytynyttä 12-vuotiasta tytärtään mopinvarrella vartaloon ja käteen lyöneelle isälle tuomittua korvausta henkisestä kärsimyksestäTeko oli tapahtunut aamuyöllä asianomistajan kieltäydyttyä rukoilemasta vastaajan edellyttämällä tavalla. Teossa oli siten havaittavissa myös piirteitä, jotka olivat luonteeltaan asianomistajan ihmisarvoa ja uskonnonvapautta loukkaavia. Kaikki asiassa mainitut seikat huomioon ottaen henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkausta oli tässä tapauksessa pidettävä laissa tarkoitetuin tavoin vakavana siitä huolimatta, että kyse oli ollut yksittäisestä pahoinpitelyteosta. HO katsoi, että vastaajan asianomistajalle aiheuttama henkinen kärsimys ei tullut asianmukaisesti hyvitetyksi kivusta ja särystä maksettavaksi tuomitulla (600 €) korvauksella. (Vailla lainvoimaa 13.12.2022)
- Uutiset
8.12.2022 7.00
Tasa-arvopaketti: Komissio ehdottaa uusia sääntöjä vanhemmuuden tunnustamiseksi EU-maiden välilläEuroopan komissio hyväksyi keskiviikkona 7.12. ehdotuksen asetukseksi, jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa vanhemmuuteen liittyvät kansainvälisen yksityisoikeuden säännöt EU:n tasolla.
- Uutiset
5.12.2022 11.05
Oikeusasiamies antoi Kelalle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä 6-vuotiaan lapsen kuntoutushakemuksen käsittelyssäKantelijan lapsen hakemuksen käsittely Kelassa kesti 13 viikkoa (92 päivää), mikä ylitti 8 viikolla sanotuille asioille asetetun tavoiteajan (5 viikkoa) ja keskimääräisen käsittelyajan.
- Uutiset
28.11.2022 12.12
Tietosuojavaltuutetun toimisto: Uusi hanke edistää lasten ja nuorten tietosuojaa harrastustoiminnassaTietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n uusi GDPR4CHLDRN-hanke tarjoaa tietoa henkilötietojen käsittelystä lasten harrastustoimintaa järjestäville yhdistyksille, lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Hankkeessa laaditaan työkaluja tietosuojalainsäädännön soveltamisen tueksi harrastusseuroille sekä lisätään lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ymmärrystä tietosuojasta.
- Uutiset
23.11.2022 14.41
Rainer Hiltusen ja Matti Jutilan blogikirjoitus: Katsomuksiin liittyvässä kasvatuksessa on huolehdittava lasten yhdenvertaisuudestaUskonnot, vakaumukset ja maailmankatsomukset ovat merkittävä osa yhteiskuntaa ja yhteisöjä, joihin lapset kasvavat. Varhaiskasvatuksella on oma roolinsa lasten tukemisessa siinä, että lapset ymmärtävät katsomusten merkitykset ja moninaisuuden. Kuten kaikessa varhaiskasvatuksessa, myös katsomuksiin liittyvässä kasvatuksessa on huolehdittava lasten yhdenvertaisuudesta, kirjoittavat yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltunen ja ylitarkastaja Matti Jutila.
- Uutiset
23.11.2022 14.00
STM: Turvataitoja tarvitaan lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksiViime vuosien aikana on kehitetty useita seksuaaliväkivaltaa ehkäiseviä ja korjaavia toimintamalleja. Näille on tarvetta, sillä esimerkiksi tuoreen lapsiuhritutkimuksen mukaan nuorten kokema seksuaaliväkivalta on lisääntynyt. Lasten suojelu väkivallalta vaatii laajaa tukea yhteiskunnalta.
- Uutiset
11.11.2022 13.20
Lapsen epäasiallinen käytös rajoittamisen perusteena - AOA:lta huomautus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Nuorisopsykiatrian linjalle lainvastaisesta menettelystäAOA saattoi myös asiassa (kohdissa 3.6.3, 3.7, 3.9 sekä 3.10) esittämänsä käsitykset menettelyyn liittyvistä puutteista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tietoon. Näissä tarkoituksissa AOA lähetti HUSille päätöksensä. Samalla AOA kiinnitti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin huomiota velvollisuuteen huolehtia siitä, että virheelliset menettelytavat eivät toistu muiden alaikäisten potilaiden asioissa.
- Uutiset
7.11.2022 12.10
Väkivaltaisen materiaalin kuvaaminen lisääntyy – lapsiasiavaltuutettu esittää tiukennuksia rikoslakiinVerkossa ja älylaitteilla leviää entistä enemmän materiaalia, jossa lapseen kohdistetaan väkivaltaa. Tällaisen materiaalin hallussapitoa ei ole kielletty, ja vain raakaa väkivaltaa sisältävän materiaalin levittäminen on rangaistavaa. Lapsiasiavaltuutettu pyytää oikeusministeriötä arvioimaan lapsiin kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa kuvaavan materiaalin hallussapidon rangaistavuutta.
- Uutiset
25.10.2022 11.39
2-vuotias lapsi jäi ajoneuvon takarenkaan alle Kuopiossa ja kuoli - hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiotaVastaajan syyksi luettiin liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kuolemantuottamus. Vastaaja tuomittiin yhteiseen 70 päiväsakon rangaistukseen. (Vailla lainvoimaa 25.10.2022) - Uutiset
28.9.2022 11.04
Ravisteliko seurustelukumppaninsa noin 8 kuukauden ikäistä lasta - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus hylkäsi äänestäen syytteen törkeästä pahoinpitelystä, kun vaihtoehtoinen tapahtumainkulku toisesta tekijästä oli mahdollinenHO hyväksyi KO:n tuomion perustelut siltä osin kuin se oli katsonut A:lla todettujen aivoverenvuodon ja vasemman silmän silmänpohjaverenvuodon aiheutuneen ravistelun seurauksena. Asiassa oli sen jälkeen kysymys vammojen syntyajankohdasta sekä siitä, kuka sanotut vammat oli A:lle aiheuttanut. KO oli tuominnut vastaajan törkeästä pahoinpitelystä 1 vuoden 2 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. HO puolestaan katsoi, että vastaajan esittämä vaihtoehtoinen tapahtumainkulku toisesta tekijästä oli siinä määrin mahdollinen, että hänen syyllisyydestään törkeään pahoinpitelyyn jäi varteenotettava epäily. Näin ollen syyte oli hylättävä. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos katsoi, ettei KO:n ratkaisun muuttamiseen ollut aihetta. (Vailla lainvoimaa 28.9.2022)
- Uutiset
20.9.2022 14.00
Uusi kansainvälisiä perheasioita koskeva EU-asetus (”uusi Bryssel IIa -asetus” eli ”Bryssel IIb -asetus”) suojaa paremmin lapsen etuaAvioeroa, vanhempainvastuuta sekä kansainvälistä lapsikaappausta koskevaa uutta EU-asetusta on alettu soveltaa elokuun alusta. Asetuksessa säädetään siitä, minkä jäsenvaltion tuomioistuin on näissä asioissa toimivaltainen ja miten päätökset tunnustetaan ja pannaan täytäntöön toisessa EU-valtiossa.
- Uutiset
16.9.2022 14.14
Vaikeasti kehitysvammainen henkilö lähetettiin yksin ambulanssilla sairaalaan ilman perussairauden taustatietoja ja henkilökohtaisia lääkkeitä, pelkässä paidassa ja vaipassa - apulaisoikeusasiamies piti asiassa tehtyjä virheitä vakavinaKantelija arvosteli kotisairaalan ja palvelukodin menettelyä lapsensa hoidossa ja kohtelussa sairaalaan toimittamisen yhteydessä. AOA saattoi (kohdassa 3.4) esittämänsä käsityksen menettelyn lainvastaisuudesta ja virheellisyydestä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueellisen kotisairaalan ja Attendon palvelukodin tietoon. Samalla AOA kiinnitti huomiota siihen, että kaikissa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelukodeissa ja terveyspalveluissa on huolehdittava siitä, etteivät vastaavat tiedonkulkuun ja vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuden toteutumiseen ja terveyspalvelujen laatuun liittyvät ongelmat toistu.
- Uutiset
16.9.2022 12.18
Valtioneuvoston U-kirjelmä: Komissiolta uusia ehdotuksia toimenpiteiksi lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyyn ja torjuntaanEuroopan komissio ehdottaa useita toimenpiteitä, joilla EU-maat voisivat ennaltaehkäistä ja torjua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Valtioneuvosto informoi eduskuntaa Euroopan komission asetusehdotuksesta U-kirjelmällä 15.9.2022. Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjunta kuuluu komission ensisijaisiin tavoitteisiin. Ehdotuksen tavoitteena on muodostaa selkeä ja sitova oikeudellinen kehys, jonka avulla voitaisiin torjua ja ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.
- Uutiset
15.9.2022 11.35
Alle 16-vuotiaita lapsia uimahallin pukuhuoneessa kuvannut nainen tuomittiin yli sadasta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä - hovioikeus äänesti millä tavalla lievempien tekojen yksikkörangaistukset vaikuttivat yhteiseen rangaistukseenEnemmistö katsoi, että vastaajan (s. 1994) rangaistuksen määräämisen lähtökohdaksi oli otettava kohdan 5 (Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö) teosta tuomittava rangaistus. Enemmistön mukaan pelkästään tästä rikoksesta tuomittava rangaistus oli 2 v 8 kk vankeutta. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos oli tältä osin samaa mieltä. Keskeinen kysymys oli tämän jälkeen se, millä tavalla lievempien tekojen yksikkörangaistukset vaikuttivat yhteiseen rangaistukseen. HO:n enemmistö alensi vastaajalle tuomitun 5 vuoden rangaistuksen 4 vuoteen. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos puolestaan katsoi, ettei rangaistusta ollut syytä alentaa. (Vailla lainvoimaa 15.9.2022)
- Uutiset
31.8.2022 16.00
Hovioikeus: Suomalainen tuomioistuin ei ollut toimivaltainen tutkimaan lapsen tapaamisoikeutta koskevaa asiaaRatkaistavana oli kysymys siitä, oliko suomalaisella tuomioistuimella toimivalta tutkia asia ja oliko lasta C:tä kuultava toimivallan perustavien seikkojen selvittämiseksi. Toimivaltaan vaikuttavina riitaisina perusteina oli ratkaistava C:n asuinpaikka sekä se, oliko suomalaisella tuomioistuimella paremmat edellytykset kuin norjalaisella tuomioistuimella turvata lapsen etu. Lopuksi ratkaistavana oli äidin oikeudenkäyntikuluvaatimus. (Vailla lainvoimaa 31.8.2022)
- Uutiset
31.8.2022 15.00
Väitöskirjatutkija Merike Helander: Keinokohtuhoidon kehittyminen vaatii eettistä ja oikeudellista arviointiaPikkukeskosina syntyvien lasten hoito kehittyy. Kehitteillä oleva keinokohtuteknologia saattaa tulevaisuudessa korvata nykyisiä pikkukeskosten tehohoitoyksiköitä. Teknologian kehittyminen vaatii oikeudellista ja arvokeskustelua jo etukäteen.
– Ei ole syytä kyseenalaistaa tehokkaamman ja turvallisemman keskosten hoidon tavoitteita. Samalla on tärkeää tunnistaa, että puhutaan tilanteista, joihin liittyy jo nykyään kiistanalaisia kysymyksiä, tutkimuksen tekijä, lapsiasiavaltuutetun toimiston lakimies ja väitöskirjatutkija Merike Helander toteaa. - Uutiset
31.8.2022 8.33
Joka kymmenes lapsi on jo ulkomaalaistaustainen – uusi politiikkasuositus tarkastelee ulkomaalaistaustaisten lasten hyvinvointia; köyhyyden ja syrjinnän vähentäminen on tärkeääUlkomaalaistaustaisten lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyy usein erityisiä haasteita. Lapsiperheköyhyyden vähentäminen, vanhempien tukeminen kotoutumisessa ja vanhemmuudessa sekä rasismin ja eriarvoisen kohtelun vähentäminen on tärkeää myös lasten hyvinvoinnin kannalta, muistuttaa työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskuksen uusi politiikkasuositus.
- Uutiset
29.8.2022 12.10
Poliisiammattikorkeakoulun tutkimus: Pimeän verkon pedofiiliyhteisöt edistävät lapseen kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa monin tavoinPoliisiammattikorkeakoulun uuden tutkimusjulkaisun aiheena on pimeän verkon pimein puoli: pedofiilien verkkoyhteisöt. Verkkoyhteisöjen toimintamallien ymmärtäminen on yksi keino, jolla voidaan torjua lapseen kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Tutkimuskirjallisuuden pohjalta tehdyssä analyysissa tarkastellaan verkkovälitteistä lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa ja pimeässä verkossa toimivia lasten seksuaalisen hyväksikäytön tekijöitä. Julkaisussa käsitellään lapseen kohdistuvan seksuaalisen väkivallan psykologista puolta, kuten pedofiilien perusteluja ja oikeutuksia rikoksilleen, ja pedofiilien verkkoyhteisöjä ja niiden taustalla olevaa toimintalogiikkaa.
- Uutiset
19.8.2022 13.02
Oikeusasiamies: Helsingin kaupungin sosiaalitoimi ei pannut täytäntöön hallinto-oikeuden päätöstä ja käsitellyt lapsen asiaa ilman aiheetonta viivytystä siten kuin hallintolaissa ja vammaispalvelulaissa edellytetäänOA saattoi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan tietoon asiassa (kohdassa 3.3) esittämänsä käsityksen lainvastaisesta viivästyksestä HAO:n päätöksen täytäntöönpanossa ja vaikeavammaisen lapsen palveluasumista koskevan päätöksen tekemisessä.
- Uutiset
17.8.2022 13.00
Suojatietä Viikissä ylittänyt 10-vuotias lapsi raahautui linja-auton mukana noin 15 metriä - hovioikeuskin katsoi linja-autonkuljettajan syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja törkeään vammantuottamukseenAsiassa arvioitiin mm. syytesidonnaisuutta. Sen osalta HO katsoi, että syyksi lukeminen asiassa oli voinut perustua myös TLL 32 §:n 1 momentin (Kuljettajan suojatiesäännöt) vastaiseen menettelyyn. Asiassa todetuilla ja KO:n tuomiossa mainituilla muilla perusteilla HO katsoi kuten KO, että vastaaja oli menetellyt syytekohdassa 1 törkeän huolimattomasti. Vastaajan menettelystä oli aiheutunut A:lle vakavat ja hengenvaaralliset vammat. Vastaaja oli siten syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. HO hyväksyi KO:n perustelut ja johtopäätökset törkeää vammantuottamusta koskevan syytekohdan osalta. KO:n tuomitsema 4 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus oli oikeudenmukainen seuraamus vastaajan syyksi luetuista rikoksista. (Vailla lainvoimaa 17.8.2022)
- Uutiset
16.8.2022 8.00
Hallinto-oikeus: Vuokraustoimintaa harjoittavalla yhtiöllä oli oikeus kerätä lasten henkilötunnukset myös vapaarahoitteisten asuntojen osalta - apulaistietosuojavaltuutetun päätös kumottiinHAO katsoi, että oikeutettu etu ulottui puheena olevassa tilanteessa myös lasten henkilötunnusten käsittelyyn. Koska henkilötunnuksen käsittelyä oli tällä perusteella pidettävä tietosuoja-asetuksen 5 artiklan 1 kohdan a) alakohdassa ja 6 artiklassa tarkoitetulla tavalla lainmukaisena, sitä ei voitu pitää puheena olevan käyttötarkoituksen kannalta tarpeettomana sovellettaessa tietojen minimointia koskevaa ensin mainitun artiklan c) alakohtaa. Yhtiön käsittelytoimet puheena olevilta osin olivat siten olleet lainmukaiset, minkä vuoksi apulaistietosuojavaltuutetun päätös oli kumottava. (Ei lainvoim. 16.8.2022)
- Uutiset
12.8.2022 11.05
Hovioikeus arvioi oliko 14-vuotiaan ja 8-vuotiaan lapsen palauttamisesta kieltäytymiselle jokin huoltolaissa ja Haagin sopimuksessa tarkoitettu peruste - hakemus lasten palauttamisesta hylättiin kokonaisuudessaanErityisesti kysymys oli lasten mielipiteen vaikutuksesta palauttamiseen. Asiassa lausutuin perustein HO katsoi, että isän hakemus oli kokonaisuudessaan hylättävä, eikä asiassa ollut tarpeen arvioida Liettuassa vireillä olevan asian mahdollista vaikutusta palauttamiseen, mihin oli asiassa vedottu hakemuksen toisena vastustamisperusteena. (Vailla lainvoimaa 12.8.2022)
- Uutiset
8.8.2022 11.56
Lainsäädännön arviointineuvosto: Lähestymiskiellon tehostaminen on huolellisesti valmisteltu, mutta lapsivaikutuksia pitäisi tarkentaaLainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon oikeusministeriölle hallituksen esityksen luonnoksesta lähestymiskiellon tehostamisesta. Luonnos on sujuvasti kirjoitettu, josta myös asiaa tuntematon saa vaivatta käsityksen lainmuutoksen tarpeesta, tavoitteista ja keskeisistä ehdotuksista. Taloudellisten vaikutusten laskelmat ovat perusteelliset.
- Uutiset
8.8.2022 11.30
Voimankäyttö lapsen kiinnipitotilanteessa - apulaisoikeusasiamieheltä huomautus koulukodille ja hyvitysesitys Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalle perusoikeuksien loukkauksestaKantelija oli menettänyt päätöksenteossa tapahtuneiden laiminlyöntien johdosta perustuslain 21 §:ssä turvatun oikeutensa saattaa häntä koskeva asia tuomioistuimen käsiteltäväksi. Menettelyn moitittavuutta lisäsi se, että kyseessä oli ollut haavoittuvassa asemassa oleva lapsi, jonka oikeuksien ja oikeusturvan toteutuminen oli viranomaisen ja sen toimeksiannosta toimivien tahojen toimenpiteiden varassa. AOA korosti vielä, että koulukodin oli täytynyt olla tietoinen lastensuojelulain mukaisista velvoitteistaan. AOA kiinnitti lisäksi koulukodin huomiota siihen, mitä hän oli todennut kiinnipidosta ja tavanomaisesta sijaishuoltopaikassa annettavasta kasvatuksesta ja huolenpidosta. AOA esitti, että kantelijan perusoikeuksien toteuttamisesta vastuussa ollut Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala hyvittäisi kantelijalle hänen perusoikeuksiensa loukkaukset.
- Uutiset
4.8.2022 12.40
Euroopan tietosuojavaltuutetun ja tietosuojaneuvoston lausunto: lainsäädäntöehdotus lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumiseksi verkossa sisältää vakavia puutteitaEuroopan tietosuojaneuvosto ja Euroopan tietosuojavaltuutettu ovat antaneet yhteisen lausuntonsa komission lainsäädäntöehdotuksesta lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Tietosuojaneuvosto ja valtuutettu tukevat ehdotuksen tavoitteita, mutta ilmaisevat samalla myös huolensa joidenkin suunniteltujen toimenpiteiden vaikutuksesta yksityisyyteen ja henkilötietojen suojaan.
- Uutiset
18.7.2022 15.00
Lasta kohdeltiin alistavasti sijaishuollossa - apulaisoikeusasiamies esittää hyvitystäAOA katsoi, että kantelijan perustuslain turvaamat oikeudet eivät olleet toteutuneet täysimääräisesti. Lapsen epäasiallinen ja alistava kohtelu oli vaarantanut vakavasti haavoittuvassa asemassa olevan sijoitetun lapsen, jolla on oikeus saada erityistä suojelua, etuja ja oikeuksia. Asiassa todetun johdosta AOA esitti, että perusoikeuksien toteuttamisesta vastuussa ollut Oulun Hyvinvointilautakunta hyvittäisi kantelijalle hänen perusoikeuksiensa loukkaukset. - Uutiset
13.5.2022 10.30
EUT:n ennakkoratkaisu lapsen elatusapusaatavaan sovellettavan lain määrittämisestäElatusvelvoitteisiin sovellettavasta laista tehdyn Haagin pöytäkirjan, joka on hyväksytty Euroopan yhteisön puolesta tehdyllä neuvoston päätöksellä 2009/941/EY, 3 artiklaa on tulkittava siten, että määritettäessä sellaisen alaikäisen lapsen elatusapusaatavaan sovellettavaa lakia, jonka toinen vanhempi on vienyt toiseen jäsenvaltioon, se, että tämän jäsenvaltion tuomioistuin on määrännyt erillisessä menettelyssä kyseisen lapsen palautettavaksi siihen valtioon, jossa hän asui vanhempiensa kanssa välittömästi ennen poisviemistä, ei riitä estämään sitä, että lapsi on voinut saada asuinpaikan tästä jäsenvaltiosta.
- Uutiset
2.5.2022 15.00
Hovioikeus: Pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja seksuaalisesta ahdistelusta 9 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ja korvausvelvollisuusMies oli velvoitettu maksamaan asianomistajalle henkisestä kärsimyksestä yhteensä 1.800 euroa sekä muusta tilapäisestä haitasta 1.500 euroa. Vastaaja haki muutosta KO:n tuomioon ja vaati syytteiden ja korvausvaatimusten hylkäämistä. Toissijaisesti vastaaja vaati, että hänelle tuomittua rangaistusta ja hänen asianomistajalle tuomittuja vahingonkorvauksia alennetaan. Syyttäjä ja asianomistaja vaativat, että vastaajan valitus hylätään. HO toimitti asiassa pääkäsittelyn, jossa otettiin vastaan sama todistelu kuin KO:ssa. KO:n tuomiota ei muutettu. (Vailla lainvoimaa 2.5.2022)
- Uutiset
26.4.2022 11.00
Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjuntaan tarvitaan kaikkia aikuisia – toimeenpanosuunnitelma listaa keinojaLapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa voidaan torjua ainoastaan yhteistyöllä. Mukaan tarvitaan kaikkia vanhemmista opettajiin ja poliisista järjestöihin. Tämä on kantava ajatus tuoreessa toimeenpanosuunnitelmassa, jolla toteutetaan Lanzaroten sopimusta Suomessa. Suunnitelmassa on yhteensä 33 toimenpidettä, joiden toteutus vaatii yhteistyötä useilta eri tahoilta kuten kunnilta ja hyvinvointialueilta sekä järjestöiltä. Myös kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi verkossa tapahtuvien rikosten torjuntaan.
- Uutiset
21.4.2022 10.30
KHO:n ratkaisu lapsen yhteydenpidon rajoittamista koskevassa asiassaHallintolainkäyttö – Valituskelpoisuus – Pätemättömän hallintopäätöksen kumoaminen – Lastensuojelu – Valitusoikeus hallinto-oikeuden päätöksestä – Lapsen oikeus käyttää laillisen edustajan ohella erikseen puhevaltaansa - Uutiset
6.4.2022 11.00
Hovioikeus: 5-6-vuotiasta lasta hyväksikäyttäneen äidin miesystävän teko oli törkeä – 1 vuoden 6 kuukauden ehdoton vankeusrangaistus, kärsimyksestä 4 000 euroaAsianomistaja oli kertonut tapahtumista vuonna 2019 eli noin 5 vuotta tapahtuman jälkeen ensin opettajalleen ja välittömästi tämän jälkeen äidilleen. Asianomistaja oli ollut poliisissa suoritetun kuulustelun aikaan 11-vuotias. HO piti epätodennäköisenä, että asianomistajan kertomuksesta ilmenevissä tapahtumissa olisi ollut kysymys valemuistosta tai muulla tavoin vääristyneestä muistikuvasta. Syytteen tueksi ei ollut esitetty asianomistajan kertomuksen lisäksi muuta välitöntä näyttöä. Syytettä tukevana näyttönä oli lisäksi esitetty asianomistajan äidin ja opettajan kertomukset. Kahden ankaroittamisperusteen täyttyminen puolsi teon katsomista myös kokonaisuutena arvostellen törkeäksi. Asianomistaja oli ollut hyvin nuori. Kun otettiin lisäksi huomioon menettelyn toistaminen kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä, HO katsoi, että teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. (Vailla lainvoimaa 6.4.2022)
- Uutiset
7.3.2022 15.00
Uusi julkaisu: Lapsivaikutusten arvioinnilla parempia päätöksiä kunnassaLapsivaikutusten arvioinnilla parempia päätöksiä - Lapsivaikutusten arviointi, lapsibudjetointi sekä lapset ja nuoret tiedontuottajina kunnassa -ohjeistus on tarkoitettu kuntien valtuutetuille, nuorisovaltuustoille ja muille luottamushenkilöille sekä viranhaltijoille. Ohjeistuksessa tuodaan esille keskeisiä asioita lapsivaikutusten arvioinnista, lapsibudjetoinnista, lapsista ja nuorista tiedontuottajina kunnan päätöksenteossa sekä koronakriisin kielteisten vaikutusten torjunnasta. - Uutiset
8.2.2022 11.15
Lapsiasiavaltuutetun kertomus eduskunnalle 2022 – lastensuojelulaki tulisi uudistaa kokonaanLapsiasiavaltuutettu esittää muutoksia perustuslakiin, lastensuojeluun ja koulutusresursseihin. Lapsiasiavaltuutettu luovutti 8. helmikuuta eduskunnalle kertomuksen lasten asemasta ja heidän oikeuksiensa toteutumisesta Suomessa vuosina 2018–2021. Lapsen oikeudet on huomioitu seurantajaksolla vaihtelevasti, ja ne vaativat jatkuvaa muistuttamista. Lapsiasiavaltuutettu tekee kolme ehdotusta lasten aseman ja oikeuksien parantamiseksi: lapsen etu perustuslakiin, lastensuojelulaki tulee uudistaa kokonaisuudessaan ja koulutukselle pysyvä rahoitustaso.
- Uutiset
3.2.2022 8.00
Kantelijan vammaisen lapsen asunnon muutostöitä koskevan hakemuksen käsittely kesti lähes 5 kuukautta - oikeusasiamies kiinnitti kunnan vammaispalvelujen huomiota hakemusten lainmukaiseen käsittelyyn ja hyvän hallinnon mukaiseen menettelyynAsiassa oli ylitetty vammaispalvelulain 3 a §:n 3 momentissa säädetty 3 kuukauden määräaika hakemuksen käsittelylle ja päätöksenteolle. OA katsoi, ettei kunta ollut esittänyt hyväksyttäviä erityisiä syitä vammaispalvelulaissa säädetyn 3 kuukauden käsittelyajan ylittymiselle. - Uutiset
1.2.2022 9.00
Kela: Yhä useampi huoltaja voi nähdä lapsen tiedot Omakannassa – huollonjakosopimus ei enää estä Omakannassa asiointiaHuoltajat, joilla on huollonjakosopimus, voivat nyt asioida lapsensa puolesta Omakannassa. Jos alaikäisellä on joku muu tiedonsaantioikeutettu henkilö, tämä pääsee katsomaan lapsen tietoja Omakannassa. Myös turvakieltoasioihin on tullut helpotuksia. - Uutiset
28.1.2022 13.30
Poliisi: Uusi käsikirja lapsirikostutkintaan kokoaa hyvät käytännöt yksiin kansiinPoliisi ja THL:n Barnahus-hanke ovat julkaisseet käsikirjan, joka toimii lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkinnan kokoavana oppaana. Käsikirjaan on koottu tietoa esitutkinnan toimenpiteistä poliisille. Ajatus lapsirikostutkintoja tukevasta käsikirjasta syntyi, kun hankkeessa mukana olleet poliisin asiantuntijat ylikomisario Miia Lehtinen ja ylikonstaapeli Maria Rossi kiersivät syksyllä 2020 poliisilaitoksissa. - Uutiset
26.1.2022 11.20
Apulaisoikeusasiamies antoi Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalle huomautuksen kantelijan ja hänen perheessään asuvan lapsen oikeuksien loukkaamisestaKantelija arvosteli Helsingin sosiaalitoimen lastensuojelua. Kirjoituksen mukaan hän ei ole saanut perheessään asuvalle lapselle mitään palveluja ja tukea, vaikka hänen ja lapsen olosuhteet ovat olleet koko ajan lastensuojelun tiedossa.
- Uutiset
14.1.2022 9.09
KHO: Korkeampi piha-aita ei ollut kehitysvammaisen 4-vuotiaan lapsen kotona asumisen ja hänen ulkoilusta suoriutumisensa kannalta välttämätöntä (ään. 5-4)Kunnalla ei ollut velvollisuutta korvata vaadittuja kustannuksia asunnon muutostöinä.
- Uutiset
30.12.2021 12.00
Valvira: Lastensuojelun suunnitelmallista valvontaa toteutettu valvontaohjelman mukaisestiLastensuojelun suunnitelmallista valvontaa on vuoden 2021 aikana kohdennettu sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumiseen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman mukaisesti. Eri puolille Suomea tehtyjen ohjaus- ja arviointikäyntien lisäksi valvontaviranomaiset ovat yhteisissä Lasten oikeuksien puolustaja -webinaareissa tavanneet aiheen tiimoilta useita satoja kuntien lastensuojelun asiantuntijoita. Taustatietoja ja tilannekuvaa sijaishuollon toiminnan ohjauksen tarpeista sekä suunnitelmallisen valvonnan painopisteistä koottiin myös lapsen asioista vastaaville sosiaalityöntekijöille suunnatulla kyselyillä sekä yksityisten lastensuojelulaitosten toimintakertomuksista.
- Uutiset
27.12.2021 15.31
Apulaisoikeusasiamies: Liikkumisvapauden rajoittaminen huoltajan pyynnöstä ja sijaishuollon valvontaAOA saattoi kohdassa 3.6.1 esittämänsä ohjaavan käsityksen liikkumisvapauden rajoittamisesta, kohdassa 3.6.3 esittämänsä ohjaavan käsityksen asiallisesta kielenkäytöstä ja kohdassa 3.6.4 esittämänsä moittivan käsityksen sijaishuollon valvonnan epäonnistumisesta ja puutteista kaupungin lastensuojelusta vastaavan toimialan tietoon. Lisäksi AOA kiinnitti sijaishuoltoyksikön ja kaupungin lastensuojelusta vastaavan toimialan vakavaa huomiota eduskunnan oikeusasiamiehen tiedonsaantioikeuteen, ja viranomaisten velvollisuuteen toimittaa asian tutkimiseksi tarvittavat tiedot ja asiakirjat. Samalla AOA kiinnitti kaupungin lastensuojelusta vastaavan toimielimen ja sijaishuoltoyksikön huomiota siihen, mitä hän on ratkaisussani yleisellä tasolla sanonut rajoitustoimenpiteistä.
- Uutiset
23.12.2021 9.30
KKO hylkäsi 11 ja 13,5 vuoden ikäisten lasten Espanjaan palauttamista koskevan hakemuksen lasten vastustettua palauttamistaan KKO:n suorittamassa kuulemisessaÄiti oli jättänyt luvattomasti palauttamatta vanhempiensa yhteishuollossa olevat noin 11 ja 13,5 vuoden ikäiset lapset heidän asuinpaikkanaan olleeseen Espanjaan. Korkeimman oikeuden suorittamassa kuulemisessa lapset vastustivat palauttamistaan. Korkein oikeus hylkäsi lasten palauttamista koskevan hakemuksen arvioituaan ratkaisun perusteluista ilmenevällä tavalla lasten mielipiteen merkitystä asiassa. HO:n päätös kumottiin.
- Uutiset
23.12.2021 9.16
KHO: Perheen käsitys kotimaansa Venäjän koulujärjestelmän heikkouksista ja vastaavasti toive saada lapset käymään koulunsa Suomessa, ei ollut peruste oleskeluluvalle yksilöllisen inhimillisen syyn perusteellaUlkomaalaisasia – Kansainvälinen suojelu – Menettelyvirhe – Lapsen kuuleminen – Oleskelulupa yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella – Jehovan todistaja
- Uutiset
14.12.2021 13.00
EUT: Kahden äidin lapselle on myönnettävä henkilökortti tai passi vaatimatta, että kansalliset viranomaiset laativat ensin syntymätodistuksenSuuressa jaostossa antamassaan tuomiossa unionin tuomioistuin tulkitsee asiassa mainittuja määräyksiä siten, että kun kyseessä on alaikäinen lapsi, joka on unionin kansalainen ja jonka vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten antamassa syntymätodistuksessa mainitaan kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä hänen vanhempinaan, jäsenvaltio, jonka kansalainen kyseinen lapsi on, on velvollinen yhtäältä myöntämään hänelle henkilökortin tai passin vaatimatta, että sen kansalliset viranomaiset laativat ensin syntymätodistuksen, ja toisaalta tunnustamaan kunkin muun jäsenvaltion tavoin asiakirjan, jonka vastaanottava jäsenvaltio on antanut ja jonka perusteella lapsi voi käyttää kummankin kyseisen henkilön kanssa oikeuttaan liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltioiden alueella.
- Uutiset
14.12.2021 8.00
Lastaan verhon narulla kaulasta kuristanut äiti tuomittiin pahoinpitelystä ehdolliseen vankeusrangaistukseenLasten kertomuksilla ja niitä koskevilla lausunnoilla katsottiin tulleen näytetyksi, että lapsen äiti oli syytteessä kuvatulla tavalla kuristanut vuonna 2010 syntynyttä tytärtään. Äiti tuomittiin pahoinpitelystä 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvamaan lapselle 500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. HO ei myöntänyt tuomiosta valittaneelle äidille jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 14.12.2021)
- Uutiset
1.12.2021 11.32
Hovioikeus: Menettely täytti myös lapsenraiskauksen tunnusmerkistön - vankeutta 6 v 6 kk ja kärsimyksestä 12.500 euroaKO oli katsonut näytetyksi, että vastaaja oli menetellyt kohdan 3 teonkuvauksessa kuvatulla tavalla siltä osin kuin kyse oli tapahtumista vastaajan asunnolla. KO:n mukaan menettely täytti törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön. Sen sijaan näyttämättä oli jäänyt, että menettely täyttäisi myös raiskausrikoksen tunnusmerkistön. Tekoon ei ollut liittynyt RL 20 luvun 1 §:n 1 momentissa tarkoitettua raiskausrikoksen tunnusmerkistöön kuuluvaa pakottamista. Vastaajan ei ollut myöskään näytetty ymmärtäneen, että asianomistaja (tekoaikaan 15 v.) oli ollut saman pykälän 2 momentissa tarkoitetussa pelkotilassa ja sen johdosta puolustuskyvytön. KO:n mukaan vastaaja ei siten ollut ollut sukupuoliyhteydessä asianomistajan kanssa käyttäen tahallisesti hyväksi asianomistajan pelkotilaa. Näin ollen syyte törkeästä lapsenraiskauksesta oli KO:n mukaan hylättävä. Koska vastaajan menettely täytti samanaikaisesti sekä törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön että törkeän raiskauksen tunnusmerkistön, vastaajan oli HOn mukaan katsottava syyllistyneen törkeään lapsenraiskaukseen. (Vailla lainvoimaa 1.12.2021)
- Uutiset
26.11.2021 14.00
Hovioikeus: Lasten edunvalvojan sijaiseksi määrätty kaupungin taloussuunnittelija ei ollut esteellinenSe seikka, että kaupunki oli eri prosesseissa äidin vastapuolena, ei muodostanut perustetta katsoa edunvalvojan sijaiseksi määrättyä kaupungin taloussuunnittelijaa kaupungin työntekijänä esteelliseksi toimimaan lasten edunvalvojan sijaisena. (Vailla lainvoimaa 26.11.2021)
- Uutiset
23.11.2021 14.00
Hovioikeus hylkäsi pyynnön 7-vuotiaan lapsen kuulemisesta ja hakemuksen lasten palauttamiseksi ViroonKäsiteltävänä olevaa asiaa oli pidettävä tämän ikäisen lapsen kannalta vaikeana ymmärtää, mistä johtuen hänen oli oletettavasti vaikea muodostaa siitä perusteltua ja itsenäistä mielipidettä. Hänen ei siten voitu olettaa saavuttaneen sellaista kypsyyttä, että hänen mielipiteeseensä olisi aiheellista kiinnittää huomiota. Lisäksi lapsen kuulemista keskeisenä kieltäytymisperusteena vedotusta isän väitetystä väkivaltaisuudesta ei ollut pidettävä lapsen edun mukaisena. Pääasian osalta HO totesi, että lasten palauttaminen on mahdollista vain lasten asuinpaikkavaltioon. Lasten asuinpaikka oli asiassa mainituin perustein välittömästi ennen väitettyä luvatonta pois viemistä maaliskuun 2021 lopussa ollut Suomi. Kun lasten asuinpaikka ei tuolloin enää ollut ollut Viro, heitä ei voitu määrätä palautettavaksi sinne. Hakemus oli siten hylättävä, eikä asiassa ollut tarpeen arvioida palauttamisen esteitä tai palauttamisesta aiheutuvia kustannuksia. (Vailla lainvoimaa 23.11.2021)
- Uutiset
19.11.2021 13.00
Hallinto-oikeus hylkäsi vaatimuksen Pakistanissa syntyneen lapsen tietojen rekisteröimisestä väestötietojärjestelmään - laillistamatonta syntymätodistusta ei voitu pitää luotettavanaValittaja ei ollut esittänyt laillistettua syntymätodistusta eikä muutakaan luotettavaa selvitystä lapsensa syntymästä. HAO totesi, että kun otettiin huomioon väestötietojärjestelmän luotettavuudelle ja rekisterinpitäjälle asetettu luotettavuusvelvollisuus, ei laillistamatonta syntymätodistusta voitu pitää luotettavana. Asiakirja ei ollut myöskään täyttänyt muutoin väestötietojärjestelmästä ja Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluista annetun lain 19 §:ssä asetettuja vaatimuksia. Digi- ja väestötietoviraston ei ollut valittajan esittämän selvityksen perusteella tullut rekisteröidä tietoja valittajan x.x.xxxx syntyneestä lapsesta väestötietojärjestelmään. Valituksenalaista päätöstä ei ollut syytä muuttaa. (Ei lainvoim. 19.11.2021) - Uutiset
1.11.2021 10.33
Lapsi ei saanut riittävästi ravintoa äitinsä ja tämän avopuolison huollossa - vastaajat tuomittiin heitteillepanosta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja vahingonkorvauksiinSelvitys kaikkiaan ei KO:n käsityksen mukaan tukenut sitä vastaajien väitettä, että lapsen (s. 2014) painonlasku ja pituuden taittuminen olisi johtunut psykososiaalisesta deprivaatiosta tai geeniperimästä. Asiassa kerrottu huomioiden KO oli katsonut sen sijaan tulleen näytetyksi, että lapsen painon laskemisen ja pituuskasvun taittumisen syynä oli ollut vastaajien laiminlyönti huolehtia lapsen riittävästä ravinnonsaannista. Tekoaika oli pitkä, runsas 7 kuukautta. Asianomistaja oli ollut tekohetkellä iältään 1 vuotta 8 kuukautta – 2 vuotta 3 kuukautta eli sellaisessa iässä, että lapsi on ollut avuttomana kokonaan huoltajiensa huolenpidon varassa. (Vailla lainvoimaa 1.11.2021)
- Uutiset
27.10.2021 12.00
Artikkelikokoelma käsittelee vamman kanssa elävien lasten oikeuksiaAihetta tarkastellaan teoksessa eri näkökulmista, lähtien oikeuksien lainopillisesta perustasta niiden toteutumiseen eri instituutioissa ja arjen käytännöissä. Teoksen tarkoituksena on herättää vakavaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten vamman kanssa elävien lasten oikeudet yhteiskunnassamme toteutuvat ja miten niitä voitaisiin entistä paremmin edistää. - Uutiset
27.10.2021 10.30
Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö - hovioikeus oli erimielinen ikätahallisuudestaAsianomistaja (14 v 10 kk) ja vastaaja (s. 1972) olivat aloittaneet yhteydenpidon seksitreffit-sivustolla, jonne liittyessään käyttäjän on vakuutettava olevansa täysi-ikäinen. HO:n enemmistö totesi mm., ettei asianomistaja ollut ollut vielä lähellä suojaikärajaa. Vastaaja oli ollut asianomistajaa merkittävästi vanhempi. Vastaaja ja asianomistaja eivät olleet tunteneet toisiaan entuudestaan ja tapaamisen ainoana tarkoituksena oli ollut seksuaalinen kanssakäyminen maksua vastaan. Vastaaja oli tiennyt asianomistajan asuvan koulukodissa ja poistuvan sieltä tapaamiseen luvatta. Teko täytti törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos puolestaan katsoi, että hakijalta puuttui tahallisuus seksuaalisiin tekoihin alle 16-vuotiaan lapsen kanssa ja hylkäsi syytteen. (Vailla lainvoimaa 27.10.2021)
- Uutiset
15.10.2021 14.44
4-vuotiaan lapsen isä syyllistyi pahoinpitelyn asemasta vammantuottamukseen - menettelyssä ei ollut kysymys ruumiillisesta väkivallastaMenettelyn seurauksena lapselle oli aiheutunut mustelma, kyynär- ja värttinäluun murtumat sekä kipua ja särkyä. HO katsoi KO:n tavoin selvitetyksi, että lapsen isä oli ajattelemattomuuttaan irrottanut otteen sylissään olleesta lapsesta työntäen tätä samalla eteenpäin sillä seurauksella, että tämä oli kaatunut maahan ja loukannut itsensä. HO katsoi, ettei sanotussa isän menettelyssä ollut ollut kysymys ruumiillisesta väkivallasta. Näin lisättynä HO hyväksyi KO:n ratkaisun perustelut ja johtopäätökset syyksilukemisesta, rangaistusseuraamuksesta ja vahingonkorvauksista. Aihetta KO:n tuomion lopputuloksen muuttamiseen ei siten ollut. (Vailla lainvoimaa 15.10.2021)
- Uutiset
8.10.2021 7.17
Lapsistrategian ensimmäisessä toimeenpanosuunnitelmassa on 30 uutta toimenpidettä lasten oikeuksien turvaamiseksiHallitus on saanut valmiiksi kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman. Suunnitelmassa on yhteensä 30 uutta toimenpidettä, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä vahvistetaan heidän oikeuksiaan. Toimenpiteet täydentävät jo käynnissä olevaa laajaa työtä sekä vahvistavat rakenteita ja tietopohjaa pitkäjänteiselle ja suunnitelmalliselle lapsi- ja perhepolitiikalle.
- Uutiset
1.10.2021 15.00
Hovioikeus: Lapsen elatusavun muutosHO:ssa oli kysymys samoista seikoista, kuin mitä KO oli tuomionsa sivulla 3 otsikon "Kysymyksenasettelu tässä asiassa” alla todennut siitä, tuliko lasten elatuksen tarvetta laskettaessa ottaa huomioon A:n (s. 2005) ja B:n (s. 2012) harrastuskulut sekä B:n kerhomaksut. Lisäksi pohdittavaksi tuli, tuliko elatusavun määrän kohtuullisuutta harkittaessa ottaa huomioon lasten isän ulosottovelat. Lisäksi HO:ssa arvioitavaksi tuli, miten lasten äidin 5.1.2021 lukien muuttuneet tulot vaikuttivat elatusavun määrään. OM:n ohjeen 2007:2 soveltamisen osalta HO viittasi lisäksi KKO:n ratkaisuun KKO 2020:60 (kohdat 14 ja 16), jonka mukaan ohje on käyttötarkoituksensa vuoksi laadittu siten, että elatusapu voidaan laskea melko yksinkertaisilla laskukaavoilla. KO:n tuomiota muutettiin. (Vailla lainvoimaa 1.10.2021)
- Uutiset
17.9.2021 9.11
Lapsilla on oikeus osallistua myös lainvalmisteluun – Lapsistrategia julkaisi lasten kuulemisen käsikirjan lainvalmistelijoilleKansallisen lapsistrategian keskeisenä linjauksena on lisätä lasten osallisuutta Suomessa. Osana lapsistrategian toimeenpanoa on tehty lasten kuulemisen käsikirja lainvalmistelijoille. ”Kansallisen lapsistrategian valmistelussa on koko ajan ollut lapsen oikeus osallisuuteen keskeisenä johtotähtenä. Lapsen oikeus osallisuuteen on myös yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen keskeisistä oikeuksista. Tämä käsikirja vie tätä asiaa eteenpäin lasten kuulemisen osalta”, toteaa kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari.
- Uutiset
16.9.2021 8.26
5-vuotias kertoi päiväkodissa äitinsä potkaisseen häntä kengällä päähän - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus hylkäsi syytteen pahoinpitelystäKO oli tuominnut äidin 4 kk:n ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvaamaan kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 200 euroa korkoineen. Toisin kuin käräjäoikeus HO hylkäsi syytteen. Asiassa esitettyä näyttöä kokonaisuutena arvioitaessa äidin esittämä vaihtoehtoinen tapahtumainkulku oli HO:n mukaan siinä määrin mahdollinen, ettei sen olemassaoloa voitu riittävällä varmuudella poissulkea. Äidin syyllisyydestä jäi siten varteenotettava epäily ja syyte pahoinpitelystä oli hylättävä ja äiti vapautettava rangaistuksesta ja kaikesta korvausvelvollisuudesta. (Vailla lainvoimaa 16.9.2021)
- Uutiset
20.8.2021 13.15
Budjettipäällikkö Sami Yläoutinen ja erityisasiantuntija Piia Pekola: Lapsibudjetointi tuo lapsiin kohdistuvat voimavarat näkyväksiValtion budjettia on vuodesta 2022 lähtien tarkoitus tarkastella lapsen oikeuksien näkökulmasta. Ilmiöbudjetoinnin laajentaminen lapsiin on tehtävänä laaja ja edellyttää pitkäjänteistä ja vaiheittaista etenemistä. Toteutuessaan se kuitenkin edistää kotimaisten ja kansainvälisten lapsen oikeuksiin liittyvien tavoitteiden ja velvoitteiden toimeenpanoa Suomessa. Useat tahot ovat viime vuosina nostaneet esiin ilmiöbudjetoinnin tarpeen. Ilmiöbudjetointi tarkoittaa budjetin tarkastelemista jonkin tietyn aiheen näkökulmasta kokoavasti.
- Uutiset
17.8.2021 14.00
Hovioikeus määräsi lapset heti palautettavaksi asuinpaikkavaltioonsa EspanjaanLasten (s. 2008 ja 2010) äiti oli syyskuussa 2020 luvattomasti jättänyt lapset palauttamatta Suomesta asuinvaltioonsa Espanjaan. Asiassa oli ensiksi kysymys lasten luvattoman palauttamatta jättämisen ajankohdasta. Tämän jälkeen ratkaistavana oli, oliko lasten asuinpaikka välittömästi ennen luvatonta palauttamatta jättämistä ollut Suomessa vai Espanjassa. Mikäli palauttamisvaatimuksen hyväksymisen edellytysten katsottiin lähtökohtaisesti olleen käsillä, arvioitavaksi tuli vielä kysymys siitä, tuliko palauttamismääräyksen antamisesta kieltäytyä äidin vaatimin tavoin huoltolain 34 §:n 1 momentin 1, 2 tai 3 kohdan perusteella. HO katsoi, ettei käsillä ollut vakavaa vaaraa siitä, että palauttaminen saattaisi lapset alttiiksi ruumiillisille tai henkisille vaurioille. Lasten ilmaisema vastustus ei asiassa todetuin tavoin ollut esteenä heidän palauttamiselleen. Lapset oli siksi määrättävä heti palautettaviksi asuinpaikkavaltioonsa Espanjaan. (Ks. KKO:2021:93. HO:n päätös kumottiin.)
- Uutiset
11.8.2021 14.14
Lapsivaikutusten arvioinnin käsikirja lainvalmistelijoilleLapsivaikutusten arvioinnin käsikirja lainvalmistelijoille on laadittu osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa. Käsikirjassa tarkastellaan lapsivaikutusten arviointia säädösvalmistelussa sekä teoreettisesta että käytännöllisestä näkökulmasta. Teoreettinen tarkastelu pitää sisällään lapsiin ja nuoriin kohdistuvan vaikutusten arvioinnin oikeudellista perustaa ja keskeisten käsitteiden määrittelyä. Käytännön näkökulmalla pyritään antamaan konkreettista apua lainvalmistelijoille lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin kohdistuvien vaikutusten arviointiin.
- Uutiset
5.8.2021 13.53
Koronarokotukset laajennetaan koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaitaCovid-19-rokotteita tarjotaan jatkossa kaikille 12–15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Hallitus muutti torstaina 5.8. vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annettua valtioneuvoston asetusta. Asetusmuutos tulee voimaan 9. elokuuta 2021.
- Uutiset
3.8.2021 12.22
EUT tulkitsi lapsen luvattoman poisviemisen ja palauttamatta jättämisen käsitteitä KKO:lle antamassaan ennakkoratkaisussaBryssel II a ‑asetuksen (EY) N:o 2201/2003 2 artiklan 11 alakohtaa on tulkittava siten, että tilanne, jossa toinen vanhemmista joutuu ilman toisen vanhemman suostumusta viemään lapsensa tämän asuinpaikkavaltiosta toiseen jäsenvaltioon sellaisen siirtopäätöksen täytäntöön panemiseksi, jonka ensin mainittu jäsenvaltio on antanut kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja ‑menettelyjen vahvistamisesta annetun Dublin III ‑asetuksen (EU) N:o 604/2013 perusteella, ja jäämään sittemmin jälkimmäiseen jäsenvaltioon sen jälkeen, kun kyseinen siirtopäätös on kumottu, eivätkä ensin mainitun jäsenvaltion viranomaiset ole päättäneet ottaa siirrettyjä henkilöitä takaisin tai antaa heille lupaa oleskeluun, ei voi merkitä kyseisessä säännöksessä tarkoitettua luvatonta poisviemistä tai luvatonta palauttamatta jättämistä.
- Uutiset
2.8.2021 10.00
Lasten oikeudet vaarantuvat jälleen, lapsiasiavaltuutettu varoittaaLapsiasiavaltuutettu vaatii toimenpiteitä syyslukukauden alkaessa covid-19-pandemian neljännen aallon varjossa. Valtuutettu on lähettänyt avoimen kirjeen, jossa hän ilmaisee huolensa lasten ja nuorten jättämisestä viimeiseksi rokotusjärjestyksessä ja vaatii poliittisia päättäjiä, viranomaisia ja koulutuksen järjestäjiä parantamaan terveysturvallisuutta kouluissa.
- Uutiset
30.7.2021 11.00
Apulaisoikeusasiamies: Nuorisokodin menettely lapsen kiinnipidossa, oikeusasiamiehen tiedonsaantioikeus ja viittaus tuomioistuinmaksulakiinKantelija arvosteli sijaishuoltopaikassa nuorisokodissa tehtyä kiinnipitoa. Kirjoituksen mukaan hänelle syntyi kiinnipidosta vammoja. Apulaisoikeusasiamies käsitteli ratkaisussaan yleisesti kiinnipidon edellytyksiä, kiinnipidosta mahdollisten syntyneiden vammojen tutkimista, kiinnipidosta tehdyn päätöksen kirjaamista ja perustelemista sekä rajoitustoimenpiteestä keskustelemista lapsen kanssa jälkikäteen. Apulaisoikeusasiamies piti asiassa myös aiheellisena korostaa oikeusasiamiehen tietojensaantioikeutta ja sen merkitystä kantelujen tutkimisessa. Apulaisoikeusasiamies kiinnitti lisäksi huomiota nuorisokodissa tehtyjen rajoituspäätösten valitusosoituksiin. Siltä osin kuin rajoituspäätöksistä oli voinut valittaa HAO:een, sisältyi päätöksiin liittyviin valitusosoituksiin seuraava maininta: ”Hallinto-oikeuden perimistä oikeudenkäyntimaksuista säädetään tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015)”. Apulaisoikeusasiamiehen mielestä valitusosoituksia tulisi pikaisesti täydentää siten, että siitä ilmenee myös tuomioistuinmaksulain mukainen valituksen maksuttomuus.
- Uutiset
28.7.2021 11.00
EIT: 11 päiväksi hallinnolliseen pidätyskeskukseen sijoitetun äidin ja hänen 4 kuukauden ikäisen lapsensa oikeuksia loukattiinTapaus koski malilaisen äidin ja hänen neljän kuukauden ikäisen tyttärensä sijoittamista Ranskan Mesnil-Amelotin hallinnolliselen pidätyskeskukseen nro 2 heidän siirtämiseksi Italiaan, joka oli valittajien turvapaikan tutkinnasta vastaava maa. EIT:n 5. jaosto katsoi, että tapauksessa oli rikottu EIS 3 ja EIS 5 artikloita.
- Uutiset
21.7.2021 11.00
EIT: Vauvan ruumiin kuolemanjälkeinen tutkimus vastoin äidin tahtoa johti useisiin rikkomuksiinEIT:n 4. jaosto totesi tiistaina (20.7.) antamassaan Itävaltaa koskevassa ratkaisussa useita EIS:n rikkomuksia valittajan vauvan kuolemanjälkeisessä tutkimuksessa, joka oli suoritettu äidin tahdon ja uskonnollisten vakaumustensa vastaisesti.
- Uutiset
16.7.2021 15.30
Hovioikeus: Edunvalvoja voitiin määrätä huoltajan sijaiseksiAsiassa oli kysymys siitä, olivatko lastensuojelulain 22 §:n 1 momentissa säädetyt edellytykset täyttyneet edunvalvojan määräämiseksi lapselle lastensuojeluprosessin ajaksi. Asiassa oli ratkaistava ensinnäkin se, oliko isän ja lapsen välillä vallinnut lain tarkoittama eturistiriita ja toiseksi se, oliko edunvalvojan määrääminen ollut tarpeen asian selvittämiseksi tai muutoin lapsen edun turvaamiseksi. Lisäksi asiassa oli kysymys edunvalvojan henkilöstä. Toissijaisesti oli kyse siitä, voidaanko edunvalvoja määrätä käyttämään lapsen puhevaltaa huoltajien ohella. (Vailla lainvoimaa 16.7.2021)
- Uutiset
13.7.2021 13.00
Hovioikeus määräsi lapsen heti palautettavaksi asuinpaikkavaltioonsa Isoon-BritanniaanHO katsoi, että lapsen asuinpaikka oli asiassa todetuin perustein välittömästi ennen väitettyä palauttamatta jättämisen ajankohtaa 8.6.2021 ollut Iso-Britannia, jonne hänen elinpiirinsä keskus eli sosiaalinen ympäristönsä oli vakiintunut. Asiassa ei ollut ilmennyt huoltolain 34 §:ssä tarkoitettuja perusteita palauttamismääräyksen antamisesta kieltäytymiselle. Lapsi oli määrättävä heti palautettavaksi asuinpaikkavaltioonsa Isoon-Britanniaan. Äiti oli oikeutettu saamaan asiassa lapsen palauttamisesta aiheutuvat kulunsa korvatuiksi. Kulut olivat määrällisesti riidattomia. (Vailla lainvoimaa 13.7.2021)
- Uutiset
30.6.2021 14.02
Hovioikeus: Rajoitussäännös ei tullut sovellettavaksi lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa asiassa - 17-vuotias vastaaja jätettiin kuitenkin rangaistukseen tuomitsemattaTekijä oli ollut tekohetkellä 17-vuotias, asianomistaja 13-vuotias. Kun huomioon otettiin vastaajan syyksi luetun rikoksen lajissaan vähemmän moitittava laatu, hänen terveydentilastaan ja kognitiivisista kyvyistään esitetty selvitys sekä se, että vastaaja oli syyllistynyt rikokseen nuorena henkilönä eikä häntä ollut aikaisemmin rekisteröity rikoksista, HO katsoi, että vastaaja oli jätettävä rangaistukseen tuomitsematta. Vahingonkorvauksen sovittelulle ei ollut VahL 2 luvussa tarkoitettuja edellytyksiä. (Vailla lainvoimaa 30.6.2021)
- Uutiset
28.6.2021 10.00
Korkein hallinto-oikeus: Kun osapuolten välinen sopimus rajoitti adoptiopalvelunantajan oikeutta periä muita kuin sopimukseen perustuvia maksuja, uutta seurantapalvelumaksua ei olisi voitu periä myöskään adoptiolain nojallaKansainvälinen adoptio – Seurantapalvelumaksu – Luottamuksensuoja – Sopimus adoptiopalvelusta perittävistä maksuista – Adoptioseurannan pidentyminen – Seurantaraporttien toimittamiseen liittyvistä työvaiheista aiheutuvat kustannukset
- Uutiset
28.6.2021 9.18
KKO:n ratkaisu 5–6-vuotiaan lapsen pahoinpitelyä koskevassa asiassaVanhemmat olivat aiheuttaneet 5–6-vuotiaalle lapselleen kipua ja vahingoittaneet tämän terveyttä muun muassa laiminlyömällä atooppisen ihon hoidon ja sitomalla tämän kädet yhteen ruokailemisen ja yön ajaksi. Kysymys siitä, oliko pahoinpitely tehty erityisen julmalla tavalla. Kysymys myös syytesidonnaisuudesta, kun hovioikeus oli osana pahoinpitelyä lukenut vastaajien syyksi myös lapsen ajoittaisen sulkemisen veneen kajuuttaan, vaikka teosta oli erikseen syytetty vapaudenriistona eikä teonkuvauksessa ollut väitetty, että kajuuttaan sulkemisella olisi vahingoitettu lapsen terveyttä. Hovioikeuden tuomiota muutettiin.
- Uutiset
18.6.2021 11.15
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ym. syytetyn ulkomaalaisen olleen tekohetkellä 15 vuotta täyttänyt ja siten rikosoikeudellisessa vastuussaHO:ssa oli ensiksi kysymys siitä, oliko vastaaja ollut tekohetkellä 15 vuotta täyttänyt eli rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Mikäli vastaus tähän oli myönteinen, HO:ssa oli toiseksi ratkaistava se, oliko asia palautettava muilta osin KO:n ratkaistavaksi. Mainitsemillaan perusteilla ja oikeusastejärjestyksen periaate huomioon ottaen syyteasia oli palautettava KO:een muilta osin ratkaistavaksi. (Vailla lainvoimaa 18.6.2021)
- Uutiset
9.6.2021 10.00
Tulehdussairauden takia hoitoon lähetetty liikuntakyvytön 13-vuotias lapsi joutui odottamaan 6 tuntia sairaalan päivystystiloissa - apulaisoikeusasiamieheltä huomautus lainvastaisesta menettelystäAOA totesi, että lapsen kohdalla 6 tunnin odotusaika päivystyksessä oli viivästyksen syistä riippumatta kohtuuttoman pitkä. Näin pitkä odotusaika ei ole potilaslain 3 §:ssä säädetyn laadultaan hyvän terveyden- ja sairaanhoidon mukaista eikä hallintolain 7 §:ssä säädetyn palveluperiaatteen mukaista. Kohtuuttoman pitkästä odotusajasta johtui, että myös lapsen oikeus PL 19 §:n 1 momentissa turvattuun välttämättömään huolenpitoon ja PL 19 §:n 3 momentissa turvattuihin riittäviin terveyspalveluihin viivästyivät. AOA antoi HUS:lle ja Porvoon sairaanhoitoalueelle huomautuksen vastaisen varalle asiassa (kohdassa 3.3) selostetusta lainvastaisesta menettelystä.
- Uutiset
2.6.2021 11.45
Vierashuoneessa professori Lasse Lehtonen ja asianajaja Klaus Nyblin: Lasten ja nuorten rokottaminen voi olla välttämätöntä koronaepidemian tukahduttamiseksiSuomessa selvitetään koronarokotusohjelman ulottamista 12–15-vuotiaisiin. Euroopan lääkevirasto on arvioinut BioNTech-Pfizerin rokotteen tehokkaaksi ja turvalliseksi myös tässä ikäryhmässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ei ole tarpeen tehdä uutta yksilötason hyöty-riskisuhteen arviointia, vaan sen tulee punnita asiaa erityisesti tartuntatautilain yleisen tarkoituksen kannalta. Käytettävissä oleva tieto puoltaa myös 12–15-vuotiaiden rokottamista. Päinvastainen linjaus vaikeuttaisi merkittävästi epidemian tukahduttamista Suomessa. Myös lasten ja nuorten rokottaminen perustuu silti vapaaehtoisuuteen.Avoin uutinen
- Uutiset
27.5.2021 16.00
Hovioikeus: Isyydestä oli esitetty riittävän vakuuttava ja luotettava näyttöLapsen äidin kertomus hänen ja miehen seurustelusuhteesta sekä hänen raskaaksi tulemisestaan seurustelusuhteen aikana oli ollut yksityiskohtainen ja selkeä eikä asiassa ollut ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden johdosta hänen kertomuksensa luotettavuutta olisi ollut aihetta epäillä. Kirjallisena todisteena esitetystä elatussopimuksesta ilmeni, että mies oli allekirjoittanut elatussopimuksen 29.5.1952 ja sitoutunut siinä suorittamaan lapselle elatusapua siihen saakka, kunnes tämä täyttää 17 vuotta. Miehen sitoutuminen mainittuun pitkäkestoiseen elatusvastuuseen jo ennen lapsen syntymää osoitti, että mies ja lapsen äiti olivat olleet sukupuoliyhteydessä ja että mies oli pitänyt itseään lapsen isänä. Kirjallisina todisteina esitetyt valokuvat ja postikortit osoittivat, että mies ja lapsi olivat tavanneet ja mies oli pitänyt lapseen yhteyttä lähettämällä tälle postikortteja. Yhteydenpidolle ei ollut ilmennyt muuta aihetta kuin heidän välinen isä-lapsi-suhde. Asiassa mainittuja seikkoja ja asiassa vastaanotettua näyttöä kokonaisuutena arvioiden HO katsoi, että asiassa oli esitetty riittävän vakuuttava ja luotettava näyttö siitä, että mies on lapsen isä. (Vailla lainvoimaa 27.5.2021)
- Uutiset
27.5.2021 11.00
Isäpuoli kosketteli 11-vuotiaan lapsen rintoja vaatteiden alta - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus piti tekoa seksuaalisesti olennaisenaKO:n näkemyksen mukaan vastaajan menettely ei ollut täyttänyt syyttäjän ensisijaisen syytteen eli lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä. KO oli todennut, että tunnusmerkistössä edellytetään menettelyn olevan omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. KO oli todennut, että asianomistajan elämäntilanteessa oli tekoajankohdalla ollut lukuisia tekijöitä, jotka olivat aiheuttaneet asianomistajalle masentuneisuutta ja epävakautta, mm. isosiskon itsemurhayritys, äidin avioero ja äidin huoli asianomistajan isosiskosta. KO oli katsonut, että vastaajan menettelyn ei saadun selvityksen perusteella voitu katsoa vahingoittaneen tai olleen omiaan vahingoittamaan asianomistajan kehitystä, vaan asianomistajan ongelmat olivat johtuneet muista elämäntilanteeseen liittyvistä syistä. Ottaen lisäksi huomioon tekokokonaisuus sekä se, ettei vastaaja ollut kosketellut asianomistajan sukupuolielimiä, ei vastaajan menettelyä KO:n näkemyksen mukaan ollut voitu pitää niin vakavana, että se olisi täyttänyt lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön. HO puolestaan piti tekoa seksuaalisesti olennaisena ja tuomitsi miehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 6 kk:n ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja suorittamaan lapselle korvausta kärsimyksestä 1.500 euroa. (Vailla lainvoimaa 27.5.2021) - Uutiset
26.5.2021 10.38
Hovioikeus määräsi 8-vuotiaan pojan isänsä yksinhuoltoon ja asumaan tämän luona huolimatta siitä, että lapsen olosuhteet olivat jossain määrin vakiintuneet äidin luokseVanhempien välillä oli eron jälkeen käyty useita lapsen (s. 2012) asumiseen ja tapaamisoikeuteen liittyneitä oikeudenkäyntejä ja vanhempien välinen konflikti oli pitkäaikainen ja syvä. Lapsi oli asunut vanhempiensa eron jälkeen molempien vanhempien luona siten, että vuosina 2014-2017 hän on asunut äidin luona ja vuosina 2017-2020 isän luona kesäkuuhun 2020 asti, jolloin äiti oli tuolloin voimassa olleen tapaamissopimuksen vastaisesti jättänyt lapsen palauttamatta isälle. Lapsen ja isän väliset tapaamiset eivät olleet toteutuneet kesäkuun 2020 jälkeen ennen helmikuuta 2021. Olosuhdeselvityksen laatineiden selvitystyöntekijöiden näkemyksen mukaan äiti oli antanut lapsen ikään ja kehitystasoon nähden lapselle suurta päätäntävaltaa tapaamisen toteutumisten suhteen ja ollut passiivisuudellaan myötävaikuttamassa isän ja lapsen tapaamisten tauon pitkittymiseen. HO katsoi kuten KO, että molemmat vanhemmat olivat lähtökohtaisesti sopivia lapsen lähivanhemmaksi. HO päätyi siihen, että lapsen edun mukaista oli, että hänet määrätään asumaan isän luona huolimatta siitä, että lapsen olosuhteet olivat kesäkuun 2020 jälkeen asiassa todetulla tavalla jossain määrin vakiintuneet äidin luokse. HO päätyi siihen, että yhteishuollon ylläpitäminen olisi ollut tapauksessa lapsen edun vastaista ja että lapsi oli määrättävä yksin isänsä huoltoon. Oikeudenkäyntikulujen osalta HO katsoi, ettei hakemuksen vastustamista voitu tapauksen tilanteessa pitää sillä tavoin aiheettomana, että asiassa olisi ollut OK 21 luvun 2 §:ssä tarkoitettu erityinen syy velvoittaa äiti korvaamaan osaksikaan isän oikeudenkäyntikuluja. (Vailla lainvoimaa 26.5.2021)
- Uutiset
10.5.2021 13.30
Hovioikeus ei muuttanut koulutusavustuksesta annettua tuomiotaAsiassa oli kysymys siitä, oliko lapsen äidin elatuskykyä arvioitaessa otettava huomioon hänen mahdollisuutensa osallistua ansiotyöhön sekä siitä, oliko isän elatuskykyä arvioitaessa otettava huomioon hänen palkastaan tehtävät ulosmittaussuoritukset. Viime kädessä kysymys oli koulutusavustuksen maksettavaksi määräämisen ja sen määrän kohtuullisuuden arvioinnista. HO piti KO:n määräämää (300 €/kk) koulutusavustusta ja sen määrää kohtuullisena ja katsoi, ettei aihetta KO:n tuomion muuttamiseen ollut. (Vailla lainvoimaa 10.5.2021)
- Uutiset
30.4.2021 15.06
Palavia tupakoita pienten lasten selkiin tumpannut mies tuomittiin 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ohessa yhdyskuntapalveluun 75 tunniksiLapset olivat olleet tapahtumahetkellä iältään 2 v 7 kk ja 5 v. Vastaaja velvoitettiin suorittamaan lapsille korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä henkisestä kärsimyksestä. (Vailla lainvoimaa 30.4.2021) - Uutiset
22.4.2021 10.00
Lapselle erityisen läheinen henkilö määritellään huoltolaissa suppeasti - hovioikeuskaan ei vahvistanut lapselle, jonka isä oli kuollut, oikeutta tavata isoäitiään ja isänsä siskoa (kummitäti)Toisaalta voitiin todeta, että tässä tilanteessa, kun lapsen (10 v.) isä oli kuollut, olisi ensiarvoisen tärkeää, että hänellä säilyisi suhde isänsä sukuun, mikä ilman tapaamisoikeuden vahvistamistakin tulisi olla mahdollista. Lapselle erityisen läheisen henkilön määritelmä on lain esitöiden perusteella kuitenkin tarkoitettu hyvin suppeaksi. Näissä olosuhteissa ja ottaen myös huomioon äidin jyrkän kielteinen suhtautuminen tapaamisiin, HO katsoi, että tapaamisoikeuden vahvistaminen ei olisi lapsen edun mukaista eikä hakemuksen hyväksymiselle näin ollen ollut edellytyksiä. Tätä arviota ei muuttanut se, että hakemusta ei ollut voitu tehdä aikaisemmin ja että se oli tehty heti kun se oli ollut mahdollista eli välittömästi lainmuutoksen voimaantultua. Arviota ei muuttanut myöskään se, että hakijat olivat HO:n pääkäsittelyssä ilmoittaneet olevansa suostuvaisia huomattavasti suppeampiin tapaamisiin. (Vailla lainvoimaa 22.4.2021)
- Uutiset
21.4.2021 11.50
KHO:n ratkaisu lapsen huostaanotosta ja sijaishuoltoon sijoittamisestaKHO ei tutkinut A:n vaatimusta sijaishuoltopaikan muuttamista 22.12.2020 alkaen koskevan viranhaltijapäätöksen kumoamisesta. Helsingin HAO:n päätös oli sijaishuoltopaikan osalta lainvastainen ja se olisi tullut näin ollen kumota. Koska sosiaalitoimi oli kuitenkin valituksenalaisen päätöksen jälkeen tehnyt uuden, sijaishuoltopaikan muuttamista koskevan päätöksen, enempi lausuminen X:n kaupungin lastensuojelun palvelupäällikön valituksesta raukesi. - Uutiset
20.4.2021 14.00
Hovioikeus: Huoltoriidassa oli perusteltua hankkia uusi ajantasainen olosuhdeselvitysHovioikeus ei pitänyt riittävänä olosuhdeselvityksen täydennyttämistä lapsen (11 v.) kuulemisella, vaan olosuhdeselvitys oli laadittava täydellisenä. Äidin vaatimus lapsen kuulemisesta HO:ssa hylättiin. HO pyytää kaupungin perheasioiden yksikköä laatimaan asiassa uuden olosuhdeselvityksen.
- Uutiset
20.4.2021 10.00
Apulaisoikeusasiamies arvioi lastensuojelulaitoksen rajoituspäätösten asianmukaisuuttaApulaisoikeusasiamies kiinnitti Kymsoten huomiota päätösten tekemisestä ja yhteydenpito-oikeudesta (kohta 3.2) , henkilöntarkastuksen toimeenpanosta (kohta 3.3) ja käyttövaroista ja vaaterahasta sanottuun (kohta 3.5). - Uutiset
20.4.2021 8.30
Päivitetty ohje: Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tukiVerohallinnon ohjeessa käsitellään Kelan ja kunnan maksaman lasten kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen sekä joustavan ja osittaisen hoitorahan verotusta. Ohjeessa käsitellään lisäksi lapsen vanhemman tai muun huoltajan maksamismenettelyä silloin, kun hän maksaa lastenhoidosta palkkaamalleen hoitajalle taikka yksityiselle päivähoidon tuottajalle. Ohjeen lukua 9 (Tuen takaisinperintä) on päivitetty. Suorituksen maksajan ilmoitusmenettelystä kerrotaan sivustolla tulorekisteri.fi. Päivitetty ohje on voimassa 19. huhtikuuta 2021 lukien toistaiseksi.
- Uutiset
19.4.2021 8.40
Lapsen sijoittaneen kunnan velvollisuutena on ryhtyä etsimään sijaishuoltopaikasta luvatta poistunutta lasta - apulaisoikeusasiamieheltä huomautus kuntayhtymälleApulaisoikeusasiamies totesi, että lapsen sijoittaneen kunnan velvollisuutena on ryhtyä etsimään sijaishuoltopaikasta luvatta poistunutta lasta ja arvioida samalla keinoja hänen palauttamisekseen sijaishuoltopaikkaan. Apulaisoikeusasiamies totesi vielä, että sijaishuollosta vastuussa olevan kunnan on ryhdyttävä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin lapsen löytämiseksi.
- Uutiset
16.4.2021 7.00
Hovioikeus tuomitsi 13-vuotiaan lapsen kanssa avioituneen 30-vuotiaan miehen ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä 4 vuoden vankeusrangaistukseenSyytteet perustuivat pääosin siihen, että vastaaja oli avioitunut Irakissa 13-vuotiaan asianomistajan kanssa ja asianomistaja oli tullut 14-vuotiaana vastaajan järjestämänä Suomeen, jossa vastaaja oli kohdistanut häneen seksuaalisia tekoja ja väkivaltaa ja rajoittanut hänen vapauttaan. KO oli katsonut jääneen näyttämättä, että asianomistaja olisi tapahtuma-aikaan ollut alle 16-vuotias tai että vastaaja olisi ainakaan tiennyt asianomistajan alaikäisyydestä. HO sitä vastoin katsoi asiassa esitetyllä todistelulla näytetyksi, että asianomistaja oli ollut avioituessaan 13-vuotias ja Suomeen tullessaan 14-vuotias ja ettei vastaaja ollut voinut erehtyä pitämään asianomistajaa täysi-ikäisenä. (Vailla lainvoimaa 16.4.2021) - Uutiset
13.4.2021 8.00
Oikeusasiamies arvioi yleisellä tasolla palvelukeskuksen päätöksentekomenettelyä ja käytäntöjä vammaisten lasten itsemääräämisoikeuden rajoittamisessaOA saattoi Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymän tietoon asiassa esittämänsä näkökohdat vammaisten lasten perusoikeuksien rajoittamisesta ja rajoitustoimenpiteiden käyttöä koskevasta menettelystä sekä päätöksenteosta. OA lähetti päätöksensä STM:lle tiedoksi ja huomioon otettavaksi itsemääräämisoikeutta koskevan lainsäädännön valmistelussa.
- Uutiset
6.4.2021 12.21
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi 2,5 kuukauden ikäistä lastaan ravistelleen isän syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn - ehdollista vankeutta 1 v 2 kk ja korvausvelvollisuusKO oli tuominnut lapsen isän pahoinpitelystä 40 ps rangaistukseen. HO katsoi, ettei lapsen vammoissa ollut niiden vakavasta laadusta huolimatta kysymys RL 21 luvun 6 §:ssä tarkoitetusta vaikeasta ruumiinvammasta. Pahoinpitely oli kohdistunut 2,5 kuukauden ikäiseen täysin puolustuskyvyttömään lapseen ja tekijänä oli ollut lapsen oma isä. Ravistelusta oli aiheutunut lapselle hengenvaarallinen tila, joka hoitamattomana olisi johtanut lapsen kuolemaan tai ainakin vaikeaan vammautumiseen. Hoito oli vaatinut nukutus- ja leikkaustoimenpiteitä sekä pitkiä sairaalajaksoja. Vaikka rikoksesta epäillyllä oli oikeus vaieta ja olla myötävaikuttamatta oman syyllisyytensä selvittämiseen, lapsen isän pitkään kestänyt ravistelun salaaminen osoitti kuitenkin tässä tilanteessa erityistä moitittavuutta, koska sen johdosta hänen pienen lapsensa oireita ei ollut osattu yhdistää ravisteluun ja hoito oli sen vuoksi viivästynyt. Asiassa mainitut seikat huomioon ottaen HO katsoi, että lapsen isän syyksi luettua pahoinpitelyä oli pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä. HO piti kohtuullisena korvauksena kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta 8 000 euroa. Kohtuullisena korvauksena loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä pidettiin 3 000 euroa. (Vailla lainvoimaa 6.4.2021)
- Uutiset
31.3.2021 13.39
Lapsiasiavaltuutetun vuosikertomus 2020Lapsiasiavaltuutettu luovutti keskiviikkona (31.3.) valtioneuvostolle kertomuksen poikkeuksellisesta vuodesta 2020. Vuosikertomuksessa julkaistaan lapsiasiavaltuutetun kannanotot lasten oikeudesta vaikuttaa sekä tarpeesta tunnistaa ja torjua lasten välinen väkivalta. Vuosikertomuksessa arvioidaan lasten oikeuksien toteutumista sekä lasten hyvinvoinnin ja elinolojen kehitystä vuonna 2020.
- Uutiset
30.3.2021 11.20
Lastensuojelun menettely oikeusavun järjestämisessä huostaanottoasiassa - apulaisoikeusasiamies antoi huomautuksen sote-kuntayhtymälleKantelijan mukaan hänelle ei ollut selvitetty huostaanottoasiassa hänelle kuuluvia oikeuksia eikä häntä oltu ohjattu oikeusavun piiriin. Apulaisoikeusasiamies piti sote-kuntayhtymän menettelyä asiassa moitittavana ja kantelijan oikeuksia vaarantavana. Laiminlyönnin vakavuuden takia apulaisoikeusasiamies päätyi siihen, että antoi sote-kuntayhtymälle huomautuksen vastaisen varalle sen menettelystä. Apulaisoikeusasiamies otti harkinnassaan huomioon erityisesti sen, että kantelijana oli ollut haavoittuvassa asemassa oleva lapsi ja kyse oli ollut lapsen oikeusturvan toteutumisesta kodin ulkopuolisesta sijoituksesta päätettäessä.
- Uutiset
29.3.2021 9.10
Oikeusasiamies: Kaupungin varhaiskasvatuksen olisi tullut tehdä kantelijan lapsen varhaiskasvatushakemuksen ja esitettyjen kotona järjestettävää päivähoitoa koskevien vaatimusten johdosta oikaisuvaatimuskelpoinen päätösPäätös olisi tullut tehdä varhaiskasvatuspaikan hakemiselle varatun ajan eli 4 kuukauden kuluessa hakemuksen saapumisesta. Näin menetellen kantelija olisi halutessaan voinut saattaa varhaiskasvatuksen järjestämistä koskevan asian oikaisuvaatimuksia käsittelevän kaupungin toimielimen tutkittavaksi. OA katsoi, että kaupungin ruotsinkielinen varhaiskasvatus oli laiminlyönyt hallintolain ja varhaiskasvatuslain mukaisen päätöksentekovelvollisuuden asiassa.
- Uutiset
25.3.2021 8.58
Komissio ehdottaa toimia lasten oikeuksien turvaamiseksi ja apua tarvitsevien lasten suojelemiseksiKomissio hyväksyi 24.3.2021 ensimmäisen kattavan lasten oikeuksia koskevan EU-strategian sekä ehdotuksen neuvoston suositukseksi eurooppalaisen lapsitakuun käyttöönotosta. Molempien aloitteiden tavoitteena on antaa köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa oleville lapsille samat mahdollisuudet kuin muille. Aloitteita valmistellessaan komissio keräsi lasten oikeuksia puolustavien kansainvälisten järjestöjen kanssa näkemyksiä yli 10.000 lapselta.
- Uutiset
24.3.2021 14.10
Kolme nuorta määrättiin mielentilatutkimukseen ns. Koskelan jutun välituomiossaHelsingin käräjäoikeus antoi keskiviikkona (24.3.) välituomion murhaa ynnä muuta koskevassa rikosasiassa R21/1058. Asiassa syyttäjä on vaatinut kolmelle 15–16-vuotiaalle nuorelle rangaistusta muun ohessa nuorena henkilönä tehdystä murhasta 4.-5.12.2020 Koskelassa, Helsingissä.Avoin uutinen
- Uutiset
12.3.2021 13.01
Hovioikeus tuomitsi naisen 3-5 -vuotiaaseen lapseen kohdistuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä 3 v 10 kk vankeusrangaistukseenHO katsoi vastaajan syyllistyneen KO:n vastaajalle syyksi lukemaan törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn. HO katsoi pahoinpitelyn ajoittuneen lyhemmälle ajalle kuin KO oli katsonut. HO katsoi, ettei KO:n vastaajalle tuomitsemaa 3 vuoden 10 kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta ollut syytä alentaa, ja pysytti tuomitun korvausvelvollisuuden. Vastaaja tuomittiin korvaamaan asianomistajalle korvausta kärsimyksestä 16.000 euroa sekä korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 500 euroa. (Vailla lainvoimaa 12.3.2021) - Uutiset
5.3.2021 10.30
7-vuotiaan poikansa takussa olleita hiuksia kovakouraisesti hiusharjalla harjannut äiti syyllistyi lievään pahoinpitelyyn - 20 päiväsakkoaAsiassa oli riidatonta, että vastaajan syyksi luettu menettely oli tapahtunut aamutoimien yhteydessä pojan ollessa lähdössä toimintaterapiaan. Kuten KO oli todennut, vastaajan menettelyssä ei ollut ollut kysymys erityisen voimakkaasta väkivallasta eikä siitä ollut aiheutunut lapselle kipua vakavampia seurauksia. Kivun tarkemmasta laadusta tai määrästä ei ollut esitetty lääkärintodistusta tai muutakaan riittävän yksityiskohtaista selvitystä. HO katsoi enemmän selvityksen puuttuessa vastaajan menettelyn huomioon ottaen, ettei hänen menettelystään ollut aiheutunut lapselle kipua vähäistä enempää. Näin ollen ja koska pahoinpitely, huomioon ottaen väkivallan, ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksen, terveyden vahingoittamisen vähäisyys ja muut rikokseen liittyvät seikat, oli kokonaisuutena arvostellen vähäinen, vastaaja oli syyllistynyt hänen syykseen luetulla menettelyllä pahoinpitelyn asemasta lievään pahoinpitelyyn. (Vailla lainvoimaa 5.3.2021)
- Uutiset
3.3.2021 11.00
Nuori pahoinpiteli koulun välitunnilla 10-vuotiaan lapsen, löi opettajaa kasvoihin ja sählypallon kohti koulunkäyntiavustajaa - tuomittiin 55 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvauksiinVuonna 2003 syntynyt vastaaja oli koulun välitunnilla tehnyt ruumiillista väkivaltaa tapahtuma-aikana 10-vuotiaalle lapselle ottamalla lapsesta kiinni, pitämällä häntä pää alaspäin ja pudottamalla hänet maahan noin metrin korkeudelta seurauksin, että lapsi oli pudonnut maahan niska edellä. Lisäksi vastaaja oli heittänyt lapsen maahan sekä lyönyt lasta nyrkillä päähän ja potkinut lasta käteen, yläkroppaan ja päähän. Potkut ja lyönnit olivat tapahtuneet siten, että lapsi oli ollut sekä pystyssä että maassa. Vastaaja oli myös yrittänyt potkia koulussa opettajana toiminutta C:tä sekä lyönyt C:tä nyrkillä kasvoihin C:n ohjatessa vastaajaa koulurakennuksesta ulos välituntialueelle. Kohdan 3 pahoinpitelyä koskeva syyte hylättiin siltä osalta kuin siinä oli kysymys vastaajan tahallisesta törmäämisestä koulunkäyntiavustaja D:hen. Siltä osalta kuin vastaajaa oli syytetty pallon lyömisestä kohti D:tä, vastaajan menettely oli tullut näytetyksi D:n kertomuksella ja vastaajan tunnustuksella. (Vailla lainvoimaa 3.3.2021)